Home / HEADER-NEWS / Οι αλλαγές στο εξεταστικό

Οι αλλαγές στο εξεταστικό

Δημοσιεύτηκε: 11:38 πμ Φεβρουάριος 4th, 2015  


panell

Αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα του Λυκείου, που θα ανακουφίσουν τους μαθητές από το «κυνήγι» των βαθμών, αλλά και τους γονείς από τα έξοδα των φροντιστηρίων, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, τα οποία θα οριστικοποιηθούν όσον αφορά τις λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα. Το βέβαιο είναι ότι τουλάχιστον οι μαθητές της Α’ και της Β’ Λυκείου δεν θα περάσουν φέτος από το βάσανο των προαγωγικών εξετάσεων πανελλαδικού χαρακτήρα και την Τράπεζα Θεμάτων και οι γονείς δεν θα είναι αναγκασμένοι να στέλνουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια από την Α’ τάξη του λυκείου, φαινόμενο που παρατηρήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια με δεδομένο ότι οι βαθμοί του θα προσμετρούσαν για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Επίσης είναι σίγουρο ότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα απολύτων αφού δεν θα βρεθούν αντιμέτωποί με αλλαγές και συνεπώς το μόνο που έχουν να κάνουν είναι από την επόμενη εβδομάδα (10 του μήνα) έως και τις 25 Φεβρουαρίου, να καταθέσουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και να θυμούνται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και δεν πρέπει να τη χάσουν.

Σε αναμονή

Τώρα, όσον αφορά τα παιδιά που φέτος είναι στη Β’ Λυκείου, θα πρέπει να περιμένουν κάποιο διάστημα έως ότου το υπουργείο Παιδείας οριστικοποιήσει ορισμένες αναγκαίες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που θα δώσουν του χρόνου εισαγωγικές εξετάσεις, ώστε να πορευτούν ανάλογα. Επί της ουσίας το σύστημα θα παραμείνει ίδιο με το σημερινό, όπως έχουν τονίσει στο «ΕΘΝΟΣ» , στελέχη της νέας πολιτικής ηγεσίας, αλλά σίγουρα θα χρειαστούν κάποιες παρεμβάσεις όσον αφορά τα πανελλαδικών εξεταζόμενα μαθήματα και τα ωρολόγια προγράμματα. Για παράδειγμα: Φέτος οι μαθητές της Β’ Λυκείου δεν διδάσκονται στα μαθήματα προσανατολισμού Θετικών Σπουδών δεν διδάσκονται Χημεία, αφού το σύστημα του «Νέου Λυκείου» που ήδη κατήργησε η νέα κυβέρνηση είχε διαφορετική φιλοσοφία.

Τα μαθήματα αυτά όμως είναι βασικά στο ισχύον σύστημα των Πανελλαδικών, με το οποίο του χρόνου οι μαθητές θα δώσουν εξετάσεις και συνεπώς τουλάχιστον όσον αφορά το ωρολόγιο πρόγραμμα (σ.σ: τις ώρες διδασκαλίας), θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές. Επίσης αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο αριθμός των μαθημάτων στα οποία θα δώσουν εξετάσεις του χρόνου τα παιδιά για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ .

Η πρώτη σκέψη είναι να παραμείνουν έξι, όπως ισχύει και για τους φετινούς υποψηφίους, μια και αυτό δεν θα επιφέρει αναταράξεις στο σύστημα που έχει ήδη δοκιμασθεί για αρκετά χρόνια, αλλά μπορεί τελικά ο νέος υπουργός να αποδεχτεί διαφορετική εισήγηση, με δεδομένα ότι οι μαθητές της Β’ τάξης ήταν ψυχολογικά προετοιμασμένοι να δώσουν του χρόνου εξετάσεις σε 4 μαθήματα για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Πάντως η υπόσχεση από την πλευρά του υπουργείο είναι, του χρόνου τα παιδιά να έχουν περισσότερες δυνατότητες επιλογής σχολών, αφού τώρα μπορούν αν επιλέξουν μόνο από δύο πεδία σχολές.

Εκτός από την κατάργηση του πανελλαδικού τύπου εξετάσεων στην Α’ και τη Β’ Λυκείου, αλλάζουν και τα κριτήρια για την προαγωγή των μαθητών στην επόμενη τάξη. Και αυτό διότι ο υπολογισμός του μέσου όρου για την προαγωγή που ίσχυε πέρυσι, είχε αφήσει αρχικές χιλιάδες μαθητές μεταξεταστέους, παρά το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς ήταν μαθητές με μέσο όρο ακόμη και 16 ή 17. Η αυστηροποίηση των κριτηρίων για την προαγωγή που ίσχυαν, βελτιώθηκαν στη συνέχεια, κάνοντας ευκολότερη την προαγωγή για πολλούς μαθητές.

Ήδη, μάλιστα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε πως επανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος 9,5.

ΕΘΝΟΣ

……………………………………………………………………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σε δύο χρόνια το νέο σύστημα για τις Πανελλήνιες

Σε δύο χρόνια το νέο σύστημα για τις Πανελλήνιες Σε δύο χρόνια το νέο σύστημα για τις Πανελλήνιες Σε τέσσερα μαθήματα, όπως ορίζει ο νόμος για το «Νέο Λύκειο» που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, θα εξεταστούν το 2016 οι μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου προκειμένου να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ετσι οι αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων με τις Πανελλήνιες αναμένεται να εφαρμοστεί σε δύο χρόνια.

Παράλληλα, όμως, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στα επιστημονικά πεδία προκειμένου οι υποψήφιοι να μπορούν να επιλέξουν περισσότερα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για τα δύο επόμενα σχολικά έτη (2015-2016 και 20162017) φαίνεται ότι αποτελεί «μονόδρομο» για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς τυχόν άμεση αλλαγή του θα προκαλούσε έντονη αναστάτωση σε χιλιάδες υποψήφιους και στις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με το Εθνος, οι αλλαγές στο σύστημα για τις Πανελλήνιες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί θα εφαρμοστούν από το 2018. Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναζητά τρόπους ώστε, σε αυτό το μεταβατικό διάστημα, να διευρυνθούν οι επιλογές των τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού με το συγκεκριμένο σύστημα οι δυνατότητες αυτές περιορίζονται δραστικά, καθώς οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τμήματα μόνο από ένα επιστημονικό πεδίο. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση το ισχύον καθεστώς οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν έως και 250 τμήματα από δύο επιστημονικά πεδία.

Ο νόμος για το «Νέο Λύκειο» περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα αυτή, αφού τα τμήματα τα οποία μπορούν να επιλέξουν περιορίζονται σε περίπου 140, ενώ στην περίπτωση των υποψηφίων που θα παρακολουθήσουν το επιστημονικό πεδίο το οποίο οδηγεί στα τμήματα πληροφορικής οι δυνατότητες επιλογής δεν ξεπερνούν τα 35 τμήματα.


 

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...