Τελευταία Νέα

Κυριακή, 26/06/2022, 13:56


Home / HEADER-NEWS / Τι έγινε στη δίκη μεταξύ Europalso – Συλλόγου Εργαζομένων στην ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων»

Τι έγινε στη δίκη μεταξύ Europalso – Συλλόγου Εργαζομένων στην ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων»

Δημοσιεύτηκε: 6:00 μμ Φεβρουάριος 4th, 2015  


vyronas

Έργα και ημέρες της εργοδοτικής ένωσης EUROPALSO

Την Δευτέρα 2/2 εκδικάστηκαν ενώπιον της επιτροπής του άρθρου 15 του νόμου 1264/1982 οι προσφυγές της εργοδοτικής ένωσης  Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών – EUROPALSO  και του άλλου της «εαυτού», δηλαδή του «σωματείου» εργαζομένων στα κέντρα ξένων γλωσσών ν. Αττικής», κατά του Συλλόγου Εργαζομένων στην ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων», που από το 1975 εκπροσωπεί τους καθηγητές στα κέντρα ξένων γλωσσών. Πρέπει να είναι μοναδική ευρωπαϊκή πρωτιά το γεγονός ότι προσφυγές αντικρουόμενων υποτίθεται συμφερόντων, ενώ κατατέθηκαν από διαφορετικούς δικηγόρους, εντούτοις είναι όμοιες και κατατέθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών και με διαδοχικούς αριθμούς κατάθεσης.

Οι εργοδότες με όχημα ένα ψευδο-σωματείο που ίδρυσαν προσπαθούν με νομικίστικα τερτίπια να νομιμοποιήσουν πρακτικές «κίτρινου» συνδικαλισμού στην ιδιωτική εκπαίδευση και απαιτούν να έχουν λόγω στην εσωτερική λειτουργία εργατικών σωματείων καταρτίζοντας ονομαστική λίστα εργαζομένων. Η εργοδοτική ένωση EUROPALSO και το «σωματείο», με 22 ψηφίσαντες, υπέγραψαν έν κρυπτώ «ιδιωτικό συμφωνητικό», το οποίο αποκαλούν συλλογική σύμβαση εργασίας και έχει έγινε δεκτό από το υπουργείο Εργασίας των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου. Με βάση την συμφωνία των δύο «συνεταίρων», οι καθηγητές ξένων γλωσσών υποχρεούνται να εργάζονται με μεικτό ωρομίσθιο 3,52 ευρώ και μηνιαίες αποδοχές, για πλήρη απασχόληση, περίπου 250 ευρώ. Όταν ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττική «ο Βύρωνας», με 261 ψηφίσαντες στις τελευταίες αρχαιρεσίες του (12/2013), κάλεσε την εργοδοτική ένωση για υπογραφή ΣΣΕ (27.10.2014) με ικανοποιητικούς για τους εργαζόμενους όρους στα κέντρα ξένων γλωσσών, τότε με πρωτοφανή ταχύτητα και προφανώς υπό τις εντολές εργοδοτών, το ψευδο-σωματείο, με «φουσκωτούς»,  οργάνωσε εν κρυπτώ, αρχαιρεσίες στο υπόγειο του ξενοδοχείου Intercontinental (Σάββατο 25.10.2014) και  εμφάνισε 252 ψηφίσαντες προκειμένου σε λιγότερο από 48 ώρες, την Δευτέρα 27/10/2014, την τελευταία μέρα εντός του χρονικού περιθωρίου των 10 ημερών που δίνει ο νόμος από την έναρξη της διαπραγμάτευσης, να καταθέσουν τις δύο προσφυγές υποστηρίζοντας ότι το ψευδοσωματείο είναι το αντιπροσωπευτικότερο για να υπογράφει συλλογικές συμβάσεις στα κέντρα ξένων γλωσσών στην Αττική!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής ή μετεγγραφής σε δημόσια ΓΕΛ/ΕΠΑΛ

Η  νομική εκπροσώπηση των εργαζομένων

Το εργατικό σωματείο Σύλλογος εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση νομού Αττικής «ο Βύρωνας» εκπροσώπησε στην συζήτηση ο δικηγόρος Δημήτριος Βογιατζής. Στην αίθουσα της συζήτησης βρισκόταν σύσσωμο το ΔΣ του, απλά μέλη του σωματείου και συνδικαλιστές εκπρόσωποι από άλλα σωματεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Για τον «Βύρωνα»  κατέθεσαν ως μάρτυρες  το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) Αλεξάνδρα Μπαλού και η πρώην πρόεδρος του σωματείου Σύλβια Καπερνάρου, οι οποίες κατέδειξαν το απαράδεκτο των εργοδοτικών επιχειρημάτων και τον αντεργατικό ρόλο του ψευδο-σωματείου.

Η  νομική εκπροσώπηση της εργοδοσίας

Στην συζήτηση της υπόθεσης την εργοδοσία εκπροσώπησε το μέλος του ΔΣ του Δικηγόρου Συλλόγου Αθηνών (άλλοτε αντιπρόεδρος) Δημήτριος Βερβεσός. Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) έχει καταγγείλει ομόφωνα στο 34ο Συνέδριο της (Ιανουάριος 2010) την «αήθη συμμετοχή του αντιπρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Βερβεσού, στην σχεδίαση και την εκτέλεση του δόλιου εγχειρήματος για την υπέρβαση των εργασιακών συμφερόντων των εκπαιδευτικών».
Ως μοναδικός μάρτυρας για τους «συνεταίρους» παρουσιάστηκε ο Κωνσταντίνος Γκάνας, ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεν είναι ιδιοκτήτης κέντρου ξένων γλωσσών, αλλά εξωτερικός σύμβουλος του Europalso, δηλαδή υπάλληλος του!  Μάλιστα, με όσα υποστήριζε προκάλεσε την αγανάκτηση του ακροατηρίου.

Το εργοδοτικό σωματείο που έχει καταγγελθεί επανηλλειμένα από όλες τις βαθμίδες  του συνδικαλιστικού κινήματος, επιστημονικούς συλλόγους καθηγητών ξένων γλωσσών και κόμματα της κοινοβουλευτικής και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς με ανακοινώσεις, ερωτήσεις και επερωτήσεις στην Βουλή και οι αντιδημοκρατικές πρακτικές του έχουν γίνει αντικείμενο του έντυπου και ηλεκτρονικό τύπο, εκπροσώπησε στην συζήτηση ο δικηγόρος Χρήστος Δανιάς.

Από το σωματείο-φάντασμα κανένα μέλος του ΔΣ που απαρτίζεται από τις «συνδικαλίστριες» Καίτη Τσουμάνη, Αγγελική Παρασκευοπούλου, Σταυρούλα Κούβαρη, Ελευθερία Γεωργαλά, Νικολέττα χαριτωνίδου ή κάποιο άλλος δεν παραβρέθηκε στην συζήτηση, όπως καταδείχθηκε και αναφέρθηκε στην ακροαματική διαδικασία, αλλά και ούτε κάποιος ιδιοκτήτης κέντρου ξένων γλωσσών ή μέλος του ΔΣ του EUROPALSO. Μοναδικό μέλος του ψευδο-σωματείου που παρευρέθηκε στην συζήτηση, ήταν εργαζόμενος που έχει εμποδιστεί να λάβει μέρος στις «αρχαιρεσίες» του, ο οποίος έχει δεχθεί σωματική βία και γι’ αυτόν τον λόγο εκκρεμεί ποινική δίωξη σε βάρος της απερχόμενης προέδρου του ΔΣ Αρτέμιδος Κυπριώτου. Δύο άγνωστοι σε όλους άνδρες, με ιδιαίτερα σωματικά προσόντα, όπως αυτοί που στέκονται έξω από τις πόρτες όπου το ψευδο-σωματείου  διεξάγει κεκλεισμένων των θυρών τις «αρχαιρεσίες» του, μόνοι τους στα πίσω έδρανα της αίθουσας παρακολουθούσαν την όλη διαδικασία και η παρουσία τους και μόνο τρομοκρατούσε το ακροατήριο. Η παρουσία των δύο «φουσκωτών» ανδρών έγινε αμέσως αντιληπτή και καταγγέλθηκε στην Επιτροπή από εργαζόμενους. Μετά το πέρας της συζήτησης οι εργαζόμενοι είδαν τους «φουσκωτούς» να εξέρχονται από την αίθουσα του δικαστηρίου πίσω από τους εκπροσώπους της εργοδοσίας. 

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Στις 28 Ιουνίου θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Πανελληνίων

«Χρυσή» Σελίδα στην Μαύρη Βίβλο

Επιτέλους, η δικαιοσύνη και η επιτροπή του Ν. του άρθρου ν.1254/1982  η οποία απαρτίζεται από έναν δικαστικό, έναν εκπρόσωπο εργοδοτών και έναν εκπρόσωπο εργαζομένων οφείλει να σταματήσει να νομιμοποιεί μαύρες ή καλύτερα κίτρινες πρακτικές συνδικαλισμού στην χώρα μας που έχουν ιστορικά επιφέρει την υποτίμηση της εργασίας και του εκπαιδευτικού έργου. Οι εργαζόμενοι θα πετάξουν στα σκουπίδια της ιστορίας το  στημένο σωματείο και τις εργοδοτικές πρακτικές που κέρδισαν επάξια μια «χρυσή» θέση στην μαύρη βίβλο της μνημονιακής εκπαιδευτικής πολιτικής (Αυγή 11/1/2015): «Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών-EUROPALSO εργάστηκε για τη σύσταση ενός εργοδοτικού ψευδο-σωματείου με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής», με ιδρυτικά μέλη συγγενικά πρόσωπα της εργοδοσίας, η λειτουργία του οποίου διέπεται από αδιαφανείς πρακτικές «μπράβου» και με το «σωματείο» αυτό σύναψε νέα «συλλογική» σύμβαση εργασίας των 250 ευρώ το μήνα για εργασία πλήρους διδακτικού ωραρίου. Και, αυτό παρακάμπτοντας το ιστορικό εργατικό σωματείο του κλάδου «σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής ‘ο Βύρων’».

Η έκδοση της απόφασης της Επιτροπής αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Αθήνα, 2/2/2015


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα «eSchools» για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Το Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ...