Πώς να βάλουμε κατά ομάδες τα θρανία; Aφού δε χωράνε!
Η διαρρύθμιση των θρανίων σε μία τάξη προδίδει τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν καθώς και πολλές φορές τη μέθοδο διδασκαλίας. Όμως τις περισσότερες φορές η διδακτική του εκπαιδευτικού προσδιορίζεται από την αδυναμία μια διαφορετικής διαμόρφωσης των θρανίων λόγω έλλειψης χώρου.
Μια «Λοξή τάξη» στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη
Η επιτόπια εγκατάσταση του Ζάφου Ξαγοράρη με τίτλο «Λοξή Τάξη» βρίσκεται ήδη στο αίθριο του Κτηρίου της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη.
Η εγκατάσταση αυτή του Ζάφου Ξαγοράρη διερευνά τον τρόπο εκπαίδευσης ως έκφραση της κοινωνικής αλλαγής.
Μια σχολική τάξη λοιπόν, είναι προσαρμοσμένη έτσι ώστε να ανταποκρίνεται σε συνθήκες υπαίθριας διδασκαλίας σε λοξό έδαφος. Δεκαοκτώ θρανία, τριανταέξι καρέκλες, μια καθηγητική έδρα και η αντίστοιχη θέση της, είναι κομμένα υπό γωνία 7 μοιρών ώστε η τάξη να γέρνει ομοιόμορφα και να μπορεί να σταθεί ίσια σε κατηφορικό ή κεκλιμένο επίπεδο.
Η υπαίθρια αυτή τάξη αναφέρεται σε μορφές εκπαίδευσης που ιστορικά εφαρμόζονται σε συνθήκες κρίσης, όπως είναι ο πόλεμος, ο σεισμός, το στρατόπεδο συγκέντρωσης, κλπ., όταν δηλαδή υπάρχει αδυναμία διδασκαλίας σε στεγασμένο χώρο.


Παράλληλα με την εγκατάσταση, παρουσιάζεται υλικό από τα Φωτογραφικά και τα Ιστορικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, από περιπτώσεις διδασκαλίας σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης κατά τις οποίες δημιουργήθηκαν τέτοιου είδους υπαίθριες τάξεις.