Home / HEADER-NEWS / Πρυτάνεις: Μας οδηγεί σε «λουκέτο» η ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα

Πρυτάνεις: Μας οδηγεί σε «λουκέτο» η ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα

Δημοσιεύτηκε: 2:36 μμ Απρίλιος 24th, 2015  


aei

Πρυτάνεις: Μας οδηγεί σε «λουκέτο» η ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα

Ετοιμάζουν νομικές κινήσεις – Ψήφισμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου

Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ αναζητούν «νομικές λύσεις» για να αντιμετωπίσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τους στερεί τα αποθεματικά τους. Παράλληλα τα πανεπιστήμια προειδοποιούν ότι «βάζουν λουκέτο».
‘Ηδη με ψήφισμα της Συγκλήτου του, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δηλώνει ρητά ότι «είναι προφανές ότι η πράξη αυτή της Κυβέρνησης θα οδηγήσει άμεσα σε αδυναμία λειτουργίας του   Ιδρύματος μας».
Η ένταση διαπερνάει όλα τα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας και παρά την πρόθεση του υπουργού Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά να παραστεί στην Σύνοδο των πρυτάνεων ΑΕΙ που γίνεται αύριο σε ξενοδοχείο της οδού Μιχαλακοπούλου, οι «ηγέτες» των πανεπιστημίων προετοιμάζονται για ηχηρό «όχι».
Πέραν των άλλων, οι νομικές υπηρεσίες των ΑΕΙ προετοιμάζουν κείμενο με το οποίο θα εξηγούν ότι οι πόροι των  ειδικών λογαριασμών τους (κοινοτικά κονδύλια)  δεν μπορούν να ενταχθούν στην  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τους αναγκάζει να καταθέσουν όλα τα χρήματά τους στην Τράπεζα Ελλάδος, καθώς αποτελούν πόρους που προορίζονται για την εκτέλεση συμβάσεων με την Ε.Ε. «με νομικές δεσμεύσεις, οι οποίοι δεν αποτελούν περιουσία των ΑΕΙ και δεν μπορούν να διατεθούν σε τρίτους».
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρεται ότι:
«Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) συνεδρίασε σήμερα, 23/4/2015 και, με αφορμή την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος, ομόφωνα κατέληξε στα παρακάτω:
Η απόφαση της Κυβέρνησης να υποχρεώσει το ΟΠΑ να μεταφέρει τα ταμειακά του διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην προσπάθειά του να καλύψει τις ανελαστικές λειτουργικές του δαπάνες και δυσχεραίνει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Πανεπιστημιακή του κοινότητα να το διατηρήσει ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο. Οι συνεχείς μειώσεις των προϋπολογισμών του την τελευταία πενταετία, σε συνδυασμό με τη μη καταβολή δόσεων επιχορήγησης στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2015, το έχουν εκ των πραγμάτων υποχρεώσει να καλύπτει τις βασικές του τρέχουσες οικονομικές ανάγκες από τα ήδη περιορισμένα, κυρίως λόγω του PSI, ταμειακά υπόλοιπα των προηγουμένων ετών. Είναι, ως εκ τούτου, προφανές ότι η πράξη αυτή της Κυβέρνησης θα οδηγήσει άμεσα σε αδυναμία λειτουργίας του.
Η Σύγκλητος επισημαίνει ότι ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΟΠΑ δεν επιχορηγείται από το Δημόσιο και διαχειρίζεται πόρους που προέρχονται από φορείς χρηματοδότησης (Ευρωπαϊκή Ένωση, κληροδοτήματα, ιδιωτικοί φορείς) οι οποίοι βάσει νόμου απαγορεύουν την κατάθεση των κονδυλίων αυτών σε επενδυτικούς λογαριασμούς, όπως αυτός της Τράπεζας της Ελλάδος στον οποίο προβλέπεται να μεταφερθούν από τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Επιπροσθέτως, οι πόροι αυτοί αφενός έχουν σε μεγάλο βαθμό δεσμευτεί συμβατικά για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η εκτέλεση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων στα οποία απασχολούνται εκατοντάδες Έλληνες επιστήμονες (μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί υπότροφοι), αφετέρου δε ενισχύουν το Πανεπιστήμιο συμπληρώνοντας τις ελλιπέστατες κρατικές επιχορηγήσεις. Τυχόν απώλειά τους θα οδηγήσει στην ανεργία αυτούς τους νέους ερευνητές, θα εξαφανίσει το ΟΠΑ από τον Ευρωπαϊκό ερευνητικό χάρτη και θα το οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας. Η εφαρμογή των όρων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δημιουργεί τον κίνδυνο να προκύψουν καταλογισμοί και απαιτήσεις λόγω παράβασης υποχρεώσεων που απορρέουν από τους κανόνες διαχείρισης των ως άνω πόρων.
Η Σύγκλητος ομόφωνα:
α) Θεωρεί επιβεβλημένο η Κυβέρνηση και η Βουλή των Ελλήνων να εξαιρέσουν τα αυτοδιοικούμενα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα τους ΕΛΚΕ, από τις υποχρεώσεις που επιβάλλει η συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
β) Εξουσιοδοτεί τον Πρύτανη να προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες με σκοπό την εξαίρεση του ΟΠΑ από την υποχρέωση που επιφέρει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος και
γ) Αποφασίζει να παραμείνει σε διαρκή συνεδρίαση κατά τη χρονική περίοδο εξέλιξης του θέματος».
Στην Πάτρα, οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου της πόλης ζητούν επείγουσα «ηλεκτρονική» διαβούλευση της επιστημονικής κοινότητας της πόλης, καθώς το χρονικό πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά τα ΑΕΙ «είναι μικρό και η τρέχουσα επικαιρότητα πιεστική και απρόβλεπτη».

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...