Home / HEADER-NEWS / Προτεραιότητα είναι να σταματήσει η παιδαγωγική ερήμωση της υπαίθρου

Προτεραιότητα είναι να σταματήσει η παιδαγωγική ερήμωση της υπαίθρου

Δημοσιεύτηκε: 9:27 μμ Φεβρουάριος 7th, 2015  


egkatalimenosxolio

Τα σχολεία που θίχθηκαν πραγματικά στα χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας ήταν τα σχολεία της ενδοχώρας, ολιγοθέσια κυρίως αλλά και (λιγότερο) τα πολυθέσια.

Ένα μεγάλο μέρος των μικρών σχολείων έκλεισε φασιστικά, χωρίς κανένα διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς θετική γνωμοδότηση από τους Δήμους.

Οι περισσότεροι από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και οι  Περιφερειακοί Διευθυντές, πιστά αντίγραφα των μνημονιακών αφεντικών τους, δεν αντέδρασαν ούτε πρόβαλαν βέτο σ΄ αυτή τη λαίλαπα, αντίθετα πολλές φορές «αποδείχτηκαν βασιλικότεροι των βασιλιάδων τους».

Έτσι είδαμε στο Ηράκλειο ολόκληρα χωριά να κατεβαίνουν στις υπηρεσίες της εκπαίδευσης και να παλεύουν για τα σχολεία τους.

Αυτή τη στιγμή πάνω από 1500 μαθητές της Πρωτοβάθμιας στο Ηράκλειο είναι καθημερινά στους δρόμους προκειμένου να πάνε σε γειτονικά με τα χωριά τους σχολεία, ενώ δεκάδες νήπια και προνήπια βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης.

Ποτέ στα «μικρά» σχολεία της υπαίθρου δε στάλθηκε το προσωπικό που τους αναλογεί, ποτέ δε λειτούργησαν τα ολοήμερά τους, οι μαθητές τους ποτέ δε διδαχτήκαν ξένη γλώσσα, γυμναστή δε γνώρισαν, μουσικό ή θεατρολόγο ούτε συζήτησι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “e-mesara.gr” προτεραιότητα της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι να φρενάρει την παιδαγωγική ερήμωση της υπαίθρου.

Με διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες θα ξανανοίξει τα σχολεία που οι γονείς το επιθυμούν.

Θα στελεχώσει με εκπαιδευτικούς τα σχολεία αυτά (δασκάλους, νηπιαγωγούς και ειδικότητες).

Θα ανοίξει τα ολοήμερα που υπάρχουν μαθητές.

Σίγουρα η ύπαρξη σχολείο, καλά στελεχωμένου σε ένα χωριό, θα αποτελέσει κίνητρο σε νέους ανθρώπους ν μείνουν στον τόπο τους και να δημιουργήσουν.

Εμείς, όλοι που ζούμε και εργαζόμαστε στην ύπαιθρο περιμένουμε μέτρα που θα τονώσουν τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας.

Στη φωτογραφία το Δημοτικό Σχολείο Άνω Μουλίων που έκλεισε το 2011 ενώ είχε 25 μαθητές…

e-mesara.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...