Home / HEADER-NEWS / Με ρύθμιση που προωθεί το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. θα ισοδυναμούν με μάστερ τα πτυχία των Πολυτεχνίων

Με ρύθμιση που προωθεί το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. θα ισοδυναμούν με μάστερ τα πτυχία των Πολυτεχνίων

Δημοσιεύτηκε: 10:43 πμ Μάρτιος 30th, 2015  


ptyxio

Με μάστερ θα ισοδυναμούν τα πτυχία που χορηγούν τα Πολυτεχνεία, οι Πολυτεχνικές και Γεωπονικές Σχολές ύστερα από ενιαίες και αδιάσπαστες πενταετείς σπουδές, εφόσον περάσει διάταξη που μελετά το υπουργείο Παιδείας.

Η διάταξη πρόκειται να συμπεριληφθεί σε πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, σύμφωνα με Τα Νέα.

Η αναβάθμιση αποτελούσε πάγιο αίτημα των Πολυτεχνείων και του ΤΕΕ εδώ και δεκαετίες και την είχαν υποσχεθεί χωρίς να την πραγματοποιήσουν αρκετοί από τους προηγούμενους υπουργούς Παιδείας.

Για το θέμα αυτό ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, συναντήθηκε προ ημερών με την αντιπρόεδρο του ΤΕΕ και πρώην αντιπρύτανη του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, Τώνια Μοροπούλου, η οποία επανέφερε το αίτημα των Πολυτεχνείων της χώρας, να θεσμοθετηθούν αδιάσπαστες πενταετείς σπουδές που θα οδηγούν σε μάστερ πλάι στις διασπασμένες (σε τρία χρόνια για πτυχίο και 1-2 ακόμη για μάστερ) που παρέχουν αγγλοσαξονικές Σχολές Μηχανικών.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ

Με μάστερ θα ισοδυναμούν στο εξής τα πτυχία που χορηγούν α Πολυτεχνεία, οι Πολυτεχνικές και Γεωπονικές Σχολές της χώρας ύστερα από ενιαίες και αδιάσπαστες πενταετείς σπουδές, εφόσον περάσεις διάταξης που, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο υπουργός Παιδείας μελετά να συμπεριλάβει σε πολυνομοσχέδιο για την παιδεία τις επέμενες ημέρες!

Η αναβάθμιση αποτελούσε πάγιο αίτημα των Πολυτεχνείων και του ΤΕΕ εδώ και δεκαετίες και την είχαν υποσχεθεί, αρκετοί από τους προηγούμενους υπουργούς Παιδείας. Ο Αριστείδης Μπαλτάς – που προέρχεται από το Πολυτεχνείο της Αθήνας και γνωρίζει καλά  το θέμα – όμως φέρεται ως έτοιμος για να την προχωρήσει.

Για το θέμα αυτό ο υπουργός συναντήθηκε προ ημερών με την αντιπρόεδρο του ΤΕΕ και πρώην αντιπρύτανη του Ε.Μ. Πολυτεχνείου Τώνια Μοροπούλου η οποία επανάφερε το αίτημα των Πολυτεχνείων της χώρας – αλλά και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πολυτεχνείων της οποίας είναι επίσης αντιπρόεδρος – να θεσμοθετηθούν αδιάσπαστες πενταετείς σπουδές που θα οδηγούν σε μάστερ πλάι στις διασπασμένες (σε 3 χρόνια για πτυχίο και 1-2 ακόμα για μάστερ) που παρέχουν αγγλοσαξονικές Σχολές Μηχανικών.

Όπως λέει στα «ΝΕΑ» η Τώνια Μοροπούλου, έχει καταθέσει στον υπουργό και σχέδιο για τη διάκριση της τεχνικής ευθύνης των μηχανικών (σ.σ. δηλαδή τον βαθμό των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων) ανάλογα με τα έτη και το είδος των σπουδών, ενώ η ενδεχόμενη αναβάθμιση των πτυχίων πιθανώς να είναι αναδρομική, δηλαδή όλοι οι απόφοιτοι Πολυτεχνείων μέχρι ενός χρονικού σημείου να θεωρούνται κάτοχοι μάστερ, ώστε να μπορούν να αναβαθμιστούν βαθμολογικά αν δουλεύουν π.χ. στο Δημόσιο, αλλά να μπει φρένο σε αιτήσεις μισθολογικής αναβάθμισης παλαιών πτυχιούχων για προφανείς – δημοσιονομικούς – λόγους.

ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ – ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

90187766 (1)


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...