Home / HEADER-NEWS / Πανελλαδικές 2015 – Το χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων βήμα βήμα

Πανελλαδικές 2015 – Το χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων βήμα βήμα

Δημοσιεύτηκε: 1:39 μμ Ιανουάριος 19th, 2015  


paneladikes

Μέσα στο Φεβρουάριο σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν θα κληθούν οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ να δηλώσουν μεταξύ των άλλων το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας που επιθυµούν να εξεταστούν σε πανελλαδικό επίπεδο καθώς και αν θα εξεταστούν πανελλαδικά στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Το προηγούμενο σχολικό έτος η προθεσμία ήταν από τις 10 έως και τις 25 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είθισται να ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη διαδικασία συμμετοχής των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις:

Η επιλογή από τους μαθητές του δεύτερου μαθήματος γενικής παιδείας που επιθυμούν να εξεταστούν σε πανελλαδικό επίπεδο ή του μαθήματος επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» που επιθυμούν να εξεταστούν επίσης σε πανελλαδικό επίπεδο γίνεται με ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ που υποβάλλουν στο Λύκειο το Φεβρουάριο .

Συγκεκριμένα, οι μαθητές που θα υποβάλουν στο σχολείο τους ΑΙΤΗΣΗ- ΔΗΛΩΣΗ στην προθεσμία αυτή θα δηλώσουν:

  • το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας που θα εξεταστούν πανελλαδικά
  •  αν θα εξεταστούν πανελλαδικά και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
  • αν θα εξεταστούν σε κάποιο/α από τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική)
  • αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές v) αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού
  • αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).

Οι απόφοιτοι υποβάλλουν επίσης ΑΙΤΗΣΗ–ΔΗΛΩΣΗ υποψηφιότητας στο ίδιο χρονικό διάστημα στην οποία θα δηλώνουν επί πλέον και την Κατεύθυνση στα μαθήματα της οποίας επιθυμούν να εξετασθούν.

Η ΑΙΤΗΣΗ–ΔΗΛΩΣΗ υποψηφιότητας θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και θα μπορεί να εκτυπώνεται είτε από το Λύκειο είτε απευθείας από τον ίδιο τον υποψήφιο.

Η υποβολή της θα γίνει στο Λύκειο ηλεκτρονικά. Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση αυτή του υποψηφίου είναι δεσμευτική και δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση.

Αν υποψήφιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος κατεύθυνσης, γενικής παιδείας ή επιλογής που επέλεξε να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0).

ΜΑΙΟΣ:

  • Ολοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, αποκτούν το Δελτίο ξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο Εξεταστικό Κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων.

Σημειώνεται ότι στο δελτίο εξεταζομένου αναγράφεται και το συγκεκριμένο Εξεταστικό Κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα ή σε τυχόν ειδικά μαθήματα.

  •  Θα ανακοινωθεί το έντυπο Μηχανογραφικού Δελτίου .

ΙΟΥΝΙΟΣ:

Στα μέσα Ιουνίου, όλοι οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ που θα πάρουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του Μηχανογραφικού τους Δελτίου.

ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ:

Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνει ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου.

Το έντυπο μηχανογραφικό δελτίο θα έχει ήδη ανακοινωθεί από το Μάιο.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), έχουν ήδη πιστοποιηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους. Οι υποψήφιοι αυτοί εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα αποκτήσουν ενδοσχολικό απολυτήριο (εκτός αν είναι ήδη απόφοιτοι) και θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στρατιωτικές σχολές

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Φεβρουάριο θα δηλώσουν όπως προαναφέρθηκε οι μαθητές και οι απόφοιτοι την επιθυμία τους να είναι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές σχολές. Αυτό όμως δεν αρκεί για να είναι κάποιος υποψήφιος καθώς θα πρέπει να καταθέσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα απαιτεί η εγκύκλιος στρατιωτικών σχολών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η αίτηση του προηγούμενου έτους η δήλωση επιθυμίας δεν αρκεί για να είναι κάποιος υποψήφιος όχι μόνο για τις στρατιωτικές σχολές αλλά και για τις σχολές Εμπορικού Ναυτικού και τα ΤΕΦΑΑ.

Καταλληλότητα υποψηφίων για Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές

Για να μπορέσει τελικά να συμμετάσχει ο υποψήφιος στις διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή απαιτείται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να υποβάλει αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθεί ικανός στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.

Για τα ΤΕΦΑΑ να υποβάλει σχετική αίτηση στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας που θα πληροφορηθεί απ΄ το σχολείο του την περίοδο των εξετάσεων (Ιούνιος 2014) και να συμμετάσχει στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα). Να σημειώσουμε ότι στην περσινή εγκύκλιο αναφέρονταν ότι αν και στην Αίτηση-Δήλωση ο υποψήφιος δεν δήλωσε επιθυμία για Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές και Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού, μπορεί τελικά να είναι υποψήφιος γι αυτές, αρκεί να ακολουθήσει τη διαδικασία που ορίζεται στις αντίστοιχες προκηρύξεις των αρμόδιων Υπουργείων.

Ανάλογα, υποψήφιος που, αν και στην Αίτηση-Δήλωση δεν δήλωσε επιθυμία για τα ΤΕΦΑΑ, μπορεί τελικά να είναι υποψήφιος γι αυτά, αρκεί να υποβάλει σχετική αίτηση και δικαιολογητικά στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας. Αντίθετα, υποψήφιος που με την Αίτηση-Δήλωση δεν δήλωσε εξέταση σε ειδικό μάθημα, δεν θα μπορέσει να εξεταστεί σε αυτό, ενώ αν δήλωσε εξέταση σε ειδικό μάθημα και τελικά δεν το εξεταστεί, απλώς θα αποκλειστεί από τα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε αυτό.

news.gr, facebook


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...