Home / HEADER-NEWS / Θα αρθεί η αδικία της αλλαγής της ημερομηνίας υποβολής παραίτησης για συνταξιοδότηση;

Θα αρθεί η αδικία της αλλαγής της ημερομηνίας υποβολής παραίτησης για συνταξιοδότηση;

Δημοσιεύτηκε: 12:57 μμ Φεβρουάριος 9th, 2015  


xristoskatsikas

Του Χρήστου Κάτσικα

Όπως είναι γνωστό η πρώην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (Κ. Αρβανιτόπουλος) με την εγκύκλιο 48380/Δ1/31-03-2014 και σε εφαρμογή του Ν.4186/2013 όρισε ως προθεσμία αιτήσεων συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. Με βάση αυτό, οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη θα πρέπει μέχρι τις 30 Απριλίου να έχουν καταθέσει τη σχετική τους αίτηση. Μέχρι τώρα οι αιτήσεις των παραιτήσεων γίνονταν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Οι αιτήσεις παραιτήσεων μόνιμου εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υποβάλλονται το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου θεωρούνται ότι έχουν γίνει αποδεκτές και λύονται αυτοδίκαια οι υπαλληλικές σχέσεις, με το τέλος του διδακτικού έτους.

Η αλλαγή αυτή θίγει πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς και αυτό διότι όπως είναι γνωστό οι διορισμοί των εκπαιδευτικών πραγματοποιούνταν στο τέλος κάθε καλοκαιριού. Επομένως σε αυτό το χρονικό διάστημα η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών συμπληρώνει τον απαιτούμενο χρόνο συνταξιοδότησης. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που για λίγες ημέρες ασφάλισης χάνουν έναν ολόκληρο χρόνο ασφάλισης.
Πέρα όμως από αυτό οι εκπαιδευτικοί που παραιτούνται τον Απρίλιο και άρα λύνεται η υπαλληλική τους σχέση με το τέλος του διδακτικού έτους χάνουν την άδεια του Καλοκαιριού, ως χρόνο υπηρεσίας αλλά και ως μισθό.

Ρωτάμε το νέο Υπουργό: Προτίθεται να επανεξετάσει το Υπουργείο την αλλαγή της ημερομηνίας υποβολής αίτησης παραίτησης για συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών και να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς;

Του υπενθυμίζουμε, μάλιστα, με την ερωτησή μας αυτή, ότι την ίδια ερώτηση είχαν καταθέσει 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή στις 30 Απριλίου του 2014 (πριν δηλαδή λιγότερο από 10 μήνες). Ένας από αυτούς που υπάγραφαν τότε την ερώτηση ήταν και ο σημερινός αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Τάσος Κουράκης

Την παραθέτουμε:

Ερώτηση στη Βουλή από το ΣΥΡΙΖΑ

30/4/2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό

· Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών με την αλλαγή της ημερομηνίας υποβολής παραίτησης για συνταξιοδότηση»

Το Υπουργείο Παιδείας με την εγκύκλιο 48380/Δ1/31-03-2014 και σε εφαρμογή του Ν.4186/2013 ορίζει ως προθεσμία αιτήσεων συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη θα πρέπει μέχρι τις 30 Απριλίου να έχουν καταθέσει τη σχετική τους αίτηση. Μέχρι τώρα οι αιτήσεις των παραιτήσεων γίνονταν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Οι αιτήσεις παραιτήσεων μόνιμου εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υποβάλλονται το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου θεωρούνται ότι έχουν γίνει αποδεκτές και λύονται αυτοδίκαια οι υπαλληλικές σχέσεις, με το τέλος του διδακτικού έτους.

Η αλλαγή αυτή θίγει πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς και αυτό διότι όπως είναι γνωστό οι διορισμοί των εκπαιδευτικών πραγματοποιούνταν στο τέλος κάθε καλοκαιριού. Επομένως σε αυτό το χρονικό διάστημα η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών συμπληρώνει τον απαιτούμενο χρόνο συνταξιοδότησης. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που για λίγες ημέρες ασφάλισης χάνουν έναν ολόκληρο χρόνο ασφάλισης.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.   Προτίθεται να επανεξετάσει το Υπουργείο την αλλαγή της ημερομηνίας υποβολής αίτησης παραίτησης για συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών και να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς;

Ο ερωτών Βουλευτής

Πετράκος Αθανάσιος

Κουράκης Αναστάσιος

Αλεξόπουλος Απόστολος

Αμανατίδης Ιωάννης

Βαμβακά Ευγενία

Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη

Δριτσέλη Παναγιώτα


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...