Home / HEADER-NEWS / Δελτίο Τύπου – «ΑΡΧΑΙΟ ΠΑΘΟΣ» ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΤΙΣ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ

Δελτίο Τύπου – «ΑΡΧΑΙΟ ΠΑΘΟΣ» ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΤΙΣ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΟ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ

Δημοσιεύτηκε: 11:46 μμ Μάρτιος 14th, 2015  


DSC06715

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ

Κεφαλληνίας 17 –Κυψέλη, Τηλ.  210 8656004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                  

«ANCIENT PATHOS»

Μια διαφορετική παράσταση  παρουσιάζει φέτος το Θέατρο Τόπος Αλλού απευθυνόμενο στους ξένους που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Πρόκειται για ένα απάνθισμα από  τα κείμενα των τραγικών μας ποιητών Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη, διαμορφώνοντας μια καλλιτεχνική πρόταση με ιδιαίτερη ταυτότητα, αφού παρουσιάζεται στην αγγλική γλώσσα.

Το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ διοργανώνει μια πρεμιέρα στις 3 ΙΟΥΝΙΟΥ  στις 18.00 όπου η παράσταση θα παιχτεί για εκπροσώπους ξένων πρεσβειών, τουριστικούς πράκτορες και για το ελεύθερο Αγγλόφωνο κοινό που ζει στην Αθήνα.

DSC06752

Περιγραφή

Με τον τίτλο «Ancient pathos» χαρακτηριστικές σκηνές από τις γνωστότερες ελληνικές τραγωδίες ζωντανεύουν στη σκηνή με σύγχρονη σκηνοθετική οπτική και τη χρήση video καθώς και πρωτότυπης μουσικής.

Το αρχαίο και το παραδοσιακό συνυπάρχουν και πλαισιώνουν τον λόγο των ηθοποιών καθιστώντας τη θεατρική εμπειρία μοναδική.

Η παράσταση ξεκινά από την θυσία της Ιφιγένειας στην Αυλίδα από τον Αγαμέμνονα και τις έντονες, απειλητικές διαθέσεις και αντιρρήσεις της Κλυταιμνήστρας. Οι ικεσίες τόσο της Κλυταιμνήστρας  όσο και της μικρής Ιφιγένειας δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Η θυσία γίνεται και ο στρατός των Ελλήνων αναχωρεί για την Τροία. (ΕΥΡΙΠΙΔΗ : Ιφιγένεια εν Αυλίδι).

Η αφήγηση μας περνάει στην εποχή μετά την καταστροφή της Τροίας και μας περιγράφει πως το νικηφόρο μαντάτο της πτώσης της Τροίας πέρασε με φωτιές από βουνό σε βουνό και έφτασε στις Μυκήνες. Εκεί το πληροφορείται η Κλυταιμνήστρα και ετοιμάζει στον άνδρα της «μεγάλη υποδοχή».

Ο χρόνος των δέκα χρόνων που πέρασε δεν απάλυνε τον πόνο από την θυσία  της Ιφιγένειας και όταν ο Αγαμέμνων φτάνει τον σκοτώνει μαζί με την Κασσάνδρα την κόρη του Πρίαμου και μάντισσα που μαντεύει το φονικό. (ΑΙΣΧΥΛΟΥ: Αγαμέμνων)

Η αμέσως επόμενη σκηνή μας μεταφέρει στον τάφο του Αγαμέμνονα όπου η Ηλέκτρα θρηνεί το χαμό του πατέρα της. Εκεί φτάνει η αδελφή της Χρυσόθεμις -που υπακούει στην Κλυταιμνήστρα και στον Αίγισθο σε αντίθεση με την Ηλέκτρα που επαναστατεί.

Η αφήγηση εισάγει στη σκηνή και μας πληροφορεί για την Κλυταιμνήστρα που έρχεται και αυτή στον τάφο για να αποδώσει τιμές. Η Ηλέκτρα συγκρούεται μαζί της. Η σκηνή είναι άγρια και γνωστή για την δύναμη της. Όταν η Κλυταιμνήστρα αποχωρεί, εμφανίζεται ο Ορέστης, όπου παρακολουθούμε τη σπαρακτική σκηνή της αναγνώρισης Ηλέκτρας  – Ορέστη (ΣΟΦΟΚΛΗ: Ηλέκτρα).

Ο Ορέστης για να εκδικηθεί το φόνο του πατέρα του γίνεται μητροκτόνος. Η ύβρις του ξεσηκώνει τις Ερινύες –παλιές μητριαρχικές θεότητες- που τον στοιχειώνουν (ΕΥΡΙΠΙΔΗ : Ορέστης).

Τον καταδιώκουν μέχρι που ο Ορέστης καταφεύγει στο ναό της Αθηνάς στην Αθήνα. Στο δικαστήριο του Αρείου Πάγου οι ψήφοι που τον αθωώνουν και εκείνοι που τον καταδικάζουν ισοψηφούν οπότε η Αθηνά με την ψήφο της υπέρ του Ορέστη τον σώζει. (ΑΙΣΧΥΛΟΥ : Ευμενίδες).

Η παράσταση τελειώνει και η Αριστοτελική λύτρωση επιτελείται τόσο για τα πρόσωπα όσο και για τους θεατές. Οι Ερινύες δικαιώνονται μια που η Αθηνά τους επιφυλάσσει περίοπτη θέση στους νέους θεσμούς.

Γεμάτη πάθη και συγκρούσεις, η παράσταση εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον του θεατή. Οι ηθοποιοί ερμηνεύουν όλη την παράσταση στα Αγγλικά. (Η παράσταση μπορεί να παιχτεί και στα Ελληνικά για Ελληνικό κοινό). Το ξενόγλωσσο ενημερωτικό έντυπο που διανέμεται πριν την έναρξη διευκολύνει τους θεατές, να παρακολουθήσουν την παράσταση ευκολότερα.

DSC06896

Σύνθεση κειμένου και  σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής

Σκηνικό-Κοστούμια: Μίκα Πανάγου

Μουσική: Κώστας Χαριτάτος

Χορογραφία: Ναταλία Στυλιανού

Video : Μιχαλης Παπαδογιαννάκης

Παίζουν : ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΡΕΠΠΗ, ΞΕΝΙΑ ΑΛΕΞΙΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΟΡΛΑΛΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΑΡΙΤΙΔΟΥ.

Και στο Video : Duncan Skiner , Angela Elzend

Διάρκεια παράστασης 1.00΄

Πληροφορίες, κράτηση θέσεων απαραίτητη στο τηλέφωνο 2108656004.

ELECTRA


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...