Home / HEADER-NEWS / Μεγάλο ενδιαφέρον για θέματα Οικονομίας και Παιδείας. 855 οι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις προς τον Υπ. Παιδείας

Μεγάλο ενδιαφέρον για θέματα Οικονομίας και Παιδείας. 855 οι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις προς τον Υπ. Παιδείας

Δημοσιεύτηκε: 11:58 πμ Ιανουάριος 18th, 2015  


vouli

Οικονομία, παιδεία, εργασία είναι οι τρεις τομείς που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των Βουλευτών όπως προκύπτει από τον αριθμό των ερωτήσεων, επίκαιρων ερωτήσεων, αναφορών  κλπ που κατατέθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Για το διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου έως και 30 Δεκεμβρίου για θέματα του Υπουργείου Οικονομικών κατατέθηκαν 1.267 ερωτήσεις ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Υπουργείο Παιδείας με 855 ερωτήσεις. 704 και 703 ερωτήσεις αντίστοιχα κατατέθηκαν στα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας.

Να σημειώσουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν ερωτήσεις που απευθύνονται σε δύο ή και περισσότερους υπουργούς. Για παράδειγμα υπάρχουν ερωτήσεις που ζητούν απαντήσεις εκτός από τον υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης οπότε η ερώτηση καταγράφεται και στα δυο Υπουργεία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ-ΑΝΑΦΟΡΩΝ
1.    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 1.267
2.    ΠΑΙΔΕΙΑΣ 855
3.    ΕΡΓΑΣΙΑΣ 704
4.    ΥΓΕΙΑΣ 703
5.    ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 662
6.    ΥΠΟΔΟΜΩΝ 511
7.    ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 440
8.    ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 430
9.    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 430
10.  ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ 386
11.  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 332
12.  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 300
13.  ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 277
14.  ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 236
15.  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ 203
16.  ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 187
17.  ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 155
18.  ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 152
19.  ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 91
20.  ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 69
21.  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ 24

Όσον αφορά το συνολικό αριθμό ερωτήσεων, αναφορών που κατατέθηκαν το τελευταίο τετράμηνο στη Βουλή τα πρωτεία τα έχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καθώς έχουν καταθέσει 1.268 ερωτήσεις. Στη 2η θέση είναι η  Νέα Δημοκρατία με 1.134 και στην 3η ο ΣΥΡΙΖΑ με 939.

 

ΚΟΜΜΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 1.268
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1.134
ΣΥΡΙΖΑ 939
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 881
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 390
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 374
ΚΚΕ 322
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ 146
ΠΑΣΟΚ 131

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δικτυακό τόπο της Βουλής  τα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές β) oι ερωτήσεις γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων ε) oι επερωτήσεις, στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις και ζ) η σύσταση εξεταστικών επιτροπών.

Α) Αναφορές (άρθρο 125 του ΚτΒ)
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Β) Ερωτήσεις (άρθρα 126-128Β του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις.
Γ) Επίκαιρες ερωτήσεις (άρθρα 129-132Α του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Δ) Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων  (άρθρο 133 του ΚτΒ)

Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Ε) Επερωτήσεις (άρθρα 134-137 του ΚτΒ)

Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
ΣΤ) Επίκαιρες επερωτήσεις (άρθρο 138 του ΚτΒ)

Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...