Home / HEADER-NEWS / Απάντηση στον Βουλευτή Νικολόπουλο από την Τ.Ε. Αχαΐας σχετικά με την ερώτηση του για κατάργηση της Γερμανικής από τα Δημοτικά

Απάντηση στον Βουλευτή Νικολόπουλο από την Τ.Ε. Αχαΐας σχετικά με την ερώτηση του για κατάργηση της Γερμανικής από τα Δημοτικά

Δημοσιεύτηκε: 4:05 μμ Μάρτιος 29th, 2015  


germanlanguage

Πάτρα,29/03/2015 ΠΡΟΣ:

κ.Νικολόπουλο, βουλευτή Αχαΐας

ΚΟΙΝ.:

Τον κ. Μπαλτά, Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

κ. Κουράκη, υφυπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας

Διεύθυνση Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας

Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας

ΔΟΕ

ΜΜΕ

Μέλη Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας

Θέμα: Απάντηση σχετικά με την επερώτηση σας στην βουλή αναφορικά με την κατάργηση των Γερμανικών στα Δημοτικά σχολεία της χώρας,,

Αγαπητέ κ. Νικολόπουλε,

με μεγάλη μας έκπληξη και προς δυσαρέσκεια όλων μας πληροφορηθήκαμε το περιεχόμενο της επερώτησης σας προς τον κ. Υπουργό Παιδείας αναφορικά με την διδασκαλία της Β΄ ξένης Γλώσσας στα σχολεία της χώρας. Αναρωτιόμαστε προς τι αυτή η επίθεση εναντίον της μιας εκ των δύο γλωσσών επιλογής.

Γνωρίζετε άραγε ότι στον νομό που είστε εκλεγμένος και στον οποίο τα παλαιότερα χρόνια και τα παιδιά σας διδάχθηκαν την Γερμανική σε Ιδιωτικά και Δημόσια Σχολεία του νομού μας, ότι τα παιδιά παραμένουν για 3η συνεχόμενη χρονιά αδίδακτα, όχι γιατί δεν έχουν επιλέξει τα Γερμανικά ως Β΄ ξένη γλώσσα, αλλά επειδή το Υπουργείο δεν προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς;

Η Γερμανική Γλώσσα δεν έχει επιβληθεί στους μαθητές, είναι Γλώσσα επιλογής.

Σκοπός σας δεν θα έπρεπε να είναι η αντικατάσταση της  Γερμανικής ως β΄ ξένης γλώσσας, αλλά η διεύρυνση των επιλογών των μαθητών στο δημόσιο Σχολείο. Σε ένα σχολείο που εξελίσσεται, οι επιλογές που δίνονται στους μαθητές θα έπρεπε να είναι περισσότερες με βάση την εξέλιξη και το όφελος των μαθητών  και όχι της λογικής να τιμωρήσουμε αυτούς που νομίζουμε πως μας προξενούν το «κακό» .

Θα έπρεπε να γνωρίζετε τα οφέλη της Ελληνικής Οικονομίας λόγω του τουρισμού από τις Γερμανόφωνες χώρες, όπως επίσης και το ποσοστό Ελλήνων νέων που μεταναστεύουν σε αυτές λόγω οικονομικής δυσπραγίας της χώρας μας, η οποία προφανώς και δεν δημιουργήθηκε από τους άλλους.

Ας κοιτάξουμε για μια φορά τα οφέλη των μαθητών στο δημόσιο σχολείο και ας αφήσουμε τις όποιες μικροπρέπειες και τα όποια συμφέροντα εκτός αυτού.

Με εκτίμηση

Τοπική Επιτροπή Αχαΐας Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας ΠΕ

www.xenesglosses.eu

……………………………………………………………………………………………………………………….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ

Νικολόπουλος: Τα γερμανικά έχουν παραλόγως προωθηθεί από το κράτος

Ερώτηση για τη διδασκαλία 2ης ξένης γλώσσας στα Δημοτικά

«Η Γερμανική γλώσσα, κατά τα τελευταία έτη, έχει παραλόγως προωθηθεί και στηριχθεί από το Ελληνικό κράτος σε υπερβολικό βαθμό σε σχέση με άλλες, εξίσου αν όχι σημαντικότερες γλώσσες σε παγκόσμιο επίπεδο όπως η Ισπανική, η Ρωσική, η Αραβική και η Ιταλική. Δεν πρέπει συνεπώς να παραπονούμαστε διαρκώς για τη γιγάντωση ενός μέλους κράτους της ΕΕ, όταν εμείς οι ίδιοι και χωρίς να μας επιβάλλεται, κάνουμε την επιλογή να στηρίζουμε τη διάδοση της γλώσσας, της κουλτούρας και των εθίμων λαών, οι οποίοι, σε γενικές γραμμές, αποδεδειγμένα έχουν συστηματικά βλάψει τη χώρας μας και έχουν αντιταχθεί σε νόμιμα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Τα παραπάνω αναφέρει  μεταξύ των άλλων ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος  Νικολόπουλος σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή με την οποία ζητά να μάθει  αν το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού να αντικαταστήσει τη διδασκαλία των Γερμανικών με τη διδασκαλία της Ιταλικής ή Ρωσικής ή Ισπανική ή Αραβική γλώσσας.

Στον αντίποδα, αναφέρει ο κ. Νικολόπουλος, το Ελληνικό κράτος, εντελώς παράλογα, δεν υποστηρίζει τη διάδοση της γλώσσας και του πολιτισμού σημαντικών χωρών με τις οποίες μας συνδέει μακραίωνη ιστορικά φιλία και συνεργασία όπως πχ η Ρωσία, η Αίγυπτος κλπ. Μάλιστα παραθέτει και στοιχεία διάδοση γλωσσών εξαιρούντως για ευνόητους λόγου τα Ινδικά και τα Κινέζικα. Τα Ισπανικά ομιλούνται από 500 εκ., Αραβικά από 450 εκ., Ρωσικά από 250 εκ.

Περαιτέρω σημειώνει ότι οι έξι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ είναι οι: Αραβικά, Κινεζικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Ισπανικά.

«Κατά συνέπεια θεωρώ, ότι το Υπουργείο πρέπει άμεσα να νομοθετήσει το νέο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για τη δημόσια ξενόγλωσση εκπαίδευση, όπου στο Δημοτικό σχολείο, πέραν της Αγγλικής, θα εισάγεται ως δεύτερη ξένη γλώσσα στην 5η δημοτικού μια εκ των: Ισπανικών, Ρωσικών, Αραβικών και Ιταλικών. Τα Γερμανικά προτείνεται να παραμείνουν μόνο για τα παιδιά που ήδη τα διδάσκονται, αλλά όχι για τα νέα παιδιά της 5ης Δημοτικού του σχολικού έτους 2015-16»

ο κ. Νικολόπουλος.

news.gr

Καλόγηρος Βασίλειος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια πρώτη απάντηση στην επερώτηση του κου Νικολόπουλου για κατάργηση της διδασκαλίας της Γερμανικής

Ανακοίνωση του ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΙΤ. σχετικά με ερώτηση στη βουλή για τη διδασκαλία δεύτερης ξένης γλώσσας στα Δημοτικά Σχολεία

Νικολόπουλος – «ο γερμανικός λαός έχει συστηματικά βλάψει τη χώρα μας», να καταργηθεί η διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας!

Με ερώτηση στη Βουλή ζητήθηκε η κατάργηση της διδασκαλίας της Γερμανικής γλώσσας στα δημοτικά!

 

 


 

2 Σχόλια

  1. κωνσταντινος φαριδης

    Πολύ καά έκανε ο κ. Νικολόπουλος! Να καταργηθεί παντελώς η Γερμανική και από τα Γυμνάσια…γιατί άλλωστε να διδάσκεται η Γερμανική που δεν είναι καν διεθνής γλώσσα και όχι η Ισπανική που είναι διεθνής γλώσσα; Στο κατω -κατω θα μπορουσε να διδασκεται η Ιταλικη λόγω τουρισμου, εμποριου γειτνασεως κλπ και οχι η βαρβαρη Γερμανικη.

    • H άποψη μας είναι ότι όλες οι γλώσσες έχουν κάτι να προσφέρουν στους μαθητές και γι’ αυτό θα πρέπει η επιλογή να είναι στον μαθητή. Ο μαθητής θα πρέπει να επιλέγει τη γλώσσα που θα ήθελε να μάθει για διάφορους λόγους πχ ιταλικά ισπανικά για όσα λέτε παραπάνω + το ότι είναι οι καλύτερες γλώσσες για δυσλεκτικούς. Γερμανικά διότι είναι γλώσσα του εμπορίου, τεχνολογίας αλλά και για το ότι πολλοί έλληνες εργάζονται στη γερμανία ή θέλουν να ακολουθήσουν σπουδές και καριέρα εκεί. Τα κινέζικα… ως μία γλώσσα δισεκατομυρίων ανθρώπων και τεχνολογικής δύναμης με τεράστια οικονομία. Γειτονική χώρα είναι και η Τουρκία με τεράστια ανάπτυξη, ενώ η Ρωσία είναι μία πρώην υπερδύναμη με πολύ ισχυρή γλώσσα… Άρα η Κύπρος που έχει 7 γλώσσες στο εκπαιδευτικό της σύστημα με ελεύθερη επιλογή στις λυκειακές τάξεις είναι πιο κοντά στην πολυγλωσσία από ότι η Ελλάδα που έχει τα Αγγλικά ως βασική γλώσσα και γερμανικά γαλλικά ως δεύτερες τις οποίες δεν υποστηρίζει. Όπως φυσικά δεν υποστήριξε και τα ιταλικά ισπανικά…
      Όλα αυτά κάνουν καλό στα Κ.Ξ.Γ. που βλέπουν τους μαθητές και γονείς ως σίγουρους πελάτες.
      Ο κος Νικολόπουλος έχει εθνικιστικά κίνητρα που είναι έξω από την λογική της πολυγλωσσίας και φυσικά δεν θα ακουστεί όπως δεν έγινε και η «κατάσχεση» του Γκαίτε για τις πολεμικές αποζημιώσεις αφού ήταν απλά για εντυπωσιασμό. Είναι ακραίος πολιτικός που απλά φωνάζει εκ’ του ασφαλούς και θέλει να προκαλέσει ντόρο για λίγα λεπτά δημοσιότητας.
      Παραπέμπω στο άρθρο μας https://xenesglosses.eu/2013/03/poia-xeni-glossa-na-dialexo-kai-giati-a/

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...