Home / HEADER-NEWS / Οι εφιαλτικοί αριθμοί της εκπαίδευσης

Οι εφιαλτικοί αριθμοί της εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε: 9:56 πμ Απρίλιος 5th, 2015  


kanepgsee
Αν και αντιστέκεται, η Γ΄ εκπαίδευση διανύει τη σημαντικότερη λειτουργική κρίση της ιστορίας της όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ. Τραγική υποχρηματοδότηση και έλλειψη προσωπικού, ανεργία πτυχιούχων, αιώνιοι φοιτητές που αυξάνονται εκθετικά, μείωση των ποσοστών επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις, φοιτητές που σπουδάζουν «λάθος» αντικείμενο, αδυναμία ολοκλήρωσης σπουδών, δυσκολία πρόσβασης από τους μη προνομιούχους είναι κάποια από τα δείγματα που διαμορφώνουν σκηνικό οπισθοδρόμησης για την ελληνική εκπαίδευση.

Το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ δεν θα μπορούσε να δημοσιοποιήσει την ετήσια έκθεσή του για την εκπαίδευση σε πιο επίκαιρη στιγμή. Το σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ βρίσκεται στην τελική του επεξεργασία, ο αριθμός των εισακτέων μόλις ανακοινώθηκε, αναζητείται κοινωνικά δίκαιη και ανεκτή από τα ιδρύματα λύση για τις μετεγγραφές.

Στις 700 σελίδες του τόμου που αποτελεί έναν χάρτη της ελληνικής εκπαίδευσης της δεκαετία 2002-2012 καταγράφεται με απόλυτα τεκμηριωμένο επιστημονικό και αναλυτικό τρόπο η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την εκπαίδευση, οι στρεβλώσεις αλλά και η αρχή της καταστροφής που επέβαλλαν οι πολιτικές λιτότητας. Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η αποτύπωση φθάνει μέχρι το 2013.

Όλοι οι δείκτες είναι καθοδικοί χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί, στην περίοδο αναφοράς, η διάλυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης, η αδυναμία λειτουργίας των υποστηρικτικών υπηρεσιών στα πανεπιστήμια λόγω της διαθεσιμότητας και στη συνέχεια απόλυσης του προσωπικού, η περαιτέρω οικονομική αφαίμαξη και η δραματική επιβάρυνση των κεντρικών πανεπιστημίων με την απελευθέρωση των μετεγγραφών.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια ωστόσο εμφανίζουν αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα. Παρά τις αντίξοες συνθήκες βρίσκονται σε υψηλή θέση, ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά αποτελέσματα. Το 2010 κατέχει την 14η θέση ως προς την παραγωγή συνολικών (εκπαιδευτικών & ερευνητικών) αποτελεσμάτων με τιμή 45,3 στην 100βάθμια κλίμακα, πολύ κοντά στην αντίστοιχη μέση τιμή της ΕΕ-27 που είναι 48,1.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

https://360pedia.gr/efialtikoi-arithmoi-ekpaideyshs/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...