Home / HEADER-NEWS / Τυφώνας αλλαγών στην εκπαίδευση. Κλείνει η τράπεζα θεμάτων

Τυφώνας αλλαγών στην εκπαίδευση. Κλείνει η τράπεζα θεμάτων

Δημοσιεύτηκε: 10:18 πμ Ιανουάριος 28th, 2015  


kourakis_1

Αλλάζει το τοπίο στην εκπαίδευση όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης. Η κυριότερη εξ’ αυτών είναι η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση και θα ισχύσει από τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο παύει επίσης να ισχύει το σύστημα εξετάσεων που προσμετρά σε ποσοστό για την είσοδο στο πανεπιστήμιο στις δύο αυτές τάξεις.

Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο κύριος Κουράκης τόνισε ότι οι δεσμεύσεις που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά πρόκειται να εκπληρωθούν στο ακέραιο.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι πόρτες του υπουργείου του θα είναι ανοικτές σε όλους. «Επειδή έχουμε εκλεγεί, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα κάνουμε και όλα σωστά, χρειάζεται συλλογική δράση» δήλωσε.

Με βάση τα όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Καταργείται από φέτος η «Τράπεζα θεμάτων», καθώς και  οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Α’ και την Β΄ Λυκείου.

Επιπλέον:
Στην Γ’ Λυκείου θα διευρυνθούν τα επιστημονικά πεδία, έτσι ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές στους υποψηφίους σε τμήματα που είναι κοντά στην περιοχή κατοικίας τους.
Επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές και καταργείται ο νόμος που ορίζει τη διαγραφή τους. Όσοι ενδιαφέρονται θα συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους, χωρίς περιορισμό χρόνου.
Οι μετεγγραφές σε κάθε περίπτωση θα διευκολύνονται έτσι ώστε να μπορούν να σπουδάσουν πιο εύκολα οι νέοι και οι νέες.
Επιστρέφουν στις θέσεις τους οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας.
Θα αναμορφωθούν τα αναλυτικά προγράμματα  και θα δοθούν νέα βιβλία στα σχολεία.
Θα καταργηθεί το ένα σύγγραμμα στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση με αξιόπιστο τρόπο στις «ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες».
Εν τω μεταξύ σήμερα το μεσημέρι στις 12.30 θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης-παραλαβής από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στην νέα.
10+1 Αλλαγές στα ΑΕΙ
Tσουνάμι αλλαγών αναμένεται να φέρει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σχεδόν σε κάθε τομέα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αυτό προκύπτει ήδη από τις προεκλογικές δηλώσεις οι οποίες σκιαγραφούν τις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι και από εκείνους που έχουν υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη δημιουργίας του κόμματος.

Στα πανεπιστήμια αναμένονται οι ανατροπές του μεγαλύτερου εύρους όπως τις συγκεντρώνει στο δημοσίευμα του στα ΝΕΑ, Νίκος Μαστορας, με σημαντικότερη την εν συνόλω αναθεώρηση του σημερινού νόμου – πλαισίου. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αναμένονται τουλάχιστον 11 αλλαγές – εφόσον η νέα κυβέρνηση ακολουθήσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες:

 1. Κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος. Είναι από τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων που ήδη εξελέγησαν με προεπιλογή από τα Συμβούλια και με τις εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που έχουν προκηρυχθεί από το Συμβούλιο, μετά την παραίτηση του, βουλευτή Επικράτειας της ΝΔ πλέον, Θεοδ. Φορτσάκη.
 2. Όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων θα είναι, όπως πριν,  ο πρύτανης, η Σύγκλητος και το Πρυτανικό Συμβούλιο. Συμμετοχή και των φοιτητών στη λήψη αποφάσεων.
 3. Κατάργηση  της διαγραφής των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών. Όσοι διαγράφηκαν αλλά επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές θα τους επιτραπεί.
 4. Κατάργηση του χρονικού ορίου φοίτησης. Δεν θα προβλέπεται χρονικό όριο για την ολοκλήρωση των σπουδών.
 5. Επαναφορά της έννοιας πανεπιστημιακού ασύλου. Ενδεχομένως όμως να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην λειτουργήσει ξανά σαν άσυλο παρανομιών.
 6. Κατάργηση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Ερώτημα είναι βέβαια το πού θα βρεθούν τα χρήματα ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν όσα προγράμματα προβλέπουν δίδακτρα.
 7. Επαναπρόσληψη όλων των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και κατάργηση της διαθεσιμότητας.
 8. Ακύρωση των νομοθετικών ρυθμίσεων που επιχειρούν να εξισώσουν τα ιδιωτικά κολέγια με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
 9. Επανεξέταση του σχεδίου «Αθηνά» που οδήγησε σε λουκέτο πολλά περιφερειακά τμήματα.
 10. Συγκρότηση Ενιαίου Δημόσιου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας με αναβάθμιση των ΤΕΙ και με δημόσια ερευνητικά κέντρα.
 11. Το τμήμα θα παραμείνει η βασική ακαδημαϊκή και διοικητική μονάδα και οι σπουδές θα οδηγούν σε ενιαίο πτυχίο και όχι σε δύο διακριτούς  κύκλους σπουδών. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ικανοποίηση του αιτήματος των Πολυτεχνείων για αναγνώριση του – αδιάσπαστου – πενταετούς πτυχίου που προσφέρουν, ως επιπέδου μάστερ.


 

Ένα σχόλιο

 1. Κατερίνα Κεφαλωνίτου

  Υπάρχουν ακόμα κάποια φλέγοντα για την προετοιμασία των μαθητών και αναπάντητα ερώτηματα:
  Τι θα γίνει με τις ριζικές αλλαγές στην ύλη των τάξεων του Λυκείου που ανακοινώθηκαν κυριολεκτικά την παραμονή των εκλογών; Θα ισχύσουν; Δεν υπάρχουν ακόμα τα αντίστοιχα διδακτικά εγχειρίδια… Πώς θα προετοιμαστούν κατάλληλα οι καθηγητές, ώστε να διδάξουν τα αντικείμενα αυτά, αν δεν γνωρίζουν το πνεύμα των βιβλίων;
  Τι θα γίνει με τη συνεξέταση λογοτεχνίας και έκθεσης; Πώς θα διαμορφωθεί ο τρόπος εξέτασης αυτών των μαθημάτων, πώς θα διαμορφωθεί η ύλη τους;
  Τι θα γίνει με το μάθημα των λατινικών του οποίου η διδασκαλία κατργήθηκε από την Β’ Λυκείου, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε ούτε ποιο θα είναι το εγχειρίδιο διδασκαλίας ούτε ποια θα είναι η ύλη του μαθήματος στη Γ’ Λυκείου
  Οι μαθητές που ξεκινούν έγκαιρα την προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις χρειάζονται έγκαιρη ενημέρωση και σταθερή βάση για να οργανώσουν τη μελέτη τους. Όλες αυτές οι αλλαγές και κυρίως η μη έγκαιρη ενημέρωση και οργάνωση για την πραγμάτωση των αλλαγών δημιουργεί κλίμα χάους και ανασφάλειας…

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...