Home / Featured / Πιστοποίηση εκπαιδευτών ενηλίκων: Τι, πως και γιατί (ΕΟΠΠΕΠ – Τι θα γίνει στις 1/9/2015;)

Πιστοποίηση εκπαιδευτών ενηλίκων: Τι, πως και γιατί (ΕΟΠΠΕΠ – Τι θα γίνει στις 1/9/2015;)

Δημοσιεύτηκε: 2:56 μμ Φεβρουάριος 14th, 2015  


eoppep

www.xenesglosses.eu

Δείτε στο τέλος του άρθρου την το έγγραφο με καταληκτική ημερομηνία 1/9/2015

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: ΤΙ, ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

του Μάνου Παυλάκη*

Το πλαίσιο

Το θέμα της διαδικασίας πιστοποίησης των Εκπαιδευτών Ενηλίκων για τη μη τυπική εκπαίδευση απασχολεί τα τελευταία χρόνια πολύ κόσμο που έχει ως κύρια ή δευτερεύουσα απασχόληση την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Μετά από χρόνια αδράνειας, ορίστηκε (Ν. 4115/2013, άρθρο 21) η 1/9/2013 ως καταληκτική ημερομηνία, μετά την οποία η εκπαιδευτική επάρκεια αποτελεί προϋπόθεση για τους Εκπαιδευτές που μετέχουν σε χρηματοδοτούμενο από δημόσιους πόρους πρόγραμμα μη τυπικής εκπαίδευσης. Άτυπα, μιας και η διαδικασία καθυστέρησε και άλλο, η χρονική αυτή προθεσμία έχει παραταθεί. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα από τον αρμόδιο φορέα, τον ΕΟΠΠΕΠ (www.eoppep.gr), ενώ οι πρώτες εξετάσεις υποψήφιων Εκπαιδευτών πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2014.

Εξετάσεις Πιστοποίησης

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση «Σύστημα Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας εκπαιδευτών Ενηλίκων της μη τυπικής εκπαίδευσης» Γ.Π. 2082 23/10/2012ΦΕΚ2844, τ. Β’, 2012 οι προβλεπόμενες εξεταστικές δοκιμασίες περιλαμβάνουν:

1. Γραπτή εξέταση για την αξιολόγηση των γνώσεων και ικανοτήτων των εκπαιδευτών σχετικά με θεωρητικό μέρος της Τράπεζας Θεμάτων, όπως έχει ανακοινωθεί από τον ΕΟΠΠΕΠ. Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι καλούνται να αναπτύξουν απαντήσεις σε τρία θέματα από τις παρακάτω εννιά Θεματικές Ομάδες.

  • Ομάδα εκπαιδευομένων -ομάδες στόχοι
  • Δυναμική ομάδας
  • Θεωρητικό πλαίσιο – αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων
  • Ιστορική εξέλιξη – εκπαιδευτική πολιτική
  • Μεθοδολογία σχεδιασμού – κοινωνικο/οικονομικό και πολιτισμικό πλαίσιο
  • Εκπαιδευτικές μέθοδοι- τεχνικές- εκπαιδευτική διεργασία
  • Βασικές ικανότητες – φύλο – διαπολιτισμικότητα
  • Εκπαιδευτικό υλικό – εποπτικά μέσα – χώρος
  • Αυτοαξιολόγηση – συνεχής ανάπτυξη

2. Παρουσίαση Μικροδιδασκαλίας διάρκειας 20’. Κατά το στάδιο αυτό της αξιολόγησης κάθε υποψήφιος παραδίδει σε Αξιολογητές του ΕΟΠΠΕΠ σχέδιο Μικροδιδασκαλίας και το παρουσιάζει σε ομάδα συνυποψηφίων του, κάνοντας χρήση εποπτικών μέσων και εκπαιδευτικών τεχνικών της επιλογής του. Το θέμα είναι επίσης επιλογής κάθε υποψηφίου, ενώ η όλη διαδικασία βιντεοσκοπείται.

3. Συνέντευξη διάρκειας 10’ για την αξιολόγηση του σχεδιασμού, των επιλογών και της υλοποίησης της Μικροδιδασκαλίας.

Γιατί είναι σημαντική η Πιστοποίηση της Εκπαιδευτικής Επάρκειας

Η πιστοποίηση της εκπαιδευτικής επάρκειας των Εκπαιδευτών Ενηλίκων είναι σημαντική, γιατί δίνει τη δυνατότητα στους Εκπαιδευτές να ενταχθούν στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων του ΕΟΠΠΕΠ και κατ’ επέκταση να συμμετέχουν ως Εκπαιδευτές σε εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται από φορείς δια βίου μάθησης στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων δράσεων κατάρτισης (ενδεικτικά σε ΚΕΔΙΒΙΜ, ΚΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΕΚΔΔΑ κ.ά.). Ειδικά αυτήν την περίοδο η πιστοποίηση αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς οι τελευταίες εξετάσεις για πιστοποίηση είχαν γίνει το 2008.

Τι έδειξε η πρόσφατη εμπειρία

Τον Οκτώβριο του 2014 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος πιλοτικός κύκλος εξετάσεων και αφορούσε περίπου 1.200 υποψηφίους, που ήταν ενταγμένοι στο Εισαγωγικό Μητρώο του ΕΚΕΠΙΣ (φορέας που συγχωνεύτηκε στον σημερινό ΕΟΠΠΕΠ). Τα αποτελέσματα των εξετάσεων (περίπου οι μισοί απέτυχαν είτε στο θεωρητικό είτε στο πρακτικό μέρος) απέδειξαν ότι η διαδικασία πιστοποίησης είναι αρκετά απαιτητική και χρειάζεται σωστή προετοιμασία, τόσο για την εξοικείωση των υποψηφίων με θεωρητικές έννοιες, όσο και με την πρακτική εξάσκησή τους ως προς τη Μικροδιδασκαλία.

*Ο Μάνος Παυλάκης (www.manospavlakis.gr), είναι Σύμβουλος Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων και Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών, συνεργάτης του εκπαιδευτικού δικτύου GEN (www.gen.edu.gr)

ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΟΠΠΕΠ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

*H ολική η μερική αναδημοσίευση του άρθρου απαιτεί αναφορά στην πηγή

www.xenesglosses.eu

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...