Home / HEADER-NEWS / Συνεδριάζουν σήμερα το ΣΑΠΕ και το ΣΑΤΕ. Τι αποφάσεις αναμένονται. Τι έγινε στην Σύνοδο Πρυτάνεων

Συνεδριάζουν σήμερα το ΣΑΠΕ και το ΣΑΤΕ. Τι αποφάσεις αναμένονται. Τι έγινε στην Σύνοδο Πρυτάνεων

Δημοσιεύτηκε: 11:00 πμ Νοέμβριος 24th, 2014  


aei

Μείωση εισακτέων σε κεντρικά ΑΕΙ-ΤΕΙ και διατήρηση σε περιφερειακά

Συνεδριάζουν τα δύο από τα τρία όργανα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας

Συνεδριάζουν τα δύο από τα τρία όργανα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) και το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) με μοναδικό θέμα των καθορισμό των εισακτέων από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης  καθώς εδώ και χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο τα ιδρύματα να γνωμοδοτούν και το Υπουργείο να μη λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις τους αυξάνοντας σε ορισμένα ΑΕΙ και ΤΕΙ τον αριθμό των εισακτέων σε επίπεδα που ξεπερνούν το 50%.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε σε συνέντευξη τύπου για το όλο θέμα ότι «μαζί με τη μεταφορά της αρμοδιότητας ας αναλάβουν και τη διαχείριση της κοινωνίας και διαχειριζόμενοι το θέμα των εισακτέων ας διαχειριστούν και το θέμα των μεταγραφών».

Στη συνεδρίαση και δεδομένου ότι τόσο τα ΑΕΙ όσο και τα ΤΕΙ συνδέουν τον αριθμό των εισακτέων με τις υλικοτεχνικές υποδομές και το προσωπικό τους, αναμένεται να προτείνουν να αναλάβουν τα ιδρύματα τον καθορισμό του αριθμό των φοιτητών.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των εισακτέων σε κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ στα περιφερειακά ΑΕΙ-ΤΕΙ οι αριθμοί πιθανόν να παραμείνουν σταθεροί.

Το news.gr επικοινώνησε με τoν Πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γλαβά ο οποίος μας ανέφερε ότι ειδικά στα ΤΕΙ μετά το σχέδιο «Αθηνά», ο αριθμός των εισακτέων μειώθηκε και πήγε σε ένα λογικό επίπεδο αλλά από την άλλη πλευρά αυξήθηκε ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ στα επίπεδα του 20%.

O Πρόεδρος του ΤΕΙ δήλωσε ότι τα περιφερειακά ΤΕΙ δεν θα μειώσουν τους εισακτέους με εξαιρέσεις μεμονωμένα Τμήματα. Για παράδειγμα στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου ο αριθμός των εισακτέων είναι αρκετά μεγαλύτερος από τις δυνατότητες των Τμημάτων Λογοθεραπείας και Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής.

«Ένας αριθμός κοντά στα 60-70 εισακτέους για το Τμήμα Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής είναι πιο λογικός», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου έναντι των 130 εισακτέων που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας.

Σίγουρα μια μεγάλη μείωση του αριθμού εισακτέων θα δημιουργήσει προβλήματα στην κοινωνία καθώς πολλοί υποψήφιοι θα αναζητήσουν λύση στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και ιδίως σε γειτονικές χώρες όπου το κόστος σπουδών είναι προσιτό.

Ο υπουργός Παιδείας θεωρεί ότι η κοινωνία θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη σε ενδεχόμενες αξιώσεις για μεγάλη μείωση των εισακτέων ενώ προέβλεψε ότι ο αριθμός των φοιτητών θα αυξηθεί και δεν θα μειωθεί, ακόμα και εάν η αρμοδιότητα του καθορισμού του αριθμού περάσει στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Εμείς όλα τα κύματα της κοινωνικής διαμαρτυρίας τα δεχόμαστε, υπομονετικά, συζητάμε με όλους, στηρίζουμε, το «ξύλο» που τρώμε είναι ανελέητο, αλλά αυτή είναι η υποχρέωση ενός πολιτικού. Θέλουν και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο; Ωραία, ας πάρουν την αρμοδιότητα αφού τη διεκδικούν κι ας πουν στην ελληνική κοινωνία ότι μειώνεται, λόγου χάρη, ο αριθμός των εισακτέων. Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα αυξηθεί».

Εάν αναλάβουν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ τον καθορισμό των εισακτέων η μείωση στο συνολικό αριθμό ενδέχεται να κινηθεί σε λογικά επίπεδα.

Τα κεντρικά ΑΕΙ-ΤΕΙ θα μειώσουν τον αριθμό των φοιτητών που δέχονται ενώ τα περιφερειακά αναμένεται να διατηρήσουν σταθερό τον αριθμό και ίσως τον αυξήσουν απορροφώντας ένα μέρος της μείωσης των κεντρικών ιδρυμάτων.

ΕΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ  ΑΕΙ-ΤΕΙ
2007-2008 78630
2008-2009 82640
2009-2010 84230
2010-2011 84690
2011-2012 74440
2012-2013 76094
2013-2014 69398
2014-2015 70305

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr

………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΤΟ ΒΗΜΑ

Η πρόταση του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, να αναλάβουν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων συζητείται σήμερα, Δευτέρα, στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

Βασικό ερώτημα είναι εάν οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια το επόμενο έτος θα είναι κατά πολύ λιγότεροι από τους φετινούς ή εάν αντίθετα θα αυξηθούν ή θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, λόγω της κοινωνικής πίεσης, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Μέχρι και φέτος τα πανεπιστήμια ζητούσαν κάθε χρόνο σχεδόν τους μισούς εισακτέους από όσους τελικά τους έδινε το κράτος, συνυπολογίζοντας τις υποδομές και την ελλιπή χρηματοδότηση. Τελικά, όμως, βρίσκονταν με διπλάσιους φοιτητές, ενώ στα κεντρικά ιδρύματα η κατάσταση χειροτέρευε με τις μετεγγραφές. Ο κ. Λοβέρδος, πάντως, εκτιμά ότι τελικά δεν θα μειώσουν τον αριθμό των εισακτέων, σκεπτόμενοι την κοινωνική κατακραυγή.

«Μαζί με τη μεταφορά της αρμοδιότητας ας αναλάβουν και τη διαχείριση της κοινωνίας και διαχειριζόμενοι το θέμα των εισακτέων ας διαχειριστούν και το θέμα των μετεγγραφών» είπε χαρακτηριστικά. Το πιθανότερο, πάντως, είναι λόγω της οικτρής οικονομικής τους κατάστασης, εάν τα ιδρύματα αναλάβουν τον καθορισμό, να οδηγηθούμε σε μείωση εισακτέων, καθώς ήδη τα πανεπιστήμια εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για αδυναμία λειτουργίας το επόμενο έτος.

Σε οικονομική «ασφυξία» το Πανεπιστήμιο Πατρών

Σε άθλια κατάσταση βρίσκονται τα οικονομικά του Πανεπιστημίου Πατρών, με αποτέλεσμα το ίδρυμα να καταθέτει πλασματικό προϋπολογισμό, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα στην έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων.

Όπως αναφέρουν οι πρυτάνεις στην ανακοίνωσή τους «σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η λειτουργία των Ιδρυμάτων κατά το 2015 στη βάση των νέων δραματικών μειώσεων των προϋπολογισμών τους, οι οποίοι είναι ήδη μειωμένοι πάνω από 50% σε σχέση με το 2014. Τα Ιδρύματα εξαναγκάζονται, ως εκ τούτου, στην κατάρτιση και υποβολή προς έγκριση πλασματικών προϋπολογισμών, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν».

«Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τον προϋπολογισμό που μας δίνει το υπουργείο» τονίζει η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, στην ιστοσελίδα της Πάτρας thebest.gr.

Πηγή: tovima.gr

…………………………………………………..

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

Συνεδρίασε το Σάββατο 22/11/2014 στην Αθήνα η Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων, και κατέληξε ομόφωνα στις παρακάτω τέσσερις αποφάσεις για επείγοντα ζητήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με τη λειτουργία των Πανεπιστημίων.

Για το θέμα των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων διαπιστώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η λειτουργία των Ιδρυμάτων κατά το 2015 στη βάση των νέων δραματικών μειώσεων των προϋπολογισμών τους, οι οποίοι είναι ήδη μειωμένοι πάνω από 50% σε σχέση με το 2009.

Τα Ιδρύματα εξαναγκάζονται, ως εκ τούτου, στην κατάρτιση και υποβολή προς έγκριση πλασματικών προϋπολογισμών, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν.

Αιτούνται την αύξηση της επιχορήγησής τους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των συναρμόδιων Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, ώστε να εξασφαλισθεί η στοιχειώδης βιωσιμότητά τους. Αν οι δεσμεύσεις αυτές δεν υλοποιηθούν, τα Ιδρύματα θα οδηγηθούν μοιραία σε αδυναμία λειτουργίας εντός του 2015, με ευθύνη της Πολιτείας.

Για το θέμα του καθορισμού του αριθμού των εισαγομένων στα Πανεπιστήμια, η Σύνοδος θεωρεί ότι είναι σκόπιμο και πρέπει να διευθετηθεί στα πλαίσια του νόμου, όπως αυτός ισχύει, δηλαδή στη βάση προγραμματικών συμφωνιών τετραετούς διάρκειας, καθώς ο αριθμός των εισαγομένων συναρτάται απόλυτα με τις δυνατότητες υλικοτεχνικής υποδομής, οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Για το θέμα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος υπενθυμίζει ότι τόσο η σχετική μελέτη της ΑΔΙΠ όσο και αυτή του εξωτερικού συμβούλου του Υπουργείου Παιδείας, διαπιστώνουν τη δραματική υποστελέχωση όλων των Πανεπιστημίων, καταδεικνύοντας ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας υπήρξε παράλογο, αναίτιο και αναποτελεσματικό.

Ως εκ τούτου, ζητά την άμεση ανάκληση όλων των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Τέλος, η Σύνοδος προτείνει στη πρόσθετη εξεταστική του Φεβρουαρίου, να έχουν δυνατότητα συμμετοχής όλοι οι φοιτητές που έχουν υπερβεί την προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης.

https://www.foititikanea.gr/

……………………………………….


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...