Home / HEADER-NEWS / Οι πρώτοι 80.000 «αιώνιοι» έχουν διαγραφεί…. η εκκαθάριση συνεχίζεται. Θα φτάσουν τους 150.000

Οι πρώτοι 80.000 «αιώνιοι» έχουν διαγραφεί…. η εκκαθάριση συνεχίζεται. Θα φτάσουν τους 150.000

Δημοσιεύτηκε: 10:26 πμ Δεκέμβριος 11th, 2014  


aioniosfititis

Πάνω από 80.000 «αιώνιοι» φοιτητές διεγράφησαν ήδη από τα μητρώα πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, με την εκκαθάριση να συνεχίζεται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τους «ΕΘΝΟΥΣ», τους επόμενους μήνες ο συνολικός αριθμός των διαγραφόμενων φοιτητών αναμένεται να φτάσεις τους 150.000. Μόνο στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας, στο Καποδιστριακό, σχεδόν 50.000 λιμνάζοντες φοιτητές αποτελούν παρελθόν και δεν βρίσκονται πλέον στα μητρώα του ιδρύματος.

Αναφορικά με τους φοιτητές που πληρούσαν τις προϋποθέσεις τις ρύθμισης του υπουργείου Παιδείας (υπολογίζονται σε 25.000) αρκετοί από αυτούς έχουν επιστρέψει στα αμφιθέατρα και έχουν τη δυνατότητα με διπλές εξεταστικές που θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο, να δώσουν τα τελευταία μαθήματα που χρωστούν, προκειμένου να λάβουν τα πτυχία τους, ενώ ήδη υπάρχει και ένας αριθμός φοιτητών που ολοκλήρωσε τις εξετάσεις και πήρε πτυχίο.

Στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ολοκληρώθηκαν οι διαγραφές 7.000 παλαιών σπουδαστών, όσοι δηλαδή από τους λεγόμενους «λιμνάζοντες» την τελευταία διετία δεν έδειξαν ενδιαφέρον για να εξεταστούν σε κάποιο μάθημα.

Διαπιστωτική πράξη

«Εμείς τους σβήσαμε από τα μητρώα του ιδρύματος. Με βάση τον νόμο πρέπει να βγει διαπιστωτική πράξη για κάθε διαγραφόμενο φοιτητή. Μέχρις όπου όμως ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι διευθυντές των σχολών του ιδρύματος έβγαλαν μια διαπιστωτική πράξη για όλους τους φοιτητές ανά σχολή», τόνισε στο «ΕΘΝΟΣ» ο πρόεδρος του ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Λάζαρος Βρυζίδης.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σχεδόν 13.000 «αιώνιοι» φοιτητές ουσιαστικά δεν αποτελούν κομμάτι του ιδρύματος. «Οι Κοσμήτείες προχωρούν κανονικά στην ολοκλήρωση της διαδικασιας των διαγραφών σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος», δήλωσε ο πρύτανης του Ο.Π.Α. Κωνσταντίνος Γάτσιος.

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπως επισημαίνει ο πρύτανη Αθανάσιο Καραμπίνης, περίπου 2.000 «λιμνάζοντες» φοιτητές έχουν επί της ουσίας διαγραφεί, και απομένει μόνο το τυπικό μέρος, της έκδοσης δηλαδή των διαπιστωτικων πράξεων.

ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ

Υπερψηφίστηκε την Τετάρτη η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για τους αιώνιους φοιτητές, σύμφωνα με την οποία θα εξαιρούνται από την αυτοδίκαιη απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας όσοι είχαν συμμετάσχει σε εξετάσεις σε τουλάχιστον μια εξεταστική περίοδο κατά τα δυο προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη ή υπέβαλαν την σχετική δήλωση μαθημάτων για συμμετοχή στις εξετάσεις.

Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα σε φοιτητές οι οποίοι εισήχθησαν πριν από το έτος 2003 σε ΑΕΙ 4ετούς κύκλου σπουδών, πριν το 2001 σε ΑΕΙ 5ετούς κύκλου σπουδών και πριν το έτος 1999 σε ΑΕΙ 6ετούς κύκλου σπουδών, να μπορέσουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς τη φοίτησή τους μέχρι την 30.4.2015. Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου Παιδείας, με την εξαίρεση αυτή η πολιτεία δίνει τη δυνατότητα σε όσους φοιτητές είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών τους και έχουν επιδείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον τους, να αποκτήσουν το πτυχίο τους χωρίς αυτό να αποβαίνει εις βάρος της ομαλής λειτουργίας των ΑΕΙ.

Όσοι φοιτητές οφείλουν μόνο διπλωματική ή πτυχιακή εργασία ή πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ ή συμμετείχαν σε εξετάσεις σε τουλάχιστον μια εξεταστική περίοδο κατά τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη 2012-2013 και 2013-2014, ή απλώς είχαν υποβάλει δήλωση μαθημάτων για συμμετοχή στις εξετάσεις, δικαιούνται να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα στις εξεταστικές περιόδους του Σεπτεμβρίου 2014 και του Φεβρουαρίου 2015.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...