Home / HEADER-NEWS / Οι εθελοντές που «διαβάζουν» τα παιδιά των μεταναστών

Οι εθελοντές που «διαβάζουν» τα παιδιά των μεταναστών

Δημοσιεύτηκε: 10:07 πμ Απρίλιος 5th, 2015  


765989_IMG_8274

Θέλαμε πάντα να κάνουμε κάτι για τους γύρω μας… Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Οι εθελοντές που «διαβάζουν» τα παιδιά των μεταναστών

Η Μάτα και ο Κώστας Βαρλάς προσφέρουν αφιλοκερδώς ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά μεταναστών. Μαζί τους, πλέον, 140 ακόμα εθελοντές που πιστεύουν πως η γνώση είναι το πιο ισχυρό όπλο απέναντι σε κάθε μορφή ρατσισμού.

Η Μελτέμ και εκατοντάδες άλλα παιδιά, κυρίως μουσουλμάνων της Θράκης και μεταναστών που μένουν στο Γκάζι, ήταν αυτά που ενέπνευσαν το 1996 τη Μάτα και τον Κώστα Βαρλά να προσφέρουν αφιλοκερδώς και ανιδιοτελώς ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά μουσουλμάνων και μεταναστών της περιοχής, κάνοντας αρχικά μαθήματα σε καφενεία, παγκάκια και σπίτια.

Είναι αυτά που εξακολουθούν να εμπνέουν σταθερά μέχρι σήμερα και τους 140 εθελοντές που φτάνουν στους Δρόμους Ζωής για να κάνουν μαθήματα στα 100 παιδιά των διαπολιτισμικών σχολείων της περιοχής, δημιουργώντας παράλληλα ένα εξωσχολικό στέκι, έναν πόλο σταθερότητας και ασφάλειας.

Εκεί, στους Δρόμους Ζωής, υπάρχει ένα στοίχημα που κερδίζουν κάθε χρόνο, όταν φτάνουν όλο και περισσότερα παιδιά που ονειρεύονται μια καλύτερη μοίρα. Και είναι ένα στοίχημα κερδισμένο. Είναι οι «σημαντικοί άλλοι» της ζωής αυτών των παιδιών.

Σε μια μονοκατοικία στο Γκάζι, κάθε απόγευμα, το Κέντρο σφύζει από ζωή. Μαθηματικά, γλώσσα αλλά και θεατρικό παιχνίδι, μουσική και ένα μάθημα γιόγκα που μόλις έχει τελειώσει. Μια παρέα εφήβων δίνει ένα ραντεβού στο Κέντρο για μια δράση που ετοιμάζουν. Στο ισόγειο, σε μια κουζίνα γεμάτη ζωγραφιές, χρώματα και υλικά χειροτεχνίας, ο Κώστας Βαρλάς και μία από τις παλαιότερες εθελόντριες, η Λία Μαραυγάκη, ετοιμάζουν το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Την Άνοιξη οι προκαταρκτικές εξετάσεις των υποψηφίων για τις Σχολές Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού Σώματος

Η απάντηση του Κώστα Βαρλά στο πώς σκέφτηκαν να κάνουν το Κέντρο είναι αφοπλιστικά απλή: «Θέλαμε πάντα να κάνουμε κάτι για τους γύρω μας». Από φίλους τους έμαθαν για το διαπολιτισμικό σχολείο της περιοχής και άρχισαν να γυρίζουν στο Γκάζι μπαίνοντας σε καφενεία και δημιουργώντας μια πρώτη επαφή με τους γονείς των παιδιών. «Η Μάτα έμπαινε σε καφενεία που πήγαιναν μόνο άντρες. Κάποια στιγμή πείστηκαν. Εκεί αρχίσαμε τα μαθήματα, στα καφενεία. Στη συνέχεια κάποιοι άνοιξαν τα σπίτια τους. Χτίσαμε σιγά-σιγά σχέσεις εμπιστοσύνης με όλο τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στη διαφορετικότητα αυτών των ανθρώπων. Σταδιακά άρχισαν και εκείνοι να καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται για ένα απέραντο φροντιστήριο αλλά για ένα μέρος που μπορεί να κάνει τα παιδιά πιο δημιουργικούς ανθρώπους. Από τότε έχουμε μια σταθερή επαφή με τις οικογένειες των παιδιών που συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Κέντρου. Έτσι βοηθάμε πιο αποτελεσματικά τα παιδιά και δημιουργούμε έναν χώρο κατανόησης κι εμπιστοσύνης για εκείνους που οι συνθήκες ή ακόμα και οι προσωπικές τους επιλογές τούς οδήγησαν στην περιθωριοποίηση. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να παρέχουμε στήριξη σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά, κοινωνικά και άλλα προβλήματα».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Κυρώσεις εκπαιδευτικού προσωπικού για τη μη συμμετοχή σε διαδικασίες αξιολόγησης

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ LIFO.GR ΕΔΩ

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Την Άνοιξη οι προκαταρκτικές εξετάσεις των υποψηφίων για τις Σχολές Στρατού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού Σώματος

Το υπουργείο Παιδείας με τα συναρμόδια υπουργεία συζητούν -και μάλλον βρίσκονται λίγο ...