Home / HEADER-NEWS / Τι είπε ο Α. Λοβέρδος στον ΣΚΑΙ σήμερα (κενά, αποσπάσεις, πειθαρχικό, συνταξιοδοτήσεις)

Τι είπε ο Α. Λοβέρδος στον ΣΚΑΙ σήμερα (κενά, αποσπάσεις, πειθαρχικό, συνταξιοδοτήσεις)

Δημοσιεύτηκε: 11:10 πμ Οκτώβριος 26th, 2014  


LOVERDOS

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΪ

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην εκπομπή του δημοσιογράφου Γ. Αυτιά, όπου απάντησε σε ερωτήσεις για τα εξής θέματα:

Τις μεταγραφές των φοιτητών: Ήταν 12.800 οι αιτήσεις. Πρέπει να ικανοποιηθούν κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων γύρω στις 10.000 – 10.500. Το πρόβλημα από εκεί που εμφανιζόταν να έχει εύρος και βάθος τρομερό, δεν έχει. Όσοι κακολόγησαν πολιτικές που ήθελαν να βοηθήσουν και λίγο τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα οικονομικά, όσες κριτικές, ό,τι λαρυγγισμοί ακούστηκαν επιστρέφονται, φαντάζομαι. Βέβαια το έχουν κλείσει το στοματάκι τους τώρα, αλλά δεν πειράζει. Εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας με τον καλύτερο τρόπο. Έχουμε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και με τα ΤΕΙ, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, υπάρχουν ειδικά προβλήματα που πρέπει να λύσουμε. Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Τα πανεπιστήμια που ήταν όμως και αυτά και τα ΤΕΙ πολύ λογικά, μέχρι στιγμής. Να πω ότι τώρα υπάρχει μια λεπτομέρεια, αλλά είναι πολύ σοβαρή για πολλούς, η ταχύτητα της διεκπεραίωσης.

Εμείς μαζέψαμε όλες τις αιτήσεις και τις ταξινομήσαμε. Πήραμε αυτή την ευθύνη. Τις αποστείλαμε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ με επιστολή μας στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ και τους παρακαλούμε από την ημέρα που θα την παραλάβουν, πέντε μέρες μετά να βγάλουν την ανακοίνωση, να καλέσουν τους υποψηφίους που έχουν κάνει δηλαδή αίτηση μετεγγραφής, να καταθέσουν τα πιστοποιητικά τους, ότι συντρέχει το άλφα, το βήτα, κριτήριο και από την πρώτη μέρα και με άλλες 7, δηλαδή 8 μέρες συνολικά, θα κρατήσει αυτή η προθεσμία κατάθεσης πιστοποιητικών. Δηλαδή μέσα στις πρώτες 10 μέρες του Νοεμβρίου θα έχει τελειώσει όλη αυτή η διαδικασία. Από εκεί και μετά, παρακαλούμε και τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να κάνουν πάρα πολύ γρήγορα τη σχετική ταξινόμηση. Γιατί δεν πρέπει να χαθεί όλο το εξάμηνο. Τα παιδιά δεν πρέπει να ξοδεύονται σε ξενοδοχεία, ή σε σπίτια που νοικιάζουν με ευκαιριακό τρόπο για να κάτσουν εκεί μέχρι το Γενάρη και το Φλεβάρη για να πάνε στο δεύτερο εξάμηνο στα τμήματά τους. Εκεί όπου είναι οι αιτήσεις λογικές και λίγες, γιατί είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό, τα τμήματα πρέπει να τελειώσουν την διεκπεραίωση πάρα πολύ γρήγορα. Είναι ζήτημα ευθύνης απέναντι στον κόσμο που δεν έχει χρήματα να ξοδεύει. Άρα πέντε μέρες από την Πέμπτη, πείτε Παρασκευή ότι το παρέλαβαν, έχουν υποχρέωση τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να βγάλουν την ανακοίνωση πρόσκλησης, η οποία κρατάει 8 μέρες.

Για την κάλυψη των κενών που προκύπτουν στα σχολεία κατά την διάρκεια του σχολικού έτους: «Παραδεχτήκαμε από τη πρώτη στιγμή ότι θα υπάρχουν κενά και ζητήσαμε 16.500 αναπληρωτές και πήραμε 16.000. Άρα ξεκινάγαμε με 500 κενά. Τα κενά αυτά οι συνδικαλιστές τα εκτιμούν περισσότερα. Δίκιο έχουν, αλλά οι συνδικαλιστές όλοι εκτιμούν τα κενά με κριτήριο αυτά που λέει ο νόμος και με βάση την ανάγκη πληρότητας. Εμείς δεν ξεκινήσαμε να καλύψουμε την ανάγκη πληρότητας. Αλλά την ανάγκη επάρκειας. Είμαστε 500 εκπαιδευτικούς μείον, από την πρώτη μας εκτίμηση, γιατί πήραμε 16.000, αντί για 16.500. Ναι, αλλά προκύπτουν και κενά, γιατί ζητούν πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί συνταξιοδότηση. Δεν πρόκειται να γίνει δεκτή. Κάθε άνθρωπος και εσείς και εγώ, όλοι μας έχουμε δυνατότητα κάποια στιγμή να μη θέλουμε να δουλέψουμε άλλο, αν έτσι το εκτιμούμε και κάνουμε μια αίτηση και σταματάμε να δουλεύουμε. Πλην εκπαιδευτικών. Επειδή αρχίζει το εκπαιδευτικό έτος και τελειώνει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, για τους εκπαιδευτικούς υπάρχει οριοθέτηση του χρονικού προσδιορισμού του πότε μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Έτσι στις 31/8 μπορούσαν. Από τις 30 και πίσω. 1η Σεπτεμβρίου και μετά δεν μπορούσαν. Θα την πάρουν σε 8 μήνες.

Μέχρι στιγμής είναι 300. Αυτοί είναι 300 οι οποίοι ζητούν για διάφορους λόγους. Από τους λόγους αυτούς εμείς θα ξεχωρίσουμε τους λόγους υγείας που προέκυψαν τώρα. Ένα ατύχημα, ή οτιδήποτε άλλο προέκυψε. Αυτό δεν θα το αδικήσουμε. Έχουμε κάνει μια άτυπη επιτροπή στο Υπουργείο που θα αξιολογήσει όλες αυτές τις αιτήσεις. Θα εξαιρέσει τους λόγους ανωτέρας βίας, τους πραγματικούς λόγους ανωτέρας βίας και όλοι οι άλλοι θα μείνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα, αφού δεν έκαναν την αίτησή τους μέχρι 31 Αυγούστου.

Δεύτερον, έχουμε κάνει αποσπάσεις. Εμείς το Υπουργείο Παιδείας εποπτεύουμε 192 φορείς. Αυτοί οι 192 φορείς δεν είναι φορείς τυχαίοι. Τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, χώρος που δεν υπάρχει Υπουργείο Παιδείας, το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας και άλλα τέτοια. Τα αρχεία του κράτους, βιβλιοθήκες. Όλα αυτά είναι συνυφασμένα με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και με τη μόρφωση και την παιδεία των Ελλήνων. Σε αυτούς τους φορείς κάθε χρόνο το Υπουργείο Παιδείας δίνει εκπαιδευτικούς ακόμη και στον εαυτό μας στο Υπουργείο Παιδείας κρατάμε κάποιους εκπαιδευτικούς για να καλυφθούν ανάγκες. Αυτό γίνεται χρόνια και είναι και σωστό. Αλλά από εκεί ένας αριθμός 200 – 300 εκπαιδευτικών θα γυρίσει στο σχολείο. Αφήστε τα πολιτικά γραφεία. Στα πολιτικά γραφεία είναι ελάχιστοι. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στους φορείς που σας είπα. 50 εκπαιδευτικοί εδώ, 60 εδώ, 100 εκεί, 200 εκεί. Από αυτούς και είναι μια εξαγγελία η οποία πρέπει να φτάσει σε κάποια αυτιά αυτών που ενδιαφέρονται, όσοι επιθυμούν μπορούν να γυρίσουν στο σχολείο, όχι στην μονάδα από την οποία αποσπάστηκαν, αλλά στις περιφέρειες στις οποίες είναι αποσπασμένοι, δηλαδή αποσπάστηκες στη βιβλιοθήκη ας πούμε της Θεσσαλονίκης, ενώ η μονάδα σου είναι στην Άρτα, μπορείς να μείνεις στη Θεσσαλονίκη και πας στο σχολείο.

Για να μην το κάνουμε μόνοι μας από Δευτέρα, από αύριο, τους καλούμε να ζητήσουν πόσοι θέλουν να πάνε αντί απόσπαση σε φορέα του Υπουργείου Παιδείας, θα μείνουν στην περιφέρεια εκείνη, αλλά θα πάνε σε σχολείο. Αυτές είναι οι δυο εξαγγελίες πρώτο μας μέλημα. Εάν δεν φτάσουν, θα πάμε και σε κάτι ακόμη. Δεν είναι ώρα να το πω, αλλά εάν δεν φτάσουν, γιατί δεν μπορούμε να κρατήσουμε κενά που αφορούν την επάρκεια. Την επάρκεια, όχι την πληρότητα. Την πληρότητα δεν τη φτάνουμε. Η κρίση δεν μας επιτρέπει».

Για το νεαρό φοιτητή με αναπηρία, ο οποίος με παρέμβαση του Υπουργού εγγράφτηκε στο τμήμα που είχε περάσει από τις εξετάσεις: «Έγινε αυτό γιατί το είχαμε υποσχεθεί τότε στο νεαρό φοιτητή. Κατ’ αρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω κ. Αυτιά γιατί εσείς με ενημερώσατε. Να ευχαριστήσω τον δήμαρχο τον κ. Σίμο Δανιηλίδη ο οποίος με ενημέρωσε για λεπτομέρειες του θέματος και σε αυτόν οφείλουμε οι πιο πολλοί και την ενημέρωσή μας, αλλά και την Άμεση Δράση. Να πω στους τηλεθεατές ότι υπήρχε ρύθμιση νόμου που απαγόρευε σε άτομα με ειδικές ανάγκες να μπαίνουν σε ορισμένες σχολές που έχουν εργαστήρια και τα οποία έχουν μια επικινδυνότητα, δεν θυμάμαι πως ακριβώς ήταν η διάταξη, την καταργήσαμε την διάταξη αυτή, η οποία κρατούσε από το παρελθόν. Απορώ πώς την κρατούσαν στη ζωή πολύ ευαίσθητοι πρυτάνεις, κατά τα άλλα και την κρατούσαν στη ζωή και δεν είχαν εκφράσει διαμαρτυρίες. Την καταργήσαμε. Στο νεαρό φοιτητή που έχετε στην οθόνη σας, πρότειναν αντί του φυσικού του πρότειναν να πάει στο μαθηματικό. Ενώ είναι ταλαντούχος στη φυσική με παγκόσμιες δυνατότητες, έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς, έχει κερδίσει. Του αξίζουν συγχαρητήρια. Ο νεαρός δεν ήθελε και καλά έκανε. Επέμενε και νίκησε.

Αυτό αφορά κι άλλα παιδιά. Έμαθα την Παρασκευή ότι αντίστοιχο θέμα με κοπέλα, δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το Πανεπιστήμιο απ’ ό,τι έμαθα, δεν ήξερε ότι έχει αλλάξει ο νόμος και επιτρέπεται πια αυτή η είσοδος των φοιτητών με ανάγκες, με αναπηρίες στα τμήματα που επιθυμούν και που επιτυγχάνουν, γιατί εδώ είχε πετύχει και δεν τον αφήνανε. Δεν εκλιπαρούσε, είχε πετύχει. Πρέπει να ξέρουν ότι τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ το αλλάξαμε αυτό από τον Ιούλιο και συνεπώς είναι υποχρεωμένοι. Μια τελευταία λέξη. Επειδή χρειάζεται υποστήριξη στα εργαστήρια, εμείς εξασφαλίσαμε μέσω του Ευγενιδείου Ιδρύματος που το ευχαριστούμε 10.000 ευρώ για τον άνθρωπο ο οποίος θα βοηθήσει το νεαρό φοιτητή στις σπουδές του. Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία. Θα σας παρακολουθούμε και θα πρέπει να επικοινωνήσουμε αύριο για την παράλληλη στήριξη αυτή που έχουμε εξασφαλίσει ούτως ώστε να απλοποιηθεί η ζωή του νεαρού φοιτητή, του γιου σας και στα εργαστήρια.

Για θέματα που σχετίζονται με το πειθαρχικό δίκαιο σε ότι αφορά τους εκπαιδευτικούς: «Έχουμε πάρει ορισμένες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με θέματα πειθαρχικού δικαίου. Στο πειθαρχικό δίκαιο των εκπαιδευτικών, υπάρχουν κακοτοπιές και παγίδες που είναι πραγματικά προβλήματα. Συμφωνήσαμε με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, άρα δεν είναι κουβέντες του αέρα, έχουμε συμφωνήσει σε ένα μεγάλο βαθμό και με τους εκπαιδευτικούς ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, σε περίπου μια εβδομάδα, το πολύ 10 μέρες, θα ασκήσουμε νομοθετική πρωτοβουλία υπέρ της κατεύθυνσης, το να γίνει συγκεκριμένη ποια είναι αυτή η περίφημη απαξία, συμπεριφορά απαξιωτική της υπηρεσίας. Για να προσδιοριστεί τι τιμωρείται και τι δεν τιμωρείται. Και δεύτερον, σε αυτό το πλαίσιο θα διασπάσουμε τη συμπεριφορά του εκπαιδευτικού μέσα στο σχολείο, ή στις εκπαιδευτικές του λειτουργίες από αυτήν εκτός. Είναι πολύ άδικο πολλές φορές να τίθενται σε διαθεσιμότητα, σας συγκινεί η έννοια φαντάζομαι. Το άλλο είναι σκληρό γιατί αφορά την παιδοφιλία. Αφήστε το αυτό. Αυτό έγινε. Πάμε στα υπόλοιπα τώρα. Εκεί χρειάζεται αλλαγή και εκσυγχρονισμός και αυτό είναι μια εξαγγελία, όχι για να γίνει σε 10 χρόνια, για να γίνει σε 10 μέρες».

Τα ενεργειακά αποθέματα που υπάρχουν στην ελληνική ΑΟΖ: «Τα ενεργειακά είναι μια μεγάλη προοπτική για την πατρίδα μας και για την Κύπρο. Τα ενεργειακά έχουν στηρίξει μια ολόκληρη πολιτική που έχουμε εφαρμόσει από το 2010 ως Ελλάδα με μεγάλη συνέπεια. Είναι η νέα σελίδα στην εξωτερική μας πολιτική. Τα παρακολουθώ. Ξέρετε ότι έχω εμπειρία. Θέλω να πω ότι ζούμε μια ένταση με την Τουρκία λόγω αυτών των δεδομένων τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία είναι έντονη, δεν είναι η συνήθης. Την έχουμε ξαναζήσει βέβαια σε περασμένες 10ετίες, αλλά έχουμε εμπειρία πια και έχουμε και σύμμαχό μας τις δικές μας πολιτικές, τις διεθνείς μας πολιτικές, όπως τι διαμορφώσαμε μετά το 2010. Η κυβέρνηση το βλέπει το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή και συναίσθηση ευθύνης. Δεν είναι απλό, αλλά όλα τα πλεονεκτήματα τα έχουμε εμείς. Τα δικαιούμαστε, θα τα υπερασπιστούμε και θα πορευτούμε με βάση αυτά. Τις πρωτοβουλίες που πήραμε αυστηροποίησης του πειθαρχικού δικαίου σε σχέση με την παιδοφιλία και την παιδεραστία. Όμως αυτό ήταν πάρα πολύ σωστό και μάλιστα έχουμε και στη Βουλή μια τροπολογία πάρα πολύ αυστηρή και είμαστε ανυποχώρητοι και δεν το συζητάμε».

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

«Στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των μετεγγραφών. Παρακαλούμε τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται.»

» Καμμιά αίτηση για συνταξιοδότηση μετά τις 31/8, δεν θα γίνει αποδεκτή. Εξαιρούνται αυτές που γίνονται για λόγους υγείας»

«Από αύριο θα ζητήσουμε όσοι είναι αποσπασμένοι σε φορείς, να επιστρέψουν στα σχολεία της Περιφέρειας όπου είναι ήδη αποσπασμένοι. Περίπου 200-300 εκπαιδευτικοί που είναι αποσπασμένοι σε φορείς, θα επιστρέψουν στα σχολεία»

«Εξασφαλίσαμε μέσω του Ευγενίδειου Ιδρύματος, 10.000 ευρώ για την παράλληλη στήριξη του τυφλού φοιτητή»
«Καταργήσαμε τη ρύθμιση του νόμου που απαγόρευε σε άτομα με ειδικές ανάγκες να εισάγονται σε ορισμένες σχολές»

«Στο Πειθαρχικό Δίκαιο των εκπαιδευτικών πρέπει να εξειδικευτεί η έννοια της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς» και να διαχωριστεί ο ιδιωτικός από τον επαγγελματικό βίο. Σε μία περίπου βδομάδα θα ασκήσουμε Νομοθετική πρωτοβουλία»

» Η Κυβέρνηση βλέπει το θέμα των ενεργειακών με ιδιαίτερη προσοχή και συναίσθηση ευθύνης. Όλα τα πλεονεκτήματα τα έχουμε εμείς, θα τα υπερασπιστούμε και θα πορευτούμε με αυτά.»


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ένταξη του μαθήματος της κολύμβησης στο ΕΣΠΑ

Εγκρίθηκε από την Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως και την αρμόδια Υφυπουργό κ. ...