Home / HEADER-NEWS / ΕΘΝΟΣ: Νέος οδηγός για τη συνταξιοδότηση εκπαιδευτικών

ΕΘΝΟΣ: Νέος οδηγός για τη συνταξιοδότηση εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε: 8:26 μμ Φεβρουάριος 19th, 2015  


retired

Πλήρη οδηγό για τις παραιτήσεις των εκπαιδευτικών και τα δικαιολογητικά συνταξιοδότησης εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, για τους ενδιαφερόμενους δασκάλους και καθηγητές, οι οποίοι πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους από τις 21 έως τις 30 Απριλίου 2015.

Σύμφωνα με το σημείωμά, που έχει σταλεί σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, όσες αιτήσεις υποβάλλονται από την 1η Ιουνίου καθώς και κατά τη διάρκεια του ερχόμενου διδακτικού έτους, γίνονται δεκτές ύστερα από πρόταση του ΚΥΣΠΕ και με απόφαση του υπουργού εφόσον συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι όπως βαριές και ανίατες ασθένειες ή για ιδιαίτερα σοβαρούς οικογενειακούς λόγους. Επισημαίνεται ότι το 2014 ο υπουργός Παιδείας υπέγραψε εν μέσω της σχολικής χρονιάς ελάχιστες τέτοιες αιτήσεις, κάτι που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ενδιαφερόμενοι. Αν ο εκπαιδευτικός υποβάλει στο διάστημα 21-30 Απριλίου της αίτηση παραίτησης, θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και η υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδικαίως με το τέλος του διδακτικού έτους, εφόσον ο εκπαιδευτικός δεν ανακαλέσει με δήλωσή του εντός ενός μήνα που δικαιούται την αίτηση παραίτησης που έχει υποβάλει. Για τη λύση της υπαλληλικής σχέσης εκδίδεται διαπιστωτική πράξη και περίληψή της δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και μετά στον ιστότοπο της Διαύγειας.

Η σύνταξη των υπαλλήλων, που εξέρχονται από την υπηρεσία από 1-11-2011 μέχρι 31-12-2015, εξακολουθεί να υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές τους, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί πριν την έναρξη εφαρμογής του μισθολογίου, δηλαδή με βάση τη μισθοδοσία του μηνός Οκτωβρίου 2011. Ομοίως το επίδομα θέσης ευθύνης υπολογίζεται στις συντάξιμες αποδοχές με βάση το ποσό επιδόματος (της αποδεικνυόμενης θέσης ευθύνης έστω και αν αυτή είναι μεταγενέστερη του 2011) που προβλέπονται γι’ αυτή, από το μισθολόγιο του Οκτωβρίου 2011 αντίστοιχα. Ειδικότερα το επίδομα θέσης ευθύνης ενσωματώνεται στις συντάξιμες αποδοχές των υπαλλήλων που άσκησαν για τουλάχιστον μια διετία (ημερολογιακή) καθήκοντα Προϊσταμένου Οργανικής Μονάδας μετά από επιλογή από το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο και όχι λόγω αναπλήρωσης.

Όσοι έχουν συμπληρώσει αθροιστικά τη διετία ως προϊστάμενοι θέσης ευθύνης διαφορετικής βαθμίδας θα λάβουν το επίδομα θέσης ευθύνης της κατώτερης βαθμίδας στη σύνταξή του. Επειδή μπορεί ο φάκελος του υπαλλήλου μπορεί να μην περιέχει τα σχετικά παραστατικά απόδειξης θέσης ευθύνης, ενδείκνυται ο ενδιαφερόμενος να συμπληρώσει στη σελίδα με τα βοηθητικά στοιχεία (δικαιολογητικό 16) τον τίτλος ευθύνης που άσκησε καθώς και τα χρονικά διαστήματα.

Επίδομα

Οι υποδιευθυντές Ολοήμερου δικαιούνται το επίδομα θέσης ευθύνης στη σύνταξή τους, εφόσον το λάμβαναν, δηλαδή όσοι διετέλεσαν σε 4θέσια έως 9θέσια δημοτικά σχολεία και τους καταβαλλόταν αυτό. Το επίδομα θέσης ευθύνης ενσωματώνεται στη σύνταξη των υπαλλήλων εφόσον διενεργήθηκαν σε αυτό οι σχετικές αναδρομικές κρατήσεις.

Ο χρόνος ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα για τους ασφαλισμένους μέχρι 31-12-1982 προσμετράται στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία του υπαλλήλου, εφόσον εξαγοραστεί μετά τη θεμελίωση όμως συνταξιοδοτικού δικαιώματος, εκτός αν ο υπάλληλος έχει συμπληρώσει το 56ο έτος και 20ετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία. Οι διορισθέντες μετα την 1-1-1983 που ισχύει η διαδοχική ασφάλιση, δεν εξαγοράζουν τον χρόνο ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά το Δημόσιο που είναι απονέμων φορέας της σύνταξης, θα υπολογίσει τόσο τη σύνταξη που αντιστοιχεί στα χρόνια ασφάλισης του δικού τους τομέα, όσο και τη σύνταξη του συμμετέχοντος φορέα (ΙΚΑ,ΤΕΒΕ κλπ)

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

newsbeast.gr

Ημερομηνίες υποβολής αίτησης και ανάκλησης παραίτησης

Έναν εξαιρετικό οδηγό για τις παραιτήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών έχει αναρτήσει η  Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας.
Στον οδηγό υπάρχουν πληροφορίες για τις διαδικασίες και τις σχετικές προθεσμίες και αποσπάσματα αυτού παρουσιάζονται ακολούθως.

Χρόνος υποβολής παραίτησης
Όσον αφορά το χρόνο υποβολής παραίτησης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών υποβάλλονται από τις 21 μέχρι και τις 30 Απριλίου. Όσες αιτήσεις υποβάλλονται από την 1η Ιουνίου καθώς και κατά τη διάρκεια του ερχόμενου διδακτικού έτους, γίνονται αποδεκτές ύστερα από πρόταση του ΚΥΣΠΕ με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, για εξαιρετικούς λόγους όπως βαριές και δυσίατες ασθένειες ή για ιδιαίτερα σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.Παραίτηση με τη λήξη του διδακτικού έτους

Αν ο εκπαιδευτικός υποβάλει στο διάστημα 21 με 30 Απριλίου αίτηση παραίτησης θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και η υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδικαίως με το τέλος του διδακτικού έτους, εφόσον ο εκπαιδευτικός δεν ανακαλέσει με δήλωσή του εντός εντός μήνα που δικαιούται την αίτηση παραίτησης που έχει υποβάλει.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ
21-4-2015 20-5-2015
22-4-2015 21-5-2015
23-4-2015 22-5-2015
24-4-2015 25-5-2015
27-4-2015 26-5-2015
28-4-2015 27-5-2015
29-4-2015 28-5-2015
30-4-2015 29-5-2015
Για τη λύση της υπαλληλικής σχέσης εκδίδεται διαπιστωτική πράξη και η περίληψή της δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η οποία στη συνέχεια αναρτάται και στον ιστότοπο της Διαύγειας.
https://www.newsbeast.gr/

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...