Home / HEADER-NEWS / Τι είπε σήμερα ο Υπ. Παιδείας στον ΣΚΑΙ και ο Υφυπουργός στην ΝΕΡΙΤ

Τι είπε σήμερα ο Υπ. Παιδείας στον ΣΚΑΙ και ο Υφυπουργός στην ΝΕΡΙΤ

Δημοσιεύτηκε: 2:56 μμ Οκτώβριος 7th, 2014  


loverdi

«Κουμαντάρουμε το θέμα των μετεγγραφών»
«Ζητήσαμε άρση του 1/10 για να προχωρίσουμε σε διαγωνισμό Ασέπ και να προσλάβουμε 15.000 εκπαιδευτικούς».

Α ΜΕΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ

Β ΜΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ανδρέας Λοβέρδος: «Ζητήσαμε άρση του 1 προς 10 για να προχωρήσουμε σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 15.000 εκπαιδευτικών»

 

Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Λοβέρδου στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Οι αταίριαστοι»

 

Ο Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε για τα παρακάτω θέματα τα εξής:

Για το θέμα των Μετεγγραφών:

Την Πέμπτη, μεθαύριο, αρχίζει η προθεσμία αιτήσεων μετεγγραφής. Αυτές δεν είναι πια απολύτως ελεύθερες όπως ήταν από το νόμο της 4ης Μαΐου, έχουν προϋποθέσεις με στόχο να προστατευτεί αυτός που είναι φτωχός ή που υποφέρει οικονομικά ακόμα και αν νοείται φορολογικά, στη μεσαία τάξη.

Όταν έχεις υποχρέωση να κάνεις μια έντιμη εφαρμογή μιας διάταξης που δίνει δικαίωμα σε 40 χιλιάδες να πάρουν μετεγγραφή, όχι δυνατότητα, το δικαίωμα, είναι διαφορετικό, χωρίς όρια, γίνονται οι εξετάσεις, γίνονται τα μηχανογραφικά και παρεμβαίνεις μετά και πρέπει να είσαι έντιμος και πρέπει να είσαι και σοβαρός. Λες λοιπόν θα εφαρμόσω, αλλά θα βάλω αυτές τις προϋποθέσεις, που να βοηθούν τους φτωχούς μόνον.

Όταν είδα τη ρύθμιση και είδα τις δεκάδες χιλιάδες και τα πανεπιστήμια του κέντρου να πλημμυρίζουν και τις περιφέρειες να «απερημώνονται» από φοιτητές, με ότι αυτό συνεπάγεται, είπα ότι δεν μπορώ να κάνω για τόσες χιλιάδες, τόσο γρήγορη εφαρμογή.

Το Υπουργείο Παιδείας παραλαμβάνει τις αιτήσεις από την Πέμπτη ηλεκτρονικά. Φαντάζεστε τι γίνεται ότι αν έχουμε, έναν συγκρατημένο αριθμό : 15 χιλιάδες; Είναι συγκρατημένος αριθμός..

Το Μάρτιο του 2014 το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικό να εισάγονται με το 10% και όλη εκείνη τη ρύθμιση που ήταν μια προνοιακή ρύθμιση για πολυτέκνους, τριτέκνους και τα λοιπά τη μετέφεραν στις μετεγγραφές. Η εκτίμηση έγινε πάνω στο πρότυπο του προηγούμενου 10% και αυτό δεν έπεσε μέσα.

Και ρωτήστε και τον προκάτοχό μου, φέρτε τον εδώ να σας το επιβεβαιώσει αυτό που σας λέω. Η δική μου παρέμβαση στα πανεπιστήμια και στα λύκεια είναι μόνο διορθωτική, μη μου πείτε να αφήσω την πραγματικότητα να πάει στον τοίχο την παιδεία. Υπάρχει εδώ μια λάθος εκτίμηση για τον αριθμό των φοιτητών που θα μετεγγραφούν κι έπρεπε εγώ να τη διορθώσω, εγώ σηκώνω το βάρος, δεν αλλάζω κάτι.

Ακούστε τι σας λέω, εάν ζητήσετε μετεγγραφή χωρίς να έχετε κάνει εγγραφή και η μετεγγραφή σας δεν είναι δίκαιη, δεν είναι νόμιμη, δε βασίζεται στο νόμο, θα σας την αρνηθεί ή δεν είστε πουθενά. Το προτιμάτε; Να μου το εισηγηθείτε.

Δεν μπορεί να τα προτιμάτε όμως όλα, δεν μπορεί να μου λέτε λύσε κι ένα πρόβλημα με 30 ή 25 ή 20 χιλιάδες μετεγγραφές κι εμείς θα πούμε αύριο γιατί έτσι θέλω.

Πρέπει να βρούμε έναν κοινό τρόπο να μιλάμε, αν δε βρούμε κοινό τρόπο να μιλάμε, οι μεν κατηγορούν γιατί είναι πολλές οι μετεγγραφές, οι δε γιατί είναι λίγες, οι άλλοι γιατί δε θα γίνουν γρήγορα.

Για το θέμα των ολοήμερων σχολείων ο Υπουργός είπε τα εξής:

               

Έρχομαι από πρόσφατη περιοδεία στη Θεσσαλία, επιβεβαιώνω και για άλλη μια πλευρά της χώρας, γιατί είναι η πολλοστή μου περιοδεία, πως τα σχολεία δουλεύουν με επάρκεια.

Όταν είπα με επάρκεια είπα με τα βασικά και με κενά, το δέχτηκα από την αρχή αυτό και τέλειωσα μια συζήτηση άγονη, γιατί για να κάλυπτα και όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή πλήρως τα ολοήμερα ή την ειδική αγωγή 100% ή τα ΕΠΑΛ πλήρως, θα έπρεπε να έχουμε ακόμα κάποιες χιλιάδες αναπληρωτών. Θα είναι 10 αυτές οι χιλιάδες, 8, 11;

Και έχουμε και τις αιτήσεις συνταξιοδοτήσεων που θα μεγεθύνουν κάπως το πρόβλημα, γιατί ήδη δεχθήκαμε ένα καινούριο κύμα αυτές τις μέρες, αφού άνοιξαν τα σχολεία.

Σήμερα είχαμε και μια ενδοκυβερνητική σύσκεψη και χθες καταθέσαμε πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βγούμε από το λόγο ένα προς δέκα και για να κάνουμε ένα διαγωνισμό ζητήσαμε 15 χιλιάδες τελικά θέσεις.

Υπάρχει και η ανάγκη μιας καλύτερης διαχείρισης του προσωπικού και με τη δύναμη των αριθμών, θα μας έφερνε περίπου 800 με 1000 άτομα.

Οι αποσπασμένοι μειώθηκαν φέτος κατά 350, σε σχέση με πέρσι, αλλά έχουμε και την αδυσώπητη ανάγκη να τροφοδοτούμε τους 190 φορείς που εποπτεύει το Υπουργείο Παιδείας με υπαλλήλους.

Ακούστε, εάν πάρουμε πίσω τους αποσπασμένους από τις βιβλιοθήκες, τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, που αποσπούμε, τότε θα χρειαστεί το διοικητικό αυτό προσωπικό να το προσλάβει το δημόσιο κι επειδή δεν το προσλαμβάνει το καλύπτουμε με εκπαιδευτικούς.

Είμαστε σε ένα φαύλο κύκλο τον οποίον θα σπάσουμε μόνο εάν βγούμε από το ένα προς δέκα και αυτό γίνεται με συντονισμό με τον κ. Μητσοτάκη κι όχι με αντιπαράθεση και μάλιστα φέτος πήραμε 15 χιλιάδες αναπληρωτές, 2 χιλιάδες από τον τακτικό προϋπολογισμό, 3 χιλιάδες από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Και λέω τώρα ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι για άλλα πράγματα, δεν είναι γι΄ αυτά.

Το ΕΣΠΑ είναι για ανάπτυξη, δεν είναι μια μισθούς. Λοιπόν δεν μπορεί του χρόνου που θα έχουμε παραπάνω συνταξιοδοτήσεις και λιγότερα χρήματα από το ΕΣΠΑ και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αν θα πάρουμε χρήματα, να καλύψουμε τις ανάγκες, θέλετε να τα κλείσουμε τα σχολεία ή να τα έχουμε ανοιχτά;

Όταν σας είπα δε φτάνει ο εξορθολογισμός του πλαισίου για να καλύψει την ανάγκη, χρειάζεται να σπρώξεις ένα ορισμένο κόσμο σε δυσκολία, να τον βγάλεις από εκεί που είναι το σπίτι του και να τον στείλεις με 800 ευρώ, αυτό μου ζητάτε. Πρέπει να το κάνουμε, αλλά αν με αυτό τελείωνε και το πρόβλημα θα ήταν άνετα τα πράγματα, δηλαδή με μια ανάγκη εσωτερικής διευθέτησης θα έλυνες το μεγάλο.

Το μεγάλο σας λέω και θέλω να με πιστέψετε σε αυτό, είναι ανάγκη πραγματική, δηλαδή δεν είναι ανάγκη που προκύπτει από το μυαλό μου ούτε έχω κανένα λόγο να το πω και είμαι σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, δεν κάνω αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση, δηλαδή μαζί με τον κ. Μητσοτάκη το συζητάμε αυτό.

Καταθέσαμε και μελέτη την οποία δεν έχουμε δημοσιοποιήσει γι΄ αυτό και δεν την ξέρετε, μια μελέτη ολοκληρωμένη που λέμε πως είναι διαρθρωμένο το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Ξέρετε ότι έχουμε 127 χιλιάδες μόνιμους εκπαιδευτικούς; Που μιλάτε για κενά, αλλά έχουμε 127 χιλιάδες μονίμους και πήραμε και 15 χιλιάδες..

΄Οταν έχεις 12,5 χιλιάδες σχολεία, όταν έχεις στο Αγαθονήσι και δεν είναι το μόνο παράδειγμα, έχεις εκατοντάδες μέρη δυσπρόσιτα, όπου για 11 παιδιά έχεις 6 δασκάλους και καθηγητές και έχεις κι ένα ανάπηρο παιδί, σε αυτό το παιδάκι να μην του στείλεις παράλληλη στήριξη;

Νομίζετε ότι όλα αυτά ήταν πολιτικές επιλογές; Αυτά τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «κάναμε αυτή την πολιτική επιλογή». Όταν παρέλαβα το Υπουργείο Παιδείας και απευθύνθηκα στους υπαλλήλους του και στους καθηγητές και στους δασκάλους είπα:

Ξέρω ότι απευθύνομαι σε ένα πολύ κακοπληρωμένο προσωπικό, δεν είναι όμως πολιτική μας επιλογή αυτό, είναι η κρίση που ανάγκασε να διατηρήσεις τις δομές του κοινωνικού κράτους όρθιες και ανοιχτές, γιατί εκεί πρέπει να μας μετράτε, να είναι ανοιχτά αυτά, με επάρκειες και όχι με καλοπληρωμένο προσωπικό.

Ακούστε, αυτό ήταν το στοίχημα που εγώ έπρεπε να κερδίσω και το κέρδισα.

Με παράλληλες αναθέσεις που κάναμε, με μείωση των αποσπάσεων, κάναμε προσπάθεια και χρειαστήκαμε 15 χιλιάδες ανθρώπους. Τα πρώτα κενά χωρίς αυτά ήταν 22 χιλιάδες, τα κατεβάσαμε στις 15 χιλιάδες με τις παράλληλες αναθέσεις, με μερεμέτια..

Και ζητήσαμε 15 χιλιάδες αναπληρωτές και με αυτούς θα υπάρχουν κενά. Εγώ αυτά που λένε οι συνδικαλιστές δεν τα αρνούμαι και θα προκύπτουν και τα κενά που λέει η κα Γκοβόστη, που θα έχεις στείλει εσύ και θα σου πει τον Οκτώβριο..

Όχι στο δρόμο δε θα βρίσκεται κανείς. Εκείνο που ζητάς είναι να μην είναι τα παιδιά, πως το λέγαμε, πάρκινγκ δε λέγαμε;

Όχι, αυτή τη δυνατότητα την έχουμε. Το θέμα είναι ότι στα ολοήμερα χρειάζεσαι και ειδικότητες για να αξιοποιούν το χρόνο του παιδιού, αυτό είναι το σωστό. Δηλαδή μου ήρθε μια διαμαρτυρία τέτοια από την Αττική, κάποια κυρία ισχυρίστηκε ότι είναι έγκυος, που μπορεί να είναι, έτσι; Τι να κάνω τώρα εγώ, τι μπορώ να κάνω;

Τι μπορώ να κάνω τώρα εγώ όταν δημιουργούνται προβλήματα μέσα στην πορεία; Έχουμε μια μικρή εφεδρεία, έχουμε κρατήσει μια μικρή εφεδρεία πράγματι για να τα αντιμετωπίσουμε αυτά, εκτιμώ ότι δε θα φτάσει και σπεύδω να σας το πω για να ξέρουμε πώς είναι ακριβώς τα πράγματα.

Για να είμαστε σοβαροί, το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα χτυπήθηκε από την κρίση, πρέπει να κρατηθούν όρθιες οι βασικές του υποδομές και με επάρκεια, όχι με πληρότητα, πληρότητα δε θα έχουμε.

 

Για το θέμα της Εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ο Υπουργός είπε:

 

Έρχομαι κι από μία σύσκεψη, δε θέλω να προλάβω θέματα που δεν είναι της δικής μου αρμοδιότητας κι εκεί να με συγχωρήσετε, δε θέλω να κάνω τον έξυπνο σε άλλους.

Έρχομαι από σύσκεψη των Υπουργών και Υφυπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Βενιζέλο και μας έδωσε μια εικόνα για την πορεία μέχρι το Δεκέμβριο. Θα τα πει αυτά αύριο που έχουμε συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 12:00΄ η ώρα και νομίζω έχει και σήμερα μία ομιλία σε ένα αναπτυξιακό φόρουμ, δεν ξέρω που ακριβώς.

Ό,τι συζητάγαμε στο διάλειμμα ισχύει, δηλαδή η εφαρμογή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. αλλά και η ψήφισή του, δεν ήταν σωστή. Άρα υπάρχουν πράγματα τα οποία έγιναν με λανθασμένο τρόπο, εφαρμόστηκαν με ακόμη περισσότερο λανθασμένο τρόπο και αυτό το σχήμα που προέκυψε από τον ανασχηματισμό του Ιουνίου μετά τις ευρωεκλογές, είναι ένα σχήμα επανασυγκρότησης.

Ο Πρωθυπουργός είναι πάρα πολύ λειτουργικός, έχω τρεις μήνες εμπειρία πια μπορώ να το διαπιστώσω. Μην ξεχνάτε ότι είναι ο τέταρτος Πρωθυπουργός υπό τον οποίο είμαι Υπουργός, άρα έχω μια εμπειρία.

Όλα στην περίοδο της κρίσης δυστυχώς για εμένα. Θεωρώ ότι με την ψήφο εμπιστοσύνης δόθηκε μια παράταση χρόνου σταθερότητας μέχρι τον Φεβρουάριο, το θεωρώ πάρα πολύ καλό αυτό. Την περασμένη εβδομάδα, την ημέρα που ο Πρωθυπουργός είπε για την πρόταση εμπιστοσύνης, είχα σχέδιο νόμου εγώ στη Βουλή εκεί που πέρασε και το πετρέλαιο θέρμανσης. Είχε περίπου είκοσι τροπολογίες, όλες ήταν συμπαθητικές, καλές. Έρχονταν λοιπόν βουλευτές και μου έλεγαν «πάμε για εκλογές;» εγώ έλεγα «όχι και σε καμία περίπτωση». Σημασία όμως δεν είχε τι έλεγε εγώ, είναι τι έλεγε η αίθουσα. Η αίθουσα είχε εικόνα εκλογών.

Για το ενδεχόμενο του Ανασχηματισμού:

 

Εκείνο που ξέρω είναι ότι πήγε κατά το Σύνταγμα όπως έχει πάει από το 1975 και μετά. Όλο συζητάμε για πρόωρες προεδρικές εκλογές, μα πάντα εφαρμόζεται το Σύνταγμα. Και πήγε τον Φεβρουάριο η προεδρική εκλογή. Δεν είναι καλό αυτό;

Θυμάστε και τη δική μου στάση σε εκείνη τη φάση.Όμως δεν έγινε λαθροχειρία ως προς τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου. Έγιναν νωρίτερα οι εκλογές. Αφού δεν θα ψήφιζε ο Παπανδρέου τον Φεβρουάριο έκανε βουλευτικές εκλογές. Δεν έγιναν προεδρικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Δεν με νοιάζει τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει 121 βουλευτές. Αν είχε θα με ένοιαζε. Δεν έχει κοινοβουλευτική δύναμη των 121.

Γι’ αυτό είπαμε ότι πρέπει να μεσολαβήσει η πορεία του τετραμήνου. Τώρα με ρωτάτε κάτι άλλο, μου λέτε «πως είδατε αυτές τις κινήσεις; Τι θα γίνει; Πως πάει η Κυβέρνηση;» αυτό δεν με ρωτάτε;

Ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης. Παρασκευή βράδυ η Βουλή ψηφίζει. Νομίζω ότι η εμπιστοσύνη είναι δεδομένη. Πρέπει να δούμε τι θα βγει και από τη συζήτηση.

Δεύτερον με την κίνηση αυτή πάει η εκλογή του Προέδρου τον Φεβρουάριο. Έχουμε τέσσερις μήνες για να μεσολαβήσουν τα θετικά γεγονότα στην οικονομία που σας είπα πριν για τον κόσμο. Και μετά έχουμε το δίλημμα: ή βγάζουμε Πρόεδρο και συνεχίζουμε μια πορεία, τέλος το Μνημόνιο βγαίνουμε από αυτό, ή επιμένουμε σε ομφαλοσκόπηση και πάμε σε μεγάλη προεκλογική περίοδο, γιατί μην λέω τώρα ημέρες για εφαρμογή του Συντάγματος, πενθήμερα και δεκαήμερα και τα λοιπά, μην κουραστείτε να σας λέω λεπτομέρειες, όμως πάμε σε μεγάλη προεκλογική περίοδο και σε αμφίβολη μετεκλογική.

Αυτό δεν είναι καλό για την οικονομία. Δηλαδή η πρόβλεψη του 3% ανάπτυξη το ’15, δεν μπορεί να προκύψει όταν η χώρα σου τρεις μήνες είναι σε προεκλογική περίοδο ή μετεκλογική ανασφαλή.

Από ό,τι διάβασα γιατί έχω καιρό να μιλήσω στον Γ. Παπανδρέου, θα είναι εδώ και θα ψηφίσει. Δεύτερον, εκείνο στο Ζάππειο το είχα σε δική σας εκπομπή εδώ, χαρακτηρίσει πολιτικά αδιάφορο μια ομάδα 100-150 ανθρώπων που έκαναν πλάκα, δεν μπορεί να μετρήσει πολιτικά. Προφανώς έχει θέση στο ΠΑΣΟΚ ο Παπανδρέου.

Εγώ απλώς έγινα Υπουργός! Να πω τρία στα τρία! Εργασίας, Υγείας, Παιδείας! Τώρα εμένα η ζωή με έχει μάθει ειδικά τον τελευταίο καιρό της δικής μου πολιτικής περιπέτειας, της διαγραφής μου της δικής μου πορείας, της επανένταξής μου στο χώρο μου, με έμαθε ότι ακόμη και στην κρίση που μειώνεται η αλληλοανοχή, να κάνω υπομονή. Και αυτό που πρέπει εγώ να κάνω τώρα, είναι να στηρίξω το Κόμμα μου, να στηρίξω την πορεία του. Έχουμε Συνέδριο, να είναι ομαλές οι διαδικασίες …

Εγώ στηρίζω την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στηρίζω τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Θεωρώ ότι κάθε προσπάθεια αλλαγής αρχηγού στο χώρο μας ρίχνει την Κυβέρνηση με τη μία. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί κανείς να πει ότι «θέλω να γίνω εγώ Πρόεδρος για να συνεργαστώ καλύτερα με τον κ. Σαμαρά», δε είναι αυτό πολιτικός λόγος. Κάθε τέτοια προσπάθεια είναι ανατρεπτική μιας πορείας σταθερότητας την οποία υποστηρίζω ότι χρειάζεται η χώρα. Και συνεπώς έτσι να με μετράτε και όχι έτσι όπως με μετράνε.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε

 

Δελτίο Τύπου

DERMETZOPOYLOS 

Ο Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος στη ΝΕΡΙΤ στην εκπομπή ΕΞΙ ΔΕΚΑ

Για τις τρέχουσες εξελίξεις στην εκπαίδευση μίλησε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος στην εκπομπή της ΝΕΡΙΤ «6 με 10» και στους δημοσιογράφους Γιάννη Σκάλκο και Σταυρούλα Χριστοφιλέα.

 

Για τα κενά των εκπαιδευτικών

«Πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είχα εκφράσει το φόβο για το πόσο μπορούν όλα αυτά τα κενά να δημιουργήσουν πρόβλημα στην έναρξη των σχολείων. Τρείς μήνες πριν, όταν αναλάβαμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδεία, το πρώτο μας μέλημα ήταν τι γίνεται με το άνοιγμα των σχολείων. Πραγματικά ήταν για εμάς ένας σκοτεινός ορίζοντας, με 22.500 κενά, θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε σε άνοιγμα των σχολείων.

Κατορθώσαμε με διάφορες κινήσεις να μειώσουμε τις ανάγκες σε 16.500 κενά. Πως το κάναμε αυτό, μειώσαμε τον αριθμό των αποσπάσεων εκτός αιθούσης εκπαιδευτικών που σημαίνει ότι δώσαμε περισσότερους εκπαιδευτικούς μέσα στην τάξη. Το δεύτερο που κάναμε, είναι οι παράλληλες αναθέσεις, δηλαδή κάποιοι καθηγητές που δεν συμπλήρωναν το ωράριό τους, τους δώσαμε τη δυνατότητα να διδάσκουν κ άλλα μαθήματα παρεμφερή των ειδικοτήτων τους και εκμεταλλευτήκαμε πολύ καλύτερα το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό. Με όλη αυτή την κατάσταση φτάσαμε να έχουμε περίπου 16.500 κενά».

Για τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ και την κατάργηση του όρου 1 προς 10 στον τομέα της εκπαίδευσης

«Αυτό που σήμερα προσπαθούμε να διαχειριστούμε είναι τα μεγάλα κενά που υπάρχουν και θα εξηγήσω ξανά γιατί υπάρχουν τα κενά. Από το 2008 που έγινε ο τελευταίος διαγωνισμός ΑΣΕΠ δεν έγινε ξανά διαγωνισμός για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Από το 2009 έως τώρα, δεν έχουν γίνει προσλήψεις εκπαιδευτικών. Με μέσο όρο 6.000 – 6.500 αποχωρήσεις που έχουμε κάθε χρόνο λόγω συνταξιοδότησης, δημιουργείται ένα μεγάλο κενό. Εμείς σαν Υπουργείο έχουμε κάνει τις κινήσεις μας, ήδη από χθες με επίσημο τρόπο ο ίδιος ο Υπουργός έθεσε δύο μεγάλα θέματα.

Πρώτον την κατάργηση της υποχρέωσης του 1 προς 10, δηλαδή ένας προσλαμβάνεται και δέκα αποχωρούν, που ισχύει στην Παιδεία, ενώ σε όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα είναι 1 προς 5, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ζητάει την κατάργησή του.

Δεύτερον να μας δοθεί η άδεια από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να προβούμε σε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών για την πρόσληψη τουλάχιστον 10.000 εκπαιδευτικών. Αυτό πρέπει να γίνει για τη σωστή λειτουργία του συστήματος της εκπαίδευσης, να μην έχουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα, να μπορεί ο κάθε εκπαιδευτικός να κάνει το μάθημα για το οποίο είναι επιμορφωμένος και να μπορέσουμε να δώσουμε στα παιδιά μια σωστή εκπαίδευση».

Αναλυτικά για τον αριθμό των κενών

«Είπα νωρίτερα ότι εξασφαλίσαμε 16.000 πιστώσεις για να μπορέσουμε να βάλουμε 16.000 εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους. Μέχρι σήμερα περίπου 12.000 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων έχουν ήδη τοποθετηθεί, αύριο ένα κύμα αναπληρωτών θα πάει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και ως την Παρασκευή ένα άλλο κύμα θα πάει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Οι τάξεις ακόμη διαμορφώνονται,αυτή τη στιγμή έχουμε μετακινήσεις μαθητών, έχουμε κενά, τακτικά κενά. Στην πορεία του χρόνου προκύπτουν κενά όπως εγκυμοσύνες, αναρρωτικές άδειες των εκπαιδευτικών. Από την αρχή που ξεκίνησε το σχολικό έτος είχαμε περίπου 300 εγκυμοσύνες. Θα σας πω ότι πάνω 400 άτομα έπρεπε να μετακινηθούν γιατί είχαν εκλεγεί στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, είχαμε και αυτά, όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται. Ο τομέας της εκπαίδευσης όσον αφορά την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς διαφοροποιείται και μεταβάλλεται.

Σήμερα λοιπόν έχουμε φτάσει να καλύψει τις 12.000 θέσεις των κενών, υπάρχουν ακόμη κενά τα οποία στην πορεία θα αντιμετωπίσουμε γιατί έχουμε ακόμη κάποια διαθέσιμα, για να στείλουμε αναπληρωτές. Ο στόχος που έθεσε ο κ. Λοβέρδος στις 15 του μήνα να έχουμε κλείσει τα κενά τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε».

Για την ειδική αγωγή

«Σε αυτόν τον τομέα της εκπαίδευσης υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Χρειάζεται ειδικό προσωπικό στα ειδικά σχολεία, χρειάζεται παράλληλη στήριξη για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ανάγκη επιπλέον βοήθειας. Φέτος για την παράλληλη στήριξη υπάρχουν πάνω από 4.000 αιτήσεις μέχρι προχθές, εμείς έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε 1.500 θέσεις στην παράλληλη στήριξη, που με βάση το νόμο, θα πρέπει να το πράξουμε μετά τις 20 Οκτωβρίου.

Ποτέ μέχρι και σήμερα, όπως παρακολουθώ την εκπαίδευση τόσα χρόνια, δεν υπήρξε πιο σύντομη διαδικασία κάλυψης των κενών και εξασφάλισης των αναγκών.

Υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχουν κάποια ζητήματα με κενά ειδικοτήτων και κατευθύνσεων, και αυτά προσπαθούμε να καλύψουμε».

Για το μάθημα της Πληροφορικής ως Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα

«Υπάρχει ένα θέμα. Το Υπουργείο έχει αποφασίσει ότι η Πληροφορική πρέπει να μπει πλέον στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Για να φτάσουμε όμως να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αλλαγή της ύλης. Είναι κάτι που τώρα το επεξεργάζεται το Υπουργείο, και όπως σας είπα επειδή είναι θέμα που αφορά πολύ μεγάλη κατηγορία του κόσμου, είναι κάτι που συνολικά το βλέπουμε, και θα το αντιμετωπίσουμε εντός των επομένων ημερών».

Για τα ΕΠΑΛ και τα ΟΛΟΗΜΕΡΑ

«Τα ΕΠΑΛ και τα Ολοήμερα, είναι μέσα στην ίδια κατηγορία με τα υπόλοιπα σχολεία για τα οποία μιλήσαμε πριν. Τα αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο».

Για τα βιβλία στα σχολεία

«Το σύνολο των βιβλίων, περίπου το 97% ήταν πολύ πριν την ώρα τους στα σχολεία.

Υπήρχαν όμως, 5 βιβλία της Β’ Λυκείου, που επειδή φέτος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το πρόγραμμα, άργησαν να τυπωθούν και αυτά, την επόμενη εβδομάδα, αν δεν κάνω λάθος, θα πρέπει να είναι στα σχολεία. Όσον αφορά στο θέμα των βιβλίων των ΕΠΑΛ, αυτά ναι, άργησαν να τυπωθούν αλλά και αυτά θα είναι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, δεν μπορώ να σας πω ημερομηνία με ακρίβεια, αλλά θα είναι στη θέση τους».

Για τις μετεγγραφές

«Κατ αρχάς να σας πω ότι 9-17 Οκτωβρίου είναι η προθεσμία που δικαιούνται οι φοιτητές να κάνουν αίτηση μετεγγραφής. Άρα μετά τις 17 του μηνός, τότε θα μπορούμε να ξέρουμε, μέχρι τις 17 δεν ξέρουμε ούτε τον αριθμό των αιτούντων. Τον πλήρη αριθμό, θα τον γνωρίζουμε τότε.

Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Ο Νόμος που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2014 , η Τροπολογία που ήρθε τον Ιούλιο του 2014, όλα αυτά πριν κάποιους μήνες, ήταν σαφέστατοι και οι δύο. Έλεγαν ότι δικαίωμα μετεγγραφής με βάση το Νόμο έχουν οι συμμετέχοντες στις Εξετάσεις που έγιναν φέτος.

Κάποιος που δεν συμμετείχε σεε αυτές τις Εξετάσεις, ή το 10%, ή κάποιος που κράτησε βαθμούς από προηγούμενα έτη, δεν τον καλύπτει ο Νόμος».

Για την Πανελλήνια Μέρα Σχολικού Αθλητισμού

«Χτες πήγα σε κάποια σχολεία, μίλησα με πάρα πολλά σχολεία όλης της χώρας και είδα πραγματικά την Ελλάδα που γεννιέται. Μία Ελλάδα που αγωνίζεται, που προσπαθεί, τα παιδιά να νιώσουν όλα μαζί τι θα πει αθλητισμός και τι θα πει αύριο. Τους γονείς, με όλα τα προβλήματα που έχουν, με την ανεργία, με τις καθημερινές δυσκολίες, τους εκπαιδευτικούς, αυτούς τους κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν όλοι μαζί για το αύριο των παιδιών τους. Αυτό είναι το μέλλον και αυτή είναι η ελπίδα».

Για τις πολιτικές εξελίξεις

«Επειδή είμαστε σε ένα σταυροδρόμι και επειδή οι τηλεθεατές ίσως να έχουν κουραστεί να ακούνε για σταυροδρόμια, θα ήθελα να πω ότι είναι άδικο να πάρουμε τον λάθος δρόμο. Αυτό το συναίσθημα και αυτήν την ανάγκη, θα υπάρξουν πολλοί συνάδελφοι που θα το εκτιμήσουν. Θα θεωρήσουν ότι θα πρέπει να σχηματίσουν τον μαγικό αριθμό 180».

 

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε

.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ένταξη του μαθήματος της κολύμβησης στο ΕΣΠΑ

Εγκρίθηκε από την Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως και την αρμόδια Υφυπουργό κ. ...