Home / HEADER-NEWS / Υπόμνημα σχολικών συμβούλων αγγλικής γλώσσας για τα βιβλία των ΕΠΑΛ

Υπόμνημα σχολικών συμβούλων αγγλικής γλώσσας για τα βιβλία των ΕΠΑΛ

Δημοσιεύτηκε: 2:06 μμ Νοέμβριος 4th, 2014  


Englishbook

YΠΟΜΝΗΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑ.Λ.

Αθήνα,  29 Οκτ. 2014
Προς :    Υπουργό Παιδείας, κ. Ανδρ. Λοβέρδο

Κοινοποίηση:

• Υφυπουργό, κ. Ανδρ. Δερμεντζόπουλο
• Γεν. Γραμματέα, κ. Αθαν. Κυριαζή
•  Πρόεδρο  Ι.Ε.Π., κ. Σωτ. Γκλαβά

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η αναβάθμιση και η γενικότερη αναδιάρθρωση των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) της χώρας μας  καθώς και η ένταξη του μαθήματος  «Αγγλικά Ειδικότητας» ως υποχρεωτικού (ΦΕΚ 1336 / τ. Β ΄/ 26/5/2014) στα Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑΛ μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί αναβαθμίζεται το μάθημα  και η παρεχόμενη γνώση καταξιώνεται ως απολύτως απαραίτητο προσόν για τους μαθητές και τις μαθήτριες.  Η πολύ καλή γνώση της Αγγλικής για ειδικούς σκοπούς (English for Special Purposes, ESP) αποτελεί προϋπόθεση επιτυχίας για το εργασιακό μέλλον των μαθητών/τριών των ΕΠΑΛ, εφόσον η  Ευρωπαïκή Πιστοποίηση στην τεχνολογική εκπαίδευση και ειδίκευση βασίζεται και στην «πολύ καλή γνώση» της Αγγλικής.

Η ανάγκη αυτή οδηγεί αναγκαστικά στην προσεκτική επιλογή όλων εκείνων των εργαλείων και μέσων που στοχεύουν στο καλύτερο αποτέλεσμα αναφορικά με τα Αγγλικά Ειδικοτήτων.  Το πιο σημαντικό μέσο για την αναβάθμιση της διδασκαλίας στα ΕΠΑΛ είναι κατάλληλα βιβλία συνοδευόμενα από ένα ευέλικτο και σύγχρονο εποπτικό υλικό, έτσι ώστε  ο /η μαθητής / τρια όχι απλώς να διδάσκεται την ειδική ορολογία στα αγγλικά αλλά και να συνειδητοποιεί την πολυπολιτισμική πραγματικότητα της ΕΕ και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την  κινητικότητα επαγγελματιών.

Με έκπληξη όμως διαπιστώνουμε ότι επανατυπώνονται για άλλη μια φορά για τα Αγγλικά Ειδικότητας , τα οποία είναι κυριολεκτικά ακατάλληλα, καθώς αναφέρονται σε γνώσεις και πληροφορίες που, αν προ εικοσαετίας είχαν κάποια χρησιμότητα, δεν ανταποκρίνονται ούτε κατ’ ελάχιστον στις ανάγκες της σημερινής εποχής. Κάθε απόπειρα σύγκρισης των βιβλίων αυτών με εκείνα που διδάσκονται σε άλλες χώρες και εκδίδονται διεθνώς μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει.

 Όπως γνωρίζουμε, η τεχνολογία και οι επιστήμες καθώς και οι νέες διδακτικές προσεγγίσεις (διάδραση, ομαδοσυνεργατική μέθοδος, ερευνητικές εργασίες, κ.ο.κ.) αναπτύσσονται ραγδαία. Είναι αναγκαίο λοιπόν, να έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των ΕΠΑΛ και αυριανοί επαγγελματίες σύγχρονα, ευέλικτα, χρηστικά και εξειδικευμένα βιβλία και όχι ξεπερασμένα διδακτικά εγχειρίδια, έκδοσης του 1990. Διδακτικά βιβλία που θα καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες τους, ενώ παράλληλα θα ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες της σύγχρονης διδασκαλίας και πρακτικής αναβαθμίζοντας κατ’ επέκταση την παρεχόμενη γνώση στα ΕΠΑ.Λ. ΄Αλλωστε, η εξέλιξη και η ανάπτυξη, την οποία όλοι προσδοκούμε σε αυτόν τον τόπο, δεν μπορεί να επιτευχθεί με παρωχημένα μέσα διδασκαλίας.

Κύριε Υπουργέ,

Η προσπάθεια αναβάθμισης των ΕΠΑΛ – ιδιαίτερα στις μέρες μας που έχουμε αυξητικές τάσεις στις προτιμήσεις για την Αγγλική μεταξύ των μαθητών του Λυκείου – πρέπει να υποστηριχθεί από την πολιτεία με όλους τους τρόπους που θα την καθιστούν ουσιαστική. Γι’ αυτό, παρακαλούμε να ερευνήσετε με προσοχή το φλέγον θέμα των βιβλίων «Αγγλικά Ειδικότητας»  που θα καθορίσει το μέλλον της διδασκαλίας της βασικής ξένης γλώσσας στην τεχνολογική εκπαίδευση και την ποιότητα των σπουδών στα σχολεία αυτά για τα επόμενα χρόνια.

Πιστεύουμε ότι με το υπόμνημά μας συμβάλλουμε  στον εντοπισμό του προβλήματος και στη λήψη μέτρων και αποφάσεων προς τη σωστή κατεύθυνση. Ελπίζουμε ότι η πολιτεία και σεις προσωπικά θα επιληφθείτε του θέματος ΑΜΕΣΑ.

Τέλος, δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε στη διάθεση της υπηρεσίας για να βοηθήσουμε το έργο της και κυρίως τη δημόσια εκπαίδευση, στην οποία υπηρετούμε.

Με εκτίμηση,

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Αγγλικής

Θοδωρής Μανιάκας

Δήμητρα Μπεχλικούδη

Ποζουκίδης Νίκος

Αμανατίδου Κωνσταντία

Σκιαδάς Γρηγόρης

Φραγκούλης Αντώνιος

Λαμπρινάκος Γιάννης

Καλλιόπη Κιοκπάσογλου

Νέλλυ Ζαφειριάδου

Βασιλική Τσιτούρα

Ελεάννα Μπάλλιου

Αθανάσιος Γεωργίου

Ελένη Μανωλοπούλου

Ελένη Πουλλά

Δέσποινα Παπαγγελή

Ελένη Μπιντάκα

Βασιλική Κώτσιου

Ευτυχία Παπαχρίστου

Μαρία Μαλίτσα

Αριάδνη Καλογεροπούλου

Δέσποινα Αγγελιδάκη

Μαριάνθη Κοταδάκη

Ελένη Ζώη – Ρέππα

Θάλεια Χατζηγιάννογλου

Ευαγγελία Γκαντίδου

Ελένη Παναγιωτίδου

Βασιλική Παπαϊωάννου

Άννα Σιγανού

Ευαγγελία Παππά

Μαρία Αλεξανδροπούλου

Αγάπιος Οικονομίδης

Στέλλα Πλάτσκου

Μαριάνθη Μπατσίλα

Αγγελική Αναγνωστοπούλου

Βελισσάριος Χούσος


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...