Home / Featured / Αποστολή Ανοικτής Επιστολής προς κον ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ (για την ερώτηση του σχετικά με τη διδασκαλία της Γερμανικής γλώσσας στα Δημοτικά)

Αποστολή Ανοικτής Επιστολής προς κον ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ (για την ερώτηση του σχετικά με τη διδασκαλία της Γερμανικής γλώσσας στα Δημοτικά)

Δημοσιεύτηκε: 7:15 μμ Μάρτιος 30th, 2015  


germanflag

Κερατέα, 29-03-2015

Προς: κ. Ν. Νικολόπουλο, Βουλευτής ΑΝ.ΕΛ. Αχαΐας,Πρόεδρο Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος
Κοιν.: κ. Στ. Ξουλίδου, Βουλευτής ΑΝ.ΕΛ., Τομεάρχης Παιδείαςκ. Π. Χαϊκάλη, Βουλευτής ΑΝ.ΕΛ., Μέλος Επιτρ. Μορφωτικών Υποθέσεων
Θέμα:  Ανοιχτή Επιστολή – «Διδασκαλία δεύτερης ξένης γλώσσας στα δημοτικά σχολεία»
Σχετ.: Ερώτηση με αρ. πρ. 1030/23-03-2015

Αξιότιμε Κύριε Νικολόπουλε.

Στην υπ’ αριθμ. 1030/23-03-2015 ερώτησή σας προς το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. αναφέρεστε στη διδασκαλία της Γερμανικής γλώσσας στο Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να ειπωθεί, ότι η Γερμανική γλώσσα, κατά τα τελευταία 20 έτη, έχει παραλόγως προωθηθεί και στηριχθεί από το Ελληνικό κράτος σε υπερβολικό βαθμό σε σχέση με άλλες, εξίσου αν όχι σημαντικότερες γλώσσες σε παγκόσμιο επίπεδο όπως η Ισπανική, η Ρωσική, η Αραβική και η Ιταλική. […] Προτίθεται το υπουργείο σας, στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού, να αντικαταστήσει τη διδασκαλία των Γερμανικών με τη διδασκαλία της Ιταλικής ή Ρωσικής ή Ισπανικής ή Αραβικής γλώσσας;»[1]

Πράγματι, η Γερμανική γλώσσα διδάσκεται στην Ελλάδα βάσει νομοθετικών ρυθμίσεων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως Β’επιλεγόμενη ξένη γλώσσα, παράλληλα με τα Γαλλικά, και πριν από μερικά χρόνια και παράλληλα με τα Ισπανικά και Ιταλικά. Δυστυχώς οι δυο τελευταίες γλώσσες αποσύρθηκαν από το δημόσιο σχολείο σε μία ατυχή απόφαση της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, δημιουργώντας δικαιολογημένη αναστάτωση και αγανάκτηση σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Αν παρακολουθήσει κανείς την ιστορική εξέλιξη εισαγωγής της Γερμανικής γλώσσας στην Ελληνική Δημόσια Εκπαίδευση θα διαπιστώσει, ότι η Γερμανική γλώσσα μετά την επίσημη συμπερίληψή της στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με το Π.Δ. 447/93 (Φ.Ε.Κ. 185/τ.Α’/07-10-1993), διατηρεί μια σταθερά ανοδική πορεία στην επιλεξιμότητά της από τους γονείς των μαθητών της χώρας, κατέχοντας πλέον περίπου το μισό των προτιμήσεων, έναντι των Γαλλικών, ως δεύτερης επιλέξιμης γλώσσας. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός, ότι τα πρώτα κιόλας χρόνια της εφαρμογής του Π.Δ. 447/93, η αύξηση στην επιλογή της Γερμανικής γλώσσας πανελλαδικά ήταν ραγδαία και με ρυθμούς ανάπτυξης ετησίως κατά μέσο όρο πλέον των 15%.

Πέραν των στοιχείων αυτών, είναι προσοχής άξιον το γεγονός, ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία συμμετοχής στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠγ) κατά τα έτη 2011 έως και 2014, ο αριθμός των συμμετεχόντων υποψηφίων για τα Γερμανικά παραμένει σχετικά σταθερός και με ελάχιστη διακύμανση, παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση, στη δεύτερη θέση μετά τα Αγγλικά, ενώ οι άλλες εξεταζόμενες γλώσσες παρουσιάζουν από στατιστικά ελάχιστη έως και σημαντικότατη μείωση (Πίνακας 1και Εικόνα 1, πηγή: https://xenesglosses.eu) .

 

  2011 2012 2013 2014
Αγγλική Γλώσσα 10.736 8.429 7.192 χ.δ.
Γερμανική Γλώσσα 3.886 3.482 3.139 3526
Γαλλική Γλώσσα 3.339 2.468 2.137 1721
Ιταλική Γλώσσα 2.639 2.084 1.762 1631
Ισπανική Γλώσσα 820 1.026 923 1072
Τουρκική Γλώσσα 239 161 192 χ.δ.
Σύνολα 21.659 17.650 15.345 7.950

 

Τόσο η Τοπική Επιτροπή Αχαΐας (εκλογική σας περιφέρεια) της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, με επιστολή της με ημερομηνία 29-03-2015 προς εσάς και το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., όσο και οι αντιδράσεις αλληλεγγύης του Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Ιταλικής με ημερομηνία 28-03-2015, καθώς και του Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Ισπανικής Γλώσσας με ημερομηνία 25-03-2015, αναδεικνύουν την ομόφωνη απορία και δυσφορία των εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών ανεξαρτήτως ειδικότητας, που αδυνατούν να καταλάβουν, γιατί ένα προβεβλημένο μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου προβαίνει ξαφνικά σε μία τόσο ακατανόητη και εσφαλμένη κίνηση να ζητήσει την κατάργηση μίας γλώσσας προς όφελος άλλων γλωσσών, αγνοώντας εντελώς τις ενδεχόμενες κοινωνικές και εκπαιδευτικές επιπτώσεις.

Είναι λοιπόν και δική μου άποψη, ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, που δεν δικαιολογούνται ως αναγκαίες για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος, αλλά ούτε και συνεισφέρουν σε ένα ήρεμο κλίμα στους χώρους της εκπαίδευσης και της κοινωνίας γενικότερα, μόνο αναστάτωση και ανησυχίες μπορεί να προκαλέσουν.

Πέραν αυτού, πιστεύω, ότι στη δύσκολη εποχή που ζούμε, εκπαιδευτικοί και μη, το γενικό συμφέρον δεν εξυπηρετείται από προτάσεις, οι οποίες πολύ εύκολα μπορεί να προκαλέσουν βαθύτατες κοινωνικές αντιδράσεις και αγανάκτηση, όπως εξάλλου ήδη φάνηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, σας καλώ να προβείτε σε τροποποίηση της ερώτησής σας και να συμβάλλετε έμπρακτα

  1. στη διερεύνηση της καθυστερημένης απόφασης των Δικαστικών Αρχών σε σχέση με την προσφυγή των Επιστημονικών Ενώσεων Γερμανικής και Γαλλικής γλώσσας, για την επιστροφή της τρίτης διδακτικής ώρας της Β’ ξένης γλώσσας (Γερμανικά και Γαλλικά), που τους αφαιρέθηκε αδικαιολόγητα και αυθαίρετα κατά τις προηγούμενες διακυβερνήσεις της χώρας,
  2. στην πρόταση να εισαχθούν πέραν των ήδη διδασκόμενων γλωσσών κι άλλες γλώσσες, χωρίς αυτό να αποβεί εις βάρος των ήδη προσφερόμενων γλωσσών, αλλά η εισαγωγή αυτή να αποτελέσει ουσιαστικό συμπλήρωμα στην παροχή εκπαιδευτικής υπηρεσίας από το κράτος προς τον πολίτη,
  3. στην απαίτηση από την εκπαιδευτική κοινότητα να εφαρμοστεί καθολικά το Νέο ΕΠΣ-ΞΓ προς όφελος των μαθητών της χώρας, δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για ένα έτοιμο, σύγχρονο, καινοτόμο και πρωτοποριακό πρόγραμμα σπουδών, που προωθεί τον ξενόγλωσσο και ηλεκτρονικό εγγραμματισμό των μαθητών, ανεξάρτητα της γλώσσας που διδάσκονται.

Αυτού του είδους συμβολή στα κοινά εκ μέρους σας θα στήριζε τόσο τους μαθητές όσο και τους γονείς, χωρίς να προκαλέσει καταστάσεις εκ των ουκ άνευ, αφού η δημόσια δωρεάν παιδεία θα κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες μίας σύγχρονης και ποιοτικά αναβαθμισμένης εκπαίδευσης, διασφαλίζοντας στα παιδιά μας τα εφόδια που απαιτούνται από το πλαίσιο και τις συνθήκες ζωής της εποχής μας. Μην ξεχνάτε εξάλλου, ότι η χώρα μας διαθέτει τους περισσότερους ξενόγλωσσους εκπαιδευτικούς με ύψιστα προσόντα και μεταπτυχικές σπουδές πανευρωπαϊκής αναγνώρισης, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ποιότητα στην Παιδεία του Έθνους μας.

Μην εκπροσωπώντας άλλον παρά τον εαυτό μου και τις προσωπικές μου πεποιθήσεις και απόψεις σας τονίζω, ότι η αρχή της πολλαπλογλωσσίας στην εκπαίδευση, η αρχή της ελεύθερης επιλογής της Β’ (και γιατί όχι και της Γ’ και της Δ’ κ.ο.κ.) ξένης γλώσσας, καθώς και η αποδοχή του δικαιώματος του καθενός να έχει προτιμήσεις, τις οποίες ελεύθερα εκφράζει και επιδιώκει, χωρίς ωστόσο να βλάπτει άλλους, είναι σημαντικά στοιχεία ενός δημοκρατικού, πολιτισμένου και συνειδητά ανοικτού προς τις προκλήσεις της εποχής έθνους.

Με γνώμονα την εμπειρία μου τόσο στο Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας όσο και στο έργο για το Νέο Ενιαίο Πρόγραμμα Σπουδών για τις Ξένες Γλώσσες, καθώς και την προσωπική γνώση ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρονται μέχρι και 7 γλώσσες εκ παραλλήλου, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τη σημασία της πολλαπλογλωσσίας στην εκπαίδευση, σας καλώ να αναθεωρήσετε την σκέψη σας, να ανακαλέσετε το αίτημα-ερώτημα-σκεπτικό σας για κατάργηση της Γερμανικής γλώσσας – ή οποιασδήποτε άλλης γλώσσας – από το ωρολόγιο πρόγραμμα του δημόσιου σχολείου και να συστρατευθείτε μαζί με τον εκπαιδευτικό κόσμο στον αγώνα του για επέκταση και ενίσχυση του υφιστάμενου ξενόγλωσσου προγράμματος με την προσθήκη και άλλων γλωσσών αλλά και ωρών διδασκαλίας, χωρίς αυτό να γίνει όμως εις βάρος των ήδη υφισταμένων ξένων γλωσσών.

Είμαι πεπεισμένος, ότι με τον τρόπο αυτό θα παράσχετε ουσαστική υπηρεσία προς το Έθνος, στηρίζοντας λόγω τε και έργω τη δημόσια παιδεία και προσφέροντας υψηλού επιπέδου ξενόγλωσση εκπαίδευση χωρίς ακρότητες, κορώνες και άκαιρες σκέψεις.

Παραμένω πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία ή συνεργασία.

Με εκτίμηση

Δρ. Δημήτρης Ζέππος

PhD, M.Ed.

ΠΕ07 Γερμανικής

Σ.Ε.Π. στο Ε.Α.Π.

Διευθυντής 1ου Γυμνασίου Καλυβίων Θορικού

[1] Οι υπογραμμίσεις δεν είναι μέρος του αρχικού κειμένου, αλλά έχουν προστεθεί από τον συντάκτη του παρόντος.

………………………………

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Επίσημο “άδειασμα” των ΑΝΕΛ προς τον Νικολόπουλο. Ποτέ δεν τέθηκε θέμα για τα γερμανικά

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...