Home / HEADER-NEWS / ΣΙΕΙΕ – Σε βάρος της ποιότητας της ιδιωτικής εκπαίδευσης και σε μείωση θέσεων εργασίας οδηγεί το νομοσχέδιο

ΣΙΕΙΕ – Σε βάρος της ποιότητας της ιδιωτικής εκπαίδευσης και σε μείωση θέσεων εργασίας οδηγεί το νομοσχέδιο

Δημοσιεύτηκε: 6:20 μμ Απρίλιος 18th, 2015  


sxoleio

Καταγγέλλουν ότι οδηγούν στη μείωση των θέσεων εργασίας

Οι μονομερείς αιφνιδιαστικές διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας υποβαθμίζουν την ιδιωτική εκπαίδευση και μειώνουν τις θέσεις εργασίας. Αυτός είναι ο τίτλος που συνοδεύει την ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις θέματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης τα οποία θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.Συγκεκριμένα αναφέρονται στο δελτίο τύπου τα ακόλουθα:
Από τη δημιουργία της νέας Κυβέρνησης, ο ΣΙΕΙΕ που εκπροσωπεί το σύνολο των ιδιωτικών σχολείων της χώρας έχει ζητήσει επίσημα συνάντηση με τον Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, προκειμένου να διατυπώσει τις θέσεις του και να εκφράσει τις απόψεις του για τα θέματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μολονότι στο ενδιάμεσο διάστημα έχει επανειλημμένα συναντήσει επίσημα και ανεπίσημα την ηγεσία της ΟΙΕΛΕ, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό του ΣΙΕΙΕ αλλά προχώρησε, χωρίς να προηγηθεί καμιά διαβούλευση με τα ιδιωτικά σχολεία, στην παρουσίαση νομοσχεδίου που ρυθμίζει μεταξύ άλλων και θέματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, σύμφωνα μάλιστα με τις εκφρασμένες βουλές της ΟΙΕΛΕ, της οποίας θυμίζουμε ότι καταστατικός σκοπός ήταν και παραμένει η κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.Το κείμενο του νομοσχεδίου δεν δόθηκε από το Υπουργείο στον ΣΙΕΙΕ που είναι άμεσα ενδιαφερόμενος, αν και το είχε όπως πολύ καλά γνωρίζουμε στα χέρια της η ΟΙΕΛΕ.

Οι ανακοινώσεις που έγιναν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στη συνέντευξη τύπου, δημιουργούν την εντύπωση ότι οι προβλεπόμενες στο νομοσχέδιο ρυθμίσεις και αντισυνταγματικές μπορεί να είναι αλλά και σε κάθε περίπτωση φαίνονται να λειτουργούν σε βάρος της ποιότητας εκπαίδευσης που προσφέρουν τα ιδιωτικά σχολεία στους μαθητές τους και παράλληλα, σε μια περίοδο υψηλής ανεργίας, να οδηγούν στη μείωση των θέσεων εργασίας που προσφέρουν τα ιδιωτικά σχολεία.

Τα ιδιωτικά σχολεία διαμαρτύρονται έντονα για τις μονομερείς αυτές ενέργειες. Ζητούν την απόσυρση των διατάξεων που αφορούν τα ιδιωτικά σχολεία, προκειμένου να προηγηθεί διάλογος με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία καλείται, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, να ορίσει άμεσα συνάντηση με το ΔΣ του ΣΙΕΙΕ, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση.

Ο ΣΙΕΙΕ σε κάθε περίπτωση, δηλώνει ότι θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη για να διασφαλίσει όλα τα δικαιώματα των ιδιωτικών σχολείων, των μαθητών τους, των γονιών τους και ακόμη και αυτών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, όπως αυτά απορρέουν από το Ελληνικό Σύνταγμα, από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση.

newsbeast.gr
…………………
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΟΙΕΛΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ – ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΜΠΑΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑΞΗ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΥΡΑΚΗ: ΑΜΕΣΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση η ΟΙΕΛΕ υποδέχτηκε την ανακοίνωση, από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., διατάξεων του νέου πολυνομοσχεδίου που αφορούν την ιδιωτική εκπαίδευση. Οι εξαγγελίες αυτές είναι σύμφωνες με τις προεκλογικές δεσμεύσεις που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον κλάδο και αποκαθιστούν σε μεγάλο βαθμό την τρωθείσα από τις μνημονιακές πολιτικές συνταγματική νομιμότητα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση αφορούν τρία κύρια ζητήματα:

Α) Καταργείται το όνειδος των εσωτερικών φροντιστηρίων στα ιδιωτικά σχολεία που αποτελούσε προκάλυμμα «μαύρης» εργασίας

Τα εσωτερικά φροντιστήρια που λαμβάνουν μέχρι σήμερα χώρα στα ιδιωτικά σχολεία και λειτουργούν χωρίς κανέναν έλεγχο, καταργούνται οριστικά. Η λειτουργία τους με όρους πλήρους ασυδοσίας έδινε τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων να απασχολούν σ’ αυτά ανθρώπους χωρίς διοριστήρια, χωρίς συμβάσεις εργασίας, χωρίς έλεγχο των τυπικών τους προσόντων.

Αίτημα της Ομοσπονδίας είναι οι πρόσθετες δραστηριότητες που παρέχουν τα ιδιωτικά σχολεία να τεθούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σ’ αυτές να διορίζονται κανονικά, μετά από τον έλεγχο των τυπικών τους προσόντων και την εγγραφή τους στην επετηρίδα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Β) Τη δυνατότητα υπογραφής συλλογικών συμβάσεων στα ιδιωτικά σχολεία με καλύτερους όρους εργασίας

Όπως η ΟΙΕΛΕ έχει δημόσια ενημερώσει, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΟΙΕΛΕ και του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί πληρώνονται μόλις για το 60% της εργασίας που παρέχουν στα ιδιωτικά σχολεία και μόλις για το 3% (!) των υπηρεσιών που παρέχουν σε εορτές, αργίες και Σαββατοκύριακα. Πλέον, η βάναυση αυτή αδικία αποκαθίσταται. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα μπορούν να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες θα προβλέπουν καλύτερους όρους εργασίας (μισθολογικούς, θεσμικούς) από αυτούς που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Γ) Την αποκατάσταση της τάξης και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων στο χώρο των φροντιστηρίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  και των κέντρων ξένων γλωσσών

Οι άθλιες εργασιακές σχέσεις και η απουσία κρατικής εποπτείας έχουν μετατρέψει τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών σε εργασιακές γαλέρες. Με το πολυνομοσχέδιο επιτέλους γίνονται τα πρώτα βήματα για να μπει τάξη στο χάος, να ελεγχθεί η λειτουργία τους και  να αποκατασταθούν σε μεγάλο βαθμό οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.

Το Υπουργείο Παιδείας, πλέον, θα ελέγχει τις συμβάσεις και το ωράριο των εκπαιδευτικών και θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία του Ωρολογίου Προγράμματος.

Κορυφαίας σημασίας είναι και η δήλωση του Αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού κ. Κουράκη σχετικά με την άμεση επιστροφή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας. Υπενθυμίζουμε ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί βρίσκονται σήμερα στην εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας (!) χάρη στη σχετική νομοθετική παρέμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η ΟΙΕΛΕ θα αναμείνει με ενδιαφέρον τις επόμενες ενέργειες των αρμόδιων Υπουργείων, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η συνταγματική νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση και να διασφαλίζεται η νομιμότητα στην έκδοση τίτλων σπουδών και η ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών από τα ιδιωτικά σχολεία.

Η Ομοσπονδία συγκαλεί αύριο έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο με θέμα την εκτίμηση των τελευταίων εξελίξεων.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ              ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...