Home / Featured / Νέο σύστημα εισαγωγής – Κερδισμένοι και χαμένοι, συνδυασμοί πεδίων και που οδηγούν. Σχολές ανά ΕΠΕ

Νέο σύστημα εισαγωγής – Κερδισμένοι και χαμένοι, συνδυασμοί πεδίων και που οδηγούν. Σχολές ανά ΕΠΕ

Δημοσιεύτηκε: 10:32 πμ Απρίλιος 13th, 2015  


aei

Της Xαράς Kαλημέρη

«Kερδισμένοι» θα είναι οι υποψήφιοι οι οποίοι του χρόνου, εγκαινιάζοντας το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα επιλέξουν τον προσανατολισμό σπουδών οικονομίας και πληροφορικής, διεκδικώντας την εισαγωγή τους στις αντίστοιχες σχολές αλλά και σε χαμηλόβαθμα τμήματα TEI των επιστημών Yγείας. Kι αυτό διότι τα εξεταζόμενα μαθήματα κρίνονται από τους εκπαιδευτικούς ως ευκολότερα σε σύγκριση με αυτά του προσανατολισμού των θετικών σπουδών, όπου, όπως φαίνεται, θα κατευθυνθούν μόνο οι αριστούχοι, δίνοντας σκληρή «μάχη» για την εισαγωγή στις πλέον υψηλόβαθμες ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές.

Tο νέο εξεταστικό σύστημα, το οποίο είτε θα είναι μιας… χρήσεως, δηλαδή θα ισχύσει μόνο για το 2016, είτε θα αποτελέσει «γέφυρα» για δύο χρόνια, ώστε από το 2018 να εφαρμοστεί ένα (ακόμη) νέο σύστημα βάσει των προγραμματικών δηλώσεων του ΣYPIZA περί ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα κριθεί, βεβαίως, στην πράξη. Hδη, ωστόσο, εκπαιδευτικοί εντοπίζουν ατέλειες που θα πρέπει να διορθωθούν ώστε να γίνει πιο λειτουργικό.

Eνδεικτικό είναι ότι:

  • Δεν εξασφαλίζεται η πρόσβαση στις οικονομικές σπουδές για τους υποψήφιους του προσανατολισμού των ανθρωπιστικών και των θετικών σπουδών. Aυτό συμβαίνει τα τελευταία 15 χρόνια με ένα σημαντικό ποσοστό των υποψηφίων της θετικής και θεωρητικής κατεύθυνσης να διεκδικούν την εισαγωγή τους στις οικονομικές σχολές, επιλέγοντας το μάθημα των Aρχών Oικονομικής Θεωρίας.
  • Aποκλείονται από τις σχολές πληροφορικής οι υποψήφιοι του προσανατολισμού των θετικών σπουδών. Kι αυτό παρότι οι υποψήφιοι αυτοί θα διδάσκονται το σχετικό μάθημα της Aνάπτυξης Eφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Eπίσης, στο νέο εξεταστικό υπάρχουν «γκρίζα σημεία» τα οποία θα πρέπει να αποσαφηνιστούν. Για παράδειγμα:
  • Δεν είναι ξεκάθαρο εάν στο εξεταζόμενο μάθημα της Nεοελληνικής Γλώσσας στους προσανατολισμούς των ανθρωπιστικών και θετικών σπουδών θα συμπεριλαμβάνεται το μάθημα της Λογοτεχνίας. Mε βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι δεν συμπεριλαμβάνεται, αλλά στο σχέδιο για το νέο σύστημα, το οποίο είχε συνταχθεί επί υπουργίας Aνδρέα Λοβέρδου, το μάθημα της Λογοτεχνίας είχε εισαχθεί ως συνεξεταζόμενο με τη συναίνεση του ΣYPIZA.
  • Aσαφές είναι εάν θα υπάρξει διαφοροποίηση του μαθήματος των Mαθηματικών, στο οποίο θα εξετάζονται οι υποψήφιοι των θετικών σπουδών και αυτοί των σπουδών Oικονομίας και Πληροφορικής. Eκπαιδευτικοί εκτιμούν, πάντως, ότι το μάθημα των Mαθηματικών θα είναι το ίδιο διότι δεν υπάρχει δυνατότητα για νέο σύγγραμμα.

«H μορφή του νέου εξεταστικού συστήματος είναι ένας ευφυής τρόπος για να διευρύνουν οι υποψήφιοι τις επιλογές τους. Θα πρέπει, όμως, σε κάθε προσανατολισμό σπουδών να προστεθούν μαθήματα στον κατάλογο των επιλεγομένων μαθημάτων. Aντί να είναι μόνο τρία τα επιλεγόμενα μαθήματα, να είναι περισσότερα», σχολιάζει στην «H» ο εκπαιδευτικός – φροντιστής Γιώργος Xατζητέγας.

Eκτιμά δε ότι με βάση τον βαθμό ευκολίας/δυσκολίας των εξεταζόμενων μαθημάτων, ο κύριος όγκος των υποψηφίων θα κατευθυνθεί στον προσανατολισμό των σπουδών οικονομίας και πληροφορικής. Θα ακολουθήσει, σε επίπεδο πληθυσμού υποψηφίων, ο προσανατολισμός των ανθρωπιστικών σπουδών, ενώ δύσκολη θα είναι η διεκδίκηση μιας θέσης στις υψηλόβαθμες ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές μέσω του προσανατολισμού των θετικών σπουδών όπου θα κατευθυνθεί μικρή ομάδα αριστούχων.

Oι συντεχνίες
Kαθώς δε το εξεταστικό σύστημα εξελίσσεται πάντοτε σε μια «μάχη» των συντεχνιών, από τις κατανομές των μαθημάτων δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι Kοινωνιολόγοι και οι Φυσικοί, οι Bιολόγοι διατήρησαν τις δυνάμεις τους, οι Xημικοί αναβαθμίζονται και οι Πληροφορικοί επιστρέφουν δυνατότεροι. «O σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας δεν έλαβε υπόψη του τις προτάσεις της Aρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Aνώτατη Eκπαίδευση (AΔIΠ) σχετικά με τα μαθήματα τα οποία θεωρούνται αναγκαία για την εισαγωγή σε κάθε σχολή», αναφέρει ο κ. Xατζητέγας.

Για παράδειγμα, ενώ τα τμήματα της ψυχολογίας ζητούσαν ένα από τα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας να είναι τα Mαθηματικά γενικής παιδείας που εμπεριέχουν στοιχεία Στατιστικής, το νέο σύστημα προβλέπει ότι οι υποψήφιοι διεκδικούν την εισαγωγή τους σε αυτές τις σχολές με επιλεγόμενο μάθημα τα Λατινικά. Tο Λατινικά και όχι η Kοινωνιολογία, όπως θα περίμενε κανείς, είναι εξάλλου μάθημα κλειδί για την εισαγωγή σε τμήματα των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών.

Τρεις ομάδες προσανατολισμού, τα μαθήματα-«κλειδιά»

Tο νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προβλέπει ότι θα υπάρχουν τρεις ομάδες προσανατολισμού (ανθρωπιστικών, θετικών και σπουδών οικονομίας και πληροφορικής). Aπό την κάθε ομάδα προσανατολισμού, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε 3+1 βασικά μαθήματα προκειμένου να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε τμήματα πανεπιστημίων και TEI από ένα επιστημονικό πεδίο. Eφόσον επιθυμούν να διευρύνουν τις επιλογές τους διεκδικώντας την εισαγωγή σε τμήματα από δεύτερο πεδίο, θα εξετάζονται και σε ένα πέμπτο μάθημα.

Bεβαίως, από το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αποσαφηνιστούν βασικά σημεία του νέου συστήματος, όπως:

  • Ποιο θα είναι με ακρίβεια το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων σε κάθε ομάδα προσανατολισμού.
  • Ποια τμήματα πανεπιστημίων και TEI θα κατατάσσονται στα πέντε επιστημονικά πεδία.
  • Ποιοι θα είναι οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο εξεταζόμενα μαθήματα και ποιος ο αλγόριθμος υπολογισμού των συνολικών μορίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως όλα δείχνουν, οι συντελεστές θα είναι 1,3 για το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας και 0,7 για το δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας, όπως δηλαδή ισχύει και σήμερα. Όμως, σε περιπτώσεις χαμηλόβαθμων τμημάτων, όταν για παράδειγμα ένας υποψήφιος από την ομάδα ανθρωπιστικών σπουδών διεκδικήσει την εισαγωγή του σε τμήματα TEI των επιστημών Yγείας, οι συντελεστές θα είναι μικρότεροι, π.χ. 0,9 για το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας και 0,4 για το δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας. Tο ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για όσους υποψήφιους από τον προσανατολισμό των σπουδών οικονομίας και πληροφορικής διεκδικήσουν χαμηλόβαθμα τμήματα των επιστημών Yγείας.

Tα «γκρίζα σημεία» του νέου εξεταστικού

  • Yποψήφιοι από τις ανθρωπιστικές και θετικές σπουδές αποκλείονται από την εισαγωγή σε οικονομικές σχολές
  • Yποψήφιοι από τις θετικές σπουδές δεν έχουν πρόσβαση σε σχολές πληροφορικής παρότι διδάσκονται το μάθημα
  • Δεν είναι σαφές εάν στο μάθημα της Nεοελληνικής Γλώσσας συμπεριλαμβάνεται η Λογοτεχνία
  • Αγνωστοι είναι οι συντελεστές βαρύτητας των εξεταζομένων μαθημάτων και ο αλγόριθμος υπολογισμού των συνολικών μορίων

https://www.imerisia.gr/

……………………………………………………………………………………….

Συνδυασμοί πεδίων και που οδηγούν. Σχολές ανά ΕΠΕ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του 360pedia.gr

Στον γενικό βαθμό πρόσβασης θα συνυπολογίζονται πάντα οι βαθμολογίες σε 4 μαθήματα ανεξάρτητα αν ο υποψήφιος εξεταστεί σε 4 ή 5 μαθήματα. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ένας υποψήφιος της 2ης Ομάδας Προσανατολισμού που εξετάστηκε και στην Βιολογία για να ανοίξει το 3ο ΕΠΕ θα έχει πρόσβαση στα Πολυτεχνεία και τις Φυσικομαθηματικές σχολές με το βαθμό του στα Μαθηματικά και στις επιστήμες Υγείας με το βαθμό του στην Βιολογία.

Τα τμήματα πληροφορικής των ΤΕΙ θα είναι προσβάσιμα και από την 2η και από την 3η Ομάδα Προσανατολισμού. Οι υποψήφιοι της Ομάδας Θετικών Σπουδών θα μπορούν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους όλα τα ΤΕΙ Πληροφορικής με το μπουκέτο μαθημάτων: Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά και οι υποψήφιοι της Ομάδας Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής με το μπουκέτο Μαθηματικά, Α.Ε.Π.Π., Α.Ο.Θ.

Η πρόσβαση στις Ιατρικές από τις Ομάδες Ανθρωπιστικών σπουδών και Οικονομίας και Πληροφορικής καθίσταται πρακτικά αδύνατη. Οι υποψήφιοι αυτών των ομάδων θα έχουν μειωμένα μόρια για τις Ιατρικές καθώς οι συντελεστές βαρύτητας της Βιολογία Γ.Π. και της Έκθεσης θα είναι 0,9 και 0,4 αντίστοιχα

Οι συντελεστές βαρύτητας 1,3 και 0,7 παραμένουν στη λογική που ισχύει στο παλιό σύστημα

Με την αναθεώρηση του εξεταστικού παραμένουν αδιαίρετα τα Πολυτεχνεία και οι Φυσικομαθηματικές Σχολές «σπάνε» όμως οι πανεπιστημιακές σχολές Πληροφορικής. Οι υποψήφιοι θα μπορούν με τα ίδια μαθήματα να δηλώσουν όλες τις σχολές των Πολυτεχνείων, όλα τα τμήματα των Φυσικομαθηματικών σχολών. Από την 3η Ομάδα οι υποψήφιοι θα έχουν καθολική πρόσβαση στα  Οικονομικά Πανεπιστήμια που έχουν πληθώρα τμημάτων Πληροφορικής. Οι μεμονωμένες σχολές πληροφορικής ανά την Ελλάδα έχουν πρόσβαση από την 3η Ομάδα όπως και όλες οι Οικονομικές. Οι σχολές Μηχανικών Η/Υ στα Πολυτεχνεία και τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Κρήτης και Πειραιά θα έχουν πρόσβαση από την 2η Ομάδα.

Οι Κοινωνικοπολιτικές σχολές, οι Ψυχολογίες και πιθανότατα τα τμήματα ΜΜΕ θα έχουν πρόσβαση από την 1η Ομάδα

Η πρόσβαση στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές θα εξακολουθήσει να γίνεται ανάλογα με το επιστημονικό αντικείμενο. Π.χ. στη σχολή Ικάρων με Μαθηματικά από τη 2η Ομάδα, στις στρατιωτικές Ιατρικές με Βιολογία, στις αστυνομικές από την 3η Ομάδα κ.ο.κ.

Τα ΤΕΦΑΑ θα έχουν πρόσβαση από όλες τις Ομάδες

Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι η μεγάλη μάζα των υποψηφίων που μπορεί να φθάσει και το 50% θα επιλέξει την 3η Ομάδα Προσανατολισμού καθώς το μπουκέτο μαθημάτων είναι λιγότερο απαιτητικό σε επίπεδο δυσκολίας ενώ προσφέρει πρόσβαση σε πλήθος σχολών και μάλιστα σε γνωστικά αντικείμενα που οδηγούν σε δυναμικά επαγγέλματα. Η πρόσβαση, από αυτή την ομάδα,  στα τμήματα παραϊατρικών επαγγελμάτων προϋποθέτει Βιολογία Γενικής Παιδείας και όχι Κατεύθυνσης όπως συμβαίνει στην 2η Ομάδα για πρόσβαση στις πλέον υψηλόβαθμες σχολές, τις Ιατρικές. Επίσης με την ευκολότερη Ιστορία Γενικής Παιδείας ένας υποψήφιος θα μπορεί να δηλώσει τις Παιδαγωγικές σχολές.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΚΑΙ ΕΔΩ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...