Home / HEADER-NEWS / Τι είπε ο Υφυπουργός Παιδείας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Τι είπε ο Υφυπουργός Παιδείας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Δημοσιεύτηκε: 10:53 πμ Δεκέμβριος 7th, 2014  


vouli

Τι αλλάζει στην εκπαίδευση

Η συνετή διαχείριση μετρίασε τις επιπτώσεις της κρίσης

Τη δικιά του τοποθέτηση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό πραγματοποίησε ο υφυπουργός Παιδείας αναφερόμενος γενικότερα στον προϋπολογισμό και ειδικότερα στο Υπουργείο Παιδείας και τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ή θα προχωρήσει.

Αρχικά για τον προϋπολογισμό του 2015  επισήμανε   ότι για τρίτη  συνεχή χρονιά  καταγράφεται σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα ενώ η χώρα σιγά-σιγά μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης. Παράλληλα ο κ.Δερμεντζόπουλος παραδέχθηκε ότι ο χώρος της παιδείας δέχθηκε πλήγμα  λόγω της μείωσης των δαπανών τονίζοντας όμως  ότι «με μια συνετή διαχείριση και με πλήρη εξορθολογισμό των πόρων και του δυναμικού μας, πετύχαμε να μετριάσουμε αυτές τις επιπτώσεις της κρίσης».

«Τα σχολεία, παρά τις όποιες δυσχέρειες, λειτουργούν με κενά μεν, αλλά ομαλά. Οι εκπαιδευτικοί μας, με υψηλότατο αίσθημα ευθύνης στο κρίσιμο λειτούργημά τους, παρά τις περικοπές-που ήταν και αρκετές- στις αμοιβές τους, κρατούν την παιδεία μας σε ένα υψηλό επίπεδο. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει αποδείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών, αφουγκράζεται τις αγωνίες τους και όπου μπορεί παρεμβαίνει. Η πολιτική πρέπει να έχει και συνέχεια σ’ αυτόν τον τόπο» υπογράμμισε ο κ. Δερμεντζόπουλος.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε όσα έγιναν αλλά και σε αυτά που θα γίνουν στο Υπουργείο Παιδείας που είναι  εξής:

ΜΑΘΗΤΕΣ- ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

1.      Βελτίωση του τρόπου προαγωγής των μαθητών στο λύκειο, αίροντας ορισμένες στρεβλώσεις που είχαν παρατηρηθεί κατά την αρχική διατύπωση και κατά τη φάση εφαρμογής του νόμου, χωρίς να αλλοιωθεί  το πνεύμα του.

2.      Δρομολογείται αλλαγή  στο πρόγραμμα σπουδών και στη φιλοσοφία του Δημοτικού Σχολείου, που είναι το θεμέλιο της εκπαίδευσης και εν γένει της παιδείας. Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για το Δημοτικό Σχολείο κινείται στη λογική να μειωθεί η επιβάρυνση των μαθητών από τα πολλά μαθήματα, να μειωθεί ο όγκος της μελέτης στο σπίτι και να ελαφρύνει επιτέλους αυτή η τσάντα του μαθητή.

3.      Μείωση της διδακτέας ύλης για να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να αφομοιώσουν τις απαραίτητες γνώσεις τους σε κάθε γνωστικό αντικείμενο, εκεί που έπρεπε.

4.      Έγκαιρο άνοιγμα της τράπεζας θεμάτων για τις τάξεις Α και Β Λυκείου για να μπορούν οι μαθητές μας να προετοιμαστούν έγκαιρα για τις προαγωγικές εξετάσεις του 2015

5.      Ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

6.      Ενίσχυση παιδαγωγικών δράσεων με το θεσμό του κοινωνικού σχολείου

7.      Προγράμματα για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και την κυκλοφοριακή αγωγή

8.      Διεύρυνση  των θεσμών  των Πρότυπων Πειραματικών και των Μουσικών Καλλιτεχνικών Σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα, δημιουργώντας πόλους αριστείας.

9.      Παρεμβάσεις ώστε να σπάσει  το  απόστημα  του εκφοβισμού, του bullying, με σκοπό την εξάλειψη του φαινομένου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

1.      Προχωρά με αποφασιστικότητα η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ικανοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας

2.      Το Υπουργείο προχωρά στις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών με τον καλύτερο τρόπο

ΑΣΕΠ

1.      Σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας μεγάλο στοίχημα  της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και η στόχευσή του είναι επιτέλους η διενέργεια ενός διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη τουλάχιστον δέκα χιλιάδων εκπαιδευτικών. Πρόκειται για ένα γεγονός που θα επιλύσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η εκπαίδευση στη χώρα μας.

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr

……………………………..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΣΑ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ

Δριμύτατη κριτική στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Παιδείας άσκησε ο υφυπουργός κ. Δερμεντζόπουλος σχολιάζοντας και τα όσα βγήκαν από τη συνάντηση που είχαν μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον υπεύθυνο Παιδείας του κόμματος.

«Παρουσίασαν κάποιες από τις δεσμεύσεις στον τομέα της παιδείας. Ξεκινώντας από τα γενικά, είπαν την πολιτική βούληση να βρεθούν τα χρήματα που χρειάζεται η παιδεία. Θαύμα!  Είπαν για την αναπροσαρμογή των κονδυλίων ΕΣΠΑ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για δράσεις στην εκπαίδευση. Μα, αυτό ήδη γίνεται. Μίλησαν για νέο πλαίσιο για την παιδεία που θα το συζητήσουν με την κοινωνία στις πλατείες. Μάλιστα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις πλατείες. Μίλησαν για «κοινή συμφωνία των εμπλεκομένων στην εκπαίδευση και συμφωνία σε αλλαγές από την κοινωνία και από την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ». Μα, αυτοί δεν προσέρχονται ούτε στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας. Απέχουν από το ανώτατο θεσμικό όργανο που συγκαλείται», τόνισε  μεταξύ των άλλων ο κ. Δερμεντζόπουλος.

Όσον αφορά τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναπρόσληψη όλων των εκπαιδευτικών που είναι σε διαθεσιμότητα και για την επαναλειτουργία των τομέων ΕΠΑΛ που καταργήθηκαν  ο υφυπουργός τα σχολίασε λέγοντας:

«Μα και γι’ αυτούς που είναι μέσα από διαδικασίες του ΑΣΕΠ εμείς, η σημερινή πολιτική ηγεσία, δεν έχουμε υπογράψει καμία απόλυση και τους έχουμε μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Μιλούν για επαναλειτουργία των τομέων ΕΠΑΛ που καταργήθηκαν. Δηλαδή, μιλούν για κατεδάφιση όλων και ζητούν επιστροφή στην παιδεία που λένε ότι θέλουν να την αλλάξουν».

Όσον αφορά τη διανομή  δεκατιανού  στους μαθητές ο υφυπουργός αναρωτήθηκε «γιατί όχι μόνο δεκατιανό; ενώ για την κατάργηση του νόμου για την αξιολόγηση και τη μη αποδοχή των αξιολογήσεων που έχουν γίνει και τα οποία «ευαγγελίζεται» ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε «δηλαδή, όλοι ίδιοι, όλοι ίσοι και πάμε πολύ καλά, όπως πηγαίναμε».

Για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του νόμου για το Νέο Λύκειο και της Τράπεζας Θεμάτων ο κ. Δερμεντζόπουλος δήλωσε ότι «επιθυμούν αλλαγές σε σε κάτι που ακόμα δεν το είδαμε να εφαρμόζεται. Αυτός είναι ο δεύτερος χρόνος λειτουργίας του θεσμού» ενώ για την αποσύνδεση των βαθμών του λυκείου στην πρόσβαση στα ΑΕΙ-ΤΕΙ για την οποία έγινε λόγος από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξέφρασε την απορία του για το πώς άραγε θα γίνεται η είσοδος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην κατακλείδα της ομιλίας του ο κ. Δερμεντζόπουλος τόνισε ότι « το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δυστυχώς παραμένει αμετακίνητο στη γραμμή των ευχολογίων, της κενολογίας και των εύκολων και βαρύγδουπων καταγγελιών και ανεδαφικών προτάσεων. Η κοινωνία μάταια αναρωτιέται ποιο είναι το «plan B» για την παιδεία ή για την οικονομία. Αναρωτιέται μάταια γιατί απλούστατα δεν υπάρχει ούτε «plan Α», παρά μόνο μετέωρες και γενικόλογες εξαγγελίες. Χωρίς όραμα, λοιπόν, σχέδιο και ρεαλισμό ευαγγελίζονται την επιστροφή σε ένα πολύ κακό παρελθόν που οι πολίτες το συνειδητοποίησαν και το πλήρωσαν ακριβά και η κοινωνία δεν το θέλει, δεν το χρειάζεται».

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο ζητάει τη συμβολή, τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στη χάραξη μιας σωστής εκπαιδευτικής πολιτικής.

«Ελάτε μαζί, λοιπόν, να χτίσουμε! Αν θέλετε να κατεδαφίσουμε, θα είστε μόνοι! Με την ψήφιση, λοιπόν, αυτού του προϋπολογισμού ανοίγουμε εμείς τον δρόμο για ένα πολύ καλό μέλλον, ένα μέλλον που θα έχει στέρεες βάσεις, μέλλον για όλους, κυρίως όμως για τη νέα γενιά, γιατί αυτή το χρειάζεται» υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας.

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...