Home / HEADER-NEWS / Και όμως συνεχίζει να υπογράφει και να ανακοινώνει μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΑΙΘ

Και όμως συνεχίζει να υπογράφει και να ανακοινώνει μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΑΙΘ

Δημοσιεύτηκε: 8:44 μμ Ιανουάριος 26th, 2015  


LOVERDOS
Ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεπέρασε τον εαυτό του. Εξακολουθεί ακόμη και την επομένη των εκλογών να υπογράφει ως υπουργός Παιδείας. Όχι για κανένα μείζονος σημασίας θέμα που απαιτεί την συνέχεια του κράτους αλλά για να απορρίψει μια παραίτηση που έτσι κι αλλιώς θα υποβληθεί ξανά τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της πολιτικής και συνταγματικής ευπρέπειας που ο κ. Λοβέρδος δείχνει να αγνοεί.

Εφερε νέα ήθη στο υπουργείο Παιδείας καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου: δεν σταμάτησε να υπογράφει αποφάσεις ως υπουργός. Χρησιμοποίησε στα όρια της κατάχρησης τον μηχανισμό του υπουργείου Παιδείας για την προεκλογική του εκστρατεία. Εξέδωσε, μέσα στην προεκλογική περίοδο αποφάσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα, αφού σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύουν την επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, για να εμφανιστεί ότι υλοποιεί τις εξαγγελίες του. Και εκεί που οι συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ, θεωρούσαμε ότι έχουμε δει πλέον ό,τι από κανέναν άλλο απερχόμενο υπουργό και υποψήφιο βουλευτή, λαμβάνουμε σήμερα το παρακάτω δελτίο τύπου:

O Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ του ΙΕΠ  κ. Γ. Κουμέντου. Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι ο κ. Κουμέντος υπήρξε προθυμότατος και συνεργάσιμος κατά τη διάρκεια της θητείας του γι’ αυτό και δεν υπάρχει  κανένας λόγος να κάνει δεκτή την παραίτησή του.

Πριν ανοίξει κάποιος το επισυναπτόμενο αρχείο του εν λόγω ηλεκτρονικού μηνύματος κάνει δύο σκέψεις: ή ότι πρόκειται για λάθος ή ότι ορίστηκε ο νέος υπουργός Παιδείας, πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Ποιος να φανταστεί ότι ο απερχόμενος υπουργός επιχειρεί, ως άλλος Λουδοβίκος, να εμφανιστεί ως η προσωποποίηση του κράτους.

Τυπικά ο κ. Λοβέρδος παραμένει υπουργός Παιδείας έως ότου ορκιστεί η νέα κυβέρνηση για λόγους συνέχειας του κράτους. Η συνταγματική αυτή πρόβλεψη επιδιώκει να καλύψει το ενδεχόμενο ενός σοβαρού έκτακτου συμβάντος που θα όφειλε να αντιμετωπιστεί άμεσα ώστε να μην υπάρχει κενό διακυβέρνησης. Ο συνταγματολόγος Ανδρέας Λοβέρδος έκρινε ότι μπορεί να παρακάμψει την συνταγματική ευπρέπεια που έχουμε συνηθίσει σε αυτή τη χώρα για λόγο προφανώς επικοινωνιακό αλλά με στόχο θολό και οπωσδήποτε εκτός του πολιτικού πολιτισμού.

Με αυτή την άγνωστου στόχου επικοινωνιακή κίνηση το μόνο που καταφέρνει είναι να ανασύρει ένα θέμα για το οποίο του ασκήθηκε έντονη κριτική λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Δηλαδή ότι εξέδωσε απόφαση για αλλαγές στην ύλη του δημοτικού, από το Μάρτιο, στο τελευταίο δηλαδή τρίμηνο της σχολική χρονιάς ενώ τα αρμόδια συμβουλευτικά Όργανα, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είχαν γνωμοδοτήσει ότι οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στην αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Οι πρόεδροι και των δύο Οργάνων είχαν δηλώσει στο 360pedia.gr ότι η ενδεδειγμένη παιδαγωγικά πρακτική, και η κοινή λογική προσθέτουμε, επιβάλλει να μην γίνονται στη μέση της χρονιάς αλλαγές που ενδέχεται να δημιουργήσουν σύγχυση και πριν μάλιστα δοκιμαστούν.

Ο υπουργός ωστόσο βιαζόταν να δείξει έργο, ενόψει των εκλογών. Αγνόησε τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων και εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του αντιπροέδρου του ΙΕΠ που επίσης είχε προβεί σε ανάλογες δηλώσεις. Εκτός του πρωτόγνωρου φαινομένου ένας υπουργός Παιδείας να καταφέρεται δημοσίως κατά στελέχους της εκπαίδευσης, το περιεχόμενο της ανακοίνωσης δεν απαντούσε στην ουσία του θέματος.

Ο κ. Κουμέντος καλά θα κάνει να ενημερωθεί για τις αρμοδιότητες του ΙΕΠ, στο οποίο έχει διοριστεί Αντιπρόεδρος. Επίσης τον συμβουλεύουμε να μάθει να διαβάζει τις αποφάσεις. Αν το έκανε αυτό, θα διαπίστωνε ότι η Υπουργική απόφαση που καταγγέλλει στηρίζεται αποκλειστικά στις εισηγήσεις τόσο του ΙΕΠ αλλά και στις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ). Η όψιμη διαφωνία του μας εκπλήσσει και μας προβληματίζει, γιατί ο ίδιος συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση της πρότασης του Υπουργού προς το ΣΠΔΕ.

Επιλέγει βέβαια να αγνοήσει τον χρόνο εφαρμογής που είχε θέσει το όργανο στην εισήγησή του. Αλώστε στο ίδιο μήκος κύματος με τον αντιπρόεδρο του ΙΕΠ κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΙΕΠ, Σωτήρης Γκλαβάς αλλά και η πρόεδρος του ΣΠΔΕ, Στέλλα Πριόβολου, στις συνεντεύξεις τους στο 360pedia.gr.

Την επομένη ο Γιάννης Κουμέντος, άνθρωπος με μακρά και πλούσια εμπειρία στην διοίκηση της εκπαίδευσης και με περισσότερη απ’ ότι φαίνεται θεσμική ευθιξία υπέβαλλε την παραίτησή του προσωπικά στον κ. Λοβέρδο και χωρίς να δημοσιοποιήσει το θέμα ακριβώς επειδή διανύαμε προεκλογική περίοδο.

Microsoft Word - attachment-1226852453.docx

Ο κ. Λοβέρδος απέρριψε, μετ’ επαίνων μάλιστα, την παραίτηση του «ανενημέρωτου» στελέχους εκπαίδευσης που «δεν ξέρει να διαβάζει» και το δημοσιοποίησε μια ημέρα μετά την αλλαγή κυβέρνησης… ως υπουργός Παιδείας! Ο Γιάννης Κουμέντος πάντως όπως και όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης της εκπαίδευσης θα υποβάλλουν, έτσι κι αλλιώς, τις παραιτήσεις τους τις επόμενες ημέρες στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με δεδομένο ότι η επιλογή για αυτές τις θέσεις είναι πολιτική.

https://360pedia.gr/loverdos-ypografei-akoma/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...