Home / HEADER-NEWS / Εννέα καθηγητές τέθηκαν αιφνιδίως σε αργία με βάση το μνημονιακό πειθαρχικό δίκαιο

Εννέα καθηγητές τέθηκαν αιφνιδίως σε αργία με βάση το μνημονιακό πειθαρχικό δίκαιο

Δημοσιεύτηκε: 10:55 πμ Φεβρουάριος 3rd, 2015  


fired

Την Παρασκευή 16/1/2015 εννέα συνάδελφοι από σχολεία της περιοχής μας τέθηκαν αιφνιδίως σε αργία με βάση το μνημονιακό πειθαρχικό δίκαιο. Οι σχετικές διαπιστωτικές πράξεις έχουν υπογραφεί από τον απερχόμενο Υπουργό Παιδείας τμηματικά (2/1/2015 και 26/1/2015). Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης με έγγραφό της έθεσε σε αργία oρισμένες από αυτές, πριν να τους έλθει η διαπιστωτική πράξη αργίας από τον Υπουργό και χωρίς να αναφέρεται από πού αντλεί την αρμοδιότητα αυτή. Εξ όσων γνωρίζουμε  (ο ν.4093/2012, Ζ3, 3 αναφέρει ότι «η διαπιστωτική πράξη θέσης σε αργία Υπαλλήλων εκδίδεται αμελλητί από το αρμόδιο για το διορισμό του υπαλλήλου όργανο», δηλαδή τον υπουργό.

Μία συνάδελφος δεν έχει παραλάβει ακόμα τη διαπιστωτική πράξη αλλά παρ’ όλα αυτά έχει τεθεί σε αργία με έγγραφο της Διευθύντριας Εκπαίδευσης. Οι παραπάνω συνάδελφοι έχουν τεθεί σε αργία επειδή έχει ασκηθεί εναντίον τους αυτεπάγγελτη δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παραπτώματα, για τα οποία όμως έχει τελειώσει η υπηρεσιακή πειθαρχική διαδικασία και τους είχε επιβληθεί η μικρότερη από τις προβλεπόμενες ποινές, δηλαδή η ποινή της έγγραφης επίπληξης. Σημειώνεται δε ότι μία εξ αυτών των συναδέλφων δεν είχε παραπεμθεί καν σε Πειθαρχική διαδικασία. Η αργία που τους επιβλήθηκε έχει αναδρομική ισχύ από τον Νοέμβριο και διαρκεί έως την εκδίκασή της υπόθεσής τους από το αρμόδιο δικαστήριο. Τονίζουμε ότι παραπέμπονται για παραπτώματα που δεν έχουν καμία σχέση με το διδακτικό τους έργο και την παιδαγωγική τους στάση.

Συναδέλφισσες-οι

Επισημάναμε σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, (στην οποία σας παραπέμπουμε για αναλυτικότερη ενημέρωση) ότι στη δημόσια εκπαίδευση από το 2012, που τέθηκαν σε πλήρη ισχύ οι νέες διατάξεις περί αυτοδίκαιης αργίας, έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά εκπαιδευτικών λειτουργών οι οποίοι τέθηκαν σε αργία μετά από την παραπομπή τους στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ή στις αίθουσες των δικαστηρίων για παραπτώματα ήσσονος σημασίας.

Επαναλαμβάνουμε ότι με το νέο άδικο πειθαρχικό δίκαιο α) καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας με την επιβολή της προληπτικής αργίας β) δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός σε παραπτώματα – αδικήματα με αποτέλεσμα να θεωρείται ο οποιοσδήποτε ένοχος ακόμα και για ήσσονος σημασίας αστικές διαφορές γ) διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, όταν μεσούσης της σχολικής χρονιάς απομακρύνονται από την εργασία τους συνάδελφοι για δικαστική διαδικασία που εκκρεμεί, δεν έχει τελεσιδικήσει και για παράπτωμα που δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην εκπαιδευτική και παιδαγωγική λειτουργία των σχολικών μονάδων που υπηρετούν. Διεκδικούμε:

 

  • Να καταργηθεί όλο το νέο πειθαρχικό δίκαιο

Α) Να καταργηθεί άμεσα ο νέος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας 4057/14-3-2012 και ο Ν. 4093/2012 που θεσμοθετεί προληπτικά την αργία και να πάμε σε νέο, πιο δημοκρατικό.

Β) Να καταργηθούν όλα τα μνημονιακά Πειθαρχικά Συμβούλια και να επανέλθουν οι υποθέσεις στα Υπηρ. Συμβούλια.

Γ) Να συμμετέχουν οι αιρετοί στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, με αυξημένη αναλογία, εκφράζοντας την αντίληψη των εργαζόμενων (εκπαιδευτικών κλπ).

Δ) Να δοθεί άμεση αναστολή των υποχρεωτικών αργιών που δεν αφορούν πράξεις κακουργηματικού     χαρακτήρα ή έχουν σχέσεις με Συνδικαλιστικές διώξεις.

Να διασφαλιστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο και προβλεπόμενο από διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας – τεκμήριο της αθωότητας.

 

Σας καλούμε στην παράσταση-διαμαρτυρία που οργανώνουμε στη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για το θέμα αυτό την: Τετάρτη 4/2/2014 και ώρα 13:30

Για το λόγο αυτό το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας κηρύσσει 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας την  ίδια ημέρα τις δύο τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας.        

 

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας

Σιάχος Χρήστος                                                  Ψαρράς Σπύρος

https://aelmeahaias.wordpress.com/

…………………………………………………………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

news.gr

Αιφνιδιαστικά σε αργία εννιά εκπαιδευτικοί στην Αχαΐα

Παράσταση διαμαρτυρίας της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας στις 4/2

Την Παρασκευή 16/1/2015 εννέα εκπαιδευτικοί  από σχολεία της Αχαΐας τέθηκαν αιφνιδίως σε αργία με βάση το μνημονιακό πειθαρχικό δίκαιο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Α Αχαΐας.

Οι σχετικές διαπιστωτικές πράξεις έχουν υπογραφεί από τον απερχόμενο Υπουργό Παιδείας τμηματικά (2/1/2015 και 26/1/2015). Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης με έγγραφό της έθεσε σε αργία oρισμένες από αυτές, πριν να τους έλθει η διαπιστωτική πράξη αργίας από τον Υπουργό και χωρίς να αναφέρεται από πού αντλεί την αρμοδιότητα αυτή.

Εξ όσων γνωρίζουμε, υπογραμμίζει η ΕΛΜΕ,  (ο ν.4093/2012, Ζ3, 3 αναφέρει ότι «η διαπιστωτική πράξη θέσης σε αργία Υπαλλήλων εκδίδεται αμελλητί από το αρμόδιο για το διορισμό του υπαλλήλου όργανο», δηλαδή τον υπουργό. Μία συνάδελφος δεν έχει παραλάβει ακόμα τη διαπιστωτική πράξη αλλά παρ’ όλα αυτά έχει τεθεί σε αργία με έγγραφο της Διευθύντριας Εκπαίδευσης.

Οι παραπάνω εκπαιδευτικοί  έχουν τεθεί σε αργία, σύμφωνα με την Α ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ, επειδή έχει ασκηθεί εναντίον τους αυτεπάγγελτη δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για παραπτώματα, για τα οποία όμως έχει τελειώσει η υπηρεσιακή πειθαρχική διαδικασία και τους είχε επιβληθεί η μικρότερη από τις προβλεπόμενες ποινές, δηλαδή η ποινή της έγγραφης επίπληξης.

Σημειώνεται δε ότι μία εξ αυτών των εκπαιδευτικών δεν είχε παραπεμθεί καν σε Πειθαρχική διαδικασία. Η αργία που τους επιβλήθηκε έχει αναδρομική ισχύ από τον Νοέμβριο και διαρκεί έως την εκδίκασή της υπόθεσής τους από το αρμόδιο δικαστήριο. Τονίζουμε ότι παραπέμπονται για παραπτώματα που δεν έχουν καμία σχέση με το διδακτικό τους έργο και την παιδαγωγική τους στάση.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ συνεχίζει:

Συναδέλφισσες-οι

Επισημάναμε σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, (στην οποία σας παραπέμπουμε για αναλυτικότερη ενημέρωση) ότι στη δημόσια εκπαίδευση από το 2012, που τέθηκαν σε πλήρη ισχύ οι νέες διατάξεις περί αυτοδίκαιης αργίας, έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά εκπαιδευτικών λειτουργών οι οποίοι τέθηκαν σε αργία μετά από την παραπομπή τους στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ή στις αίθουσες των δικαστηρίων για παραπτώματα ήσσονος σημασίας.

Επαναλαμβάνουμε ότι με το νέο άδικο πειθαρχικό δίκαιο α) καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας με την επιβολή της προληπτικής αργίας β) δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός σε παραπτώματα – αδικήματα με αποτέλεσμα να θεωρείται ο οποιοσδήποτε ένοχος ακόμα και για ήσσονος σημασίας αστικές διαφορές γ) διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, όταν μεσούσης της σχολικής χρονιάς απομακρύνονται από την εργασία τους συνάδελφοι για δικαστική διαδικασία που εκκρεμεί, δεν έχει τελεσιδικήσει και για παράπτωμα που δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην εκπαιδευτική και παιδαγωγική λειτουργία των σχολικών μονάδων που υπηρετούν.

Διεκδικούμε:

Να καταργηθεί όλο το νέο πειθαρχικό δίκαιο

Α) Να καταργηθεί άμεσα ο νέος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας 4057/14-3-2012 και ο Ν. 4093/2012 που θεσμοθετεί προληπτικά την αργία και να πάμε σε νέο, πιο δημοκρατικό.

Β) Να καταργηθούν όλα τα μνημονιακά Πειθαρχικά Συμβούλια και να επανέλθουν οι υποθέσεις στα Υπηρ. Συμβούλια.

Γ) Να συμμετέχουν οι αιρετοί στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, με αυξημένη αναλογία, εκφράζοντας την αντίληψη των εργαζόμενων (εκπαιδευτικών κλπ).

Δ) Να δοθεί άμεση αναστολή των υποχρεωτικών αργιών που δεν αφορούν πράξεις κακουργηματικού     χαρακτήρα ή έχουν σχέσεις με Συνδικαλιστικές διώξεις.

Να διασφαλιστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο και προβλεπόμενο από διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας – τεκμήριο της αθωότητας.

Σας καλούμε στην παράσταση-διαμαρτυρία που οργανώνουμε στη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για το θέμα αυτό την: Τετάρτη 4/2/2014 και ώρα 13:30

Για το λόγο αυτό το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας κηρύσσει 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας την  ίδια ημέρα τις δύο τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...