Τελευταία Νέα

Monday, 04/23/18, 05:14Μάθετε να βρίζετε στα αρχαία (όπως ο Ζουράρις) και να μην σας καταλαβαίνει κανείς

Δημοσιεύτηκε:

3:53 μμ Μάρτιος 14th, 2015

ZOURARIS

Χρήστος Δεμέτης

“Οι Ούνοι ή οι βάρβαροι αυτοί, οι οποίοι συνεχώς έχουν διαπράξει αυτά τα αλλεπάλληλα εγκλήματα, θα πρέπει να καταλάβουν ότι απέναντι τους θα έχουν αυτόν τον αντίπαλο, τον αμυνόμενο, όπως αμυνθήκαμε στη μεγαλύτερη εποποιία μετά το 1821, το 1941 με 1944. Υπήρξαμε μετά επί κατοχή εμείς οι νικητές. Η νικήτρια Ελλάδα μετεβλήθη σε νικημένη Ελλάδα και από αυτό πάσχουμε τώρα. Διότι υπήρξε η αμερικανοκρατία και επομένως τώρα ξαναστηνόμαστε στα πόδια μας”, συμπλήρωσε κατά τα λοιπά, αλλά τα αρχαιοελληνικά του “γαλλικά” είναι αυτά που έκαναν όλο το διαδίκτυο να θυμηθεί τις αρχαίες βρισιές.

Γιατί ναι, και οι Αρχαίοι Έλληνες έβριζαν. Και έβριζαν με ιδιαίτερη λεξιπλαστική ικανότητα.

Στο βιβλίο του Μάριου Βερέττα, “Τα βρωμόλογα των αρχαίων Ελλήνων”, καταγράφονται μεταξύ άλλων οι εξής αρχαίες βρισιές:

ΑΒΡΟΒΑΤΗΣ: θηλυπρεπής άνδρας με γυναικείο βάδισμα [αβροβάτης = αβρός(τρυφερός) + βαίνω (προχωρώ, εισέρχομαι)
ΑΝΑΣΕΙΣΙΦΑΛΛΟΣ: φιλήδονη γυναίκα που πιάνει και κουνάει τον φαλλό [ανασεισίφαλλος = ανασείω + φαλλός] ΒΔΕΩ: πέρδομαι [βδέω = βρωμάω] ΓΛΩΤΤΟΔΕΨΕΩ: κάνω μαλάξεις με τη γλώσσα
ΓΟΓΓΥΛΗ: βυζί / στήθος [γογγύλη = ολοστρόγγυλη] ΓΥΝΑΙΚΟΠΙΠΗΣ: μπανιστιρτζής [ γυναικοπίπης = γυναίκα + οπιπτεύω] ΔΡΟΜΑΣ: πόρνη του δρόμου [δρομάς = δρόμος] ΕΣΧΑΡΑ: γυναικείο αιδοίο [εσχάρα = από το ρήμα ίσχω (εμποδίζω)] ΕΥΠΥΓΟΣ: γυναίκα με ωραία οπίσθια [εύπυγος = ευ + πυγή ] ΚΑΣΣΩΡΙΣ: πόρνη [κασσωρίς = από το κάσις (αδελφός, εταίρος)] ΜΥΖΟΥΡΙΣ: γυναίκα που βυζαίνει πέος [μύζουρις = μυζάω + ουρά (πέος)] ΠΗΘΙΚΑΛΩΠΗΞ: άνθρωπος πανούργος [πιθηκαλώπηξ = πίθηκος = αλώπηξ] ΠΟΣΘΩΝ: άνδρας με μεγάλο πέος [πόσθων = από το πόσθη(πέος)] ΡΩΠΟΠΕΡΠΕΡΗΘΡΑΣ: άνδρας που εκστομίζει ακατάπαυστα χαζομάρες [ρωποπερπερήθρας = ρώπος(φτηνόπραγμα) + πέρπερος (φλυαρία)] ΗΔΟΝΟΘΗΚΗ: το αιδοίο
ΚΥΝΤΕΡΟΣ: ο αναίσχυντος, ο κοπρίτης [> κύων] ΚΙΝΟΥΡΗΣ αυτός που περπατά επιδεικνύοντας τα γεννητικά του όργανα [κίνουρης = κινέω + ουρά] ΛΕΧΡΙΟΣ [ > λέχριος (λεχρίτης)] ΛΥΔΙΑ: η πόρνη στην ρωμαϊκή εποχή, επειδή συνήθως ήταν από την ομώνυμη περιοχή της Μικρασίας οι πόρνες πολυτελείας.
ΛΟΧΜΗ: το τριχωτό αιδοίο [> λόχμη (θάμνος)] ΣΠΟΔΗΡΙΛΑΥΡΑ: αυτός που τρώει κόπρανα [σποδή (καταβροχθίζω) + λαύρα (απόπατος)] ΧΑΛΚΙΔΙΤΙΣ: η πολύ φτηνή πόρνη, αυτή που εκδίδεται για ένα χάλκινο νόμισμα.

“Τα πολυάριθμα “βρωμόλογα” των αρχαίων Ελλήνων, υποδεικνύουν ότι οι πρόγονοί μας χυδαιολογούσαν συχνότατα και αισχρότατα, ακριβώς όπως κι εμείς (…). Πάντως το παρόν ρυπαρογράφημα μπορεί να εξυπηρετήσει και… παιδαγωγικούς σκοπούς. Διότι η γνώση της αρχαίας χυδαιολογίας αποτελεί εν δυνάμει άλλον έναν τρόπο για να αγαπήσουμε και να μάθουμε τα αρχαία ελληνικά!”, σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας.

“Αποσκότισόν με” έλεγαν σε κάποιον για να πάψει να τους σκοτίζει, ενώ “μαψ”, ήταν ο ανόητος. Η λέξη έχει επιβιώσει μάλιστα μέχρι σήμερα ως “μάπας” και είναι μια από τις πιο αρχαίες βωμολοχία.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Αλλαγές σε ιστορία, μαθηματικά, γλώσσα και φυσικές επιστήμες λόγω νέας δομής σε λύκειο και σύστημα πρόσβασης

Από το ιστολόγιο kleitor, αλιεύουμε επίσης:

Αμάρευμα: κατακάθι της κοινωνίας (ους. αμάρα=χαντάκι)

Βδέλυγμα: σίχαμα

Έκφαυλος: ατιμασμένος

Κόβαλος: παράσιτο

Κόπρειος: τιποτένιος

Μιάστωρ: μίασμα

Σκωραμίς: απατεώνας / καθίκι

Βέβαια υπάρχουν και τα παρακάτω που επιβιώνουν από γενιά σε γενιά ως λογοπαίγνια.

Κοινώς:

Μη μου τους όρχεις τάρατε

Όδευε εις συνουσίαν

Της επί χρήμασιν εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα

Έξω κίναιδε εκ της οικίας

Όπως σημειώνει άλλωστε ο Νίκος Σαραντάκος στο ιστολόγιο του, δημοφιλής και με αρνητική χροιά ήταν και η λέξη αρχολίπαρος που σημαίνει “αυτός που ποθεί σφοδρά την εξουσία” αλλά και “ο ευτελώς πρόθυμος προς τους κατέχοντες την εξουσία”.
Και για το τέλος, πώς προέκυψε η λέξη βωμολοχία

Βωμολοχία: βρισιά, χυδαιότητα, απρεπής λέξη, αισχρολογία

Ο επαίτης, ανυπόμονος, θρασύς και πεινασμένος, ζητούσε με πιεστικό τρόπο μερίδα και ως εκ τούτου, επιτίθετο λεκτικά στον τελεστή της θυσίας χρησιμοποιώντας αισχρές εκφράσεις. Άρχιζε τότε μία απρεπής και μη κόσμια συνομιλία μεταξύ επαίτη και υπεύθυνου των θυσιών, που κατέληγε σε χυδαίες εκφράσεις και τσακωμούς.   Αυτή η αισχρή και χυδαία στιχομυθία, ονομάστηκε βωμολοχία.   Βωμολόχος είναι λοιπόν ο περί τους βωμούς λοχών (παραμονεύων, ενεδρεύων) επαίτης, με σκοπό να λάβει κάτι από τα κρέατα των θυσιών.​

Πηγή: news247.gr

…………………………………………………………………………………………………………………

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τα πρησμένα «μέζεα» του Ζουράρι και η υψηλή τέχνη της βωμολοχίας

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ επιτυγχάνει το ίδιο αποτέλεσμα σαν να χρησιμοποιούσε το χυδαιότερο των υβρεολογίων, μέσω λέξεων της αρχαίας ελληνικής.

Ένα καλό λεξικό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, κάτι σαν το περίφημο -και πολύτομο- έργο των Liddell & Scott θα πρέπει να συμβουλεύεται κάποιος που προσπαθεί να παρακολουθήσει τις ομιλίες του κ. Κώστα Ζουράρι από του βήματος της Βουλής. Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ, γνωστός συγγραφέας, διανοούμενος και πανεπιστημιακός, χρησιμοποιεί αριστοτεχνικά την βαθιά φιλολογική του καλλιέργεια προκειμένου να παρακάμψει τη βωμολοχία.

Παρόλ’ αυτά, ο κ. Ζουράρις επιτυγχάνει το ίδιο αποτέλεσμα σαν να χρησιμοποιούσε το χυδαιότερο των υβρεολογίων, μέσω λέξεων της αρχαίας ελληνικής, οι οποίες, μάλιστα, είναι και εντελώς ακατάληπτες.

Η λεξιμαγεία του κ. Κώστα Ζουράρι παρήγαγε άλλο ένα λαμπερό διαμάντι σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου, όταν οι βουλευτές και ο ελληνικός λαός άκουσε τον όρο «μέζεα». Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη Γερμανία, ο κ. Ζουράρις είπε ότι «πρόκειται περί ληστρικού κράτους. Και βεβαίως, υπενθυμίζω ότι μας έχουν πρήξει τα μέζεα του στεατοπυγικού μας υποσυστήματος οι Γερμανοί ότι ‘τα κράτη έχουν συνέχεια’. Επομένως, εφόσον το ναζιστικό καθεστώς αναγνώρισε τις δύο πρώτες δόσεις, το μεταναζιστικό καθεστώς πρέπει να συνεχίσει, διότι τα μέζεά μας, μάς τα έχουν πρήξει. Η εχθροπραξία σημαίνει ότι με βάση τα χαρακτηριστικά των Γερμαναράδων θα είναι πολύχρονη και πολύνεκρη».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Στο Καστελόριζο με εντολή Πρωθυπουργού ο Γαβρόγλου για τα κενά των εκπαιδευτικών

Το «στεατοπυγικό υποσύστημα» έστω ότι εμπίπτει στην ιατρική ορολογία, το «μέζεα» όμως είναι αμφίβολο ότι ακούγεται οικείο ακόμη και σε φιλολόγους. Προφανώς αναφέρεται στα ανδρικά γεννητικά όργανα, τα οποία κατά την νεοελληνική στερεότυπη έκφραση διογκώνονται πέραν του φυσιολογικού εξαιτίας ψυχολογικής ενόχλησης, εν προκειμένω από τις πιέσεις που ασκεί στη χώρα μας η Γερμανία. Ωστόσο, τα «μέζεα» είναι μια πολύ σπάνια μορφή της λέξης «μήδεα» η οποία εμφανίζεται στα πρώτα έργα της αρχαιοελληνικής ποίησης, στη Θεογονία του Ησιόδου και, βεβαίως, στα ομηρικά έπη που αποτελούν και προσφιλές σημείο αναφοράς για τον κ. Ζουράρι.

Στο πλαίσιο του φροντιστηρίου αρχαιομάθειας που εμμέσως προσφέρει ο βουλευτής, θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει, όχι τόσο τα «μήδεα λαχνήεντα», δηλαδή τα «μαλλιαρά αχαμνά» του προσωκρατικού φιλοσόφου Εμπεδοκλή, αλλά μερικούς στίχους από την Οδύσσεια (ραψωδία σ’, στίχοι 82-87), στους οποίους περιλαμβάνεται η λέξη «μήδεα» σε μια χρήση συμβολικά παραπλήσια με εκείνη που επέλεξε ο κ. Κώστας Ζουράρις στην ομιλία του.

«αλλ’ εκ τοι ερέω, το δε και τετελεσμένον έσται: αι κεν σ’ ούτος νικήση ͅκρείσσων τε γένηται, πέμψω σ’ ηπειρόνδε εν νηί μελαίνη,ω εις Έχετον Βασιληά, βροτών δηλήμονα πάντων, ος κ’ από ρίνα τάμησι και ούατα νηλέι χαλώ, μήδεα τ’ εξερύσας δώη κυσίνα ωμά δάσασθαι».

Στην μετάφραση των Νίκου Καζαντζάκη και Ιωάννη Κακριδή οι στίχοι μεταφέρονται στα νέα ελληνικά ως εξής: «Πάνω σ̓ αυτό κάτι άλλο θα ‘λεγα, που σίγουρα θα γένει: Αν τούτος δείξει δυνατότερος και σε καταπονέσει,σε μαύρο πλοίο για την αντίπερα μεριά θα σε φορτώσω,στο ρήγα να σε παν τον Έχετο, τον ανελέητο, μύτη κι αφτιά να σου θερίσει με άσπλαχνο χαλκό, και τ ̓ αχαμνά σου να ρίξει στα σκυλιά ανασπώντας τα, που ωμά θα τα σπαράξουν».

Μπορεί κάποιος να εκτονώνει αναίμακτα την οργή του πχ κατά των καταπιεστών δανειστών της Ελλάδας κ.λπ στις φαντασιώσεις που εξάπτει η βάρβαρη ομηρική σκηνή. Διότι είναι άγνωστο πού θα οδηγεί το επόμενο λεκτικό χτύπημα του κ. Κώστα Ζουράρι, καθως το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει.

          

     

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Θέσεις εργασίας για εκπαιδευτικούς μέσω της μηχανής αναζήτησης του ΟΑΕΔ

Μέσω της μηχανής αναζήτησης θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ...

Μοιράσου!