Home / HEADER-NEWS / Θα ζητηθούν εθελοντές για να διδάξουν στα δημόσια σχολεία!

Θα ζητηθούν εθελοντές για να διδάξουν στα δημόσια σχολεία!

Δημοσιεύτηκε: 1:02 μμ Νοέμβριος 6th, 2014  


loverdos2

Την παραδοχή ότι υπάρχουν πραγματικά προβλήματα και κενά στα σχολεία, χαρακτηρίζοντας ως δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των μαθητών, έκανε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου στον Real Fm.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες αλλά και τις αντιδράσεις για τα κενά και τα προβλήματα στα σχολεία είπε:

“Προβλήματα κτιριακών υποδομών, όπως είχαμε στο παρελθόν είναι ελάχιστα. Προβλήματα επιδιόρθωσης βλαβών είναι πολλά. Να αντιμετωπίσουμε όλες τις βλάβες μαζί, δεν μπορούμε. Ένα το δεδομένο” είπε.

Και πρόσθεσε, “προβλήματα κενών υπάρχουν. Τα αποδέχτηκα από την 11η Σεπτεμβρίου λέγοντας ότι στοχεύω στην επάρκεια και όχι στην πληρότητα, την πληρότητα δεν μπορώ να την κατακτήσω, οι συνδικαλιστές έχουν δίκιο. Μου έχουν λείψει όμως και οι καθηγητές και για την επάρκεια, και δάσκαλοι. Γιατί έγινε αυτό; Έγινε γιατί από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε, ξεκινήσαμε με 500 κενά, δεν είχαμε να βρούμε 500 ακόμη αναπληρωτές, δεν είχαμε τις πιστώσεις δηλαδή.

Και δεύτερον, γιατί άρχισαν τα αιτήματα περί συνταξιοδοτήσεων, ενώ άρχισε η σχολική χρονιά, δεν τις υπογράφω αυτές τις συνταξιοδοτήσεις. Στους καθηγητές και δασκάλους που υπέβαλαν το αίτημα και πήγαν σπίτι τους, λέω, ότι αν δεν γυρίσουν γρήγορα, θα τους παραπέμψω στο πειθαρχικό” είπε χαρακτηριστικά. Ενώ πρόσθεσε οτι οι αιτήσεις για άδεια άνευ αποδοχών και επαπειλούμενης κύησης ανέβασαν τα κενά στα 1.500.

Ο κ. Λοβέρδος είπε οτι παρά την ανάκληση των αποσπάσεων σε φορείς και το γεγονός οτι δεν υπογράφηκαν τα αιτήματα συνταξιοδότησης παρέμειναν 1.100 κενά και κατέληξε πως “αυτά δεν μπορώ να τα αντιμετωπίσω”.

«Στο Νότιο Αιγαίο, έχω κενά σε φιλόλογο, σε μαθηματικό. Εδώ τα παιδιά έχουν δίκιο και οι συνδικαλιστές έχουν δίκιο. Για την Τράπεζα θεμάτων δεν έχουν δίκιο. Πέρυσι δόθηκαν μετά τις ευρωεκλογές, λάθος. Φέτος θα δοθούν τώρα».

Όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων για τα επόμενα έτη αλλά και άμεσα είπε τα εξής:

“Υπάρχει ένα όριο ανάμεσα στον κυνισμό και την ειλικρίνεια, η ειλικρίνεια λέει, ο,τι παραδέχομαι ποιο είναι το πρόβλημα και παλεύω να το λύσω, ότι και να μου πουν, να το λύσω. Ο κυνισμός λέει, το λέω και κάθεται. Εμείς στεκόμαστε στο πρώτο, προσπαθούμε τουλάχιστον, και λέμε, καλύτερο θα ήταν από όλα να πάρουμε αναπληρωτές καθηγητές. Δεν μας δίνουν τα χρήματα, δεν υπάρχουν τα χρήματα ή και αν υπήρχαν τα χρήματα, γιατί καμιά φορά τα βρίσκεις, λέει το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης, και πολύ σωστά, ότι τα όρια μου έχουν ξεπεραστεί για το 2014 περίμενε μέχρι το 2015.

Δύο, λες οτι για του χρόνου, για να μην αντιμετωπίσω ή εγώ ή ο επόμενος τέτοιο πρόβλημα πρέπει να βγούμε από το λόγο 1 προς 10 θα ξέρουμε την άλλη βδομάδα, άντε την παρ’ άλλη και θα προκηρύξουμε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Με αυτό το διαγωνισμό θα πάρουμε γύρω στους 10.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς και του χρόνου, δεν θα συζητάτε με τον τότε υπουργό Παιδείας, εμένα ή άλλον, αυτά τα προβλήματα.

Τρίτον για το τώρα, ετοιμάζουμε μια λύση. Εγώ δεν ντρέπομαι να πω, οτι θα προσφύγω στον εθελοντισμό. Τώρα τι είδους εθελοντισμό θα σας το πω όταν έχω του συναρμόδιου υπουργού την θετική επιλογή, γιατί ακόμα δεν την έχω. Δεν ντρέπομαι να το πω, γιατί ξέρω οτι η χώρα μου είναι σε παρακμή, το πρωτεύον είναι τα παιδιά να έχουν δάσκαλο και όχι αν εμένα θα με βρίζουν”.

Για τις αλλαγές στους εισακτέους είπε τα εξής:

«Έχω τρομερή πίεση από τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια για την υποχρηματοδότηση που είναι μια πραγματικότητα τουλάχιστον 4 ετών. Λένε ότι ένα από τα μέτρα, είναι οι φοιτητές που μας δίνετε. Σας ζητάμε λιγότερους, δίνετε πάρα πολλούς», σχολίασε αρχικά ο κ. Λοβέρδος για το θέμα των φοιτητών και συνέχισε:

«Να δούμε πόσο δουλεύει το εκπαιδευτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου και να κάνουν πρωί – απόγευμα. Και αν χρειάζονται και κάποια χρήματα περισσότερα ακόμη για το 2ο εξάμηνο, να το δούμε. Αλλά επειδή και χθες φωνάζανε και τη Δευτέρα οι κοσμήτορες του Πανεπιστημίου έθεταν θέματα τους είπα, με συγχωρείτε πάρα πολύ, δεν ξέρετε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να σας δοθούν; Έχετε την εντύπωση ότι χρειάζεστε λιγότερους φοιτητές; Να καθορίζετε μόνοι σας τους εισακτέους. Αν το συμβούλιο παιδείας μου προτείνει να δοθεί αρμοδιότητα στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ να τους τη δώσω. Αντί λοιπόν αυτό το βάρος να το φέρνει μια πολιτική ηγεσία, ας αναλάβει στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και το θέμα αυτό», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των εισακτέων και συνέχισε:

«Αν τους δώσουμε την αρμοδιότητα, θα βάλλουν περισσότερους. Όταν θα έχουν την κοινωνία απέναντι, θα πάνε με την κοινωνία. Σας το υπογράφω. Εγώ δεν είμαι υπέρ της μείωσης. Επειδή δεν το μειώνω εγώ και αντιστέκομαι υπέρ των μετεγγραφών, ακούω τα εξ’ αμάξης».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...