Home / HEADER-NEWS / Αναμένονται υπουργικές αποφάσεις για το νέο εξεταστικό

Αναμένονται υπουργικές αποφάσεις για το νέο εξεταστικό

Δημοσιεύτηκε: 11:39 πμ Απρίλιος 8th, 2015  


panelladikes2014_361619827

Με υπουργικές αποφάσεις οι οποίες θα εκδοθούν σύντομα, το υπουργείο Παιδείας θα καθορίσει τις λεπτομέρειες του νέου εξεταστικού συστήματος για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Σύντομα οι μαθητές που φοιτούν στη Β’ Λυκείου και του χρόνου θα δώσουν εξετάσεις με το νέος σύστημα θα ενημερωθούν για την ένταξη όλων των τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ στα αντίστοιχα επιστημονικά πεδία, ενώ ταυτόχρονά θα καθοριστούν και συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων, έτσι ώστε να έχουν ολόκληρη την «εικόνα» του συστήματος που θα τους οδηγήσει στην ανώτατη εκπαίδευση.

Αναφορικά με το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τ. Κουράκης, δήλωσε χτες πως το σύστημα είναι μεταβατικό – θα ισχύσει τουλάχιστον για δύο χρόνια – προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες και οι ελλείψεις του πρόσφατα νομοθετημένου συστήματος που προέβλεπε το «Νέο Λύκειο».

Τόνισε, παράλληλα, πως αν δεν γίνονταν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, οι μαθητές και μαθήτριες θα περιορίζονταν στην επιλογή σχολών από ένα και μόνο επιστημονικό πεδίο, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά με υψηλούς βαθμούς να έμεναν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο κ. Κουράκης υπογράμμισε ότι στόχος των επικείμενων αλλαγών είναι τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν σχολές από δύο διαφορετικά΄ επιστημονικά πεδία, χωρίς να αιφνιδιαστούν και χωρίς να ανατραπεί ο προγραμματισμός τους. Ως εκ τούτου, όσοι μαθητές προετοιμάστηκαν για να δώσουν 4 μαθήματα – και εξακολουθούν να θέλουν – μπορούν, χωρίς καμία αλλαγή, να επιλέξουν αυτά τα μαθήματα. Επίσης, όσα παιδιά επιθυμούν να «ανοίξουν» τις σχολές ενός ακόμα επιστημονικού πεδίου μπορούν να επιλέξουν ένα πέμπτο μάθημα, το οποίο έτσι και αλλιώς θα διδάσκονται.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε το διακηρυγμένο στόχο του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υπάρξει ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την έννοια να μπορούν οι μαθητές και μαθήτριες με ένα νέο σύστημα, τελειώνοντας το Λύκειο και αποκτώντας το σύνολο των αναγκαίων γνώσεων να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Προφανώς, θα υπάρξουν σχολές με αυξημένη ζήτηση, όπου εκεί θα προκριθεί ορισμένος τρόπος επιλογής».

Διάλογος

Πάντως το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα, με τους επιστημονικούς και εμπλεκόμενους φορείς αλλά και με την υπόλοιπη κοινωνία με στόχο τη ριζική αναθεώρηση του υπάρχοντος εκπαιδευτικού συστήματος. Μάλιστα, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, «η διαδικασία αυτή θα στοχεύει στον εκ βαθέων ανασχηματισμό του εκπαιδευτικού τοπίου από την προσχολική αγωγή έως την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Απώτερος στόχος είναι όλα τα παιδιά να έχουν ένα απόθεμα γνώσεων, ώστε να γίνονται πολίτες με κριτική σκέψη «όχι μόνο για να ενταχθούν στο σύστημα, αλλά η κριτική τους σκέψη να φτάσει μέχρι σε εκείνο το σημείο, ώστε να θέλουν να το αλλάξουν προς το καλύτερο και να ένα διαρκώς δικαιότερο κόσμο».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...