Home / HEADER-NEWS / Μπαλτάς – Δεν αφορά όλες τις σχολές η απόφαση ΣτΕ για τις μετεγγραφές. Ποιους αφορά άμεσα. Νέα ρύθμιση από το Υπουργείο

Μπαλτάς – Δεν αφορά όλες τις σχολές η απόφαση ΣτΕ για τις μετεγγραφές. Ποιους αφορά άμεσα. Νέα ρύθμιση από το Υπουργείο

Δημοσιεύτηκε: 11:17 πμ Απρίλιος 8th, 2015  


mpaltas
Ως «τρελή» χαρακτήρισε την κατάσταση με τις μετεγγραφές των φοιτητών ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζεται από το προηγούμενο έτος.
Οι μετεγγραφές που ήδη έγιναν, ακυρώνονται και οι φοιτητές επανεγγράφονται στις Σχολές που εισήχθησαν αρχικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων της σχολικής περιόδου 2013-2014, κάτι όμως που δεν βρίσκει σύμφωνο τον κ. Μπαλτά.Ο ίδιος πρότεινε στα πανεπιστήμια να μην ακολουθήσουν την απόφαση του ΣτΕ, καθώς ισχυρίζεται ότι αυτή ισχύει μόνο για μερικές συγκεκριμένες σχολές και όχι για το σύνολο των ιδρυμάτων. Απηύθυνε έκκληση στις Αρχιτεκτονικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης να τηρήσουν τις φετινές μετεγγραφές, ανακαλώντας τις προσφυγές τους στο ΣτΕ.Ο υπουργός Παιδείας αναγνώρισε το πρόβλημα υπερπληθυσμού που προκλήθηκε από το κύμα μετεγγραφών στις δύο πανεπιστημιακές Σχολές, σχολιάζοντας ότι προήλθε από «απαράδεκτες  υποσχέσεις, που στηρίχθηκαν σε ψηφοθηρικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να γεμίσουν τα κεντρικά και να αδειάσουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια».«Η Πολιτεία προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, με στέγαση και τροφή, όμως δεδομένης της κατάστασης, δεν μπορούν να γίνουν πολλά» σημείωσε.

Ο κ. Μπαλτάς ζήτησε τη βοήθεια των πανεπιστημίων για να λυθεί το πρόβλημα με τους χιλιάδες φοιτητές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον «αέρα», ενώ προανήγγειλε ότι το υπουργείο έχει προετοιμαστεί για λιγότερες μετεγγραφές το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 σχετικά με την εξομάλυνση του προβλήματος, στο νέο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί μετά το Πάσχα στη Βουλή, έχουν μπει εισοδηματικά κριτήρια για τις μετεγγραφές.

Ποιοι χάνουν το τρένο των μετεγγραφών στα ΑΕΙ

Ολική ανατροπή στους – πρόχειρους όπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται – εκπαιδευτικούς σχεδιασμούς αρκετών προηγούμενων ετών που αφορούσαν τις μετεγγραφές φοιτητών και τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, προκαλούν δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με την πρώτη, που εκδόθηκε χθες, κρίθηκε αντισυνταγματικό το «τσουνάμι» των σχεδόν 10.000 μετεγγραφών που αναστάτωσε πέρυσι τα πανεπιστήμια, αποψιλώνοντας τα περιφερειακά και προκαλώντας ασφυξία στα κεντρικά. Ωστόσο από την απόφαση θίγονται άμεσα μόνο αυτοί που είχαν ζητήσει μετεγγραφή προς τις Αρχιτεκτονικές Σχολές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ (και τώρα πρέπει να επιστρέψουν στις σχολές όπου πρωτοεισήχθησαν) καθώς οι άλλες σχολές δεν είχαν προσφύγει στο ΣτΕ.

Με τη δεύτερη απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 16 Φεβρουαρίου, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές και όσες προσλήψεις εκπαιδευτικών έγιναν εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, δικαιώνοντας εκπαιδευτικούς που είχαν περάσει στον διαγωνισμό του 2008 αλλά δεν διορίστηκαν, ενώ διορίστηκαν στη θέση τους άλλοι εκπαιδευτικοί από διάφορους πίνακες βάσει προϋπηρεσίας.

Και οι δύο αποφάσεις προκαλούν τώρα πονοκέφαλος στο υπουργείου Παιδείας. Πάντως αυτοί που πραγματικά θίγονται δεν είναι οι πολιτικοί αλλά οι πολίτες, φοιτητές και εκπαιδευτικοί εν προκειμένω, που πληρώνουν τους ατελείς σχεδιασμούς.

Για τις μεν  μετεγγραφές, ο Αριστείδης Μπαλτάς έχει ήδη δηλώσει ουσιαστικά ότι το επόμενο έτος θα γίνουν με το σταγονόμετρο. «Πρέπει να βρούμε μια χρυσή τομή για το πώς πρέπει να γίνονται οι μετεγγραφές. Πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με κριτήρια που έχουν σχέση με εισοδήματα και κοινωνικές ανάγκες» είχε πει στις 27 Μαρτίου στη Βουλή. Έχοντας πλέον ως οδηγό και την απόφαση του ΣτΕ, αναμένεται να βάλει πολύ αυστηρά κριτήρια αφήνοντας εκτός μετεγγραφών το μεγαλύτερο τμήμα πολυτέκνων και τριτέκνων, που μέχρι τώρα τις λάμβαναν ελευθέρως. Ας σημειωθεί μάλιστα ότι πέρυσι η πεποίθηση πολλών υποψηφίων ότι μπορούσαν να πάρουν μετεγγραφή για Αθήνα ή Θεσσαλονίκη είχε εκτοξεύσει τις βάσεις και αρκετών τμημάτων που δεν συγκαταλέγονταν στα δημοφιλή.

Για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, εξάλλου, η ηγεσία του υπουργείου αντιμετωπίζει έναν γόρδιο δεσμό καθώς συγκρούονται αντίθετα συμφέροντα. Οι μεν επιλεχθέντες του ΑΣΕΠ έχουν το δίκιο – και τον νόμο πλέον – με το μέρος τους και πρέπει να απορροφήσουν, αλλά και όσοι ανέμεναν αν διοριστούν λόγω προϋπηρεσίας και συγκέντρωναν μόρια έχουν επίσης ένα δίκιο, το οποίο τώρα ίσως χάσουν εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης διαδικασίας προσλήψεων που ακολούθησε για πολλά χρόνια η πολιτεία.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

………………………

Λύση για τη βόμβα του ΣτΕ που ακυρώνει τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ αναζητούν στο Παιδείας

Στην αναβολή εκτέλεσης της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μετεγγραφές προσανατολίζονται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στο τεράστιο θέμα που ανέκυψε τη Μεγάλη Τρίτη.Όπως σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας στο πρωινό του ΑΝΤ1, μετά το Πάσχα θα κατατεθεί νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια για τις μετεγγραφές.Μετά την απόφαση του Στε για τις μετεγγραφές στις αρχιτεκτονικές σχολές, ο κ. Μπαλτάς κάλεσε τις διοικήσεις τους να επιδείξουν ανοχή για φέτος καθώς το ακαδημαϊκό έτος βρίσκεται στην ολοκλήρωση του.Υπενθυμίζεται ότι χθες έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο του περασμένου έτους, βάζοντας φρένο στις εκτός ελέγχου μετεγγραφές των φοιτητών στα Πανεπιστήμια.

Ο κ. Μπαλτάς άφησε σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με το ζήτημα των μετεγγραφών.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Νομοθετική ρύθμιση θα καταθέσει προς ψήφιση, στη Βουλή, αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, η οποία:

Α. Θα δίνει λύση στις Μετεγγραφές των Φοιτητών στις Αρχιτεκτονικές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ, ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει τους 117 προσφεύγοντας καθηγητές στο Ανώτατο Δικαστήριο. και

Β. Θα ορίζει τις κατηγορίες των φοιτητών που από το επόμενο ακαδημαικό έτος θα έχουν δικαίωμα μετεγγραφής.

Η νέα ρύθμιση  κινείται στο πλαίσιο των «υποδείξεων» του Συμβουλίου της Επικρατείας και συγκεκριμένα θα αφορά:

1. Τους φοιτητές πουα δυνατούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Σχολή ή το Τμήμα, όπου έχουν εισαχθεί, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή

2. Τους φοιτητές που λόγω ανυπέρβλητης οικονομικής δυσχέρειας ζητούν να μετεγγραφούν σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που εδρεύει σε άλλη πόλη, όπου αποδεδειγμένα θα έχουν την αναγκαία για τη φοίτησή τους ιατρική ή οικονομική, κατά περίπτωση, υποστήριξη.

Στο μεταξύ ο υπουργός Παιδείας μιλώντας το πρωί στον Αντέννα αναγνώρισε το πρόβλημα υπερπληθυσμού που προκλήθηκε από το «κύμα» μετεγγραφών στις δύο πανεπιστημιακές Σχολές, σχολιάζοντας ότι προήλθε από «απαράδεκτες υποσχέσεις, που στηρίχθηκαν σε ψηφοθηρικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να γεμίσουν τα κεντρικά και να αδειάσουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια».

«Η Πολιτεία προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, με στέγαση και τροφή, όμως δεδομένης της κατάστασης, δεν μπορούν να γίνουν πολλά» σημείωσε.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...