Πρέπει να παραταθεί η θητεία των στελεχών μέχρι να διαμορφωθεί η νέα εκπαιδευτική πολιτική
Καπετσώνης Κώστας
Έχει συζητηθεί αρκετά από την εκπαιδευτική κοινότητα τις τελευταίες ημέρες το ζήτημα της επιλογής των Διευθυντών σχολικών μονάδων Η πρόσφατη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Επιστημονικής Οργάνωσης των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, που ζητούσε παράταση της θητείας των Διευθυντών, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Ταυτόχρονα με αυτή τη συζήτηση το Υπουργείο Παιδείας έχει διατυπώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει μεσοπρόθεσμα σε μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την παιδεία να «ορθοποδήσει», μετά από συζήτηση και διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα.
Οι αλλαγές αυτές λοιπόν, που η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει πιθανά τον επόμενο χρόνο, δε θα αφήσουν ανεπηρέαστες και τις προδιαγραφές της θέσης των διευθυντών σχολικών μονάδων. Νέα δεδομένα και νέο θεσμικό πλαίσιο, θα δημιουργήσουν νέες απαιτήσεις για αυτές τις θέσεις. Εκτός αν δεν αλλάξει τίποτα. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουν και βάση οι απόψεις που υποστηρίζουν τη μη παράταση της θητείας και την επιλογή νέων διευθυντών το Σεπτέμβρη. Σε αυτή την περίπτωση απλά χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο επιλογής( θα είναι μάλλον το ίδιο) βασισμένο στους στόχους της ήδη «γνωστής» εκπαιδευτικής πολιτικής.
Tα πλαίσια επιλογής δεν μπορεί να είναι σταθερά αλλά θα πρέπει να τροποποιούνται κάθε φορά που έχουμε εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Γιατί με την αλλαγή των στόχων της εκπαιδευτικής πολιτικής, αλλάζουν και οι απαιτήσεις από τα στελέχη και γενικά από το εκπαιδευτικό προσωπικό. Η νέα εκπαιδευτική πολιτική, που ήδη σχεδιάζεται, ίσως λοιπόν απαιτήσει από τους διευθυντές συμπληρωματικές ή διαφορετικές ικανότητες και δεξιότητες.