Home / HEADER-NEWS / Αμανατίδης – Ακόμα μία λάθος απόφαση που πήρε το Υπ. Παιδείας

Αμανατίδης – Ακόμα μία λάθος απόφαση που πήρε το Υπ. Παιδείας

Δημοσιεύτηκε: 9:14 μμ Ιανουάριος 20th, 2015  


f_68834521_sindsow

Αμανατίδης: Ακόμα μία λανθασμένη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας

Για τη μελέτη προετοιμασία στο πρωινό πρόγραμμα των δημοτικών

«Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία ακόμα προεκλογική επιλογή του απερχόμενου Υπουργού Παιδείας, κ. Λοβέρδου και μάλιστα, αυτή τη φορά, παρά την αντίθετη, αναλυτικά τεκμηριωμένη εισήγηση του ΙΕΠ, στη συνεδρίαση της 15ης Ιανουαρίου» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στην Α Θεσσαλονίκης κ. Αμανατίδης σχετικά με την απόφαση του υπουργού Παιδείας για τη μελέτη στο πρωινό πρόγραμμα των ΕΑΕΠ.

Όπως είχε επισημανθεί στην επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε στις 19/12/2014, η εισαγωγή της μελέτης /εμπέδωσης στο ωρολόγιο πρόγραμμα της υποχρεωτικής ζώνης, με στόχο να ολοκληρώνονται στο σχολείο όλες οι μαθησιακές διαδικασίες, «είναι αδύνατον να υλοποιηθεί, αν δεν υπάρξει προηγουμένως ριζική αναδιάρθρωση των σχολικών βιβλίων και περιορισμός του τεράστιου και αντιπαιδαγωγικού όγκου της διδακτέας ύλης στο δημοτικό σχολείο, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ και το εκπαιδευτικό κίνημα επίμονα ζητούν και πλέον φαίνεται, έστω σε επίπεδο διακηρύξεων,  να το αντιλαμβάνεται και το Υπουργείο, αλλά είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου».

Είναι   γνωστό ότι:

1.      Σε καμία χώρα του κόσμου δεν γίνεται «πιλοτική εφαρμογή» της εισαγωγής νέου αντικειμένου σε όλα τα σχολεία της επικράτειας (στην περίπτωσή μας σε όλα τα σχολεία ΕΑΕΠ της επικράτειας), παρά μόνο σε συγκεκριμένο αριθμό σχολείων, τα οποία ονομάζονται πιλοτικά και τα οποία επιλέγονται μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία.

2.      Σε καμία χώρα του κόσμου δεν ξεκινάει οποιαδήποτε «πιλοτική εφαρμογή» στη μέση της σχολικής χρονιάς (χρόνος έναρξης κάθε «πιλοτικής εφαρμογής είναι η αρχή της σχολικής χρονιάς), όταν τα σχολεία λειτουργούν με τα ήδη συνταχθέντα ωρολόγια προγράμματα, τα οποία θα πρέπει να αναμορφωθούν, ώστε να γίνει ανακατανομή των ωρών των εκπαιδευτικών και πιθανότατα αλλαγές και στα αντικείμενα διδασκαλίας τους.

3.      Σε καμία χώρα του κόσμου δεν ξεκινάει οποιαδήποτε «πιλοτική εφαρμογή» χωρίς να προηγηθεί ο Α΄ κύκλος επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο), να ακολουθήσει ο Β΄ κύκλος επιμόρφωσης (Δεκέμβριο-Ιανουάριο) με στόχο την ανατροφοδότηση διδασκαλίας – μάθησης και να ολοκληρωθεί η επιμόρφωση με το Γ΄ κύκλο επιμόρφωσης (Απρίλιο), κατά τη διάρκεια του οποίου γίνεται η εξαγωγή των συμπερασμάτων και αναζητούνται οι λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της «πιλοτικής εφαρμογής», η διαδικασία παρακολουθείται και υποστηρίζεται ερευνητικά και παιδαγωγικά από ειδικούς ερευνητές και από τους Σχολικούς Συμβούλους.

Ο κ. Αμανατίδης κλείνει τις παρατηρήσεις του με το ακόλουθο ερώτημα:

«Ακόμα και εάν υποθέσουμε ότι ο κ. Υπουργός δεν είχε γνώση των παραπάνω, για ποιο λόγο αγνόησε την εντελώς διαφορετική και αναλυτικά τεκμηριωμένη εισήγηση που παρουσίασε το ΙΕΠ, και μάλιστα κατόπιν ερωτήματος από το Υπουργείο Παιδείας;».

…………………………………………………………………………………………………………………………

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟΝ Αντιπροέδρο του ΙΕΠ κ. Γ. Κουμέντο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σε απάντηση της δήλωσης του Αντιπροέδρου του ΙΕΠ κ. Γ. Κουμέντου, στο site esos.gr, αναφορικά με την απόφαση του ΥΠΑΙΘ Α.Λοβέρδου για την πιλοτική εφαρμογή, από τον Μάρτιο του 2015 και έως τη λήξη των μαθημάτων, μελέτης /εμπέδωσης στο ωρολόγιο πρόγραμμα της υποχρεωτικής ζώνης των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων που εφαρμόζουν το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), το Γραφείο Τύπου δηλώνει τα εξής:

 

Ο κ. Κουμέντος καλά θα κάνει να ενημερωθεί για τις αρμοδιότητες του ΙΕΠ, στο οποίο έχει διοριστεί Αντιπρόεδρος. Επίσης τον συμβουλεύουμε να μάθει να διαβάζει τις αποφάσεις. Αν το έκανε αυτό, θα διαπίστωνε ότι η Υπουργική απόφαση που καταγγέλλει στηρίζεται αποκλειστικά στις εισηγήσεις τόσο του ΙΕΠ αλλά και στις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ). Η όψιμη διαφωνία του μας εκπλήσσει και μας προβληματίζει, γιατί ο ίδιος συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση της πρότασης του Υπουργού προς το ΣΠΔΕ.

Σχετική ανακοίνωση με αφορμή το δημοσίευμα εξέδωσε και το ΙΕΠ.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Ι.Ε.Π.

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΕΠ παρευρίσκονταν ο πρόεδρος Σωτήρης Γκλαβάς,    ο Αντιπρόεδρος του Ι.Ε.Π.   Ιωάννης Κουμέντος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου   Ηλίας Ματσαγγούρας, Παρασκευάς Γιαλούρης, Ιωάννης Αντωνίου και Γεώργιος Τύπας.

ΙΙ. Εφαρμογή της μελέτης στα μαθήματα της γλώσσας, των μαθηματικών και της φυσικής του Δημοτικού Σχολείου. Το Ι.Ε.Π. έχει ήδη λάβει θέση στο ζήτημα της εφαρμογής της μελέτης στην πρωινή υποχρεωτική ζώνη

. Σε κάθε περίπτωση η υλοποίηση της μελέτης «στο πλαίσιο ‘διδακτικής περιόδου’ εντός της πρωινής υποχρεωτικής ζώνης από τον ίδιο τον διδάσκοντα» μεταξύ άλλων απαιτεί:

(α) ανακατανομή των ωρών των διδασκόντων (και πιθανότατα του ωραρίου εργασίας) και αναδιοργάνωση του σχολικού προγράμματος σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση,

(β) σημαντική μείωση (με βάση και της πρόσφατης έρευνας του Ι.Ε.Π.) της διδακτέας ύλης των μαθημάτων, ώστε η εφαρμογή της μελέτης να μην γίνεται με ταυτόχρονη πίεση «να βγει» η ύλη,

(γ) επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη διαχείριση του διδακτικού χρόνου και στις πρόσφορες διδακτικές προσεγγίσεις ενσωμάτωσης της μελέτης στη διδακτική περίοδο, ώστε να μεγιστοποιούνται τα οφέλη για τους μαθητές,

(δ) Απαιτεί μελέτη εφαρμογής στο σύνολο των τύπων του Δημοτικού Σχολείου (Κλασικά, ΕΑΕΠ, ολιγοθέσια, Ειδικής Αγωγής),

(ε) συγκεκριμένη μελέτη από το Ι.Ε.Π. για ουσιαστική πιλοτική εφαρμογή για μια σχολική χρονιά σε ικανό αριθμό σχολείων καθώς και παιδαγωγική και ερευνητική παρακολούθηση της εφαρμογής από Σχολικούς Συμβούλους και ειδικούς εμπειρογνώμονες, ώστε να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα αλλά και τα πιθανά προβλήματα που παρουσιάζονται, ώστε να αναζητηθούν κατάλληλες λύσεις.

Τα στοιχεία αυτής της πιλοτικής εφαρμογής θα αποτελούσαν πολύτιμο εργαλείο για τη γενίκευση και την αποτελεσματική ένταξη της μελέτης στο σχολικό πρόγραμμα, ώστε να μη ματαιωθεί μια ακόμη καινοτομία.

Επομένως, μπορεί να εκδοθεί σχετική Υ.Α. η οποία να καθορίζει ως χρόνο πιλοτικής εφαρμογής της ως άνω καινοτομίας το σχολικό έτος 2015-2016 και τον αριθμό των σχολείων που θα συμμετάσχουν, να αναθέτει στο Ι.Ε.Π. τη μελέτη και πρόταση για την ανακατανομή των ωρών, για τη μείωση της ύλης ανά τάξη και μάθημα, την παραγωγή του απαραίτητου υλικού για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την επιμόρφωσή τους με δαπάνες συγχρηματοδοτούμενου έργου που θα αναπτυχθεί γι΄ αυτόν τον σκοπό.

ΙΙΙ. Τον περιορισμό στο ελάχιστο και μόνο στα βασικά μαθήματα των εργασιών που ανατίθενται στους μαθητές για το σπίτι.

Στόχος να ολοκληρώνονται στο σχολείο όλες οι μαθησιακές διαδικασίες, ώστε να απαλλάσσονται μαθητές και γονείς από τις «κατ’ οίκον» εργασίες.

Ο περιορισμός των εργασιών που ανατίθενται στο σπίτι σχετίζεται αφενός με την υλοποίηση προγράμματος μελέτης στο σχολείο και αφετέρου με τον περιορισμό της ύλης, ώστε η εμπέδωση να μη γίνεται εις βάρος της ποιότητας της διδασκαλίας και της συνολικής εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ιδιαίτερα στα μαθήματα που δεν θα προβλέπονται ώρες μελέτης στο σχολείο θα πρέπει η μείωση της ύλης να είναι τέτοια ώστε να επιτυγχάνεται ουσιαστική εμβάθυνση στο σχολείο.

Οι εργασίες για το σπίτι είναι πολύ περιορισμένες και αφορούν μόνο εκείνες τις ενότητες μαθήματος που ο εκπαιδευτικός τις κρίνει απολύτως αναγκαίες για την επίτευξη συγκεκριμένων κάθε φορά γνωστικών ή άλλων στόχων.

Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να συμπληρωθεί από δράσεις ενημέρωσης των γονέων ώστε η ελαχιστοποίηση των κατ’ οίκον εργασιών να συνοδεύεται από άλλες μορφές ενίσχυσης της μάθησης των παιδιών, αδιάλειπτης ενημέρωσης για την παιδαγωγική πρόοδο που σημειώνουν και παρέμβασης, όπου είναι αναγκαίο. ΙV. Δυνατότητα διαμόρφωσης μέρους του Ωρολογίου Προγράμματος από τη σχολική μονάδα, (ποσοστό περίπου 10%) με βάση τις ανάγκες, τις δυνατότητες, τη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού, τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας της κ.λπ..

Η ευελιξία στη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι μια σύγχρονη πρακτική η οποία θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να μην αποβαίνει σε βάρος της συνεκτικότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να δίδει πρόσθετη αξία στη μάθηση και την εκπαίδευσης των μαθητών.

Η εμπειρία της εφαρμογής της «Ευέλικτης Ζώνης» είναι πολύτιμη προς την κατεύθυνση αυτή.

Μια συστηματική μελέτη θα έδινε απαντήσεις στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε η κάθε σχολική μονάδα να έχει τη δυνατότητα διαμόρφωσης του ωρολογίου προγράμματος σύμφωνα με τις ανάγκες και τη σύνθεση του πληθυσμού της.

Μια τέτοια προοπτική θα οδηγούσε στην αύξηση της αυτονομίας και τη χειραφέτηση της σχολικής μονάδας με υλοποίηση: (α) σε επίπεδο τάξης, με σχεδιασμό και πρόταση από τον εκπαιδευτικό σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο και (β) σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την ενίσχυση κοινών στόχων και δράσεων, πάλι σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο και πάντα υπό την έγκριση του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης.

V. Η απελευθέρωση από τα υποχρεωτικά μαθήματα του ολοήμερου προγράμματος των 10 ωρών στα Δημοτικά με ΕΑΕΠ και των 20 ωρών στα Δημοτικά του «κλασικού» ολοήμερου προγράμματος δίνει τη δυνατότητα διαμόρφωσης εξειδικευμένων και στοχευόμενων προγραμμάτων ανά σχολική μονάδα.

Ο σύλλογος διδασκόντων όλων των τύπων των δημοτικών σχολείων διαμορφώνει το ολοήμερο πρόγραμμα επιλέγοντας μαθήματα, κύκλους μαθημάτων, αντικείμενα και δραστηριότητες με απόφαση – πρότασή του, η οποία εγκρίνεται από τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο και την αντίστοιχη Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Κάθε μάθημα, κάθε κύκλος, αντικείμενο ή δραστηριότητα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5 ώρες την εβδομάδα.

Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται σταδιακά η αυτονομία της σχολικής μονάδας στη διαμόρφωση μέρους του συνολικού ωρολογίου προγράμματος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η απόφαση για τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα των δημοτικών με ΕΑΕΠ

Σε 1347 δημοτικά η σχολική τσάντα θα μένει στο σχολείο

Απόφαση για διάθεση 2 διδακτικών ωρών στο Δημοτικό για Φυσική Αγωγή και Μελέτη Περιβάλλοντος

ΥΠΑΙΘ – Απόφαση για πιλοτική εφαρμογή μαθημάτων μελέτης – εμπέδωσης στην Ε και ΣΤ Δημοτικού

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...