
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΥΓΛΩΤΤΗ ΠΟΛΙΣ: 3ος ΚΥΚΛΟΣ 2014-2015
Η Δρ του Πανεπιστημίου του Μaine (Γαλλία) και του ΑΠΘ και Ειδική επιστήμονας Διδακτολόγος-Επιστήμες της γλώσσας και της επικοινωνίας κα Αργυρώ Μουμτζίδου σε συνεργασία με τον Δημήτρη Σαββίδη, παραγωγό του StarClassic Radio, αναδεικνύουν τη δυναμική της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας της Θεσσαλονίκης σε έναν νέο κύκλο εκπομπών, που αγκαλιάζει ομάδες, φορείς, προξενεία, οργανώσεις, Δήμους και Κοινότητες της ευρύτερης περιοχής.
ΕΚΠΟΜΠΗ 1Η: Συνέντευξη με την πρόεδρο του ΟΑΠΝ (Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού, Νεολαίας Δήμου Κοζάνης) κα Φανή Φτάκα που μοιράζεται μαζί μας την πολύγλωττη Κοζάνη και τις νέες δράσεις του Καλλικρατικού Δήμου για γνωριμία, επικοινωνία και συμμετοχή όλων των διαφορετικών πολιτιστικών στοιχείων του τόπου (04.10.2014)
ΕΚΠΟΜΠΗ 2Η: Συνέντευξη με την κα Ματίνα Μόμτσιου, καθηγήτρια ξένων γλωσσών και συνοργανώτρια της εκδήλωσης «Γλωσσικός Πλούτος» της περιοχής της Κοζάνης που μας μιλά για τις ντοπολαλιές, τα ιδιώματα, τα παραδοσιακά εδέσματα, τις Απόκριες και τη χαρά της επικοινωνίας (11.10.2014)
ΕΚΠΟΜΠΗ 3Η: Συνέντευξη με τον κο Δημήτρη Λεούδη, κοινωνιολόγο και εκπρόσωπο της οργάνωσης υποστήριξης νέων ΑΡΣΙΣ στο παράρτημα της Κοζάνης. Ακούμε για το «Ελεύθερο Σχολείο», τον εθελοντισμό, το πολύγλωσσο περιβάλλον που δημιουργεί νέες δυναμικές καθώς και τις υπόλοιπες δράσεις μιας οργάνωσης που στηρίζεται αποκλειστικά σε εθελοντές (σήμερα 150 άτομα) (18.10.2014)
ΕΚΠΟΜΠΉ 4Η: Καλεσμένη η σχολική σύμβουλος και δασκάλα κα Ιωάννα Αρβανίτη, η οποιά μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της από το σχολείο, τις εκπαιδευτικές πρακτικές, το πολύγλωττο Κιλκίς και τις προσπάθειες που γίνονται εκεί, τη δημιουργική γραφή και άλλες δράσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές (25.10.2014)
ΕΚΠΟΜΠΗ 5Η: Με μεγάλη χαρά φιλοξενούμε δύο φοιτητές του ΑΠΘ, τον Σελατίν και τον Σαϊτ. Ο πρώτος Έλληνας της μουσουλμανικής μειονότητας από την Αλεξανδρούπολη και ο δεύτερος Κούρδος από τη Συρία, φίλοι και μέλη της ομάδας Γλωσσική Πανδαισία, μοιράζονται μαζί μας την τουρική, κουρδική και αραβική γλώσσα, την εμπειρία της διγλωσσίας τους, τη δημιουργική μίξη των διαφορετικών πολιτισμών μέσα τους καθώς και τους στόχους της ομάδας τους.
ΕΚΠΟΜΠΗ 7Η: Η κα Ζαφρανά Μαρία, ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχολογίας του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ, μοιράζεται μαζί μας το ασίγαστο πάθος της για την εκπαίδευση, σε μια ελεύθερη συζήτηση για την παιδαγωγική, την Μοντεσσόρι και τον θαυμαστό κόσμο του ανθρώπινου εγκεφάλου.
ΕΚΠΟΜΠΗ 8Η: Η Αργυρώ Μουμτζίδου μας ενημερώνει για την ιδέα του Καφέ της Πολυγλωσσίας, της καινοτόμου αυτής διαδικασίας μη τυπικής εκπαίδευσης που επεξεργάζεται ζητήματα συνάντησης ανθρώπων, γλωσσών και πολιτισμών ευαισθητοποιώντας σε μια σύγχρονη έννοια του πολίτη, γύρω από μια κούπα καφέ. Μας μιλά επίσης η εκπαιδευτικός και μέλος Παιδικού Μουσείου κα Αλεξάνδρα Μένου για το Μουσείο και την δική του συμμετοχή στο Καφέ της Πολυγλωσσίας με αναφορά το άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα του Παιδικού Μουσείου για τις γλωσσικές κοινότητες που έδρασαν και συνδημιούργησαν στην Θεσσαλονίκη.
ΕΚΠΟΜΠΗ 9Η: Η συζήτηση για το καφέ της Πολυγλωσσίας και την άτυπη εκπαίδευση συνεχίζεται, με πρόσφατα τα 2 καφέ, ένα στο σπίτις της Άρσις στην Κοζάνη και το άλλο στο καφέ Bazzar στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, έχουμε καλεσμένους την αυτομεταφράστρια και ποιήτρια κα Ελίνα Μαρμαρίδου και τον κο Λεϊμονή Διονύση, συγγραφέα και συντονιστή δημιουργικής γραφής σε εργαστήρια με παιδιά και ενήλικες.
ΕΚΠΟΜΠΗ 10Η: Η κα Βέτα Γεωργιάδου, νηπιαγωγός και υπεύθυνη στο Σχολείο της Φύσης, ένα Παιδαγωγικό Σχολείο Προσχολικής Αγωγής που εδρεύει στον Τρίλοφο, μοιράζεται το όραμα ενός διαφορετικού τρόπου εκπαίδευσης, μέσα τη φύση, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους παιδαγωγούς και τους γονείς.
ΕΚΠΟΜΠΗ 11η: Ο κος Καβαλιεράκης Παναγιώτης, εκπροσωπεί το σύλλογο γονέων «Δεντρο Ζωής» του Παιδαγωγικού Σχολείου Προσχολικής Αγωγής «Το σχολείο της Φύσης» και μοιράζεται μαζί μας τον ενθουσιασμό του από τη βιωματική διαδικασία του συμμετέχω, γνωρίζω τον εαυτό μου, σχετιζίομαι, αλλάζω, προσφέρω στην κοινότητα. Επίσης, ως μέλος της θεατρικής ομάδας «Κύκλος Ζωής», που την απαρτίζουν πάλι γονείς, μας μιλά για την εμπειρία του θεάτρου και τις παραστάσεις της.
ΕΚΠΟΜΠΗ 12Η: Ο χοροδιδάσκαλος Ράδης Θωμάς μας μιλά για την εκδήλωση «Ένας Αιώνας Θέρμη» και την εμπειρία του από το μωσαϊκό πολιτισμών που συνάντησε στην περιοχή, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την ιστορία τους και τους χορούς τους. Στη συνέχεια ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ κ. Γιώργο Γριτζάς, μοιράζεται τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα με αντικείμενο την «Γεωγραφική Ανάλυση και Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία για τη Χωρική Ανάπτυξη» καθώς και το συνεταιριστικό εγχείρημα Bios Coop στη Θεσσαλονίκη
ΕΚΠΟΜΠΗ 13Η: Η νηπιαγωγός κα Τζόλου Αγγελική, μέλος της Ερευνητικής Ομάδας στην αφύπνιση των γλωσσών μέσα στην τάξη, που συμμετείχε και στις 2 γιορτές Πολυγλωσσίας και στα καφέ της Πολυγλωσσίας, μας μιλά με βάση και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ευρώπη του σήμερα και το πόσο ζωντανό είναι το όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης των λαών και των πολιτισμών, με έμφαση στην παιδεία και την προσχολική εκπαίδευση
ΕΚΠΟΜΠΗ 14Η: Ο κος Χασάν Μπαντάουϊ, επίκουρος καθηγητής ιστορίας και αρχαιολογία στο ΑΠΘ, Αραβολόγος και Ισλαμολόγος, μας μιλά για τα πρόσφατα γεγονότα της εξτρεμιστικής ενέργειας στο Παρίσι, για τον ισλαμισμό, για τον άνθρωπο, το γνώθι σαυτόν, τη λογική του νου και την εξωτερική πραγματικότητα, τον λόγο της καρδιάς και την εσωτερική ασφάλεια. Μια πραγματικά αληθινή κατάθεση βιωμάτων και ιδεών…που τελειώνει με τη φράση «ειμαστε γεννημένοι για να τα βρούμε!»
ΕΚΠΟΜΠΗ 15Η: Η ομάδα «Εν δυνάμει» αποτελείται από νέους καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία, που επιθυμούν να παραμείνουν ανήσυχοι, ενεργοί και ευαίσθητοι σε διαρκή μετακίνηση μεταξύ των τεχνών. Με αφορμή τη σύγχρονη εικαστική εγκατάσταση «Home: το μικρό, μικρό σπίτι» που παρουσιάζεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η κα Άννα Καλίντσεβα, εκπαιδευτικός και καλλιτέχνης και ο κος Ζάχος Δημήτριος, σκηνοθέτης, μέλη και οι δύο των «Εν Δυνάμει», μας μιλούν για την ομάδα, την πορεία της, τη διαφορετικότητα και πώς δημιουργείται μια οικογένεια μέσα από τη συμμετοχή και την κοινή δράση.
ΕΚΠΟΜΠΗ 16Η: Η Θεσσαλονίκη συναντά την Κοζάνη και το διάσημο έθιμο του Φανού. Μας μιλούν οι φανασιάδες του 1ου φανού «Πηγάδ’ απ’ του Κεραμαριό» που θα ανάψει σήμερα, και πραγματικά μας μεταδίδουν το πνεύμα, την ψυχή αλλά και όλη την διαδικασία αυτής της μακρόχρονης παράδοσης.
ΕΚΠΟΜΠΗ 17Η: Συνεχίζουμε στην Αποκριάτικη Κοζάνη με τον πρόεδρο του Φανού «Σκ’ ρκας» κο Κουζιάκη Λάζαρο, ο οποίος μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα του αρχαίου αυτού εθίμου, μας μιλά για την κοζανίτικη γλώσσα, για τους μουσικούς και τη φιλαρμονική, μας τραγουδά, μας κάνει μέτοχους μιας φωτεινής παράδοσης
ΕΚΠΟΜΠΗ 19Η: Ο κος Γιάννης Καϊμάκης, καθηγητής Μουσικολογίας του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και ιδρυτής της φοιτητικής ομάδας «Μουσικό Πολύτροπο», μας μιλά για την μουσικοθεατρική παράσταση
που βασίζεται σε παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από τις περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Μας παίζει νάϊ, διπλό φλάουτο και γκάϊντα και μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για την παραδοσιακή μουσική, την επιστημονική, καλλιτεχνική και διαπολιτισμική της διάσταση.To www.xenesglosses.eu είναι χορηγός επικοινωνίας του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΥΓΛΩΤΤΗ ΠΟΛΙΣ