Home / Featured / Όλο το χρονικό της παραίτησης των μελών της Δ.Ε.Π.Π.Σ. – Τι ειπώθηκε μεταξύ μελών και υπουργού

Όλο το χρονικό της παραίτησης των μελών της Δ.Ε.Π.Π.Σ. – Τι ειπώθηκε μεταξύ μελών και υπουργού

Δημοσιεύτηκε: 8:28 πμ Φεβρουάριος 20th, 2015  


ypep8-marousi-5

Παραιτήθηκαν σήμερα, Πέμπτη, όλα τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) μετά από νέα συνάντηση «ναυάγιο» του προεδρείου τους με τον υπουργό Παιδείας κ. Αρ. Μπαλτά.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των σχολείων κ. Γ. Αντωνίου, ο υπουργός Παιδείας σχολιάζοντας το εγχείρημα των πρότυπων και πειραματικών σχολείων στη χώρα φέρεται να είπε ότι «μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό»! Λίγα λεπτά αργότερα ξανασκέφτηκε τη φράση του, είπε «είμαι ίσως λίγο υπερβολικός» αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι η ιδεολογική του άποψη…

Παρών στην συνάντηση ήταν και ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Δ. Χασάπης ο οποίος σε επιθετικό ύφος δήλωσε προς τους εκπροσώπους των σχολείων όταν δήλωσαν ότι διοικούν 60 σχολεία σε όλη τη χώρα και έχουν την ευθύνη για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους, ότι «δεν διοικούν τίποτα» και πως δεν είναι αξιολογημένοι. Να σημειωθεί εδώ ότι για την επιλογή των καθηγητών των πειραματικών σχολείων έγινε αξιολόγηση πριν την λειτουργία τους και απομακρύνθηκε περίπου το 40% των εκπαιδευτικών τους.

Όπως έλεγαν εκπρόσωποι των πειραματικών σχολείων, η επίκληση της αξιολόγησης σήμερα στο υπουργείο Παιδείας είχε ακριβώς την «τιμωρητική» διάσταση που η κυβέρνηση έχει απορρίψει, καθώς τους έγινε σαφές ότι η ηγεσία του υπουργείου ενοχλήθηκε επειδή κατήγγειλαν δημόσια την αντίθεση τους προς την κατάργηση του θεσμού.

«Δεν μου έχουν μιλήσει στη ζωή μου ποτέ τόσο προσβλητικά» λέει ο κ. Αντωνίου, «έχω δει πολλούς υπουργούς ως σήμερα και απ’ ό,τι κατάλαβα δεν έχουν κανένα σχέδιο για τα σχολεία μας. Έχουν μόνο την ιδεοληψία τους».

Επιβεβαιώνει τις βαριές εκφράσεις και ο πρόεδρος

Αργά το απόγευμα, μιλώντας σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει από τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, ο κ. Γιώργος Καλκάνης, πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής των Πειραματικών Σχολείων δηλώνει: «Επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι δυστυχώς σε στιγμές έντασης, όπως αυτές κατά τη συνάντηση της ΔΕΠΠΣ με τον υπουργό Παιδείας, είναι δυνατόν να λεχθούν και εκφράσεις τις οποίες ασφαλώς δεν πιστεύει πραγματικά κανείς».

Αμέσως μετά τη συνάντηση τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των πειραματικών σχολείων συνέταξαν τις επιστολές παραίτησής τους και την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Κατόπιν αυτού, ο θεσμός τινάζεται όντως στον αέρα. ‘Όλα αυτά βέβαια χωρίς να έχει καν εξεταστεί η συνολική εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, όπως άλλωστε δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας σε συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ποταμιού κ. Στ. Θεοδωράκη.

Παραίτηση των μελών της διοικούσας επιτροπής των Προτυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ)

Η Διοικούσα Επιτροπή των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων επί 4 χρόνια εργάστηκε χωρίς την παραμικρή υλική απολαβή ή αμοιβή για τα μέλη της, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου 60 σχολικών μονάδων το οποίο είχε ως σκοπό να αποτελέσει οδηγό και παράδειγμα καλών πρακτικών για τη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στην προοπτική αυτή επιτελέστηκε ένα πολύπλευρο έργο με συγκεκριμένες παιδαγωγικές και αναπτυξιακές επιλογές, με εθελοντική προσφορά εκατοντάδων εκπαιδευτικών, σχολικών συμβούλων, διευθυντών σχολικών μονάδων, πανεπιστημιακών που ανέλαβαν την υλοποίηση του εγχειρήματος, με τη γενικευμένη αποδοχή στο επίπεδο της κοινωνίας και των εκπαιδευτικών θεσμών.

Οι διαφαινόμενες προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας όπως αυτές αποτυπώθηκαν κατ’ αρχάς στο δημόσιο λόγο της και ακολούθως στις συναντήσεις με τη ΔΕΠΠΣ κινούνται σε μια κατεύθυνση ολοκληρωτικής απαξίωσης του όλου θεσμικού πλαισίου και της προσπάθειας για ένα καλό, ποιοτικό, καινοτόμο δημόσιο σχολείο.

Επομένως η ΔΕΠΠΣ, η οποία αμέσως έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση του κ. Υπουργού, δεν είναι δυνατόν να έχει άλλη επιλογή από την υποβολή της οριστικής της παραίτησης.

«Διαστρεβλώθηκαν τα λεγόμενά μου» απαντά ο κ. Μπαλτάς

Για διαστρέβλωση των λεχθέντων κατά τη σημερινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Διοικούσας Επιτροπής Πειραματικών σχολείων κάνει λόγο το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα σε δελτίου Τύπου του υπουργείου αναφέρεται:

«Με αφορμή δημοσίευμα, σήμερα Πέμπτη 19/2/2015, της ηλεκτρονικής έκδοσης του “Βήματος”, ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, δηλώνει ότι όσα περιλαμβάνονται στο εν λόγω δημοσίευμα αποτελούν πλήρη διαστρέβλωση των λεχθέντων κατά τη συνάντηση που είχε, παρουσία και του ΓΓ του υπουργείου, Δημήτρη Χασάπη, με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών Σχολείων, κ.κ. Καλκάνη και Αντωνίου.

Κατά το ίδιο το δημοσίευμα αποκλειστική πηγή του είναι αντιπρόεδρος του ΔΕΠΠΣ κ. Αντωνίου. Η είδηση δεν διασταυρώθηκε πριν δημοσιευτεί. Αναλυτικό δελτίου Τύπου για το σύνολο του ζητήματος των Προτύπων Πειραματικών σχολείων θα δημοσιευτεί εντός των επόμενων ημερών».

Να σημειωθεί ότι η ακριβής φράση του υπουργού, όπως μεταφέρθηκε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που έγινε σήμερα, Πέμπτη, ήταν: «Αυτά είναι Χίτλερ»… Οι δημοσιογράφοι, και «Το Βήμα» ειδικότερα, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν αμέσως με τον υπουργό ο οποίος ποτέ δεν απάντησε στις συνεχόμενες κλήσεις.

«Ο καθένας έχει την ευθύνη των όσων λέει» απαντάει ο κ. Αντωνίου εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής των πειραματικών σχολείων. Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της ΔΕΠΠΣ παραιτήθηκαν αμέσως μετά τη σημερινή τους συνάντηση με τον υπουργό, γεγονός που αποτέλεσε άμεση αντίδραση στο ύφος της συνάντησης.

……………………………..

Η θέση της ΟΛΜΕ (έγγραφο 11/2014)

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την τροπολογία για τα Πρότυπα – Πειραματικά Σχολεία

Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες, Κύριοι Βουλευτές,

Θυμίζουμε ότι η ΟΛΜΕ είχε συνολικά διαφωνήσει με τη μετατροπή των παλαιότερων Πειραματικών Σχολείων σε Πρότυπα Πειραματικά, θεωρώντας ότι  με την καθιέρωση μιας αυστηρής διαδικασίας επιλογής του μαθητικού δυναμικού τους δημιουργούνται σχολεία με ελιτίστικο χαρακτήρα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σχολεία «των πολλών». Το αποτέλεσμα είναι, αφενός να ενισχύονται οι εκπαιδευτικές, και κατά συνέπεια και οι κοινωνικές ανισότητες, και αφετέρου  ο χαρακτήρας τους ως προτύπων σχολείων να ακυρώνει ουσιαστικά τον πειραματικό τους χαρακτήρα, καθώς δεν θα μπορούν να αντιπροσωπεύουν ένα «μέσο» δημόσιο σχολείο της χώρας. Η εκτίμησή μας αυτή, άλλωστε, επιβεβαιώνεται και από την τρίχρονη λειτουργία τους.

Με την τροπολογία που κατέθεσε το Υπ. Παιδείας μπορεί να δημιουργούνται Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων.

Θεωρούμε ότι αυτό είναι αντιεκπαιδευτικό, αντιδεοντολογικό και μη λειτουργικό για το ίδιο το σχολείο και ζητάμε της απόσυρση της τροπολογίας

Για το ΔΣ της ΟΛΜΕ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ποιον βαραίνει η ευθύνη της σύσσωμης παραίτησης των 7 μελών της Δ.Ε.Π.Π.Σ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...