Home / HEADER-NEWS / HAU – Εξετάσεις πιστοποίησης καθηγητών

HAU – Εξετάσεις πιστοποίησης καθηγητών

Δημοσιεύτηκε: 10:38 μμ Ιανουάριος 28th, 2015  


hau3

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση διεξάγει εξετάσεις πιστοποίησης καθηγητών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εξετάσεις πιστοποίησης μπορείτε να επισκεφθείτε τα παρακάτω:

ETECT

The English Teaching Competency Test
Το πρώτο διαπιστευμένο πιστοποιητικό για καθηγητές Αγγλικής στην Ελλάδα.

TKT (Teaching Knowledge Test)

Το TKT βοηθάει τους καθηγητές να διδάξουν Αγγλικά σε παιδιά σχολικής ηλικίας και σε ενηλίκους σπουδαστές.

Πληροφορίες σχετικά με το Σχήμα Πιστοποίησης

The English Teaching Competency Test (ETECT)

Το English Teaching Competency Test (ETECT), στα επίπεδα 5 και 7 τουΕυρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, αποτελεί τεστ που σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει και να πιστοποιήσει:

  • πόσο οι υποψήφιοι μπορούν να εφαρμόσουν σωστά και αποτελεσματικά τις αρχές και πρακτικές της Διδασκαλίας της Αγγλικής σε Ομιλητές Άλλων Γλωσσών (TESOL)
  • το επίπεδο γλωσσικής συνειδητότητας  των υποψηφίων, δηλαδή τη γνώση της γλώσσας και των λειτουργιών της από γλωσσολογική άποψη, καθώς και την ικανότητά τους να μεταδίδουν αυτή τη γνώση στους μαθητές με τρόπο που να διευκολύνει τη γλωσσική εκμάθηση.

Στο επίπεδο 5, αξιολογείται η ικανότητα του υποψηφίου να διδάσκει την Αγγλική σε Ομιλητές Άλλων Γλωσσών (ESOL). Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση και πιστοποίηση είναι:

  • πόσο ο υποψήφιος είναι σε θέση να εφαρμόζει βασικές αρχές και επιτυχημένες πρακτικές κατά τη διδασκαλία της Αγγλικής σε Ομιλητές Άλλων Γλωσσών
  • το επίπεδο της γλωσσικής συνειδητότητας, δηλαδή, της λειτουργικής γνώσης της γλώσσας και των δομών της
  • η ικανότητα να μεταδίδει αυτή τη γνώση στους μαθητές με τρόπο που να ενισχύει τις προσπάθειές τους για γλωσσική εκμάθηση.

Στο επίπεδο 7, αξιολογείται η ικανότητα του υποψηφίου να καθοδηγεί ομάδες καθηγητών που διδάσκουν την Αγγλική σε Ομιλητές Άλλων Γλωσσών ή/και να διεξάγει σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, κυρίως σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Εκτός από τις δεξιότητες και ικανότητες του επιπέδου 5, το ETECT – Επίπεδο 7 χρησιμοποιείται επίσης για να αξιολογήσει  και να πιστοποιήσει:

  • τη σε βάθος γνώση της Αγγλικής και των δομών της καθώς και του κοινωνικοπολιτικού πλαισίου που επιβάλλει συγκεκριμένες επιλογές ως προς το ύφος και την ορθή χρήση της γλώσσας
  • την εξειδικευμένη γνώση των θεωρητικών αρχών και των σύγχρονων προσεγγίσεων στον τομέα της γλωσσικής εκμάθησης και διδασκαλίας.

Τα πιστοποιητικά ETECT απονέμονται από την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

 


Περιγραφή του ETECT – Επίπεδο 5 και Επίπεδο 7

Το ETECT σχεδιάζεται από ομάδα ειδικών του Hellenic American University με εμπειρία και εξειδίκευση στη γλωσσική διδασκαλία, αξιολόγηση (testing) και επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Αποτελείται από τρεις ενότητες (Papers). Οι υποψήφιοι για το Επίπεδο 5 συμμετέχουν μόνο στα Paper 1 και Paper 2. Οι υποψήφιοι για το Επίπεδο 7 συμμετέχουν στα Paper 1, 2 και 3.

Paper 1: Μεθοδολογία (Methodology)

Απευθύνεται σε υποψήφιους του Επιπέδου 5 και Επιπέδου 7. Διαρκεί 120 λεπτά. Εξετάζει τη γνώση της επικοινωνιακής μεθόδου διδασκαλίας και βασίζεται σε πρακτικά ζητήματα και δραστηριότητες για την τάξη:

  • Αποτελεσματική διαχείριση τάξης
  • Διόρθωση προφορικών λαθών
  • Σχεδιασμός μαθήματος
  • Αξιολόγηση παραγωγής γραπτού λόγου
  • Μέθοδοι και τεχνικές Διδασκαλίας της Αγγλικής σε Ομιλητές Άλλων Γλωσσών (TESOL)
Paper 2: Γλωσσική συνειδητότητα (Language Awareness)

Απευθύνεται σε υποψήφιους του Επιπέδου 5 και Επιπέδου 7. Διαρκεί 120 λεπτά και καλύπτει τους ακόλουθους τομείς:

  • Μορφή, λειτουργία και χρήση ρηματικών χρόνων
  • Αναγνώριση λαθών
  • Γλωσσικές λειτουργίες και γλωσσικό ύφος
  • Σημασιολογικές διαφορές ανάμεσα σε ζεύγη προτάσεων
  • Ορολογία Γραμματικής
  • Κατανόηση γραπτού λόγου
Paper 3: Δοκίμια (Essays)

Απευθύνεται μόνο σε υποψήφιους του Επιπέδου 7. Διαρκεί 90 λεπτά και αποτελείται από τρία θέματα προς ανάπτυξη, τα οποία αξιολογούνται ως προς το περιεχόμενο, την οργάνωση και την ανάπτυξη, καθώς και την ακρίβεια σε μορφή, σημασία και χρήση της γλώσσας.

Το Σχήμα Πιστοποίησης της Ικανότητας Προσώπων στην Διδασκαλία της Αγγλικής ως Ξένης Γλώσσας

Το Σχήμα Πιστοποίησης της Ικανότητας Προσώπων στην Διδασκαλία της Αγγλικής ως Ξένης Γλώσσας αποτελεί εξέταση η οποία πληροί τις προδιαγραφές των επιπέδων 5 και 7 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) και έχει σχεδιαστεί για να αξιολογήσει και να πιστοποιήσει:

1.       το βαθμό στον οποίο οι υποψήφιοι μπορούν να εφαρμόσουν σωστά και αποτελεσματικά τις αρχές και πρακτικές της Διδασκαλίας της Αγγλικής σε Ομιλητές Άλλων Γλωσσών (TESOL)

2.       το επίπεδο γλωσσικής συνειδητότητάς τους, δηλαδή τη γνώση της γλώσσας και των λειτουργιών της από γλωσσολογική άποψη καθώς και την ικανότητά τους να μεταδίδουν αυτή τη γνώση στους μαθητές με τρόπο που να διευκολύνει και να ενισχύει την εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο επίπεδο 5, όπως αυτό καθορίζεται από το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, αξιολογείται η ικανότητα του υποψηφίου να διδάσκει την Αγγλική ως Ξένη Γλώσσα σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση και πιστοποίηση είναι:

1.       ο βαθμός στον οποίο ο υποψήφιος είναι σε θέση να εφαρμόζει βασικές αρχές και επιτυχημένες πρακτικές κατά τη διδασκαλία της Αγγλικής ως Ξένης Γλώσσας

2.       το επίπεδο της γλωσσικής συνειδητότητας, δηλαδή, της λειτουργικής γνώσης της γλώσσας και των δομών της

3.       η ικανότητα να μεταδίδει αυτή τη γνώση στους μαθητές με τρόπο που να ενισχύει τις προσπάθειές τους να μάθουν τη γλώσσα

Στο επίπεδο 7, όπως αυτό καθορίζεται από το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, αξιολογείται η ικανότητα του υποψηφίου να καθοδηγεί ομάδες καθηγητών που διδάσκουν Αγγλικά ως Ξένη Γλώσσα και/ή να διεξάγει σεμινάρια για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, κυρίως σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Εκτός από τις δεξιότητες και τις ικανότητες του επιπέδου 5, το CETT ® – Επίπεδο 7 χρησιμοποιείται για να αξιολογήσει  και να πιστοποιήσει επίσης:

1.       τη σε βάθος γνώση της αγγλικής γλώσσας και των δομών  της καθώς και του  κοινωνικοπολιτικού πλαισίου που επιβάλλει συγκεκριμένες επιλογές ως προς το ύφος και την ορθή χρήση της γλώσσας,

την εξειδικευμένη γνώση των θεωρητικών αρχών και των σύγχρονων προσεγγίσεων στον τομέα της εκμάθησης της γλώσσας και της γλωσσικής διδασκαλίας

Το Πιστοποιητικό της Ικανότητας Προσώπων στη Διδασκαλία της Αγγλικής ως Ξένης Γλώσσας που χορηγεί η Ελληνοαμερικανική Ένωση (στο εξής ΕΑΕ) κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής σε εξετάσεις πιστοποιεί ότι ο κάτοχος διαθέτει την απαιτούμενη επάρκεια γνώσεων σε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού απαιτείται επιτυχής συμμετοχή στις εξετάσεις με βάση επιτυχίας το 70%. Σχετικά με τη χρήση του πιστοποιητικού, των σημάτων και του λογοτύπου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ισχύουν τα εξής:

Συμβούλιο Πιστοποίησης

1. Αποστολή και Σκοπός

Αποστολή και σκοπός του Συμβουλίου Πιστοποίησης είναι η λήψη της απόφασης Πιστοποίησης.

2. Αρμοδιότητες Συμβουλίου Πιστοποίησης

Οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Πιστοποίησης είναι να:

2.1. Αποφασίζει και λαμβάνει όλες τις αποφάσεις που σχετίζονται με την απονομή, διατήρηση, ανανέωση, ανάκληση, αναστολή, επέκταση και απομείωση των πιστοποιητικών του Κέντρου Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

2.2. Διασφαλίζει την άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενου στις υπηρεσίες πιστοποίησης του Κέντρου Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

2.3. Εγκρίνει τα κριτήρια αξιολόγησης.

2.4. Εγκρίνει και εκδίδει επεξηγήσεις που σχετίζονται με τα κριτήρια αξιολόγησης.

3. Υποχρεώσεις του Συμβουλίου Πιστοποίησης

3.1. Τα μέλη του Συμβουλίου Πιστοποίησης έχουν υποχρέωση:

3.1.1. Να λαμβάνουν όλες τις αποφάσεις με αμεροληψία και ακεραιότητα.

3.1.2. Να τηρούν απόλυτη εχεμύθεια σχετικά με τα στοιχεία και τις πληροφορίες που λαμβάνουν γνώση στα πλαίσια των καθηκόντων τους.

3.1.3. Να διαφυλάσσουν την εμπιστευτικότητα, ακεραιότητα και διαθεσιμότητα των πληροφοριών που σχετίζονται με το Σχήμα Πιστοποίησης.

3.1.4. Να αναφέρουν άμεσα και να μην αποκρύπτουν από το Συμβούλιο Πιστοποίησης τυχόν συμφέροντα που έχουν και σχετίζονται με το Σχήμα Πιστοποίησης.

3.1.5. Να μην συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με το Σχήμα Πιστοποίησης.

3.1.6. Να εφαρμόζουν και αποτελούν το παράδειγμα στην τήρηση των πολιτικών, κανονισμών και διαδικασιών του συστήματος Διαπίστευσης.

3.1.7. Να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Πιστοποίησης και να ειδοποιούν έγκαιρα και γραπτώς το Συμβούλιο σε περίπτωση που αιτιολογημένα αδυνατούν να παρευρεθούν.

3.1.8. Να αυτο-εξαιρούνται από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Πιστοποίησης σε περίπτωση, όταν για το προς συζήτηση θέμα, κρίνουν ότι η απόφασή τους δεν θα είναι αμερόληπτη ή ανεξάρτητη.

3.2. Οι υποχρεώσεις εχεμύθειας κι εμπιστευτικότητας ισχύουν ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας τους στο Συμβούλιο Πιστοποίησης.

4. Συνεδρίες και αποφάσεις

4.1. Οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου πραγματοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες έγκρισης του Σχήματος Πιστοποίησης.

4.2. Οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου ορίζονται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και κοινοποιούνται μαζί με τα θέματα προς συζήτηση στα υπόλοιπα μέλη τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες πριν.

4.3. Τα μέλη του Συμβουλίου μπορούν να προτείνουν θέματα για συζήτηση εγγράφως και τουλάχιστον επτά ημέρες πριν την ημερομηνία συνεδρίασης.

4.4. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου δε δύναται να τροποποιηθούν από αποφάσεις άλλων οργάνων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης παρά μόνο από νέα απόφαση του Συμβουλίου Πιστοποίησης εφόσον έχουν υπάρξουν νέα δεδομένα και πληροφορίες για το θέμα.

4.5. Σε κάθε συνεδρίαση του Συμβουλίου τηρείται πρακτικό από τη Γραμματεία. Τα πρακτικά πληκτρολογούνται και υπογράφονται σε όλες τις σελίδες από τα παρευρισκόμενα μέλη.

5. Ενστάσεις Συμβουλίου Πιστοποίησης

Οι ενστάσεις κατά των αποφάσεων του Συμβουλίου συζητούνται και αποφαίνεται σχετικά η Επιτροπή Αμεροληψίας.

6. Συμμετοχή σε δραστηριότητες εξετάσεων

Τα μέλη του Συμβουλίου Πιστοποίησης απαγορεύεται να συμμετέχουν στη διενέργεια των εξετάσεων ή/και στην εκπαίδευση των υποψηφίων με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Επιτροπή Σχήματος

1. Αποστολή και Σκοπός

1.1. Αποστολή και σκοπός της Επιτροπής Σχήματος είναι η τεχνική γνωμοδότηση για θέματα που σχετίζονται με το σχήμα πιστοποίησης, η ανάπτυξη, συντήρηση και αναθεώρηση του σχήματος πιστοποίησης, καθώς και η επιλογή και αξιολόγηση των θεμάτων των εξετάσεων.

1.2. Η Επιτροπή Σχήματος αναφέρεται και εποπτεύεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και αποτελεί συμβουλευτικό όργανο αυτού.

2. Σύσταση Επιτροπής

2.1. Η Επιτροπή Σχήματος απαρτίζεται από μέλη που διασφαλίζουν την τεχνική επάρκεια, την αμεροληψία και ακεραιότητα των αποφάσεων αυτής και με γνώμονα τη δίκαιη εκπροσώπηση όλων των εμπλεκόμενων μερών χωρίς να υπερισχύει κανένα μέρος των υπολοίπων.

2.2. Η Επιτροπή Σχήματος είναι τριμελής και τα μέλη της ορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Απαρτίζεται από μέλη με γνώσεις και εμπειρία σε θέματα που σχετίζονται με το σχήμα πιστοποίησης, τις υπηρεσίες της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, τα συστήματα πιστοποίησης/διαπίστευσης και γενικά προτύπων ποιότητας.

2.3. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σχήματος ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

2.4. Η θητεία της Επιτροπής Σχήματος είναι διετής και μπορεί να παραταθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

2.5. Σε περίπτωση αποχώρησης μέλους από την Επιτροπή Σχήματος, ορίζεται νέο μέλος στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες από την ημερομηνία αποχώρησης.

3. Αρμοδιότητες Επιτροπής

Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Σχήματος είναι να:

4.1. Καθορίζει τα κριτήρια αξιολόγησης της ικανότητας.

4.2. Γνωμοδοτεί επί τεχνικών θεμάτων που σχετίζονται με το σχήμα Πιστοποίησης, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Διοικητικού Συμβουλίου.

4.3. Αναπτύσσει τους κανονισμούς Πιστοποίησης και τις διαδικασίες που σχετίζονται με το σχήμα Πιστοποίησης.

4.4. Επιλέγει και αξιολογεί τα θέματα των εξετάσεων.

4.5. Γνωμοδοτεί σε περιπτώσεις ανάκλησης και αναστολής των πιστοποιητικών, κατόπιν απαίτησης του Συμβουλίου Πιστοποίησης.

4.6. Γνωμοδοτεί σε περιπτώσεις ενστάσεων, προσφυγών ή παραπόνων που έχουν υποβληθεί και δεν αφορούν αποφάσεις ή ενέργειες της ίδιας της επιτροπής.

4.7. Αναπτύσσει, συντηρεί και αναθεωρεί το σχήμα Πιστοποίησης.

4.8. Παρακολουθεί τις αναθεωρήσεις της νομοθεσίας, των κανονισμών και προτύπων που σχετίζονται με το σχήμα Πιστοποίησης.

4.9. Υλοποιεί όλες τις αρμοδιότητες που της έχει εκχωρήσει το Διοικητικό Συμβούλιο.

4.10. Επικυρώνει το σχήμα Πιστοποίησης τουλάχιστον μία (1) φορά ανά έτος.

4.11. Αξιολογεί τις μεθόδους αξιολόγησης των υποψηφίων κατά πόσο είναι έγκυρες, αξιόπιστες και δίκαιες.

4.12. Εγκρίνει όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με το Σχήμα Πιστοποίησης.

4.13. Γνωμοδοτεί και εγκρίνει τα ελάχιστα προσόντα του προσωπικού που εμπλέκεται σε δραστηριότητες που απορρέουν και αφορούν στο σχήμα Πιστοποίησης.

4.14. Διασφαλίζει ότι το προσωπικό και οι συνεργάτες που εμπλέκονται στο Σύστημα Πιστοποίησης δεν έχουν συμφέροντα που επηρεάζουν αρνητικά την αμεροληψία των αποφάσεων και όλων των οργάνων στα πλαίσια του Συστήματος Πιστοποίησης.

4.15. Αναπτύσσει και εγκρίνει τα κριτήρια αξιολόγησης.

4.16. Εγκρίνει και εκδίδει επεξηγήσεις που σχετίζονται με τα κριτήρια αξιολόγησης.

5. Υποχρεώσεις της Επιτροπής

5.1. Τα μέλη της Επιτροπής Σχήματος έχουν τις εξής υποχρεώσεις:

5.1.1. Να λαμβάνουν όλες τις αποφάσεις με αμεροληψία και ακεραιότητα

5.1.2. Να τηρούν απόλυτη εχεμύθεια σχετικά με τα στοιχεία και τις πληροφορίες που λαμβάνουν γνώση στα  πλαίσια των καθηκόντων τους.

5.1.3. Να διαφυλάσσουν την εμπιστευτικότητα, ακεραιότητα και διαθεσιμότητα των πληροφοριών που σχετίζονται με το σχήμα Πιστοποίησης.

5.1.4. Να αναφέρουν άμεσα και να μην αποκρύπτουν από το Διοικητικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Αμεροληψίας τυχόν συμφέροντα που έχουν και σχετίζονται με το σχήμα Πιστοποίησης.

5.1.5. Να εφαρμόζουν και να αποτελούν το παράδειγμα στην τήρηση των Πολιτικών, κανονισμών και διαδικασιών του συστήματος Διαπίστευσης

5.1.6. Να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Σχήματος και να ειδοποιούν έγκαιρα σε περίπτωση που αιτιολογημένα αδυνατούν να παρευρεθούν.

5.1.7. Να αυτό-εξαιρούνται από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Σχήματος σε περίπτωση που για το προς συζήτηση θέμα κρίνουν ότι η απόφασή τους δεν θα είναι αμερόληπτη ή ανεξάρτητη.

5.2. Οι υποχρεώσεις εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας ισχύουν ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας των μελών  στην Επιτροπή Σχήματος.

6. Συνεδριάσεις και Αποφάσεις

6.1. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής λαμβάνουν χώρα ανάλογα με τις ανάγκες έγκρισης του Σχήματος Πιστοποίησης.

6.2. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Σχήματος ορίζονται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και κοινοποιούνται στη Γραμματεία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν.

6.3. Η Γραμματεία είναι υπεύθυνη να κοινοποιήσει στα μέλη του συμβουλίου τα θέματα προς συζήτηση.

6.4. Τα μέλη του συμβουλίου μπορούν να προτείνουν θέματα για συζήτηση στην Επιτροπή Σχήματος, εγγράφως και τουλάχιστον επτά (7) ημέρες πριν την ημερομηνία συνεδρίασης.

6.5. Σε κάθε συνεδρίαση της Επιτροπής Σχήματος πρέπει να παρευρίσκονται τουλάχιστον δυο (2) από τα τρία (3) μέλη της επιτροπής.

6.6. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση την πλειοψηφία των παρόντων μελών ήτοι κατ’ ελάχιστον δυο (2) ψήφοι.

6.7. Η Επιτροπή Σχήματος, μετά από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Αμεροληψίας, δύναται με απόφαση της πλειοψηφίας να καλέσει εμπειρογνώμονες ή άλλα πρόσωπα που κρίνει ότι θα συμβάλλουν στην αντικειμενική, αμερόληπτη και ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων.

6.8. Σε κάθε συνεδρίαση της Επιτροπής Σχήματος τηρείται πρακτικό από τη Γραμματεία. Τα πρακτικά πληκτρολογούνται και υπογράφονται σε όλες τις σελίδες από τα μέλη που παρευρέθηκαν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Σχήματος.

6.9. Τα πρωτότυπα πρακτικά τηρούνται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Σχήματος.

7. Ισοψηφίες-Ενστάσεις/Προσφυγές-Ισχύς Αποφάσεων

7.1. Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ψηφοφορία, η απόφαση αναβάλλεται και το θέμα ξανασυζητείται σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.

7.2. Όλες οι αποφάσεις της Επιτροπής Σχήματος, επικυρώνονται/εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

7.3. Οι ενστάσεις/ προσφυγές επί των τεχνικών θεμάτων αξιολογούνται από την Επιτροπή Σχήματος εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία λήψης, εφόσον αυτό ζητηθεί από την Επιτροπή Αμεροληψίας.

7.4. Οι ενστάσεις/ προσφυγές για τις αποφάσεις της Επιτροπής Σχήματος, ελέγχονται, αξιολογούνται και επιλύονται από την Επιτροπή Αμεροληψίας.

7.5. Αν οποιαδήποτε απόφαση της Επιτροπής Σχήματος έρχεται σε αντίθεση με απόφαση του Συμβουλίου Πιστοποίησης, ισχύει πάντοτε η απόφαση του Συμβουλίου Πιστοποίησης.

8. Συμμετοχή σε δραστηριότητες εξετάσεων

Τα μέλη της Επιτροπής Σχήματος απαγορεύεται να συμμετέχουν στη διενέργεια των εξετάσεων ή/και στην εκπαίδευση των υποψηφίων με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Επιτροπή Αμεροληψίας

1. Αποστολή και Σκοπός

Αποστολή και σκοπός της Επιτροπής Αμεροληψίας είναι να διασφαλίσει ότι:

1.1. οι διαδικασίες και κανονισμοί του Κέντρου Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ως φορέας Πιστοποίησης προσώπων,  είναι δίκαιες, ισότιμες και ακέραιες για όλους τους υποψήφιους.

1.2. οι διαδικασίες που σχετίζονται με το Σύστημα Πιστοποίησης είναι δίκαιες, ισότιμες και ακέραιες για όλους τους υποψηφίους.

1.3. υπάρχει συμμόρφωση με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία του Κέντρου Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων της Ελληνοαμερικανικής  Ένωσης.

Η Επιτροπή Αμεροληψίας επιλαμβάνεται επί όλων των θεμάτων που σχετίζονται με το Σύστημα Πιστοποίησης.

2. Σύσταση Επιτροπής

2.1. Η Επιτροπή Αμεροληψίας αποτελεί το ανώτατο ελεγκτικό όργανο του σχήματος Πιστοποίησης και απαρτίζεται από τουλάχιστον τρία (3) μέλη που αντιπροσωπεύουν ισότιμα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Τα μέλη της ορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

2.2. Η Επιτροπή Αμεροληψίας αναφέρεται, οργανωτικά, απευθείας στο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, η θητεία της είναι τριετής και μπορεί να παραταθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

2.3. Η Επιτροπή Αμεροληψίας απαρτίζεται από μέλη που διασφαλίζουν την αμεροληψία και ακεραιότητα των αποφάσεών της και εξασφαλίζεται η εκπροσώπηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών χωρίς κανένα μέρος να υπερισχύει των άλλων.

2.4. Σε περίπτωση αποχώρησης μέλους από την Επιτροπή Αμεροληψίας, η εκλογή νέου γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης χωρίς να διαταράσσεται η δίκαιη εκπροσώπηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

3. Αρμοδιότητες Επιτροπής

Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Αμεροληψίας είναι:

3.1. Ο έλεγχος και η εποπτεία της λειτουργίας του Συμβουλίου Πιστοποίησης και της Επιτροπής Σχήματος.

3.2. Ο έλεγχος και η εποπτεία όλων των τμημάτων και προσωπικού που σχετίζονται με το Σύστημα Πιστοποίησης.

3.3. Ο έλεγχος της τήρησης των κανονισμών, διαδικασιών και της νομοθεσίας που σχετίζονται με το Σχήμα Πιστοποίησης.

3.4. Η διασφάλιση ότι όλες οι δραστηριότητες του Κέντρου Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων και οι ενέργειες του εμπλεκόμενου προσωπικού δεν υπονομεύουν την ακεραιότητα και αμεροληψία της Πιστοποίησης.

3.5. Ο έλεγχος της ύπαρξης και διάθεσης όλων των αναγκαίων οικονομικών πόρων για την ορθή και αδιάλειπτη λειτουργία του συστήματος Πιστοποίησης καθώς και της κάλυψης των σχετικών υποχρεώσεων.

3.6. Η αναφορά όλων των αποκλίσεων που εντοπίζονται κατά τους ελέγχους και την εποπτεία που ασκεί στον Διευθύνοντα Σύμβουλο και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

3.7. Ο προγραμματισμός και η διενέργεια ελέγχων στο Κέντρο Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και σε όλους τους συνεργάτες, προμηθευτές και υπεργολάβους που σχετίζονται με το Σύστημα Πιστοποίησης.

3.8. Ο έλεγχος όλων των κανονισμών, διαδικασιών και εγγράφων του Συστήματος Πιστοποίησης σε σχέση με τα εφαρμοζόμενα πρότυπα, νομοθεσία και κανονισμούς.

3.9. Η έγκριση όλων των εγγράφων που σχετίζονται με το Σύστημα Πιστοποίησης.

3.10. Η διάπραξη ενεργειών  (πληροφόρηση, καταγγελία κ.α.) προς το Ε.ΣΥ.Δ. σε περίπτωση που δεν εισακούεται για σημαντικά θέματα και αποφάσεις σε σχέση με το Σύστημα Πιστοποίησης και σχετίζονται με την ακεραιότητα και αμεροληψία του Συστήματος.

3.11. Η αξιολόγηση, διαχείριση και απόφανση επί όλων των ενστάσεων και παραπόνων που υποβάλλονται και αφορούν το Σύστημα Πιστοποίησης εκτός αν αφορούν τις αποφάσεις και την ίδια την επιτροπή.

3.12. Η διασφάλιση της άμεσης και απρόσκοπτης πρόσβασης κάθε ενδιαφερόμενου στις υπηρεσίες πιστοποίησης  του Κέντρου Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

4. Υποχρεώσεις της Επιτροπής

4.1. Τα μέλη της Επιτροπής Αμεροληψίας έχουν την υποχρέωση να:

4.1.1. Λειτουργούν με τρόπο ώστε να παρέχουν στους πελάτες, στη Διοίκηση της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εμπιστοσύνη ως προς την ικανότητα, της ακεραιότητα και την ανεξαρτησία τους.

4.1.2. Λαμβάνουν όλες τις αποφάσεις με αμεροληψία και ακεραιότητα

4.1.3. Τηρούν απόλυτη εχεμύθεια σχετικά με τα στοιχεία και τις πληροφορίες που λαμβάνουν γνώση στα πλαίσια των καθηκόντων τους.

4.1.4. Αναφέρουν άμεσα και να μην αποκρύπτουν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης αποκλίσεις και ευρήματα που εντοπίζουν στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων τους.

4.1.5. Αναφέρουν άμεσα και να μην αποκρύπτουν από το Διευθύνοντα Σύμβουλο και το Διοικητικό Συμβούλιο τυχόν συμφέροντα που έχουν ή απέκτησαν στην πορεία και σχετίζονται με το σχήμα Πιστοποίησης.

4.2. Οι υποχρεώσεις εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας ισχύουν ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας τους στην Επιτροπή Αμεροληψίας.

5. Συνεδριάσεις και Αποφάσεις

5.1. Η Επιτροπή συνεδριάζει άπαξ ετησίως.

5.2. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής ορίζονται από τον Πρόεδρό της.

5.3. Οι αποφάσεις της Επιτροπής λαμβάνονται με βάση την πλειοψηφία όλων των μελών ήτοι τουλάχιστον δύο ψήφοι. Οι αποφάσεις της Επιτροπής δεν δύναται να τροποποιηθούν από αποφάσεις άλλων οργάνων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης παρά μόνο από νέα απόφαση της Επιτροπής Αμεροληψίας εφόσον έχουν υπάρξει νέα δεδομένα και πληροφορίες για το θέμα.

5.4. Σε κάθε συνεδρίαση της Επιτροπής Αμεροληψίας τηρείται Πρακτικό. Το πρακτικό υπογράφεται από όλα τα μέλη και τηρούνται με ευθύνη του Προέδρου της Επιτροπής.

5.5. Σε περίπτωση ενστάσεων, προσφυγών ή παραπόνων κατά των αποφάσεων της Επιτροπής Αμεροληψίας, αυτές συζητούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

5.6. Τα μέλη της Επιτροπής απαγορεύεται να συμμετέχουν στη διενέργεια εξετάσεων, στην εκπαίδευση των υποψηφίων με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Τα μέλη της Επιτροπής δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα και μέλη του Συμβουλίου Πιστοποίησης.

Πολιτική ποιότητας

Το όραμα του Κέντρου Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης είναι να συνεχίσουμε να κατέχουμε ηγετική θέση στο χώρο της διεξαγωγής εξετάσεων πιστοποίησης, στην παροχή εξεταστικών υπηρεσιών και στην υποστήριξη της ακαδημαϊκής έρευνας στους τομείς της γλωσσικής εκμάθησης και αξιολόγησης.

Η αποστολή του Κέντρου Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης είναι να παρέχει αποκλειστικά και μόνο υψηλής ποιότητας υπηρεσίες εξετάσεων και να υποστηρίζει την ακαδημαϊκή έρευνα στους τομείς της γλωσσικής εκμάθησης, των εξετάσεων και της αξιολόγησης.

Το Κέντρο Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων διεξάγει ανοιχτές, διαφανείς και ασφαλείς εξετάσεις πιστοποίησης και συνεργάζεται με τις υπόλοιπες Διευθύνσεις της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και με εξωτερικούς οργανισμούς, ιδρύματα και πρόσωπα στην Ευρώπη, στην Ασία και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Το Κέντρο Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης έχει δεσμευθεί να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα μέλη του κοινού του και απαγορεύει τις διακρίσεις όσον αφορά σε φυλή, χρώμα, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό, ηλικία, θρήσκευμα, εθνική καταγωγή και φυσική αναπηρία στις διαδικασίες εσωτερικής λειτουργίας, στις εγγραφές υποψηφίων, στη διεξαγωγή εξετάσεων και στην παροχή υπηρεσιών.

Οι βασικές αξίες του Κέντρου Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης είναι:

1. Ο σεβασμός όλων όσων συνεργάζονται μαζί μας

2. Η ποιότητα και η αποδοτικότητα σε ό,τι κάνουμε

3. Η ομαδική εργασία, η συνέργια και η συνεργασία

4. Η παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους ενδιαφερόμενους

5. Η αμεροληψία και η ακεραιότητα κατά την παροχή των υπηρεσιών μας και κατά την λειτουργία μας

6. Η συνεχής μάθηση και βελτίωση

7. Η δέσμευση στην Προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων.

Οι αντικειμενικοί στόχοι του Κέντρου Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης είναι:

1. Ο αποτελεσματικός και λειτουργικός προγραμματισμός, οργάνωση και διεξαγωγή των εξετάσεων

2. Η ασφαλής και διαφανής διεξαγωγή των εξετάσεων

3. Η πιστή τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών

4. Η πλήρης κάλυψη και ικανοποίηση των απαιτήσεων των υποψήφιων και συνεργατών μας

5. Η παροχή πλήρους και έγκαιρης πληροφόρησης και υποστήριξης των υποψηφίων, ΚΞΓ και καθηγητών που συνεργάζονται μαζί μας

6. Η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουμε

7. Η συνεχής βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας του Κέντρου Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Όλοι μας, Διεύθυνση και Εργαζόμενοι, δεσμευόμαστε στα ανωτέρω, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το όνομα του Κέντρου Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης θα εξακολουθήσει να είναι συνώνυμο της υψηλής ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών εξετάσεων.

Αμεροληψία

Το Κέντρο Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης διασφαλίζει την αμερόληπτη, διάφανη και ασφαλή διεξαγωγή των εξετάσεων τις οποίες διοργανώνει ως ακολούθως:

  1. Το Κέντρο δεν ασκεί εκπαιδευτικό έργο σχετικό με οποιαδήποτε από τις εξετάσεις που διεξάγει (πέραν της απαιτούμενης πρακτικής εκπαίδευσης του προσωπικού εξετάσεων που απασχολεί). Οι δραστηριότητες και ευθύνες του Κέντρου εξαντλούνται στην παροχή υπηρεσιών εξετάσεων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όπως η προετοιμασία και διεξαγωγή εξετάσεων και παροχή υπηρεσιών υποστήριξης σε υποψήφιους, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και άλλες δομές εκπαίδευσης και καθηγητές.
  2. Το Κέντρο εφαρμόζει με πληρότητα και ακρίβεια τις διαδικασίες του Συστήματος Ποιότητας και του Συστήματος Πιστοποίησης και προβαίνει στις απαραίτητες συμμορφώσεις σε αυτά όταν παρίσταται ανάγκη.

Ως εκ τούτου, δεν υφίσταται κώλυμα για τη συμμετοχή ως υποψηφίων στις εξετάσεις που διεξάγει η Ελληνοαμερικανική Ένωση όσων εργαζομένων της το επιθυμούν

Σκοπός και Δομή Συστήματος Ποιότητας και Συστήματος Πιστοποίησης

Το Σύστημα Ποιότητας και το Σύστημα Πιστοποίησης του Κέντρου Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης καλύπτουν τις δραστηριότητες:

  • «Προγραμματισμός, οργάνωση και διεξαγωγή εξετάσεων»
  • «Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης σε Υποψηφίους, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Καθηγητές»

Το Σύστημα Ποιότητας και το Σύστημα Πιστοποίησης έχουν αναπτυχθεί με βάση:

  1. Όλες τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2008 και του προτύπου ISO/IEC 17024: 2012 αντιστοίχως
  2. Τις πολιτικές του Κέντρου Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων, έτσι όπως εκφράζονται από τις εγκυκλίους, τις αποφάσεις της Διοίκησης και άλλα έγγραφα του Κέντρου Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων και της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
  3. Τη σχετική νομοθεσία και τους κανονισμούς.

Κανονισμός Χρήσης Πιστοποιητικού, Σήματος και Λογοτύπου

1. Γενικοί όροι χρήσης

1.1.  Η ΕΑΕ χορηγεί στον επιτυχόντα υποψήφιο αποκλειστικά και μόνο το αμεταβίβαστο και μη αποκλειστικό δικαίωμα κατοχής και χρήσης του πιστοποιητικού και του σήματος που αυτό φέρει και όχι το δικαίωμα κυριότητας ή την καθ’ οποιονδήποτε άλλο τρόπο ιδιοκτησία επί του εγγράφου του πιστοποιητικού και του σήματος. Το οποίο δικαίωμα κυριότητας και ιδιοκτησίας παραμένει αποκλειστικά και μόνο στην ΕΑΕ και προς όφελος αυτής, ανεξαρτήτως εάν ο κάτοχος έχει καταβάλει αμοιβή για τη συμμετοχή στις εξετάσεις. Το δικαίωμα χρήσης του πιστοποιητικού και του σήματος χορηγείται και ανακαλείται οποτεδήποτε κατά τους όρους του παρόντος.

1.2.  Το δικαίωμα χρήσης του πιστοποιητικού και του σήματος πιστοποίησης αφορά αποκλειστικά και μόνο το γνωστικό αντικείμενο (syllabus) στο οποίο εξετάσθηκε επιτυχώς ο κάτοχος και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί για άλλα πέραν αυτού.

1.3.  Μετά την επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις και την έκδοση του πιστοποιητικού, η ΕΑΕ δίνει στον κάτοχό του το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το σήμα πιστοποίησης. Το σήμα πιστοποίησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με τη μορφή που φαίνεται στο Παράρτημα Α, πρέπει να είναι ευδιάκριτο, ευανάγνωστο και εύκολα αναγνωρίσιμο. Ο κάτοχός του δεν έχει τη δικαιοδοσία να επιφέρει κανενός είδους αλλαγή σε αυτό με εξαίρεση το μέγεθός του συνολικά.

1.4.  Ο κάτοχος του πιστοποιητικού είναι υποχρεωμένος, πριν από τη χρήση του σε ιστοσελίδες, επιστολόχαρτα, διαφημιστικό υλικό, έντυπα, ετικέτες, επαγγελματικές κάρτες κ.λπ., να υποβάλει υπόδειγμα στην ΕΑΕ για την έγγραφη χορήγηση της συναίνεσής της. Η ΕΑΕ διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει διορθώσεις και να μην επιτρέψει τη χρήση του λογοτύπου αν ο κάτοχος δεν τις πραγματοποιήσει.

1.5.  Η χρήση του σήματος πιστοποίησης γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον κάτοχό του και δεν μπορεί το πιστοποιητικό, το σήμα ή το δικαίωμα χρήσης τους να μεταβιβαστεί με ή χωρίς αμοιβή ή άλλο αντάλλαγμα, σε οποιονδήποτε τρίτο.

1.6.  Η ΕΑΕ διατηρεί το δικαίωμα να εγείρει, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, αξιώσεις αποζημιώσεων και χρηματικής ικανοποίησης για τυχόν ζημία ή ηθική βλάβη αντίστοιχα που υπέστη από ενέργειες ή παραλείψεις του κατόχου. Επίσης, η ΕΑΕ διατηρεί το δικαίωμα να απευθυνθεί χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του κατόχου στις αρμόδιες ελεγκτικές, δικαστικές ή άλλες αρχές εφόσον από ενέργειες ή παραλείψεις του κατόχου θίγεται ή απειλείται το δημόσιο συμφέρον.

1.7.  Σε περίπτωση που εγερθούν οποιεσδήποτε νόμιμες αξιώσεις κατά της ΕΑΕ από οποιονδήποτε τρίτο επειδή ο κάτοχος χρησιμοποίησε το πιστοποιητικό ή το σήμα πιστοποίησης με τρόπο αντίθετο προς τους όρους του παρόντος, τους κανονισμούς εξετάσεων της ΕΑΕ ή τις διατάξεις του νόμου, ο κάτοχος του πιστοποιητικού είναι υποχρεωμένος να απαλλάξει την ΕΑΕ από τις αξιώσεις αυτές. Η ισχύς του όρου θα επέρχεται αυτομάτως με την δήλωση συμμετοχής του υποψήφιου στη διαδικασία πιστοποίησης.

1.8.  Ο κάτοχος δεσμεύεται και υποχρεούται να χρησιμοποιεί το πιστοποιητικό σε κάθε περίπτωση, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην είναι δυνατή οποιαδήποτε παρερμηνεία του γνωστικού αντικειμένου  στο οποίο πιστοποιήθηκε και πέραν αυτού να μεριμνά, ώστε να μην προκαλείται, στα πλαίσια του ανταγωνισμού και σε κάθε περίπτωση, η εντύπωση ότι η χρήση του σήματος χορηγήθηκε κατόπιν ελέγχου από αρμόδια κρατική αρχή, δημόσιο όργανο ή φορέα.

1.9.  Το πιστοποιητικό και το σήμα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν με παραπλανητικό τρόπο για διαφημιστικούς ή άλλους σκοπούς. Ο κάτοχος δεν έχει το δικαίωμα να παραποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο το γνωστικό αντικείμενο πιστοποίησης, το πιστοποιητικό και το σήμα. Το πιστοποιητικό και το σήμα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα κατά τους όρους της σύμβασης και του νόμου, αλλιώς η ΕΑΕ δικαιούται να τα ανακαλεί μονομερώς οποτεδήποτε.

2.   Υποχρεώσεις κατόχου πιστοποίησης

Ο πιστοποιημένος θα πρέπει:

2.1.  να ενεργεί επαγγελματικά, κατά τα χρηστά ήθη και τη συναλλακτική καλή πίστη

2.2.  να επιδιώκει και να αναζητά την αναγνώριση, την ανάπτυξη και το κύρος του επαγγέλματος

2.3.  να αναλαμβάνει τα αντικείμενα εκείνα για τα οποία είναι πιστοποιημένος ή/και να μην χρησιμοποιεί την πιστοποίησή του σε αντικείμενο διαφορετικό από αυτό που ορίζει το σχήμα πιστοποίησης. Πολύ περισσότερο να μην αναλαμβάνει εργασίες τις οποίες δεν έχει την ικανότητα και κατάρτιση να εκτελέσει. Ο κάτοχος δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την πιστοποίηση ή το σήμα με παραπλανητικό τρόπο ή να δημιουργεί ψεύτικες εντυπώσεις σχετικά με τις γνώσεις και δεξιότητες που διαθέτει.

2.4.  να ενημερώνει και να μην αποκρύπτει από τους πελάτες του ή/και τους πελάτες του εργοδότη του πιθανά φαινόμενα σύγκρουσης συμφερόντων

2.5.  να μην αποκαλύπτει οποιαδήποτε πληροφορία είναι εμπιστευτική, εκτός αν άλλως ορίζεται από το νόμο ή από συμφωνία με τον/τους εμπλεκόμενο/ους

2.6.  να μην δέχεται οποιασδήποτε μορφής πίεση (χρήματα, δώρα, ανταλλάγματα κτλ) από οποιονδήποτε, που θα μπορούσε να επηρεάσει την επαγγελματική του κρίση και ακεραιότητα

2.7.  να είναι δίκαιη και επαγγελματική η υπηρεσία του βασισμένη σε αντικειμενικά κριτήρια

2.8.  να μην δρα κατά τέτοιο τρόπο, που θα μπορούσε να επηρεάσει ή να βλάψει τη φήμη του φορέα πιστοποίησης προσώπων ή τη διαδικασία πιστοποίησης και να συνεργάζεται σε κάθε προσπάθεια έρευνας όταν προκύπτει παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας

2.9.  να τηρεί πλήρες και αξιόπιστο αρχείο παραπόνων ή ενστάσεων, σχετικά με την παροχή των υπηρεσιών του και να εργάζεται υπεύθυνα και συστηματικά για την αποφυγή τους.

2.10. να γνωρίζει και τηρεί τις απαιτήσεις του παρόντος.

3.   Κατάργηση του δικαιώματος χρήσης

3.1.  Το δικαίωμα του κατόχου να χρησιμοποιεί το πιστοποιητικό και σήμα και να διατηρεί αυτά παύει αυτόματα χωρίς να απαιτείται προηγούμενη ειδοποίηση αν:

3.1.1.     ο κάτοχος παραβιάσει όρο των κανονισμών των εξετάσεων, καταχράται, παραποίει, ή αλλοιώνει το πιστοποιητικό ή το σήμα, ή τα χρησιμοποιεί με τρόπο αντίθετο με τους όρους του παρόντος και τον νόμο

3.1.2.     ο κάτοχος έχει καταδικασθεί για κακούργημα, και ασχέτως βαθμού αδικήματος για τις αξιόποινες πράξεις κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, παράνομης βίας, δωροδοκίας, παράβασης καθήκοντος, συκοφαντικής δυσφήμησης, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. Επίσης, υφίσταται εναντίον του εκκρεμής δίκη για κακουργήματα ή για κάποιο από τα προαναφερόμενα ποινικά αδικήματα

3.1.3.     η χορήγηση ή διατήρηση του πιστοποιητικού απαγορευτεί από νόμο, διοικητική πράξη, δικαστική απόφαση ή γενικά πράξη ή απόφαση οποιασδήποτε Αρχής, οργάνου ή φορέα, δημόσιου ή άλλου, εθνικού ή Ευρωπαϊκού στα πλαίσια οποιασδήποτε δικαιοδοσίας, αρμοδιότητας και διαδικασίας

3.1.4.     ο κάτοχος δεν συμμετέχει στη διαδικασία επαναξιολόγησης σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΑΕ

3.1.5.     Ο κάτοχος δεν καταβάλλει την αμοιβή και τυχόν δαπάνες της ΕΑΕ και μάλιστα μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία που έχει ορισθεί από αυτήν. Στην περίπτωση αυτή η ΕΑΕ επιφυλάσσεται να επιδιώξει την ικανοποίηση των αξιώσεών της με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο, δικαστικό ή/και εξωδικαστικό.

3.2.  Η ΕΑΕ δικαιούται να ενημερώνει κάθε αρμόδια διοικητική, δικαστική ή άλλη αρχή, να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις, αν το κρίνει σκόπιμο, σχετικά με την ανάκληση του πιστοποιητικού και να ενημερώνει αρμοδίως το Μητρώο Πιστοποιημένων Προσώπων.

3.3.  Στις περιπτώσεις κατάργησης του δικαιώματος χρήσης, ανάκλησης ή κατάργησης του πιστοποιητικού επιστρέφονται στην ΕΑΕ με δαπάνες του κατόχου το σήμα και τα πρωτότυπα όλων τα σχετικών εγγράφων.

4.   Ισχύς και έλεγχος ισχύος πιστοποιητικού

4.1.  Το πιστοποιητικό Ικανότητας Προσώπων στη Διδασκαλία της Αγγλικής ως Ξένης Γλώσσας που εκδίδει η ΕΑΕ έχει περιορισμένη διάρκεια ισχύος που καθορίζεται στα 3 έτη από την ημερομηνία του εγγράφου του πιστοποιητικού εκτός αν άλλο ορίσει καθ’ ύλη δημόσιος φορέας (πχ ΕΟΠΠΕΠ, Υπουργείο Παιδείας, κλπ).

4.2.  Μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης του πιστοποιητικού αυτό παύει να έχει οποιαδήποτε εγκυρότητα. Η ΕΑΕ δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για ενέργειες, πράξεις ή παραλείψεις που προκλήθηκαν από κατόχους μη ισχύοντος πιστοποιητικού.

4.3.  Για τον έλεγχο της εγκυρότητας των χορηγηθέντων πιστοποιητικών της και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, η ΕΑΕ διαθέτει διαδικτυακή εφαρμογή ελέγχου και επιβεβαίωσης γνησιότητας και ισχύος πιστοποιητικού Ικανότητας Προσώπων στη Διδασκαλία της Αγγλικής ως Ξένης Γλώσσας.

4.4. Μείωση του πεδίου πιστοποίησης μπορεί να γίνει  μόνο μετά το πέρας της περιόδου ισχύος του πιστοποιητικού (3 έτη). Σε αυτή την περίπτωση, εκδίδεται εκ νέου πιστοποιητικό όπου αναγράφεται το νέο πεδίο πιστοποίησης.

4.5.  Η ΕΑΕ παροτρύνει και συνιστά στους πιθανούς αποδέκτες (εργοδότης, δημόσια υπηρεσία, εκπαιδευτικό ίδρυμα, κλπ) του σχετικού πιστοποιητικού να ελέγχουν και επιβεβαιώνουν:

4.5.1.     την ισχύ και γνησιότητα του χορηγηθέντος στο δικαιούχο πιστοποιητικού μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής που διαθέτει η ΕΑΕ

4.5.2.     την ημερομηνία κτήσης του πιστοποιητικού και την ημερομηνία λήξης αυτού

4.5.3.     το γνωστικό πεδίο για το οποίο το συγκεκριμένο πιστοποιητικό έχει εκδοθεί

4.5.4.     την πιθανότητα οριστικής ανάκλησης της ισχύος του πιστοποιητικού ανατρέχοντας στην σχετική λίστα ανακληθέντων πιστοποιητικών που δημοσιεύει το Κέντρο Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων της ΕΑΕ στην ιστοσελίδα του (www.hau.gr/exams).

Οδηγίες προς υποψήφιους

Ανάκληση Πιστοποιητικών

Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακληθεί κανένα πιστοποιητικό.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...