Home / HEADER-NEWS / Πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία μαθητών

Πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία μαθητών

Δημοσιεύτηκε: 7:31 μμ Ιανουάριος 2nd, 2015  


myschool

Πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα έχει αυστηρά και μόνο η σχολική μονάδα

Αυτή τη στιγμή, το Myschool έχει ενσωματώσει όλες τις οδηγίες της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ως προς την τήρηση και αξιοποίηση προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων.Τονίζεται πως πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα μαθητών έχει αυστηρά και μόνο η σχολική μονάδα φοίτησης και ουδείς άλλος φορέας της εκπαιδευτικής ιεραρχίας (Διευθύνσεις, ΚΥ, ΥΠΑΙΘ κλπ).

Τα παραπάνω αποτελούν τμήμα γραπτής απάντησης του υπουργού Παιδείας σε ερώτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το αν προτίθεται να τηρήσει το νόμο και το Σύνταγμα και να αποσύρει πλήρως της πλατφόρμα Myschool και κάθε μέσον απόσπασης πληροφοριών από ανηλίκους με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού που οι τρεις τουλάχιστον τελευταίοι κάτοχοι του θώκου τους εκάστοτε μεταχειρίζονται.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στην απόφαση 139/2014 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την οποία απευθύνεται αυστηρότατη προειδοποίηση στον υπουργό Παιδείας καλώντας τον:

1. Να τηρεί στη βάση δεδομένων του Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος μόνο τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών, τα οποία συλλέγονται βάσει νομοθετικών διατάξεων από τις σχολικές μονάδες.

2. Να διαγράψει τα επιπλέον προσωπικά δεδομένα που δεν προβλέπονται σε νομοθετική διάταξη, καθώς και τα αντίστοιχα πεδία της βάσης δεδομένων και της εφαρμογής του συστήματος Myschool.

3. Να διαγράψει τα δεδομένα από το σύστημα που αφορούν το Ατομικό Δελτίο Υγείας του μαθητή και τα αντίστοιχα πεδία της βάσης δεδομένων και της εφαρμογής.

4. Να ορίσει ανώτατο χρόνο τήρησης των προσωπικών δεδομένων των μαθητών στο εν λόγω πληροφοριακό σύστημα ώστε να μην τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή.

5. Να εφαρμόσει ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου μέτρα ασφαλείας.

Ο υπουργός Παιδείας σημειώνει ότι η όποια κεντρική αξιοποίηση στοιχείων περιορίζεται σε μη προσωπικά δεδομένα και αφορά κυρίως στην εκτίμηση και διαχείριση σημαντικών παραμέτρων της διοίκησης της εκπαίδευσης.

Επίσης, κατόπιν ενημέρωσης από την αρμόδια υπηρεσία τονίζει ότι το πληροφοριακό σύστημα Myschool είναι ένα σύγχρονο μηχανογραφικό περιβάλλον που λειτουργεί κάτω από όλες τις προβλεπόμενες νομικές διατάξεις που διέπουν τις εκπαιδευτικές και σχολικές διαδικασίες, καθώς και την προστασία προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής.

Η αξιοποίησή του από τις σχολικές μονάδες και τις λοιπές εκπαιδευτικές δομές αφορά αποκλειστικά στην αναβάθμιση και τη μηχανογραφική διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών της εκπαίδευσης που διευκολύνουν και αναδεικνύουν το εκπαιδευτικό έργο.

Καλόγηρος Βασίλειος
news.gr

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...