Home / HEADER-NEWS / Μειώνονται τα μαθήματα στο Δημοτικό – Αλλάζει ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Μειώνονται τα μαθήματα στο Δημοτικό – Αλλάζει ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Δημοσιεύτηκε: 12:25 μμ Νοέμβριος 6th, 2014  


MathitesDimotiko

Μειώνονται τα μαθήματα στο Δημοτικό – Αλλάζει ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Λιγότερα μαθήματα με εμπλουτισμό από πολλές εικαστικές και γυμναστικές δραστηριότητες και ελάχιστη μελέτη στο σπίτι προβλέπονται για του μικρούς μαθητές του Δημοτικού, όπως προανήγγειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου για την Παιδεία (ΕΣΥΠ) που άρχισε χθες τις εργασίες του για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Πρόθεση του υπουργείου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» είναι τον Ιανουάριο, μετά το τέλος των εργασιών του ΕΣΥΠ, να κατατεθεί στη βουλή σχέδιο νόμου, όπου θα κατοχυρώνονται οι αλλαγές όπως ακριβώς έγινε με το Νέο Λύκειο. ¨Θέλουμε τα παιδιά να πάψουν να μισούν το σχολείο. Θέλουμε να το αγαπήσουν ως δικό τους χώρο” ήταν το μήνυμα του υπουργού.

Ουσιαστικά ο υπουργός έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες:

  1. Μείωση της διδακτέας ύλης και του αριθμού των μαθημάτων που σήμερα ανέρχονται σε 18.
  2. Διαμόρφωση προγράμματος έτσι ώστε ο κύριος όγκος της μελέτης να πραγματοποιείται στο σχολείο και όχι στο σπίτι.
  3. Ενίσχυση των εικαστικών και της γυμναστικής.

Ακολουθώντας τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν ήδη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η ύλη των μαθημάτων του Δημοτικού θα μειωθεί και θα συγγραφούν μελλοντικά νέα βιβλία και για το Δημοτικό, μία επιδίωξη που πολλές φορές έχει αναφέρει ο υπουργός Παιδείας.

«Για να κάνουμε το σχολείο μας ουσιαστικότερο κι ελκυστικό και να αποκαταστήσουμε τη σημασία της γνώσης, που σήμερα εξασθενεί περιθωριοποιούμενη από την άμετρη πληροφόρηση, οφείλουμε να μειώσουμε την ύλη των μαθημάτων, σε πρώτη φάση απαλείφοντας μέρη της και σε δεύτερη φάση συμπυκνώνοντάς τη με τη συγγραφή νέων βιβλίων, και να αυξήσουμε την ενασχόληση με ζητήματα που ολοκληρώνουν την προσωπικότητα του μαθητή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δημιουργική απασχόληση, άθληση, αισθητική αγωγή. Οχι πολλή δουλειά στο σπίτι που εξοντώνει παιδιά και γονείς» επισήμανε ο υπουργός.
Η ένταξη της μελέτης στην πρωινή ζώνη για τους μαθητές μέχρι τη Δ’ Δημοτικού, ειδικότερα σε μαθήματα όπως η Γλώσσα και τα Μαθηματικά, είναι ένα από τα ζητήματα που έχει θέσει η ηγεσία, ώστε να εφαρμοστεί η φιλοσοφία του θεσμού, ενώ αντίστοιχη υποστήριξη με τις δημιουργικές παρεμβάσεις προορίζεται και για το νηπιαγωγείο.

Οι μεταρρυθμίσεις, βέβαια, όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα επηρεαστούν αρκετά και από το αν θα γίνει δεκτό το αίτημα του υπουργείου για διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ την επόμενη άνοιξη για 15.000 θέσεις εκπαιδευτικών και στις δύο πρώτες εκπαιδευτικές βαθμίδες, ενώ λόγο στις αποφάσεις θα έχουν όσοι πέρασαν από τον υπουργικό θώκο του εν λόγω υπουργείου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Προτεραιότητα της κυβέρνησης το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η Τράπεζα Θεμάτων -Καρφιά Λοβέρδου για Αρβανιτόπουλο

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η Τράπεζα Θεμάτων για τους μαθητές της Β’ Λυκείου (σ.σ. της Α’ Λυκείου έχουν δοθεί), παρά τις αρχικές σκέψεις για τον Μάρτιο. Απαράδεκτη χαρακτήρισε την περυσινή τακτική ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος να δοθούν τα θέματα της Τράπεζας δύο ημέρες πριν από τις εξετάσεις επισημαίνοντας παράλληλα πως ακόμα δεν είναι γνωστή η ημερομηνία που θα δοθούν τα θέματα για τη Γ’ Λυκείου.

ΑΕΙ-ΤΕΙ: Τα ιδρύματα θα καθορίζουν τους εισακτέους τους

Αναφορικά με τον αριθμό των εισακτέων στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, με νομοθετική τροπολογία θα εφαρμοστεί η παλαιότερη απόφαση του ΕΣΥΠ, σύμφωνα με την οποία τα ίδια τα Ιδρύματα θα καθορίζουν τους εισακτέους τους, ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον παρόμοιες ασφυκτικές καταστάσεις όπως αντιμετωπίζουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνειο.

Τα κενά: Στόχος οι εκπαιδευτικοί να εξαιρεθούν από την αναλογία 10 προς 1

«Υπάρχουν κενά κυρίως σε φιλολόγους στα σχολεία» παραδέχθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ μέχρι τις 15 Νοεμβρίου μπαίνει στόχος να καλυφθούν με πληρότητα τα κενά, υπογραμμίζοντας ότι θα ανακοινωθούν σήμερα «μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος χωρίς επιπλέον κονδύλια. Τα κενά όμως δεν πρέπει να αυξάνονται με καταλήψεις που γίνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο για την επόμενη χρονιά, για την οποία προβλέπονται πολλές ελλείψεις, λόγω του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων. Αμεσος στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου μέσα στο μήνα είναι να εξαιρεθεί με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ, από την αναλογία 10 αποχωρήσεις προς 1 πρόσληψη που ισχύει για όλο το Δημόσιο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

………………………………..

Συνεδρίαση χτες του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας

Συνέχιση των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας από το βήμα του «Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας» (ΕΣΥΠ), μέσα από το οποίο η κυβέρνηση αναζητά πρόσχημα συναίνεσης στις αλλαγές που προωθεί. Ο υπουργός Παιδείας είπε ότι «βασική αρχή της παρούσας πολιτικής ηγεσίας, των δύο υφυπουργών και εμού, αποτελεί η συνέχιση των αλλαγών που συντελέστηκαν το 2010 και μετά».

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, σειρά στις αναδιαρθρώσεις έχει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι όποιες αλλαγές θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα μέσα στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) που είναι όργανο του ΕΣΥΠ. Ο υπουργός χτες, αναφερόμενος στην κατεύθυνση αυτών των αλλαγών, έκανε λόγο για απάλειψη μέρους της ύλης και σε δεύτερη φάση συγγραφή κάποιων νέων βιβλίων, «αυξάνοντας ταυτόχρονα την ενασχόληση με ζητήματα που ολοκληρώνουν την προσωπικότητα του μαθητή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δημιουργική απασχόληση, άθληση, αισθητική αγωγή», όπως είπε.

Αντί για χρηματοδότηση, «αδάπανες» προτάσεις

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε χτες στο ζήτημα της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών. «Οι συνδικαλιστικοί φορείς που μιλούν για 10.000 κενά περίπου, έχουν δίκιο. Είναι όμως τα κενά όταν τ’ αντιμετωπίζεις από την άποψη της πληρότητας. Δεν μπορούμε. Δεν έχουμε χρήματα. Εμείς στοχεύσαμε στην επάρκεια και την πετύχαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας. Δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τις συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών που εκκρεμούν, επειδή τις θεωρεί εκτός προθεσμίας, ωστόσο πρόκειται για εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικογενειακά προβλήματα και ζητήματα υγείας. Επίσης, είπε ότι θα ανακληθούν 200 αποσπάσεις και ότι θα ανακοινωθεί σήμερα για κάλυψη των ελλείψεων «ένα μέτρο προς συζήτηση ώστε να ληφθεί η σχετική απόφαση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου για συνδρομή στην ανάγκη αυτή, με εκπαιδευτικό κόσμο με τρόπο αδάπανο».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Χ. Γώγος: Μπορεί να αλλάξει η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων

Σε ό,τι αφορά την ανώτατη εκπαίδευση, αντί για γενναία χρηματοδότηση των ιδρυμάτων για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των φοιτητών, η απάντηση του υπουργού Παιδείας ήταν ότι θα κατατεθεί τροπολογία, ώστε να περάσει στα ιδρύματα η αρμοδιότητα καθορισμού των εισακτέων σε αυτά. «Θα περάσει ο καθορισμός του αριθμού στα Ιδρύματα και να αντιμετωπίσουν τα ίδια τα Ιδρύματα και τα προβλήματα που έχουν για τη λειτουργία τους και τις κοινωνικές αντιδράσεις», δήλωσε σχετικά, αξιοποιώντας και παλιότερη απόφαση του ΕΣΥΠ προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατά τ’ άλλα, η χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΥΠ χαρακτηρίστηκε από ύμνους στην αξία του «διαλόγου». Τη στιγμή που ο λαός έχει πικρή εμπειρία από τέτοια «στρογγυλά τραπέζια» και «κοινωνικούς διαλόγους» που παρήγαγαν και πλάσαραν σαν προϊόν συναίνεσης σκληρά μέτρα και στην Παιδεία, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως προσήλθε στη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ επειδή τέτοια όργανα είναι «αναγκαία για τη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής». «Το ΕΣΥΠ συγκαλείται τρία σχεδόν χρόνια μετά την προηγούμενη σύγκλησή του, λίγο πριν την ολοκλήρωση μιας πορείας αλλαγών που ήδη εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση και έχουν επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα στη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων», είπε χαρακτηριστικά, λες και το πρόβλημα με τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση είναι ότι δεν πέρασαν πρώτα να καθαγιαστούν στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου»! Στη συνέχεια, δήλωσε πως αποχωρεί επειδή δεν τοποθετήθηκε η ηγεσία του υπουργείου για τις διαθεσιμότητες, τις διαγραφές φοιτητών και την «τράπεζα θεμάτων».

Στη χτεσινή συνεδρίαση δε συμμετείχαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, καθώς η ΟΛΜΕ και η ΟΙΕΛΕ είχαν πάρει σχετική απόφαση, ενώ και η ΔΟΕ αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

rizospastis.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Χ. Γώγος: Μπορεί να αλλάξει η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων

Το ενδεχόμενο ανατροπής της απόφασης για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από την ...