Home / Αρθρα γενικού ενδιαφέροντος / Εκπαιδευτικοί / Προσδοκίες και στάσεις γονέων: Ως προς τα παιδιά

Προσδοκίες και στάσεις γονέων: Ως προς τα παιδιά

Δημοσιεύτηκε: 4:47 μμ Φεβρουάριος 28th, 2015  


gonidia

Υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία δεν αγγίζουμε εύκολα όχι γιατί δεν ξέρουμε αλλά γιατί πολλές φορές δεν τολμούμε να ανοίξουμε εξαιτίας των αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα αμέσως μετά την ανάπτυξή τους.

Ειδικά αν κάπου μέσα σε αυτό το θέμα αναγνωρίζουμε τον εαυτό  μας και προσπαθούμε να τον δικαιολογήσουμε τότε μπορεί να φτάσουμε και μέχρι τα άκρα.

Ένα  τέτοιο θέμα είναι οι προσδοκίες των γονέων.

Τι σημαίνει όμως προσδοκία.

Απλά θα πω πως είναι η επιθυμία μας να δούμε τα παιδιά μας να διαπρέπουν κάπου και ξεκινάει από εμάς, τι έχουμε ως προσωπικές αξίες και τι πιστεύουμε εμείς.

Θετικές  είναι οι προσδοκίες αν είναι στα πλαίσια της λογικής και γίνονται κάτω από συνειδητοποίηση όχι μόνο της αλήθειας αλλά και της πραγματικότητας και φυσικά έχοντας λάβει υπ όψιν μας όλες τις παραμέτρους που δεν θα οδηγήσουν τις προσδοκίες μας σε διάψευση.

Ας προχωρήσω σε μερικά παραδείγματα.

Δύο γονείς συζητούν για τα παιδιά τους:

«Η κόρη  μου είναι 3 ετών και είναι πανέμορφη. Θα την προωθήσω στα καλλιστεία. Θα γίνει ένα μοντέλο απίθανο και θα κάνει διεθνή καριέρα. Είμαι σίγουρη για αυτό και θα κάνω τα αδύνατα δυνατά να το πετύχει.»

Ο άλλος γονέας λέει:

«Το παιδί μου παίζει μουσική από τα 6. Είναι πλέον 12. Ο καθηγητής του μου είπε πως έχει πολλές δυνατότητες και έχει ταλέντο. Θα προσπαθήσω να το βοηθήσω αν αυτό θέλει να κάνει και θα  το στηρίξω. Και ποιος ξέρει; Ίσως δω το παιδί μου να παίζει στην Ευρωπαϊκή Ορχήστρα Νέων «.

Ποιος γονέας  από τους δύο σας έκανε να νιώσετε λίγο άβολα ή και να προβληματιστείτε; Ποια από τις προσδοκίες έχει σχέση αλλά και έχει λάβει υπ όψιν της το ίδιο το παιδί ως χαρακτήρα και ως οντότητα και όχι ως συνέχεια -πιθανόν- του εαυτού τους; Σίγουρα προβληματιστήκατε με τα λεγόμενα του πρώτου και νιώσατε πως ο άλλος είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα καθώς λαμβάνει υπ όψιν το ίδιο το ίδιο το παιδί. Και όμως και οι δύο εκφράζουν προσωπικές προσδοκίες και επιθυμία.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων για συμπλήρωση του ωραρίου τους

Απόφαση σχετικά με τις διαθέσεις εκπαιδευτικών των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε ...