Home / HEADER-NEWS / Έχουμε δρόμο ακόμη για μια εκπαίδευση για όλα τα παιδιά. Πρέπει να αλλάξουν πολλά.

Έχουμε δρόμο ακόμη για μια εκπαίδευση για όλα τα παιδιά. Πρέπει να αλλάξουν πολλά.

Δημοσιεύτηκε: 12:58 μμ Απρίλιος 16th, 2015  


mathites

του Παντέρα Νίκου

https://fresheducation.gr/?lang=el

Η Nell Keddie διατυπώνει μια αιρετική, με ένα πρώτο διάβασμα, θέση. Έχει σχέση με το πώς το είδος της γνώσης που διδάσκεται στα σχολεία διαμορφώνει τελικά και τις επιδόσεις των μαθητών. Η άποψή της σχετίζεται άμεσα με τις θεωρίες για την κοινωνική κατασκευή της γνώσης ( Berger& Lukcmann, The Social Construction of Reality 1967) καθώς και με τη θεωρία του Bernstein για τους κώδικες που προωθεί το σχολείο(BasilBernstein Παιδαγωγικοί κανόνες και κοινωνικός έλεγχος) αλλά και με την ελληνική ταινία: “To καναρινί ποδήλατο»

Η Nell Keddie σε άρθρο της με τίτλο « Classroom Knowledge»  που περιλαμβάνεται στο Young(επιμ) ,Knowledge and control , 1971 σελ.156 υποστηρίζει ότι οι αλλαγές σε αναλυτικά προγράμματα (ώρες διδασκαλίας, τύποι γνωστικών αντικειμένων, ωρολόγιο πρόγραμμα και άλλα), που με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι χαρακτηρίζουν την εκπαιδευτική πολιτική της χώρας μας τις τελευταίες δεκαετίες, δεν είναι οι κατάλληλες αλλαγές που μπορούν να βοηθήσουν μαθητές με χαμηλές επιδόσεις. Αυτό που πρέπει να αλλάξει κατά την Nell Keddie είναι οι ιεραρχικές κατηγορίες της ικανότητας και της γνώσης που επιβραβεύονται από το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Κατηγορίες που επιβάλλονται από τα αναλυτικά προγράμματα, και ο εκπαιδευτικός είναι υποχρεωμένος να τις αποδεχτεί  για να κρίνει το ποιος μαθητής κατέχει τη γνώση. Η ανανέωση των σχολείων μπορεί να γίνει μόνο αν μεταβληθούν εκ βάθρων οι κατηγορίες που χρησιμοποιούν οι δάσκαλοι για το τι θεωρείται γνώση. Εδώ μπορούμε να θυμηθούμε την κατακραυγή που είχε ο νέος δάσκαλος από τους συναδέλφους του, όταν έβαλε 10 στα μαθηματικά σε ένα «κακό» μαθητή που όμως ήξερε να επιδιορθώνει τρακτέρ(ταινία: καναρινί ποδήλατο). Αυτό γιατί μέσα στην επίσημη γνώση των σχολείων δεν επιβραβεύεται η συγκεκριμένη ικανότητα.

Πιο αναλυτικά η Keddie μελέτησε ένα  σχολείο σχετικά με τον ορισμό της ικανότητας ενός μαθητή σε συνάρτηση με το χειρισμό της ύλης και της γνώσης σε ορισμένη κατηγορίας ικανότητας. Οι μαθητές του Α ( άριστα) έχουν την ικανότητα να κάνουν κτήμα τους τα γνωστικά αντικείμενα. Χειρίζονται άνετα αφηρημένες έννοιες και νοητικό υλικό. Όμως οι μαθητές του Γ (καλά)  χρειάζονται μια πιο συγκεκριμένη και οικεία , εμπλουτισμένη με παραδείγματα, ύλη που να είναι βασισμένη στην εμπειρία, να είναι σε κατανοητή γλώσσα για να αφομοιωθεί.

Η Keddie σύμφωνα  με τα παραπάνω αποτελέσματα, που περιγράφηκαν περιληπτικά, κατέληξε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να θεωρήσουν ότι οι διαφορές που διαμορφώνονται στις επιδόσεις μεταξύ των μαθητών Α και Γ, σημαίνουν ότι η μία ομάδα είναι καλύτερη από την άλλη. Και επιχειρηματολογώντας πάνω σε αυτή τη θέση αναφέρει ότι οι μαθητές του Α( άριστα)  έχουν μια ιδιαίτερη ικανότητα που τους επιτρέπει να εισέρχονται σε ένα σύστημα σκέψης διαφορετικό από  αυτό της καθημερινότητας. Μπορούν να εργάζονται και να αποδίδουν στο  γνωστικό πλαίσιο που είναι ήδη κατασκευασμένο και εφαρμοζόμενο στα σχολεία, το οποίο ακολουθούν και οι εκπαιδευτικοί.

Αυτό το πλαίσιο χαρακτηρίζεται από μια εξειδίκευση της γνώσης σε αντιπαράθεση με την καθημερινή γνώση. Οι οπτικές  ενός  γνωστικού αντικειμένου , άρα και η μορφή των ερωτήσεων κατανόησης που θα υποβληθούν στους μαθητές,  σχετίζονται και οργανώνονται με βάση αυτή την εξειδίκευση. Οι οπτικές όμως που αφορούν την καθημερινή εμπειρία, παραμερίζονται και δεν οργανώνονται ανάλογες ερωτήσεις, στις οποίες οι μαθητές του Γ θα μπορούσαν να ανταποκριθούν.

Συγκεκριμένα αναφέρει ένα παράδειγμα από τη διδασκαλία της Κοινωνιολογίας , λέγοντας ότι  σε αυτό το μάθημα δεν τίθεται σοβαρός προβληματισμός για θέματα όπως η σκληρότητα και η απανθρωπιά.  Αντιθέτως τα θέματα που θα διερευνηθούν και θα διδαχτούν, θα είναι έξω από τις εμπειρίες των μαθητών, πολλές φορές σε ένα αφηρημένο επίπεδο. Οι μαθητές λοιπόν θα πρέπει να αποδεχτούν ότι στη διδασκαλία μαθημάτων, αυτά που διδάσκονται θα  απέχουν πολύ από την δική τους έως τώρα εμπειρία.

Οι μαθητές λοιπόν του Α, συνεχίζει η Keddie έχουν την ικανότητα να αγνοούν σημαντικά ζητήματα του θέματος που διαπραγματεύονται και τα οποία αφορούν καθημερινές τους εμπειρίες. Δίνουν βάση σε ότι δε προέρχεται από την εμπειρία τους και ενδιαφέρονται για το άμεσο και μεμονωμένο ζήτημα- ερώτημα, έξω από το  συνολικό πλαίσιο .

Οι μαθητές του Γ δεν σκέφτονται έτσι και αναζητούν περισσότερο το καθημερινό νόημα που αναδύεται από το γνωστικό αντικείμενο που διαπραγματεύεται στη τάξη. Στις περισσότερες περιπτώσει δεν το βρίσκουν. Για αυτό το λόγο πολλές φορές αμφισβητούν το περιεχόμενο των όσων διδάσκονται, χωρίς να προχωρούν στην κατάθεση διευκρινιστικών ερωτημάτων στην τάξη.

Αποτέλεσμα αυτών είναι οι μαθητές αυτοί να χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς να κατανοήσουν τα μαθήματα και οι εκπαιδευτικοί να προσαρμόζουν ανάλογα τις προσδοκίες τους από αυτούς. Προσδοκίες οι οποίες τελικά επιδρούν καθοριστικά στο επίπεδο απόδοσης των μαθητών.

Το νέο που μας λέει η Keddie, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, είναι ότι το είδος της γνώσης που προσφέρεται στα σχολεία ή καλύτερα επιβάλλεται στα σχολεία, διαμορφώνει και τις προσδοκίες των εκπαιδευτικών και άρα τις αποδόσεις και το χαρακτηρισμό των μαθητών.

Πνευματικά δικαιώματα του www.fresheducation.gr και του www.xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...