Home / HEADER-NEWS / ΟΛΤΕΕ – Πρόσβαση φετινών αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. (Ομάδα Α΄) στις σχολές των Τ.Ε.Ι. που αντιστοιχούν στις ειδικότητες που κατάργησε ο Ν.4186/13

ΟΛΤΕΕ – Πρόσβαση φετινών αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. (Ομάδα Α΄) στις σχολές των Τ.Ε.Ι. που αντιστοιχούν στις ειδικότητες που κατάργησε ο Ν.4186/13

Δημοσιεύτηκε: 9:07 μμ Φεβρουάριος 3rd, 2015  


ΟΛΤΕΕ-050_ Πρόσβαση αποφοίτων ΕΠΑΛ

Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Αθήνα, 3-2-2015

Αρ. Πρωτ.: 050

ΠΡΟΣ :

κ. Αριστείδη Μπαλτά, Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων

κ. Τάσο Κουράκη, Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας

ΚΟΙΝ:

– στη Δ/νση Επαγγελματικής Εκπ/σης Υ.ΠΑΙ.Θ.

– στα ΕΠΑ.Λ., στις Ε.Λ.Τ.Ε.Ε., στους Εκπαιδευτικούς, στα Μ.Μ.Ε.

 

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

 

ΘΕΜΑ: Πρόσβαση φετινών αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. (Ομάδα Α΄) στις σχολές των Τ.Ε.Ι. που αντιστοιχούν στις ειδικότητες που κατάργησε ο Ν.4186/13

Σχετ:

α) Η με αρ. πρωτ. 030/19-11-2014 επιστολή μας με θέμα «Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. σχολικού έτους 2014-15 (Ομάδα Α΄)».

β) Η με αρ. πρωτ. Φ.151/12113/Α5/23-1-2015 εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ. με θέμα «Υποβολή αίτησης – δήλωσης υποψηφίων Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Α΄) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

 

Μέσα σε αποκλειστική προθεσμία από τις 10 ως τις 25 Φεβρουαρίου 2015, οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ. (Ομάδας Α΄) πρέπει να υποβάλουν αίτηση – δήλωση για την εισαγωγή τους στις σχολές των Τ.Ε.Ι. που αντιστοιχούν στις ειδικότητες που σπούδασαν στο ΕΠΑ.Λ. (βλ. το ανωτέρω «β» σχετικό).

Απολύτως έγκαιρα είχαμε θέσει στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, το ζήτημα της κατάφορης αδικίας που υφίστανται για ακόμη μια φορά οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ. (βλ. το ανωτέρω «α» σχετικό).

Συγκεκριμένα, με την αιφνιδιαστική και καταστροφικά απαράδεκτη κατάργηση των πολυπληθέστερων και δημοφιλέστερων Τομέων Υγείας – Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών το Σεπτέμβριο του 2013, και ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η φοίτηση των μαθητών στη Β΄ τάξη των Τομέων αυτών, οι μαθητές αυτοί εξαναγκάστηκαν είτε να αλλάξουν Τομέα (παντελώς διάφορο με αυτόν της προτίμησής τους), είτε να αλλάξουν τύπο σχολείου και να μετεγγραφούν σε ΓΕ.Λ.

Κατά το τρέχον σχολικό έτος 2014-15, οι μαθητές αυτοί (του παλαιού τύπου ΕΠΑ.Λ.) είναι τελειόφοιτοι και προετοιμάζονται για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα της «Ομάδας Α’», με τις Ειδικές Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ. διεκδικούν την εισαγωγή τους στις αντίστοιχες των ειδικοτήτων τους σχολές των Τ.Ε.Ι.

Πλην όμως, με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο,

ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ

φετινός απόφοιτος των ΕΠΑ.Λ. δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις σχολές των Τ.Ε.Ι. που αντιστοιχούν στους ΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΟΥΣ Τομείς

Υγείας – Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Οι θέσεις αυτές θα καταληφθούν ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ από τους αποφοίτους των ΓΕ.Λ.

 

Με όλα αυτά, οι συγκεκριμένοι μαθητές:

α)      υφίστανται για δεύτερη φορά βιασμό της βούλησής τους σχετικά με το επάγγελμα που επιθυμούν να σπουδάσουν,

β)      υφίστανται διακριτή σε βάρος τους μεταχείριση σε σχέση με τους συνυποψηφίους τους μαθητές των ΓΕ.Λ., και

γ)      καταστρατηγείται πλήρως το γράμμα και το πνεύμα του Νόμου ως προς την ποσόστωση εισαγωγής των μαθητών των ΕΠΑ.Λ. στα Τ.Ε.Ι. διότι, ασχέτως του γενικού ποσοστού εισαγωγής, οι διατιθέμενες θέσεις των Τ.Ε.Ι. για τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ σε απόλυτους αριθμούς αφού ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ οι σχολές και τα τμήματα που αντιστοιχούν στους καταργημένους Τομείς !

 

Θεωρούμε απολύτως απαράδεκτο, εξοργιστικό και εξόφθαλμα αντισυνταγματικό αυτόν τον ιδιότυπο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. από κάθε είδους ευκαιρία και προοπτική Εκπαίδευσης, που οφείλει η Πολιτεία να παρέχει ΙΣΟΤΙΜΑ σε ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες Πολίτες. Τον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ αυτό υφίστανται συστηματικά οι μαθητές μας και πολύ περισσότερο

Οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, βίωσαν ΣΩΡΕΙΑ παράνομων διοικητικών αποφάσεων του τότε Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου, για τις οποίες έχουμε προσφύγει εναντίον του στο Συμβούλιο της Επικράτειας και (με τους ρυθμούς που κινείται η Δικαιοσύνη) περιμένουμε τη δικαίωση στη …Δευτέρα Παρουσία…

Επίσης, δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για το τι θα απογίνουν οι παλαιοί απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., Τ.Ε.Ε., ΤΕ.Λ. και Ε.Π.Λ. των καταργημένων Τομέων Υγείας – Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών, σχετικά με την εισαγωγή τους στα αντίστοιχα τμήματα των Τ.Ε.Ι. Ενώ οι απόφοιτοι των άλλων ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ. έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν ξανά στο μέλλον στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ., εξεταζόμενοι στα μαθήματα της ειδικότητάς τους, η δυνατότητα αυτή δεν παρέχεται στους απόφοιτους των συγκεκριμένων Τομέων.

 

Σε όσους θα θέσουν το εύλογο ερώτημα, πως είναι δυνατόν να εισαχθούν σε σχολές Τ.Ε.Ι. Υγείας – Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών, οι υποψήφιοι της Ομάδας Α’ άλλων ειδικοτήτων που εξετάζονται σε δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας και σε δύο της Ειδικότητάς τους (που στην προκειμένη περίπτωση θα είναι διάφορη από τις καταργημένες), απαντούμε:

α) Οι υποψήφιοι των ΓΕ.Λ. εξετάζονται σε μαθήματα ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΑ με τις ειδικότητες των Τ.Ε.Ι., και ΟΜΩΣ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ σε αυτά και μάλιστα θα καταλάβουν σχεδόν το ΣΥΝΟΛΟ των ΘΕΣΕΩΝ !

β) Η ζητούμενη ρύθμιση έχει περιορισμένη χρονική εφαρμογή (μόνο για φέτος), ειδική στόχευση (μόνο για τη συγκεκριμένη «φουρνιά» υποψηφίων) και πλήρη αιτιολόγηση (αποκατάσταση της αδικίας και του αποκλεισμού που υπέστη η συγκεκριμένη κατηγορία μαθητών).

 

Μετά από τα παραπάνω και λόγω του κατεπείγοντα χαρακτήρα του θέματος,

ζητούμε

να προβείτε ΑΜΕΣΑ σε όλες τις απαραίτητες Νομοθετικές και Διοικητικές πράξεις ώστε:

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολικού έτους 2014-15 των Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. του Ν.3475/2006, υποψήφιοι εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που συμμετέχουν στις Ειδικές Πανελλαδικές Εξετάσεις (Ομάδα Α΄), κατά την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, εκτός των αντιστοίχων ή συναφών του πτυχίου τους Σχολών, Τμημάτων και Εισαγωγικών Κατευθύνσεων Τμημάτων των Τ.Ε.Ι., να δύνανται να δηλώσουν και δεύτερη ομάδα, τις Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων Υγείας – Πρόνοιας ή Εφαρμοσμένων Τεχνών.

 

Το αίτημά μας περιορίζεται ΜΟΝΟ για τους αποφοίτους της φετινής χρονιάς, θεωρώντας ότι με την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους 2015-16 θα ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ στα σχολειά μας οι ΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΟΙ Τομείς και Ειδικότητες, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.

 

Παρακαλούμε για την αποδοχή των δίκαιων και αιτιολογημένων αιτημάτων μας και για τις κατεπείγουσες ενέργειές σας.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

ο Πρόεδρος Σταμάτης Σταματιάδης

ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Αμπόνης

 

 

Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Αχιλλέως 37 – 41 & Μυλλέρου, 104 36 Αθήνα

τηλέφωνο: 210-5238973, fax: 210-5202798

e-mail: oltee.oltee@gmail.com & mail@oltee.att.sch.gr

ηλεκτρον. σελ.: https://www.oltee.gr, facebook: group Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

πληροφορίες: Σταμάτης Σταματιάδης, Πρόεδρος Δ.Σ. Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., τηλ.: 6945-752224


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...