Home / HEADER-NEWS / Ποιον βαραίνει η ευθύνη της σύσσωμης παραίτησης των 7 μελών της Δ.Ε.Π.Π.Σ.

Ποιον βαραίνει η ευθύνη της σύσσωμης παραίτησης των 7 μελών της Δ.Ε.Π.Π.Σ.

Δημοσιεύτηκε: 7:10 μμ Φεβρουάριος 19th, 2015  


mpaltas

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση του υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά, σε δημοσιεύματα σχετικά με τα πειραματικά σχολεία

Με αφορμή δημοσίευμα, σήμερα Πέμπτη 19/2/2015, της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος», ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, δηλώνει ότι όσα περιλαμβάνονται στο εν λόγω δημοσίευμα αποτελούν πλήρη διαστρέβλωση των λεχθέντων κατά τη συνάντηση που είχε, παρουσία και του Γ.Γ. του υπουργείου, Δημήτρη Χασάπη, με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών Σχολείων, κ.κ. Καλκάνη και Αντωνίου.

Κατά το ίδιο το δημοσίευμα, αποκλειστική πηγή του είναι ο αντιπρόεδρος του ΔΕΠΠΣ, κ. Αντωνίου. Η είδηση δεν διασταυρώθηκε πριν δημοσιευτεί. Αναλυτικό Δελτίο Τύπου για το σύνολο του ζητήματος των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων θα δημοσιευτεί εντός των επόμενων ημερών

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε

………………………………………………..

Τι λέει για το θέμα το ΠΟΤΑΜΙ

Να συναντήσει τους μαθητές από τα πρότυπα σχολεία και εκεί θα καταλάβει ότι δεν έχει να κάνει με τα παιδιά των «μπουρζουάδων» αλλά -στη μεγάλη τους πλειοψηφία- με παιδιά φτωχών οικογενειών που αναζητούν μια ευκαιρία για να ξεπεράσουν τις ανισότητες της κοινωνίας μας, προτρέπει τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά το Ποτάμι, με ανακοίνωσή του στην οποία τονίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας αδιαφορεί για τη γενική κατακραυγή που έχει ξεσηκώσει η άποψή του ότι η αριστεία είναι ρετσινιά.

«Προχώρησε σήμερα σε άλλη μια απίστευτη δήλωση. Είπε -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι τα πρότυπα σχολεία είναι «χιτλερικό εγχείρημα»! Η δήλωσή του, όπως ήταν επόμενο, εξανάγκασε σε παραίτηση τη Διοικούσα Επιτροπή των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων», επισημαίνει το Ποτάμι και υπογραμμίζει: «Δύο τινά συμβαίνουν. Ή η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι δέσμια ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα ή κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν το χατίρι περιθωριακών ιδιωτικών σχολείων, που έχουν ενοχληθεί από τη μεγάλη επιτυχία των δημόσιων πρότυπων σχολείων».

…………………………………………………

Τι δήλωσε η Ν.Δ.

«Ένας Μπαλτάς και ένας Χασάπης στην Παιδεία»

«Ένας Μπαλτάς και ένας Χασάπης στον χώρο της Παιδείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κ. Καραγκούνης σχετικά με όσα φέρεται να είπε ο υπουργός Παιδείας περί «χιτλερικών» σχολείων, όπως υποστηρίζουν μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Αριστείδη Μπαλτά.

Ο κ. Καραγκούνη ανέφερε ότι «ο κ. Μπαλτάς απευθυνόμενος σε εκπροσώπους πρότυπων και πειραματικών σχολείων εκτόξευσε βαρύτατες ύβρεις, υποστηρίζοντας ότι το εγχείρημα των σχολείων αυτών «μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό» προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτή είναι η ιδεολογική του άποψη», ενώ σημείωσε ότι «στην ίδια συνάντηση ο γγ του Υπουργείου Παιδείας Δ. Χασάπης επιτέθηκε στους εκπροσώπους των σχολείων, λέγοντας ότι δεν διοικούν τίποτα, καθώς δεν είναι αξιολογημένοι».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σημείωσε ότι «μετά τις ύβρεις και την επιθετικότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των πειραματικών σχολείων υπέβαλαν την παραίτησή τους» και κατέληξε: «Αποδεικνύεται σήμερα με τον πιο έμπρακτο τρόπο, ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, αιχμάλωτη σε χρεοκοπημένες ιδεοληψίες, ήρθε να γκρεμίσει ακόμη και θεσμούς που έχουν δικαιωθεί στο πέρασμα του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των πιο καταξιωμένων θεσμών στο χώρο της Παιδείας».

Η απάντηση του υπ. Παιδείας

«Φαίνεται πως μόνο με Μπαλτά και Χασάπη μπορεί να αποδιαρθρωθεί το τερατούργημα Διαμαντοπούλου» αναφέρουν από το υπουργείο Παιδείας με αφορμή τη δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνη.

«Το συγκεκριμένο κόμμα δεν διακρινόταν ποτέ για την ποιότητα των ευφυολογημάτων του αλλά εδώ όντως έπεσε μέσα: Φαίνεται πως μόνο με Μπαλτά και Χασάπη μπορεί να αποδιαρθρωθεί το τερατούργημα Διαμαντοπούλου», σημειώνει το υπουργείο.

…………………………………………………………………………………

Και ερώτηση στη Βουλή από τον κο Φορτσάκη

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, σχετικά με δηλώσεις που φέρεται πως έκανε σήμερα στους εκπροσώπους των πρότυπων-πειραματικών σχολείων, κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Φορτσάκης.

Ο κος Φορτσάκης παρατηρεί στην ερώτησή του πως «τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία αποτελούν θεσμό με μακρά ιστορία στην Ελλάδα, η λειτουργία τους υπήρξε ανέκαθεν αξιοκρατική και η συμβολή τους σημαντική στην ανάπτυξη και εφαρμογή εκπαιδευτικών καινοτομιών καθώς και στην πρακτική άσκηση εκπαιδευτικών».

«Ο υπουργός Παιδείας φέρεται να χαρακτήρισε τα πρότυπα σχολεία ως «εγχείρημα χιτλερικό«. Οι ως άνω πρωτοφανείς δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για τα πρότυπα πειραματικά σχολεία, προκαλούν σοβαρούς προβληματισμούς και ανησυχίες, όχι μόνο για το δικό τους μέλλον, αλλά και γενικότερα για το μέλλον της παιδείας μας» σημειώνει μεταξύ άλλων στην ερώτησή του ο βουλευτής

…………………………………………………………………………………

Όλα αυτά στον απόηχο της παραίτησης και των 7 μελών της Δ.Ε. Π.Π.Σ.

.

Η απάντηση του Αντιπροέδρου της Δ.Ε.Π.Π.Σ. για το αν ο Υπουργός είπε την φράση που του καταλογίζουν περί «Τα μέλη της επιτροπής έκαναν λόγο για πλήρη ρήξη με το υπουργείο, καθώς ο κ. Μπαλτάς αναφέρθηκε στα πρότυπα σχολεία, κάνοντας χρήση μέχρι και της λέξης «χιτλερικό», αναλύοντας ιδεολογικά την αριστεία και εκφράζοντας την αντίθεσή του στην αριστεία και τον πειραματισμό.»

ήταν

 «Ο καθένας έχει την ευθύνη αυτών που λέει».

……………………………………………………………………………

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σύγχυση επικρατεί σε ό,τι αφορά το σύστημα με το οποίο θα εισαχθούν φέτος οι μαθητές στα πρότυπα πειραματικά γυμνάσια και λύκεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Παιδείας κ. Αριστείδης Μπαλτάς σε συνάντηση που είχε χθες με τη βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Σταυρούλα Ξουλίδου φέρεται να συμφώνησε στη θέση ότι δεν θα πρέπει να γίνονται αλλαγές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, στο πλαίσιο της αρχής περί έγκαιρης ενημέρωσης των ενδιαφερομένων, μεταθέτοντας ουσιαστικά την επαναφορά του συστήματος της κλήρωσης για το 2016. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τάσος Κουράκης, σε συνάντηση που είχε με τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) εμφανιζόταν κατηγορηματικός ότι οι εξετάσεις θα καταργηθούν από φέτος.

Οι αλλαγές στην εκπαίδευση συζητήθηκαν και στη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τις εξετάσεις στα πειραματικά σχολεία. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι οι αλλαγές στην Παιδεία απαιτούν εθνική συζήτηση, ενώ του συνέστησε να μην παίρνει τίποτα από όσα ακούγονται ως δεδομένο.

Νωρίτερα, το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας είχε εκδώσει δελτίο απαντώντας σε όσους κατηγόρησαν τον κ. Μπαλτά «περί κομμουνιστικής εξίσωσης προς τα κάτω και περί μετριοκρατίας» με αφορμή τη δήλωσή του ότι η αριστεία είναι ρετσινιά. «Η μετριότητα προκύπτει σχεδόν αβίαστη είτε από τη βαθμοθηρία και το παπαγαλίζειν, προϊόντα του άγχους της διαρκούς επιβράβευσης, είτε από την παραίτηση και την ήσσονα προσπάθεια, προϊόντα του διαρκούς άγχους μήπως επαναληφθεί η πρώτη αποτυχία», τονίσθηκε.

Πηγη: ΗΜΕΡΗΣΙΑ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...