Home / HEADER-NEWS / Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας για τις σχολικές εκδρομές «Εξιλαστήριο θύμα: Ο εκπαιδευτικός»

Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας για τις σχολικές εκδρομές «Εξιλαστήριο θύμα: Ο εκπαιδευτικός»

Δημοσιεύτηκε: 3:57 μμ Μάρτιος 7th, 2015  


autobus

Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας

Αντωνοπούλου 66 Βόλος, T.K. 382 21
Τηλέφωνα: 24210)20483 (Κάθε Δευτέρα 19:00-21:00) – 6936)584278
Fax: 24210)20483
elme.mag@gmail.com
www.elme-mag.gr
Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015
Αρ. Πρωτ. 010
Προς
ΔΣ ΟΛΜΕ
Σχολεία & Υπηρεσίες
Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Μαγνησίας
Κοινοποίηση
MME

Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015
Αρ. Πρωτ. 010
Προς
•    ΔΣ ΟΛΜΕ
•    Σχολεία & Υπηρεσίες
Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Μαγνησίας
Κοινοποίηση
•    MME

Θέμα: «  Σχολικές Εκδρομές – Εξιλαστήριο θύμα: Ο εκπαιδευτικός »

Με αφορμή την πρόσφατη δικαστική απόφαση για συναδέλφους εκπαιδευτικούς – συνοδούς εκδρομής, τίθεται για μία ακόμη φορά  το θέμα των εκδρομών  κάθε  τύπου αναφορικά με τις ευθύνες τις οποίες επιφορτίζονται οι συνοδοί καθηγητές.

Οι εκδρομές είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είναι θεσμοθετημένες εδώ και δεκαετίες και έχουν κυρίως χαρακτήρα εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό αλλά και ψυχαγωγικό.

Κατά συνέπεια δε μπορούν και δεν πρέπει να καταργηθούν αφού είναι αναπόσπαστο κομμάτι  της εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής διαδικασίας.

Εκείνο που προέχει είναι η εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς) να διατηρεί και να προάγει τον επιμορφωτικό χαρακτήρα των εκδρομών.

Οι εκπαιδευτικοί, ακόμη και με βάση το ισχύον «λειψό» νομικό πλαίσιο, καταρτίζουν τα προγράμματα σε άμεση συνεργασία με τους μαθητές τους ξεκαθαρίζοντας ωστόσο την αναγκαιότητα της απαρέγκλιτης εφαρμογής του προγράμματος της εκδρομής, όπως εγκρίθηκε από το Σύλλογο Διδασκόντων,  ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων, μαθητών και καθηγητών.

Οι εκδρομές προγραμματίζονται  με μέτρο και σύνεση, με βάση εκπαιδευτικό περιεχόμενο και όχι με βάση την επιθυμία κάποιων των μαθητών για γενικότερη χαλάρωση. Δεν είναι οι εκδρομές αντικείμενο ούτε τακτικισμών, ούτε συναλλαγών.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι οι οποίοι σηκώνουν όλο το βάρος των ευθυνών και όλοι, ακόμη και η δικαιοσύνη, ζητούν από αυτούς να είναι υπεύθυνοι για τα πάντα, να είναι γνώστες των πάντων, και κυρίως να αποτελούν τα εξιλαστήρια θύματα για οποιοδήποτε κακό προκύψει φταίνε δε φταίνε.

Να το πούμε και σκωπτικά:  Όλοι απαιτούν οι εκπαιδευτικοί – συνοδοί των εκδρομών  να είναι εκείνοι που πρέπει να έχουν ιατρικές γνώσεις έμπειρου ιατρού, γνώσεις ψυχολογίας ικανού ψυχολόγου, γνώσεις κυκλοφοριακού κώδικα αξιωματικού της τροχαίας, γνώσεις δημόσιας διοίκησης και νομικής, γνώσεις πολεμικών τεχνών, γνώσεις μαντείας, κλπ κλπ κλπ.

Θεωρούμε απαράδεκτο και το αναφέρουμε χωρίς καμία σκωπτική διάθεση, εκπαιδευτικοί οι οποίοι επιτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους, συμπεριφερόμενοι με τον πιο ανθρώπινο τρόπο, προασπιζόμενοι τους μαθητές τους εξαντλώντας κάθε περιθώριο δράσης και παρέμβασης, η πολιτεία να τους διώκει αντί να τους συγχαίρει.

Με βάση τα παραπάνω, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, εκφράζοντας την γενική απαίτηση του εκπαιδευτικού κόσμου, ζητά να εξετασθεί εκ νέου και άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας το νομοθετικό πλαίσιο των εκδρομών ορίζοντας μέτρα ουσιαστικής αστικής προστασίας και νομικής κάλυψης των εκπαιδευτικών. Το νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να προσδιορίζει επακριβώς τα καθήκοντα των εκπαιδευτικών – συνοδών, τις αρμοδιότητες και τις υπευθυνότητές τους και μόνον αν καθίστανται επιλήσμονες αυτών να λογοδοτούν.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ζητά για ακόμη μία φορά να εξετασθεί συνολικά το ζήτημα  από την ΟΛΜΕ.

… γιατί ανεπιθύμητα συμβάντα πάντα θα υπάρχουν στις σχολικές εκδρομές, αλλά δεν μπορεί ο εκπαιδευτικός να είναι ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας ή ο «αποδιοπομπαίος τράγος» που θα φορτώνεται κάθε φορά τις ευθύνες. Οι εκπαιδευτικοί  συμμετείχαν και θα συμμετέχουν στις σχολικές εκδρομές ως επόμενο της ιδιαίτερης παιδαγωγικής σχέσης που αναπτύσσεται στις σχολικές μονάδες με τους μαθητές τους και παρά τη μεγάλη ευθύνη που επωμίζονται. Αλλά δεν μπορεί να  αντιμετωπίζονται ως εξιλαστήρια θύματα είτε από την πολιτεία είτε απ’ οποιονδήποτε θέλει απλά κάπου να επιρρίψει ευθύνες…

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος
της ΕΛΜΕ Μαγνησίας

Σωκράτης Σαβελίδης

Η Γραμματέας

Μαρία Γιαννουλή


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...