Home / HEADER-NEWS / Οι πρώτες δηλώσεις Κουράκη (για Λύκειο, Τράπεζα Θεμάτων, εκπαιδευτικούς, ΑΕΙ)

Οι πρώτες δηλώσεις Κουράκη (για Λύκειο, Τράπεζα Θεμάτων, εκπαιδευτικούς, ΑΕΙ)

Δημοσιεύτηκε: 6:18 μμ Ιανουάριος 27th, 2015  


kourakis_1
Άμεση κατάργηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων που αποτελούν προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ προς αποκατάσταση αδικιών και θεσμικών αλλαγών μνημονιακής έμπνευσης, μεταβατικό διάστημα με διορθώσεις στους ισχύοντες νόμους, έναρξη διαλόγου, με ορίζοντα ενός έτους για την διαμόρφωση νέων θεσμικών πλαισίων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ-ΑΤΕΙ. Αυτός είναι ο σχεδιασμός της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας σε άμεσο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Η επιλογή του καθηγητή και αριστερού διανοούμενου Αριστείδη Μπαλτά στην κεφαλή του Υπερυπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, περικλείει έναν ισχυρό συμβολισμό για στροφή στα θέματα της εκπαίδευσης με επίκεντρο το δημόσιο χαρακτήρα της και την προσέγγιση της με την ευρύτερη έννοια της Παιδείας. Η πρόταξη του Πολιτισμού, εξάλλου στην νέα ονομασία ενισχύει αυτόν ακριβώς τον συμβολισμό. Αναπληρωτής στον τομέα αυτό θα είναι ο Νίκος Ξυδάκης. Τον κρίσιμο για την πολυπόθητη ανάπτυξη τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας αναλαμβάνει ο Κώστας Φωτάκης και την αρμοδιότητα του Αθλητισμού ο Σταύρος Κοντονής.

Ο Τάσσος Κουράκης στο τιμόνι των αλλαγών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελεί μια επιλογή στην κατεύθυνση των προγραμματικών θέσεων αλλά και των άμεσων προτεραιοτήτων που έθεσε ο τομέας Παιδείας του κόμματος. Επικεφαλής αυτής της πολύμηνης διεργασίας ήταν ο νέος αναπληρωτής, ως συντονιστής στην ΚΟ και η τομεάρχης  Παιδείας του κόμματος, Έφη Καλαμαρά, η οποία δεν αποκλείεται να αναλάβει το νευραλγικό πόστο της Γενικής Γραμματέως.

Οι αλλαγές που αναμένονται άμεσα, λοιπόν, είναι

 για το Λύκειο

 • Ενδοσχολικές και όχι πανελλαδικές προαγωγικές εξετάσεις στην Α΄ και Β΄ Λυκείου από εφέτος τον Ιούνιο. Τα θέματα θα τα επιλέξουν οι διδάσκοντες. Θα καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων ως δεξαμενή υποχρεωτικής άντλησης του 50% των θεμάτων.
 • Δεν θα μετρήσει ο Βαθμός των πρώτων δύο τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγήστα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, για τους υποψήφιους του 2016
 • Καμία αλλαγή για τους εφετινούς μαθητές της Γ΄Λυκείου οι οποίοι, έτσι κι αλλιώς δεν επηρεάστηκαν από τις αλλαγές του Νέου Λυκείου
 • Η Γ΄Λυκείου της χρονιάς 2015-2016 θα εξεταστούν στα μαθήματα που έχουν προετοιμαστεί. Θα μπορούν όμως να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους σχολές και τμήματα από 2 ή 3 επιστημονικά Πεδία. Πρόσβαση στα Παιδαγωγικά τμήματα από όλα τα Πεδία.
 • Πρόσβαση στις Θετικές, Τεχνολογικές και τις επιστήμες Υγείας από την 3η ομάδαΠρασανατολισμού
 • Επαναλειτουργία, από την επόμενη σχολική χρονιά, των τομέων και των ειδικοτήτων της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που έχουν καταργηθεί

για το Πανεπιστήμιο

 • Κατάργηση αμέσως των Συμβουλίων Ιδρύματος. Ανοικτό, αν υπάρξει χρόνος, να αλλάξει ο τρόπος εκλογής νέων πρυτανικών αρχών στο ΕΚΠΑ
 • Κατάργηση του χρονικού ορίου φοίτησης, (ν+2)
 • Επαναφορά του πανεπιστημιακού Ασύλου
 • Επανασύσταση συλλογικών Οργάνων με συμμετοχή και των φοιτητών, με ποσόστωση
 • Ανάκληση των διαγραφών φοιτητών, όπου έχουν γίνει

για το προσωπικό της Εκπαίδευσης

 • Επαναπρόσληψη αμέσως, σχολικών φυλάκων και διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια που είναι σε διαθεσιμότητα
 • Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για τις ανάγκες της ερχόμενης σχολικής χρονιάς, σε όλες τις βαθμίδες, από τους πίνακες αδιόριστων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ και τους πίνακες αναπληρωτών οι οποίοι θα συμπληρωθούν με όσους εκπαιδευτικούς έχουνπροϋπηρεσία από το 2010 και μετά που πάγωσε η τροφοδότηση των πινάκων.

https://360pedia.gr/prwtes-dhlwseis-kouraki/

………………………………………………………………….

149 ερωτήσεις μέσα σε ένα χρόνο για θέματα Παιδείας από τον Κουράκη

Το κοινοβουλευτικό έργο του νέου αναπληρωτή υπουργού Παιδείας

149 ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις, αναφορές έχει καταθέσει μέσα σε διάστημα ενός έτους (19/12/13 έως 19/12/14) ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Κουράκης γεγονός που τον κατατάσσει στην πρώτη θέση ανάμεσα στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τον αριθμό των ερωτήσεων για τα θέματα του Υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα από το Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι και το Δεκέμβριο του ίδιου έτους είχε καταθέσει 64 ερωτήσεις είτε μόνος του είτε σε συνεργασία με άλλους Βουλευτές.

Ο κ. Κουράκης ως Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνώστης των θεμάτων που αφορούν την εκπαιδευτική κοινότητα ειδικότερα και το Υπουργείο Παιδείας γενικότερα γεγονός που αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις του για φλέγοντα θέματα της εκπαίδευσης, όπως οι μετεγγραφές αλλά και από τις τοποθετήσεις του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μέσα στο Δεκέμβριο είχε καταθέσει μαζί με άλλους Βουλευτές οκτώ ερωτήσεις που αφορούσαν μεταξύ των άλλων το πρόβλημα του διορισμού των εκπαιδευτικών του κλάδου μουσικών, την απαξίωση της Ειδίκευσης Ισπανικής Γλώσσας του Ιονίου Πανεπιστημίου, την αποφυγή ανακοίνωσης επίσημων στοιχείων για τα ποσοστά αποτυχίας των μαθητών της Α Λυκείου κ.α θέματα όπως φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί.

5656 19/12/2014 Ερωτήσεις Τα προβλήματα του /Νέου Λυκείου/ σχετικά με την εισαγωγή των μαθητών σε σχολές Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
7/7 19/12/2014 Επίκαιρες Επερωτήσεις Η κυβερνητικη πολιτική διαλύει τη δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσή.
5617 18/12/2014 Ερωτήσεις Συλλογή Προσωπικών Δεδομένων μαθητών μέσω του προγράμματος /Ευ Ζην/ του Υπυργείου Παιδείας
5612 18/12/2014 Ερωτήσεις Απαράδεκτη η απαξίωση της Ειδίκευσης Ισπανικής Γλώσσας του Ιονίου Πανεπιστημίου
5484 12/12/2014 Ερωτήσεις Ακατανόητη η μη υπαγωγή των εκπαιδευτών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας στο πλαίσιο της εξαρτημένης εργασίας και η αναγκαστική αυτασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ
5346 09/12/2014 Ερωτήσεις Εκπαιδευτικά κενά που παραμένουν στο νομό Ευρυτανίας οδηγούν σε υπολειτουργία των σχολείων, δημιουργώντας προβλήματα στους μαθητές και τις οικογένειές τους
5189 03/12/2014 Ερωτήσεις Άλυτο παραμένει το πρόβλημα διορισμού των εκπαιδευτικών του κλάδου μουσικών
568/5167 02/12/2014 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. Νέο σύστημα εξετάσεων στο Λύκειο με βάση την Τράπεζα Θεμάτων και αποφυγή ανακοίνωσης επίσημων αναλυτικών στοιχείων για τα ποσοστά αποτυχίας των μαθητών της Α΄ Λυκείου του διδακτικού έτους 2013/2014

Ακολουθεί το βιογραφικό του κ. Κουράκη:

 • Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948.
 • Τελείωσε  Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης.
 • Πτυχιούχος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ
 • Σήμερα είναι αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. στο εργαστήριο Γενετικής. Έχει την ειδικότητα του παιδιάτρου και ασχολείται εδώ και 30 χρόνια αποκλειστικά με τη διδασκαλία και την έρευνα.

Από τα φοιτητικά του χρόνια συμμετέχει σε συνδικαλιστικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες.
Από το 1976 συμμετέχει ενεργά στον ιατρικό και εκπαιδευτικό συνδικαλισμό.

 • Επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος και μέλος νοσοκομειακών επιτροπών, καθώς και μέλος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (2000-2003).
 • Επί 20 έτη μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου του Διδακτικού Προσωπικού της Ιατρικής Σχολής.

Δράση στην τοπική αυτοδιοίκηση

 • Το 2002 και το 2006 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μετά την εκλογή του ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2007 παραιτήθηκε από τη θέση του δημοτικού συμβούλου. Από τα ιδρυτικά μέλη και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» από την ημέρα της ίδρυσής της (2001) έως τον Οκτώβριο του 2008 οπότε ανέλαβε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.. Η δημοτική κίνηση στα χρόνια της συνεχούς λειτουργίας της χαρακτηρίστηκε –πέρα από τις δράσεις της- για τη συλλογική δημοκρατική της λειτουργία με όρους άμεσης δημοκρατίας.
 • Το 2010 συμμετείχε στις περιφερειακές εκλογές ως επικεφαλής παράταξης και εκλέχθηκε περιφερειακός σύμβουλος. Παραχώρησε τη θέση του στον Γιώργο Θεοδωρόπουλο τον Μάιο του 1011.

Πολιτική δράση

 • Αρχικά δραστηριοποιήθηκε στο ΚΚΕ (1975-1990). Διετέλεσε επί σειρά ετών γραμματέας των πανεπιστημιακών του Α.Π.Θ και μέλος της επιτροπής πόλης της ΚΟΘ του ΚΚΕ.
 • Το 1990  δραστηριοποιήθηκε στο Συνασπισμό και στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ.
 • Τον Σεπτέμβριο του 2007 εκλέχθηκε βουλευτής στην Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ
 • Τον Οκτώβριο του 2009 εκλέχθηκε για δεύτερη φορά βουλευτής στην Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Τον Ιούνιο του 2010 εκλέχτηκε Ζ΄Αντιπρόεδρος της βουλής (έως τον Ιούνιο του 2012)
 • Τον Ιούνιο του 2012 εκλέχθηκε για τρίτη φορά βουλευτής. Είναι τομεάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
 • Ειναι αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της βουλής για την παρακολούθηση του σωφρονιστικού συστήματος και αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Κούβας

Κοινωνική δράση

 • Ιδιαίτερη είναι η ενασχόλησή του με θέματα Υγείας -Παιδείας- Προστασίας Περιβάλλοντος και Ποιότητας ζωής.
 • Τα τελευταία χρόνια έχει δώσει περισσότερες από 300 διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τη γενετική, τη βιοηθική και τα ναρκωτικά.
 • Τις θέσεις του για τα μεταλλαγμένα τις έχει αναπτύξει κατόπιν πρόσκλησης, στη Βουλή, στα Νομαρχιακά συμβούλια πολλών πόλεων και στο Ευρωκοινοβούλιο.
 • Υπερασπίστηκε στα δικαστήρια πολίτες που διώχθηκαν για την κοινωνική τους δράση. Συμμετέχει ανελλιπώς σε κινήσεις εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Δεν διστάζει να συμμετέχει σε  ακτιβίστικες ενέργειες
 • Συμμετείχε στις ευρωπορείες στην Πράγα, στη Γένοβα και στη Φλωρεντία, εναντίον της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.
 • Τον Ιούλιο του 2006 συμμετείχε ως μέλος αποστολής φορέων στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Είχε επαφές με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς και συμμετείχε σε πορεία διαμαρτυρίας μαζί με άλλους ακτιβιστές διεθνιστές ενάντια στο τείχος της ντροπής, και σε πορεία στο Τελ Αβίβ ενάντια στον επεκτατικό πόλεμο του Ισραήλ.
 • Τον Αύγουστο του 2008 συμμετείχε στην αποστολή του Free Gaza Movement με δύο πλοία και 41 ακτιβιστές από όλο τον κόσμο που έσπασε για πρώτη φορά τον αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας που έχουν επιβάλλει παράνομα οι Ισραηλινοί.
 • Τον Ιανουάριο του 2009 ως μέλος επιτροπής φορέων επισκέφθηκε το Κάιρο για συνομιλίες με άραβες αξιωματούχους και επιχείρησε να μπει ανεπιτυχώς στη λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα.
 • Τον Μάρτιο  του 2009 πήγε στην Συρία με βουλευτές από την Ευρώπη και την Ελλάδα  για συνομιλίες με την  κυβέρνηση της Συρίας και με ηγέτες της παλαιστινιακής αντίστασης
 • Τον Ιανουάριο του 2010 μαζί με μεγάλη αντιπροσωπεία βουλευτών και ευρωβουλευτών από χώρες της Ε.Ε επισκέφτηκε την Λωρίδα της Γάζας και το Κάιρο και είχε συνομιλίες με την παλαιστινιακή κυβέρνηση και την κυβέρνηση της Αιγύπτου.
 • Τον Μάιο του 2010 προσπάθησε από την Κύπρο να επιβιβαστεί στο πλοίο «Σφενδόνη» που συμμετείχε στην πολυεθνική δύναμη για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας. Εμποδίστηκε από την κυπριακή κυβέρνηση (μαζί με άλλους Έλληνες και Κυπρίους ακτιβιστές) να επιβιβαστεί και να ακολουθήσει την αποστολή

Λογοτεχνικό έργο

Έχει εκδώσει πέντε  ποιητικές συλλογές «Ιχνηλατώντας το παρόν», εκδ. Παρατηρητής, 1995, «Η λίμνη Βικτορία», εκδ. Παρατηρητής, 1997, «Λέξεις λάμνουν αεί θάλλουν» εκδ. Ίνδικτος, 2002, «ΙΕΡΩΤΙΚΟΝ» εκδ. Ιανός, 2009,  «67%»εκδ. Ιανός 2012, καθώς και μία συλλογή με δοκίμια « Τα παρεκκλίνοντα» εκδ. Παρατηρητής, 2002.

 

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...