Τουλάχιστον προκλητική και σίγουρα αντιδεοντολογική κρίνεται η ενέργεια του υπουργείου Παιδείας να εκδώσει εγκύκλιο που αφορά ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης, λίγες ώρες πριν παραδώσει η απερχόμενη ηγεσία.
Με νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε σήμερα(!) και απεστάλη σε σε όλες τις αρμόδιες Διευθύνσεις, ορίσθηκαν οι προϋποθέσεις απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών χορηγείται ύστερα από Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986, του ίδιου του μαθητή (αν είναι ενήλικος) ή και των δύο γονέων του (αν είναι ανήλικος), στην οποία θα αναφέρεται ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει, εκτός αν το επιθυμεί.
ΑΥΓΗ
…………………………………………………………………………………………………
Ο Αν. Λοβέρδος δυσχέρανε την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά
Άλλη μία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων προστέθηκε στη λίστα των πεπραγμένων του απερχόμενου υπουργού Παιδείας, Αν. Λοβέρδου. Με εγκύκλιο που υπέγραψε στο «παρά πέντε» των εκλογών επιχειρεί να σκληρύνει το καθεστώς χορήγησης απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών.
- Αναθέτει ρόλο ανακριτή στους διευθυντές των σχολείων, φακελώνει για όλη του την εκπαιδευτική ζωή τον μαθητή
Ειδικότερα η εγκύκλιος ορίζει ότι η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών χορηγείται ύστερα από υπεύθυνη δήλωση του μαθητή (αν είναι ενήλικος) ή και των δύο γονέων του (αν είναι ανήλικος), στην οποία θα αναφέρεται ότι ο μαθητής δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει. Μάλιστα, προβλέπεται ότι η δήλωση αυτή θα ακολουθεί το μαθητή σε όλο τον εκπαιδευτικό του βίο, κάτι σαν φακέλωμα.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα παραπάνω προβλέπονται επειδή «έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κατάχρησης του δικαιώματος απαλλαγής από τα Θρησκευτικά για λόγους που δεν συνδέονται με την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης».
Επιπλέον ανατίθεται ρόλος ανακριτικών αρχών στους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι καλούνται «να ελέγχουν την τεκμηρίωση των προβαλλόμενων λόγων, επισημαίνοντας σε κάθε ενδιαφερόμενο τη σοβαρότητα των σχετικών δηλώσεων».
ΑΥΓΗ