Home / Featured / 25.000-26.000 κενά για του χρόνου και βλέπουμε…

25.000-26.000 κενά για του χρόνου και βλέπουμε…

Δημοσιεύτηκε: 4:11 μμ Μάρτιος 29th, 2015  


sxoleio32
Αύξηση της τάξης των 30 ποσοστιαίων μονάδων παρουσιάζει ο αριθμός των αναπληρωτών για το 2014-15 συγκριτικά με το 2013-14 αποτέλεσμα των ελάχιστον διορισμών στα δημόσια σχολεία. Για το τρέχον σχολικό έτος, όπως έχει γράψει το news.gr, ο συνολικός αριθμός των αναπληρωτών αναμένεται να ξεπεράσει τους 18.000 συμπεριλαμβανομένων των αναπληρωτών του Ειδικού Βοηθητικού και Επιστημονικού Προσωπικού ενώ το προηγούμενο έτος ο αριθμός των αναπληρωτών είχε διαμορφωθεί στις 14546.

Αν λάβουμε υπόψη μας και τον αριθμό των κενών που δεν καλύφθηκαν γίνεται αντιληπτό, όπως αναφέρει και ο αιρετός στο ΚΥΣΔΕ κ. Κορδής ότι ο συνολικός αριθμός των κενών ξεπερνά τα 20.000. Προσωπικά τοποθετούμε τον αριθμό των κενών στις 21.000!

Αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων διαμορφώνεται στις 5.500 περίπου αντιλαμβάνεται κανείς ότι το νέο σχολικό έτος τα κενά θα εκτιναχθούν στις 25.000-26.000

Όπως αναφέρει ο κ. Κορδής ο συνολικός αριθμός των αποχωρήσεων την τελευταία τετραετία αναμένεται να φτάσει στις 21250 εκπαιδευτικούς. Παράλληλα ο αιρετός στο ΚΥΣΔΕ τονίζει ότι οι πιστώσεις του νέου ΕΣΠΑ για την Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση με τα τωρινά δεδομένα αναμένονται αρκετά μειωμένες κατά 300 εκατ. Ευρώ περίπου, καθιστώντας εξαιρετικά σύνθετο το πρόβλημα  κάλυψης των κενών αυτών για τη νέα χρονιά!

Το Υπουργείο Παιδείας εργάζεται πυρετωδώς για να προσπελάσει το σκόπελο των μειωμένων πιστώσεων πιθανόν μεταφέροντας πιστώσεις από άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ ενώ αυξημένος είναι και ο κρατικός προϋπολογισμός.

Θυμίζουμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης παρουσίασε στη Βουλή τους τρεις άξονες για την κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Το πρώτο επίπεδο είναι αυτό της συνεργασίας με το συναρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για να καθοριστεί  ο αριθμός των προσλήψεων.  Ο κ. Κουράκης ανέφερε με κάθε ειλικρίνεια ότι αυτός ο αριθμός των δεκαπέντε χιλιάδων δυστυχώς δεν αφορά προσλήψεις μόνο στην εκπαίδευση. Η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να καλυφθούν κενά στην εκπαίδευση, στην υγεία και στους μηχανισμούς ελέγχου. Επομένως, ένας αριθμός από αυτούς θα έρθει και στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το δεύτερο επίπεδο είναι αυτό της επιστροφής των διαθέσιμων εκπαιδευτικών στο δημόσιο σχολείο. Σ’ αυτό το θέμα έχουν υπάρξει θετικές εξελίξεις. Ήδη στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί περιλαμβάνεται η κατηγορία αυτών των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα επανέλθουν όλοι στην εργασία τους, στην εκπαίδευση.

Το τρίτο επίπεδο είναι αυτό της εξασφάλισης επαρκών πιστώσεων για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών. «Δεν μπορούμε να μη χρησιμοποιήσουμε κονδύλια από το ΕΣΠΑ για να καλύψουμε τα κενά που έχουμε. Πρέπει να σας πω ότι σε καμία περίπτωση δεν προκρίνουμε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας για τη δημόσια εκπαίδευση. Όμως, στην παρούσα δημοσιονομική συγκυρία, κάθε πίστωση, έστω και με τον τρόπο που σας ανέφερα, είναι απολύτως απαραίτητη» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας.

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr

ΟΛΟ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΔΩ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...