Home / HEADER-NEWS / Ο Μάρτιος, διεθνής μήνας της Γαλλοφωνίας! Αποτελέσματα Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας και πρόγραμμα εκδηλώσεων

Ο Μάρτιος, διεθνής μήνας της Γαλλοφωνίας! Αποτελέσματα Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας και πρόγραμμα εκδηλώσεων

Δημοσιεύτηκε: 11:19 πμ Μάρτιος 3rd, 2015  


parle_francais_rouge_4-1a4a1

Αντώνης Χασάπης, Καθηγητής γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας

Κάθε χρόνο, τον Μάρτιο, γιορτάζει η Γαλλοφωνία: Ένα δίκτυο κρατών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, το οποίο συγκεντρώνει πλέον περισσότερο από το ένα τέταρτο των χωρών του κόσμου (53 πλήρη μέλη, δύο συνεργαζόμενα μέλη και δεκατρείς παρατηρητές) στις πέντε ηπείρους. Τα κράτη-μέλη, μέσα από διάφορα προγράμματα εκδηλώσεων, γιορτάζουν την συμμετοχή τους σε μία γλωσσική κοινότητα περίπου 300 εκατομμυρίων ανθρώπων, που μοιράζονται τη γαλλική γλώσσα, ως μητρική, δεύτερη ή ξένη.

Οι αρχές της Διεθνούς Οργάνωσης Γαλλοφωνίας συνοψίζονται στο σύνθημά της ‘’Egalité, Complémentarité, Solidarité’’ (Ισότητα, Αλληλοσυμπλήρωση, Αλληλεγγύη) μεταξύ λαών και πολιτισμών.

Σύμφωνα με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, η γαλλική γλώσσα συνεχίζει να κατέχει σημαντική θέση στον κόσμο: μοναδική γλώσσα που ομιλείται και στις πέντε ηπείρους! Όπως και η αγγλική, η γαλλική γλώσσα παραμένει γλώσσα εργασίας των διεθνών οργανισμών στην Ευρώπη, καθώς επίσης και στην Αφρική. Η γαλλική είναι η μητρική γλώσσα περίπου 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, πράγμα που την τοποθετεί στην 11η σειρά στον κόσμο (επί συνόλου περισσοτέρων από 2.000 γλωσσών). Ο αριθμός των ατόμων που εκτιμάται ότι ‘‘είναι σε θέση να χρησιμοποιούν έστω περιστασιακά τη γαλλική γλώσσα’’ ανέρχεται σε περισσότερα από 250 εκατομμύρια.

Πέρα από τα αριθμητικά δεδομένα, έρευνες που διεξάγονται σε διάφορες χώρες αποδεικνύουν ότι η γαλλική διατηρεί τη θετική εικόνα μιας γλώσσας χρήσιμης, απαραίτητης σε επαγγελματικούς τομείς, αλλά επίσης μιας γλώσσας αδιάρρηκτα συνδεδεμένης με αξίες. Η γαλλική γλώσσα διαθέτει το πλεονέκτημα να είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως μεγάλη γλώσσα πολιτισμού.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

πηγή https://fresheducation.gr/?p=3121

Εβδομάδα της γαλλικής γλώσσας και της Γαλλοφωνίας 2015

Πρόσκληση σε ταξίδι

09-18/03/2015 | Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος & Θεσσαλονίκης

Στον αστερισμό του ταξιδιού στο πλαίσιο της Γαλλοφωνίας θα κυλήσει ο μήνας Μάρτιος, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες πρεσβείες της Αθήνας, ώστε να εορταστεί η χρήση μιας κοινής γλώσσας που ενώνει πέντε ηπείρους: τα γαλλικά.

Έκθεση Οι Θαυμάσιες εικόνες του Βελγικού Κέντρου Κινουμένου Σχεδίου – Μουσείο των Βρυξελλών, με αφορμή τον εορτασμό των 25 χρόνων από την ίδρυσή του, με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Βελγίου.

Λογοτεχνική στρογγυλή τράπεζα Το αστυνομικό και νουάρ μυθιστόρημα
Τρείς συγγραφείς από τις δύο όχθες της Μεσογείου, που χρησιμοποιούν το έγκλημα ως πρόφαση, εξερευνούν την κοινωνική πραγματικότητα, τις πολιτικές αποκλίσεις και την σκληρότητα ασυνήθιστων πεπρωμένων:Dominique Manotti, Miloudi Hamdouchi και Τεύκρος Μιχαηλίδης.
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Μαρόκου.

Θεατρικό δρώμενο με μαριονέτες Η νύχτα θα τελειώσει κάποια μέρα; από την ομάδα La Tête dans le sac(Ελβετία). Η παράσταση, που πλαισιώνεται από μουσικούς, ξεδιπλώνεται γύρω από το ρεμπέτικο και την ιστορία της γέννησής του.
Μία πρόταση της Πρεσβείας της Ελβετίας.

11 & 14/03/2015
Εθνικός διαγωνισμός Γαλλοφωνίας 2015
1.000 νικητές διακρίνονται

Το θέμα της Πρόσκλησης σε ταξίδι και η φρεσκάδα του παιδικού κοινού ξυπνούν την επιθυμία μας για ταξίδια σε άλλους τόπους. Οι καλύτερες δημιουργίες βραβεύονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 14 Μαρτίου. Όπως και το 2014, 16 νικητές θα ταξιδέψουν στη Γαλλία για να συμμετάσχουν σε πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Με την υποστήριξη της Τοπικής αυτοδιοίκησης Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής και του Sofitel.

Πληροφορίες: francophonie2015@ifa.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...