Home / HEADER-NEWS / Να περάσουν από ψυχομετρικά τεστ όλοι οι εκπαιδευτικοί

Να περάσουν από ψυχομετρικά τεστ όλοι οι εκπαιδευτικοί

Δημοσιεύτηκε: 7:24 μμ Δεκέμβριος 3rd, 2014  


65d2d1b2f985b40e2cdc61421ab95bba_L

Είναι γνωστό και καθομολογούμενο (ακόμα και από το υπ. Παιδείας), ότι μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών δεν υπηρετούν σε σχολικές τάξεις εξαιτίας ψυχολογικών προβλημάτων. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί αλλά και άλλοι, κατέχοντας μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών, μπορούν να επιλεγούν ακόμα και στελέχη της εκπαίδευσης (διευθυντές-υποδιευθυντές σχολείων, διευθυντές εκπαίδευσης, σχολικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί διευθυντές) με ανυπολόγιστες συνέπειες για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Αν κάποιος δε βιώσει τέτοιες συνέπειες δε μπορεί να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος.

Δάσκαλοι και καθηγητές πάσχουν από απλή κατάθλιψη μέχρι και σοβαρά ψυχολογικά νοσήματα, που ενδεχομένως να τους οδηγήσουν με κατάλληλες συνθήκες σε παρεκτροπές. Δεν λείπουν και αυτοί, που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και «λουφάρουν», επικαλούμενοι προβλήματα ψυχικής υγείας, ώστε να μη μπαίνουν στις αίθουσες.

Εκφράζουμε για δεύτερη φορά* την άποψη ότι η προσωπικότητα του κάθε εκπαιδευτικού θα πρέπει οπωσδήποτε να εξετάζεται με ψυχομετρικά τεστ, όπως εκείνα με τα οποία επιλέγονται για ευαίσθητες θέσεις εργασίας (ένοπλοι, πυροσβέστες, χειριστές μέσων μαζικής μεταφοράς κ.ά.). Η συνέντευξη από μόνη της δε μπορεί να εξυπηρετήσει το σκοπό αυτό.

Συχνά διαβάζουμε στον τύπο περιπτώσεις εκπαιδευτικών με παράξενες συμπεριφορές στο σχολείο αλλά και στους μαθητές τους (παιδοφιλία στο διαδίκτυο, αλκοολισμό, δικομανία, ναρκομανία κ.ά.). Στη χώρα μας κανένας εκπαιδευτικός δεν υποβάλλεται σε «Τεστ Ψυχοπαθολογίας» που αφορούν στη διερεύνηση πιθανής παθολογίας της προσωπικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διεθνές επίπεδο, τα ψυχομετρικά τεστ έχουν αρχίσει να εξειδικεύονται σε θέματα ανάπτυξης ηγεσίας ανταποκρινόμενα στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις πάνω σε αυτό το θέμα.

Τα ψυχομετρικά τεστ είναι αποτελεσματικά, είναι έγκυρα είναι αξιόπιστα και θα πρέπει να ακολουθούν τον εκπαιδευτικό σε όλα τα στάδια της επαγγελματικής του πορείας, από την πρόσληψη στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης, στις προαγωγές ακόμα και στη φάση που προηγείται της συνταξιοδότησής του.

Η επιλογή, η χορήγηση καθώς και η ερμηνεία των ψυχομετρικών τεστ θα πρέπει να γίνονται από ειδικούς που γνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του/των τεστ που θα χρησιμοποιούνται και να είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση τους. Θα πρέπει επίσης να διερευνάται εξονυχιστικά ο υπηρεσιακός φάλελλος των εκπαιδευτικών σχετικά με το αν υπάρχουν στοιχεία για την ψυχολογική τους κατάσταση και να λαβαίνονται σοβαρά υπ΄όψη.
Υπάρχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες, τους οποίους θα πρέπει το υπουργείο να συμβουλευτεί για το σκοπό αυτό.

e-Πύλη Εκπαίδευσης (PEKP.GR)
* Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε στις 20.11.2011


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...