Home / HEADER-NEWS / Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαθεσιμότητα δημόσιων υπαλλήλων χωρίς καταβολή μισθού

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαθεσιμότητα δημόσιων υπαλλήλων χωρίς καταβολή μισθού

Δημοσιεύτηκε: 10:37 πμ Ιανουάριος 16th, 2015  


europaikes
Κώστας Χρυσόγονος

Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Βρυξέλλες – 14/01/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα: Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών που παραμένουν απλήρωτοι

 

Ερώτηση για τη διαθεσιμότητα δημόσιων υπαλλήλων χωρίς καταβολή μισθού απηύθυνε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγγέλλοντας ότι η αυθαίρετη διακοπή της μισθοδοσίας τους παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Το διεθνές δίκαιο προβλέπει πως σε περίπτωση προσωρινής διαθεσιμότητας ενός εργαζομένου, χωρίς να έχει λυθεί η εργασιακή σχέση, πρέπει να του καταβάλλεται περιοδικά αμοιβή (άρθρο 15 της υπ’ αριθ. 168 Σύμβασης (1988) της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Προώθηση της Απασχόλησης και την Προστασία από την Ανεργία).
Εν τούτοις, η ελληνική κυβέρνηση, κατ’ επιταγή της τρόικα, η οποία απαρτίζεται κατά τα 2/3 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει θέσει σε διαθεσιμότητα χιλιάδες υπαλλήλους, ενώ σε κάποιους εξ αυτών έχει αυθαίρετα διακόψει την καταβολή οποιασδήποτε αμοιβής. Συγκεκριμένα, εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας, αφού εδώ και μήνες προσπαθούν να λάβουν το μισθό που ορίζει ο νόμος για όσους βρίσκονται σε διαθεσιμότητα (75% των αντίστοιχων αποδοχών), δίχως όμως να έχει γίνει οποιαδήποτε σχετική καταβολή.[1]
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η θέση σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων χωρίς καταβολή –έστω και μειωμένου- μισθού;
2. Υπό ποιες προϋποθέσεις η επ’ αόριστο θέση σε διαθεσιμότητα χωρίς την καταβολή περιοδικής αμοιβής ισοδυναμεί με αδικαιολόγητη απόλυση, η οποία, όπως είναι γνωστό, απαγορεύεται από το άρθρο 30 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων;
ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Το 2015 θα επιστρέψουμε στα σχολεία μας «και θάναι ντάλα μεσημέρι»
Με την πεποίθηση ότι οι αγώνες μας θα βρουν πλήρη δικαίωση και θα επιστρέψουμε μαζί με τους μαθητές στα σχολεία μας, με την επαναλειτουργία όλων των τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα καλωσορίσαμε το 2015.

Η κοπή της βασιλόπιτας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14/1 το πρωί στα γραφεία της ΟΛΜΕ, όπου δεκάδες συνάδελφοι, ανταλλάξαμε ευχές και με αισιοδοξία δηλώσαμε για άλλη μια φορά -μετά από ενάμιση χρόνο ομηρίας, απόλυτου εμπαιγμού, απίστευτης κυβερνητικής βίας- ότι θα επιστρέψουμε στα σχολεία μας «και θάναι ντάλα μεσημέρι».
Οι Εκπαιδευτικοί που εδώ και 18 μήνες είμαστε σε διαθεσιμότητα-ομηρία υπενθυμίζουμε:
Αυτοί ψήφισαν  ΝΑΙ  σε απολύσεις εκπαιδευτικών 
και πλειστηριασμούς σπιτιών
Αυτοί που ψήφισαν μνημόνια και νόμους, διαπράττοντας τα σύγχρονα εγκλήματα κατά των βασικών αγαθών του ελληνικού λαού, έχουν ευθύνη και ονοματεπώνυμο. 
 
Να τους απολύσουμε εμείς!!!

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΣΤΑ ΕΠΑΛ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...