Home / HEADER-NEWS / Α. Μπαλτάς – Πρώτα διορθωτικές παρεμβάσεις και την επόμενη σχολική χρονιά οι σοβαρές αλλαγές

Α. Μπαλτάς – Πρώτα διορθωτικές παρεμβάσεις και την επόμενη σχολική χρονιά οι σοβαρές αλλαγές

Δημοσιεύτηκε: 8:55 πμ Ιανουάριος 31st, 2015  


mpaltas

Συντάκτης:
Σύμφωνα με τη νέα ηγεσία του υπουργείου, τα πρώτα νομοθετήματα θα αφορούν «διορθωτικές παρεμβάσεις» για Τράπεζα Θεμάτων, πανελλαδικές εξετάσεις σε Α’ και Β’ Λυκείου, «αξιολόγηση» εκπαιδευτικών και ρυθμίσεις για «λιμνάζοντες» φοιτητές.

Για την επόμενη σχολική χρονιά παραπέμπονται οι «σοβαρές αλλαγές» από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Αμεσα όμως ξεκινούν οι «διορθωτικές παρεμβάσεις» σε όλες τις βαθμίδες, σύμφωνα με τα όσα επιφυλάσσουν τα πρώτα νομοθετήματα που έρχονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον δρόμο ανοίγουν πρώτες -από τις εξαγγελθείσες αλλαγές- οι επείγουσες ρυθμίσεις για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και των εξετάσεων πανελλαδικού τύπου σε Α’ και Β’ λυκείου, η παύση της τρέχουσας αξιολόγησης των εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια και, τέλος, η ρύθμιση για τους «αιώνιους» φοιτητές, η οποία δεν έχει προσλάβει ακόμα την τελική μορφή της, ωστόσο θα συμπεριληφθεί στις άμεσες ενέργειες, λόγω της πίεσης χρόνου, που επιβάλλει το ισχύον απαγορευτικό πλαίσιο.

«Αιώνιοι φοιτητές»

Στη βάση της κατάργησης της διάταξης του νόμου Διαμαντοπούλου για το χρονικό όριο του «ν+2» και κατ’ επέκταση της περιοριστικής τελευταίας διάταξης που έδινε παράταση μέχρι την παρούσα εξεταστική περίοδο, στο υπουργείο μελετάται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει το άνοιγμα στους «αιώνιους». Η αρχική σκέψη είναι να δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα, ίσως διάρκειας δύο εξαμήνων, εντός του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να εμφανιστούν και να επιβεβαιώσουν την πρόθεσή τους για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Αυτό θα γίνεται με τη συμπλήρωση μιας σχετικής δήλωσης-εγγραφής. Ακολούθως, θα έχουν όσο χρόνο χρειάζονται, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εξετάσεις και να αποκτήσουν το πτυχίο τους. Με άλλα λόγια, δεν θα υπάρχει περιορισμός στην εξεταστική προσπάθεια, θα υπάρξει -ωστόσο- ένα καθορισμένο διάστημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος άμα τη καταθέσει της σχετικής τροπολογίας.

Την ίδια στιγμή, θα αρχίσουν να δρομολογούνται και οι περαιτέρω παρεμβάσεις. Μία από αυτές, η σύσταση -το συντομότερο δυνατόν- επιστημονικών ομάδων για την επανεξέταση της διδακτέας ύλης και τη συγγραφή νέων βιβλίων. Αυτό, άλλωστε, συζητήθηκε και επιβεβαιώθηκε χθες, κατά τη συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, με τη βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. και υπεύθυνη για τα εκπαιδευτικά ζητήματα του κόμματός της, Σταυρούλα Ξουλίδου.

Διδασκαλία Θρησκευτικών

Στην ίδια συνάντηση, συζητήθηκε και το θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε στην κ. Ξουλίδου πως δεν πρόκειται να αλλάξει ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του μαθήματος. Θα υπάρξουν, ωστόσο, ρυθμίσεις προς διευκόλυνση των αλλόθρησκων. Αν και δεν φαίνονται διαφορές ακόμα και από την τελευταία εγκύκλιο –μόλις δυο μέρες πριν από τις εκλογές- του υπουργείου Παιδείας, κύκλοι του νέου υπουργού επισημαίνουν πως είναι πολύ πιο ανοιχτό το νέο πλαίσιο των προϋποθέσεων, οι οποίες και θα ανακοινωθούν αναλυτικά σήμερα. Στο ίδιο πλαίσιο, πάντως, εντάσσεται και το καθεστώς απασχόλησης (και βαθμολόγησης) όσων μαθητών θα ζητούν απαλλαγή.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ, υπουργός Παιδείας

«Δεν θέλουμε να αναστατώσουμε τα παιδιά»

«Πρώτα οι διορθωτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να λυθούν άμεσα κάποιοι κόμποι, και μετά οι σοβαρότερες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες». Με αυτή την επισήμανση δίνει το στίγμα της τακτικής που προτίθεται να ακολουθήσει ο νέος υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, μιλώντας στην «Εφ.Συν.». Αποφεύγοντας να προσδιορίσει τις άμεσες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, σπεύδει να κάνει τις δέουσες επισημάνσεις.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τονίζει: «Δεν θέλουμε να αναστατώσουμε τα παιδιά. Είναι ήδη επιβαρημένα. Οι σοβαρές αλλαγές θα αφορούν την επόμενη χρονιά», ενώ για την τριτοβάθμια, οι «αιώνιοι», ο θεσμός των Συμβουλίων στα Ιδρύματα, οι διαδικασίες εκλογής/εξέλιξης των μελών ΔΕΠ, αλλά και η διαθεσιμότητα των διοικητικών θα αποτελέσουν προτεραιότητες.

Οπως μας αναφέρει, θα υπάρξουν ρυθμίσεις προτεραιότητας με μεταβατικές διατάξεις και αμέσως μετά διαδικασίες εξέτασης του ισχύοντος πλαισίου με ευρύ διάλογο που θα ξεκινήσει, για να οδηγήσει σε μια ουσιαστική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση. Οι άμεσες παρεμβάσεις θα περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις και είτε θα αναφέρονται ρητά είτε θα προσδιορίζεται το πλαίσιό τους.

https://www.efsyn.gr/

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

87949112


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...